Het stikstofprobleem los je niet op met labbekakkerig doorpolderen

Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Zou de maximumsnelheid echt teruggebracht worden naar 100 kilometer per uur? Het kabinet wil zo snel mogelijk de snelheid omlaag brengen, zodat de stikstofuitstoot vermindert en men in de bouw weer aan de slag kan. Maar zoals bij elk voorstel is er een politicus die het alvast maar opneemt voor de ontevreden kiezer.

Klaas Dijkhoff was er als de kippen bij om te roepen dat die plannen nog heel prematuur zijn. ,,Groenlinksers kunnen vrijwillig 100 gaan rijden, dat zie ik ze alleen nog niet doen”, was zijn gevatte antwoord. Ja, laat ze dat lekker doen, 100 in hun elektrische wagentjes, dan vroem-vroem-vroemen de VVD’ers er wel gewoon met 130 omheen.

We hebben het over 100 kilometer per uur. Daardoor ben je misschien vijf minuten later op je werk. Maar het zorgt ook voor minder files en minder auto-ongelukken, omdat de verschillen in snelheid tussen auto’s en vrachtwagens veel kleiner zijn. En het levert dus een vermindering van de stikstofuitstoot op, waardoor bijvoorbeeld de bouw weer wat beweegruimte krijgt.

Maar ja, 100 kilometer geeft ook het gevoel dat je als automobilist in je vrijheid wordt aangetast, zo waarschuwde verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen op deze site. De automobilist die van frustratie in zijn stuur bijt omdat hij zo graag keihard wil scheuren.

Er is een probleem. Er moet een oplossing voor komen. Linksom of rechtsom: ergens gaat het pijn doen. Bij de boeren, bij de bouwers, bij de autorijders. De eerste politicus die een oplossing voor dit stikstofprobleem verzint waar alle zeventien miljoen Nederlanders blij mee zijn, mag van mij premier worden. Maar het lijkt me een tamelijk onmogelijke opgave.

Lief kabinet, hak de knoop door. Dit land is zo gewend aan polderen dat we net zo lang praten tot iedereen een beetje oké is met het te nemen besluit. Maar daar is nu geen tijd voor. Sommige dingen worden niet beter van labbekakkerig doorvergaderen en hopen dat het probleem vanzelf overgaat.

Sommige beslissingen zijn niet leuk voor Klaas Dijkhoff en talloze andere Nederlanders. Maar als er écht iets moet veranderen, doet dat soms ook echt even pijn.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0