Hoeveel van ons voedsel produceren de boeren nu echt?

Onze boeren voeden lang niet de hele wereld

Nederlandse boeren voeden de hele wereld, horen we vaak. Maar hoeveel voedsel halen we eigenlijk van over de grens? Nieuws en Co zocht het uit.

bron: nporadio1.nl/wetenschap-techniek/…

Deel dit artikel

Reacties

+1
Ik vond dit wel een interessante tekst/podcast.

Ik wist overigens niet dat het 'landbouwoverschot' alleen in euro's was, en dat Nederland in werkelijkheid al niet meer zelfvoorzienend is ondanks de huidige stand van techniek en modernisering van de landbouw.
Kopakker
@somerled-delremos
Vergelijkingen op basis van prijs is vooral makkelijk, hoe zou je anders een kg melk, kg palmolie en een kg tarwe met elkaar moeten vergelijken?

Over de ecologische voetafdruk(hoeveel land nodig voor je voedsel)ben ik nog niet helemaal uit. Ik weet niet hoe de vruchtbaarheid(productie) van ons land(en zee) in dit getal zit.
Feit blijft wel dat we met 17miljoen+ mensen in een landje zitten met 1.65 miljoen ha landbouwgrond. Minder dan 1 ha pp dat wordt best krap an (Zelfs voor een uitgedokterd dieet met alleen efficiente gewassen en bijna geen dierlijke consumptie.
Er zijn maar een paar landen op de wiki pagina die een voetafdruk hebben onder de 1 ha pp, laat dit nou ool landen zijn die niet bekend staan om hun "duurzame" productie of goede voedselvoorziening.)
Pluto
We verkopen techniek !!. Rotterdam is voor het grootste deel doorvoerhaven .
van Ittersum
Wen er maar gerust aan( bij wijze van spreken)de wereld draait gewoon door als GTST ophoud, geen nieuwe iPhone’s meer uitgebracht worden en ook als er geen boeren in Nederland meer zijn. Ook daarna eten we en de rest van Nederland gewoon elke dag onze buikje rond. Oftewel we hebben geen status aparte. Eigen belangen zullen we zelfs moeten verdedigden en veiligstellen
+1
zeppmann1
Dan als laatste het zinnetje van G(r)eenpeace, dat krimp de enige oplossing is en dat we dan minder produceren van betere kwaliteit en daar een betere prijs voor krijgen. Dan zijn we er weer, het duurdere product moet wel gekocht worden en dat valt niet mee als de overheid aan de andere kant de grenzen open zet voor goedkope buitenlandse import.
ted9
En dan moet het ook nog biologisch dan zijn we nog wel beetje meer grond kwijt per inwoner.
van Ittersum
@ted9 Hoe relevant is dat voor iedereen die daar niet mee bezig is ( behalve wij dan)omdat de schappen toch wel vol liggen en blijven? Niet dus, dus we kunnen beter onze pijlen richten op de marge (onze opbrengstprijs), daar bereik je uiteindelijk meer mee
ted9
@van Ittersum Denk ook dat de opbrengst prijs hoger moet en dit kom vooral door het ongelijke speelveld wat regels betreft.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot voedsel ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN