Welke tractor is voor mijn werk nuttig?

Ik heb een bedrijf dat bomen snoeit en kapt. In het werk wil ik een machine hebben die een aantal functie heeft.
- Ik wil boomstammen/takken verplaatsen (+/- 400kg) van A naar B en op een aanhanger kunnen leggen. (voorlader)
- ik wil takken tot 10cm kunnen versnipperen (aftakas)
- ik wil een aanhanger/houtezel door een weiland kunnen trekken
- bomen kunnen lieren

Wat ik begrijp is een minitrekker hiervoor te licht, maar wel door mij verplaatsbaar op een 3mtr aanhanger. Een grote trekker is voor mij niet handig vanwege de beschikbare stalling en transport mogelijkheden.

Wie heeft voor mij de gulden tip?

Deel dit artikel

Reacties

fergusonnetje
Zomaar een wild idee... maar zou zoiets niks wezen? Een shoveltje met aftakas

(klik om te vergroten)

Huuuuub
Hier heb je minstens een 100 pk tractor voor nodig.
Met minder heb je te weinig eigen gewicht, en kun je niks lieren of trekken.
+1
walker1
@Huuuuub Hoe kom jij nou bij 100 pk? Hij heeft het over stammen van 400 kg met voorlader laden, dat kan met 50 pk trekker ook nog makkelijk. Idem voor takken tot 10 cm versnipperen. Ik ga er maar even van uit dat hij ook geen belachelijk grote aanhanger wil trekken. Bomen lieren is natuurlijk vooral afhankelijk van formaat boom, er zijn ook bosbouwlieren voor de compacte/kleinere trekkers. Zie bv deze link: tuintractorwerk-be.webnode.be/winchen-vellen-van-b…
robbin lamers
@walker1 wel uitkijken met die kleine lieren wij hebben er op het werk ook 1 tje voor aan een carraro. maar die gaan wel achterover.
+1
fendt farmer309c
Hier weet @valmet 605 jou wel wat over te vertellen, hij heeft ervaring in de bosbouw met tractoren.
valmet 605
@fendt farmer309c ik denk een holder. Maar 50 pk zou voldoende moeten zijn. Zelf denk ik dat je even moet kijken of je focus en prioriteiten goed liggen.
walker1
@pjerke-pot Zelf denk voor de genoemde werkzaamheden aan een trekker uit de compacte klasse, zoals bv een Fendt 200 serie. In de link een voorbeeld. traktorpool.nl/details/Smalspoor-compact-trekkers/…

is puur als voorbeeld, weet dat die in Duitsland te koop staat, maar dit voorbeeld kwam ik als eerste tegen. Kan verder ook niet in jouw portemonnee kijken. Maar een minitrekker lijkt mij wel te licht voor de genoemde werkzaamheden. Minitrekker blijft toch beetje soort van opgevoerde grasmaaier, terwijl een compact trekker wel veel meer een kleine echte trekker is.
pizza power
Is een new holland t3030 niet wat. heeft 47 pk kan een versnipperaar achter en er kan een voorlader op. en je kan hem op de aanhanger vervoeren.
bartjuh
De gouden tip is om eerst een grotere aanhanger te kopen.... 3 mtr is zo vol
walker1
@bartjuh zowel qua lengte als ook gewicht. Ga er even van uit dat hij het over een aanhanger achter een bus/terreinauto heeft en dus max. 3,5 mag trekken. Beetje aanhanger weegt al 500 kg, blijft er max. 3 ton over voor trekker met voorlader, met eventueel ook nog snipperaar of lier in de hef. Gaat op 3 m. lengte sowieso al niet passen.
flip1150
Een compact knik trekker lijkt me wel iets. Zoals een Holder of Antonio Carraro. 50+ pk voldoende afmeting genoeg eigen gewicht permanente 4 wiel aandrijving en zeer wendbaar. Ferrari is te licht. dan voorlader of achterlader.
+1
valmet 605
Lieren en op een 3mtr aanhanger kunnen vervoeren klinkt mij vooral als een nee. Met lieren heb je een stevige trekker nodig.
Mdbm
@valmet 605 Dat valt wel mee hoor. Ik deed dat vroeger met een 24pk met frontlader en Boslier. Hij kon ook wel 400kg heffen, maar daar was het frontladertje eigenlijk niet op voorzien. Hij paste nog op een 3M aanhangwagen, maar de bak van de frontlader stak wel buiten.
valmet 605
@Mdbm je hebt tegenwoordig veel zware lieren die met gemak je trekker naar de boom lieren.
+1
walker1
@valmet 605 Je moet natuurlijk wel een lier nemen die bij de trekker past.
Puma165
Ik zou denk ik voor kniktrekker gaan. Ook goed wendbaar in het bos. Rietman Hasselt / Sint Jansklooster kan je wel helpen aan goed advies... Doen veel in Carrero geloof ik
+3
pjerke
Inmiddels ben ik een jaar verder. Na veel onderzoek en twijfel een keuze gemaakt. Twijfel omdat elke machine soort wel een na en voordeel heeft.
Uiteindelijk is het een Skidster M10x geworden. Voordelen: Beresterk, brede banden, een extra Hydraulische groep voor een extra machine en compact. Samen met de snipperaar past hij op de aanhanger en maakt mij en mijn team veelzijdig inzetbaar.

(klik om te vergroten)

complete set op aanhanger
PieterA
@pjerke goed voor elkaar 👍. Lijkt me een handige combinatie. In één keer alles bij de hand. Kun je die hakselpijp en invoertrechter nog wat naar beneden klappen voor transport, of gaat zó vervoeren ook prima?
Fendt926Driver
@pjerke mooi uitgedacht en met foto geplaats dat een ander er ook zijn of haar voordeel mee kan doen.
Super.
Even voor mijn duidelijkheid...
De snipperaar heeft zijn eigen motor en wordt niet met de extra hydrauliekgroep van de skidster aangedreven toch?
Hurli356
@Fendt926Driver snipperaar is losse aanhanger met kleine Hondamotor. Heb het bedrijf even gegoogeld
Yanmarthomas
@pjerke mooi zit ook in de boomverzorging en hebben ook altijd een skidsteer bij ideaal ding. Zou m niet meer kunnen missen. Hoewel ik vaker in de boom hang als dat ik met dat ding werk haha
DANOONTJE POWERR
@pjerke Mooie sticker op het achterraam, tenminste ik hoop dat het een sticker is haha.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0