Natuurorganisaties tegen kabinet: grijp kans om te investeren in natuur

Negen natuurorganisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming spreken vanavond in het Catshuis met premier Rutte en minister Schouten over de stikstofcrisis. Ze vinden dat de Nederlandse natuur is verwaarloosd en presenteren vanavond een gezamenlijk plan van aanpak.
Ze vinden dat Den Haag een langetermijnvisie moeten ontwikkelen, in plaats van het "paniekvoetbal" dat nu wordt gespeeld. Daarbij moet de landbouw worden omgevormd. Er moet geld komen om boeren uit te kopen en de veestapel in te krimpen. De overgebleven boeren moeten overgaan op een systeem waarbij natuurbehoud onderdeel is van de bedrijfsvoering.
"Het gaat ontzettend slecht met de natuur in Nederland", zegt directeur Kirsten Schuijt van het Wereld Natuur Fonds in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is te veel stikstof, waardoor soorten planten en dieren verdwijnen. Maar zonder natuur geen leven, geen voedsel, geen schone lucht, geen leefbaar klimaat en geen fijne leefomgeving. Het is tijd om te investeren in natuur. En dat kan samen met de boeren."
Investeren in tijd en geld
De natuurorganisaties zijn het niet eens met de aanpak die het kabinet lijkt te kiezen. "De overheid wil kijken of er gebieden gehergroepeerd kunnen worden. Daarbij verdwijnen ook gebieden. Maar we moeten geen afscheid nemen van de natuur, we moeten er juist in investeren", zegt Schuijt.
Er moet een netwerk komen dat de natuurgebieden met elkaar verbindt, vinden de natuurorganisaties. Dat plan ligt er al, uit de jaren 90. "De Natura 2000-gebieden zijn nu vaak kleine postzegels, die kwetsbaar zijn. Hoe groter het gebied, hoe meer planten en dieren bestand zijn tegen druk van buitenaf", stelt Schuijt.
"Dat kan alleen als we ook de stikstof reduceren. Daarvoor is het nodig om de landbouw te hervormen", vinden de natuurorganisaties. De landbouw is nu de belangrijkste veroorzaker van stikstofuitstoot.
Volgens WNF-directeur Schuijt kan de landbouw deel van de oplossing zijn. "We polariseren nu heel erg: landbouw is een probleem of natuur is een probleem", zegt ze. "Maar je moet naar een langetermijnaanpak om de natuur robuuster en sterker te maken en we moeten de boeren mee krijgen om de omslag te maken naar een kringlooplandbouw. Daarvoor is tijd en geld nodig."
Green Deal van Timmermans
De negen natuurorganisaties, naast Greenpeace, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming ook Milieudefensie, LandschappenNL, Natuur en Milieu Federaties, Milieudefensie en SoortenNL, zien de huidige situatie ook als een kans.
"Laten we eindelijk die omslag waar we al zo lang om vragen, maken", zegt Schuijt. "Met de stikstofproblemen, de Green Deal van Eurocommissaris Timmermans en de klimaattop in Madrid is de tijd er rijp voor."

Deel dit artikel

Reacties

groeier
Wie gaat dat betalen?
Dirk van Zetten
@groeier met een vrijwillige opkoopregeling heb ik niet zo'n probleem. Veel boeren willen wel stoppen
+14
Boerin86
Die natuurclubs hebben miljarden aan subsidies gehad om hun wensnatuur te creëren en te beheren en nu gaat het slecht met de natuur volgens opgestelde rapporten van weer diezelfde natuurclubs..denk dat die subsidies maar moeten stoppen en dat er mensen met boerenverstand hun afgepakte stukken land weer terug moeten krijgen, inclusief een schadevergoeding voor het vernietigen van de vruchtbare groene graslanden voor een dorre zooi waar geen weidevogel haar eieren wil leggen.
+5
spotmelker
De natuurorganisaties vinden dat de natuur is verwaarloosd? Wat doen die TBO's dan met die kleine 2K€/ha??? Wie de schoen past....
+1
de Haas
Echte natuur is heel makkelijk realiseerbaar. Een rupskraan die de zeedijk slecht en klaar.
+1
rene-de-jong
Als eerste kunnen Carooltje en Mark de Natuurclubs feliciteren, de bouw ligt plat en de economie staat stil.

