Dit is waarom Singles Day zo belangrijk is voor het Chinese platteland

Suining is een van de bijna 4500 'Taobaodorpen' in China. Dorpen waarin grote delen van de bevolking hun geld verdienen op Taobao, de Chinese online marktplaats van internetgigant Alibaba. Die dorpen hebben het vandaag erg druk door Singles Day - de grootste commerciële 'feestdag' van China.
Dat geldt ook voor meneer Chen en zijn kameraad Gong. "Van de 60.000 inwoners hier verdient ongeveer een kwart zijn geld via Alibaba", vertelt Chen Lei. Hij begon in 2006 in een schuur. Nu is zijn bedrijf uitgegroeid tot een van de grotere meubelmakers van de regio.
"Ik ben begonnen als bruiloftsfotograaf", zegt hij. "Omdat ik veel van mijn zaken al via het internet deed, was de stap naar e-commerce niet zo'n grote. Ik heb het materiaal ingeslagen en een aantal timmermannen ingehuurd. Nu werken er 30 man bij mijn bedrijf", vertelt Chen in het kantoor van zijn kameraad, Gong Yilin. Die maakte kort daarna dezelfde stap als Chen en verkoopt nu houten hoogslapers.
Er komt veel geld binnen op Singles Day, hebben beide mannen de afgelopen jaren al gemerkt. "Op een normale dag verkopen we misschien voor 100.000 yuan aan meubels. Op de 11de van de 11de is dat 1, misschien zelfs 2 miljoen", zegt Gong. Als zijn beste verwachting uitkomt, betekent dat een omzet van meer dan 250.000 euro.
Handelsoorlog met Amerika
Dat kunnen de Chinese meubelmakers ook wel gebruiken. De sector wordt hard geraakt door de Amerikaanse importheffingen. Een eerste heffing van 10 procent werd vorig jaar september ingevoerd, sinds 1 juni worden Chinese meubelexports naar de Verenigde Staten belast met een heffing van 25 procent. "Moeizaam", noemt Chen dat. "Maar we hopen de toekomst weer meer te kunnen exporteren."
Meubelmakers in Suining stellen dat de rekening vooralsnog 'vooral bij de Amerikanen' terechtkomt.
Ondertussen rijden even verderop in het dorp bezorgers met vrachtwagens en driewielers af en aan met pakketjes. Overal staan de dozen hoog opgestapeld. In heel China zijn er nu ruim 4500 Taobaodorpen als deze, die het leven op het platteland hebben omgegooid. "Tien jaar geleden, toen Taobao nog maar net begonnen was, stond de economie er hier slecht voor", zegt Wang Ning, een lokale verzekeringsagent in het dorpje. "Dankzij e-commerce is er nu geld. Geld dat ze nu bijvoorbeeld ook uitgeven aan auto- of zorgverzekeringen", knipoogt hij.
Toenemende welvaart op het Chinese platteland is de belangrijkste reden voor de stijgende verkopen. Tientallen miljoenen gebruikers doen voor het eerst mee met de festiviteiten, anderen van het 500 miljoen mensen tellende consumentenleger zijn doorgewinterde koopjesjagers.
"Ik heb vandaag mijn winterinkopen gedaan", zegt een vrouw van middelbare leeftijd uit Hangzhou, die stelt 6.000 renminbi te hebben uitgegeven, omgerekend 775 euro. "Een winterjas, een paar schoenen, een warm dekbed. Veel geld? Ja, maar ik heb het toch nodig, en de prijzen liggen lager." Tachtiger Liu, uit Suining, juicht de festiviteiten toe. "Het heeft ons dorp vooruitgeholpen. Een aantal jaar geleden gebeurde hier niks. Maar ik doe niet mee, ik heb niet eens een smartphone."

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot smartphone , druk , warm , china , platteland , schuur , lei , toekomst , verdienen , vrouw , internet , omzet en 2006 ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0