Hogere stofuitstoot sinterkoelers Tata

Uit onderzoek van Tata Steel is gebleken dat de uitstoot van stof door de sinterkoelers 1,5 tot 2 keer groter is dan vergund. De provincie Noord-Holland gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De sinterfabriek van Tata Steel in IJmuiden stoot 1,5 tot 2 keer zoveel stof uit dan volgens de vergunning was toegestaan. NH Nieuws meldt dat de provincie, die hier toezicht op moest houden, gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook wordt gekeken of dit bij andere fabrieken van het staalbedrijf het geval is.
De stof sinter komt vrij bij het maken van ruwijzer. Een gedeelte ervan komt direct in de buitenlucht en bevat een aantal ongezonde metalen zoals lood. In de huidige vergunning staat dat de uitstoot per sinterkoeler maximaal 1 kilo per uur mag zijn, maar nu blijkt dat er 1,5 tot 2 keer zoveel in de lucht terecht is gekomen.
Gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) betreurt dat de hogere uitstoot niet eerder is opgemerkt. Die kwam aan het licht na onderzoek van Tata Steel zelf.
Extra filter
"Veel inwoners van de IJmond maken zich grote zorgen over het effect van stof op hun gezondheid. Het minste dat ze van ons mogen verwachten is dat we goed in kaart hebben waar het om gaat", zegt Tekin in een verklaring.
De provincie heeft verder een groot onderzoek aangekondigd naar de werkelijke uitstoot van Tata Steel. Gedeputeerde Tekin heeft opdracht gegeven om vergunningen van Tata Steel-fabrieken te vergelijken met de werkelijke situatie. Het gaat hierbij, naast de sinterfabriek, om de pelletfabriek en beide hoogovens.
Tata Steel gaat een extra filter installeren die de uitstoot moet verminderen.

De geplande investeringen van de fossiele sector maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Dat concluderen Milieudefensie en zestien internationale milieuorganisaties vandaag in een rapport. De komende vijf jaar pompen oliebedrijven als Shell, BP en Gazprom opgeteld nog 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot nh , stof , pompen , lucht , milieudefensie , gezondheid , pvda , uitstoot , filter , shell , parijs en gaswinning ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0