Ik denk dat ze brandnetel thee krijgen met een heide koekje uit eigen natuur.
Daarna zou ze eventueel nog even kunnen vragen naar wat bewijsstukken of en hoe slecht het gaat met de natuur, causaal verband met NH3 er bij a.u.b.

Nu ze deze gekaapte natuurgrond al niet kunnen beheren zou er eventueel ook gevraagd kunnen worden naar een plan om nog meer natuur wél goed te beheren.

En als er na de borrel (natuur azijn) nog tijd over is even vragen hoe een plant CO2 omzet en of groene gewassen dat wellicht ietsie pietsie beter doen dan dorre natuur zonder mest waar ook nog eens geen leven in de grond zit...

Nou gezellige avond
Ik hoop dat Maarten de Bolder er bij is, kan het nog leerzaam & gezellig worden.
+2
wimpie61
Als door hun beleid de hele bouw en landbouw kapot wordt gemaakt
Is er ook geen geld meer voor de natuur
En hebben ze ook niks meer te vreten
Die geitenwollen sokken figuren met hun groene pakkies
cornelissen
Quote Reactie van @wimpie61:
Als door hun beleid de hele bouw en landbouw kapot wordt gemaaktIs er ook geen geld meer voor de natuurEn hebben ze ook niks meer te vretenDie geitenwollen sokken figuren met hun groene pakkies

Maar dan hebben ze jouw en de anderen prive en zakelijk wel eerst financieel leeg gemaakt
KOC1981
Volgens mij zijn ze in paniek omdat ze door hun geld heen zijn. Ik pacht zelf enkele ha van Staatsbosbeheer, pacht 2019 in april betaald, in November een kleine rekening van de waterschapslasten van de afgelopen jaren (werd anders nooit doorgefactureerd). En nu een rekening voor de pacht 2020 te betalen voor 31-12
pietjepuk
@KOC1981 is hier al jaren zo dat de rekening in december in de bus valt. Betaal hem altijd voor de kerst kan de boekhouder hem mooi in dit jaar afboeken.
+4
cowboys
@KOC1981 waarom zou je die grond nog huren .ze mogen blij zijn dat je geen geld vraagt om het bij te houden.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cowboys:
om het bij te houden.

Dat is een beter idee ja! Onmiddellijk stoppen met het onderhouden van die gronden. Laat ze het zelf doen!
+3
Jan-T
Ten eerste is het gemaakte natuur.
En de echte natuur weilanden worden door deze organisaties kapot gemaakt door er bebouwing op aan te brengen.

Denk dat we binnen nu en 20 jaar alle gemaakte natuurbeleid weer gaan herzien en dat burgers in torenflats ( varken flats ) komen te wonen.

De beleidsmakers roepen maar wat en weten eigenlijk zelf niet wat natuur is en wat een duurzame natuur is.
Men kwaakt zo een ander na.

Als je burgers zouden ondervragen wat men met natuur bedoeld en duurzaamheid, Dan schrik je van de antwoorden.
Ze weten het zelf niet wat het inhoud.

En in Den Haag is het nog erger.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Jan-T:
Ten eerste is het gemaakte natuur.

Dit noemen we 'belevingsnatuur',er worden overal huizen gezet en om daar een parkje bij te hebben voor uitloop met hond of de vrouw leggen we 'natuur' aan omdat daar veel subsidie voor te vangen is..

punt.,over en sluiten
+2
verbi
Ik moet niks. Kunnen we dadelijk maasheggen opschonen en papier gaan prikken en dat soort werk en dat voor een honger loontje. Hier moet niemand intrappen die figuren die dit bedenken zitten overdag op kantoor met de vervuilende airco daarna in een warme auto/trein naar huis terwijl wij zitten te blauwbekken.Ik dacht van niet. Maar er zullen er altijd weer zijn die hier een uitdaging in zien die vallen bij mij onder de tobbers. Al wordt die natuur nog zo n bende ik doe er niks aan.
kanniewaarzijn
@verbi Verstandige taal!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot timmermans , landbouw , onderdeel , druk , lucht , kopen , milieu , milieudefensie , investeren , stikstof , natuur , natuurmonumenten , vogelbescherming , overheid , dieren , bedrijfsvoering , natuurgebieden , klimaat , voedsel , kringlooplandbouw , veestapel , den haag , NOS en stikstofcrisis ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!