ACM onderzoekt inkoopkartel agrarische sector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk inkoopkartel van grote handelaren in de agrarische sector. De ACM vermoedt dat die verboden afspraken maakte over de inkoopprijs die zij aan boeren betaalden.

Deel dit artikel

Reacties

hans1980
Sjonge sjonge zijn toch allemaal coöperaties (behalve forfarmers dan)
+1
Das eng... zou friesland campina er onbewust ook ingetrapt zijn door de groene mollen ?
cowboys
@Oudekoeuitdesloot ik denk dat er best wel afspraken zijn bij de melkafnemers via de notering voor zuivel
JohnDeere6serie
Kan ook bij aardappel / uien / bieten of iets dergelijks zijn.
Onderstaande is een bericht van afgelopen augustus........ .


@JohnDeere6serie De 313 Bel Leerdammer-melkveehouders die een rechtszaak aanspanden tegen de zuivelverwerker, krijgen gelijk van de rechtbank. Die bepaalde vorige week namelijk in een tussenvonnis dat Bel Leerdammer in de periode 2010 tot en met 2015 te weinig melkgeld uitbetaalde.
In de periode 2010-2015 zou de melkprijs van Bel Leerdammer een gewogen gemiddelde moeten zijn van de melkprijs van FrieslandCampina, CONO Kaasmakers, DOC Kaas en Nemelco. Volgens de melkveehouders kregen zij in werkelijkheid minder betaald. Het verschil zat met name in het gedeelte dat de coöperaties buiten de garantieprijs om aan leden uitkeerden, zoals ledengeld.

Bijna ieder punt gelijk voor boeren
In het tussenoordeel van de rechtbank krijgt Bel Leerdammer nagenoeg op geen enkel punt gelijk. Van verjaring is volgens de rechtbank ook geen sprake. Anders dan Bel Leerdammer in de procedure betoogde, konden de melkveehouders in 2012 nog geen weet hebben van het feit dat er geen correcte prijs werd betaald. De rechtbank laat daarbij meewegen dat het berekenen van de melkprijs een complexe en ingewikkelde aangelegenheid is.

Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de melkveehouders er op mochten vertrouwen dat het ledengeld deel uitmaakte van de referentieprijs. Dit vertrouwen wordt gebaseerd op de tijdens de voorjaarsvergaderingen gehouden presentaties van Bel Leerdammer, op de door haar tijdens deze vergaderingen getoonde sheets en op berekeningen die zij ten behoeven van individuele melkveehouders maakte.

Meer dan 15 miljoen aan vorderingen
De vorderingen van de melkveehouders zijn gebaseerd op hun stelling dat Bel Leerdammer bij de uitbetaling van de melkprijs ten onrechte het ledengeld van de referentiebedrijven buiten beschouwing liet. De rechtbank volgt hen daarin en komt tot de conclusie dat de vorderingen op dit onderdeel in beginsel voor toewijzing vatbaar zijn. De omvang van de vorderingen van het collectief wegens ‘het ledengeld’ bedraagt meer dan 15 miljoen euro.

Het oordeel van de rechtbank is nog niet definitief. Dat betekent dat melkveehouders de vorderingen nog niet kunnen opeisen. Daarvoor is eerst een eindvonnis nodig. Bij het eindoordeel zouden melkveehouders recht hebben op het achterstallige melkgeld en daarbij een rentevergoeding van 8 procent per jaar.
@Oudekoeuitdesloot zullen wel cash nodig hebben daar.......
CSK Food verkocht aan chemieconcern DSM. Met de deal is €150 miljoen gemoeid.
puntertje
V3?
rene-de-jong
En wie zwengelde dit aan ??
NIET de LTO, zij komen met een artikel als de ACM al in actie is......
Is dat ook opkomen voor de leden of "nieuws" brengen bij de leden/lezers.

ddb.nu/nieuws/blog/…

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot akkerbouw en consument ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN