Na stikstof nieuw probleem voor bouwsector: PFAS

Het zit in anti-aanbakpannen, in waterafstotende kleding, aan de binnenkant van pizzadozen zelfs: de stof PFAS. Het is na stikstof een nieuwe bedreiging voor bouwprojecten en onderhoud van infrastructuur.
PFAS is een verzamelnaam voor giftige stoffen die niet afbreekbaar zijn. Een groot twistpunt tussen overheid en bedrijfsleven is hoeveel van de stof in de grond mag voorkomen. Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat zegt sinds kort: in de natuur en landbouwgrond niet meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo grond.
Als die norm wordt overschreden, mag de grond, slib of zand niet worden afgegraven en getransporteerd. Uit recent onderzoekt van het RIVM blijkt dat meer dan 85 procent van de geteste grond boven die norm zit. Het is een tijdelijke norm, in afwachting van nader onderzoek. Want hoe schadelijk PFAS precies is, is nog niet duidelijk.
Staatssecretaris Van Veldhoven noemt PFAS een zeer schadelijke zorgwekkende stof. "PFAS is echt rotzooi, breekt niet meer af. We hebben het RIVM gevraagd wanneer die stof precies effect heeft op de gezondheid. Aan die norm houd ik me. Ik vind het heel belangrijk dat we de gezondheid waarborgen. Met elkaar moeten we op zoek naar wat er nog wél onder die normen kan, want daar is best veel onduidelijkheid over. Daardoor liggen er misschien nodeloos projecten stil. Dat willen we allemaal voorkomen."
Onwerkbaar
Bouwbedrijven, baggeraars en grondverzetters vinden de norm van 0,1 microgram veel te streng. Want opeens valt er heel veel werk stil: "Die norm is onwerkbaar", zegt Gerben Zijlstra van branchevereniging Cumela Nederland.
Ook hun klanten hebben veel last van de huidige situatie: "Dat gaat van de particulier die een vijver graaft in zijn tuin, tot aan grote opdrachtgevers als gemeentes en provincies. Overal waar gebouwd wordt, waar wegen en sportvelden worden aangelegd, bermen onderhouden. Dus het heeft nogal impact."
AH Vrij in Wateringen handelt in schone en vervuilde grond en komt nu in de problemen:
"Veel van onze leden maken zich grote zorgen. Als dit vijf, zes maanden duurt, komen bedrijven financieel in de problemen doordat ze naar schatting 100 miljoen euro omzet mislopen. En dreigen 6000 mensen hun baan te verliezen", zei Zijlstra vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Veel tijdelijke krachten en zzp'ers zitten al thuis."
Ook bij de waterbouwers liggen opeens veel projecten stil. "Bijna de helft van het werk is geschrapt", zegt Edwin Lokkerbol, directeur van de Vereniging van Waterbouwers. Voor de gehele sector is het verlies naar schatting 800 tot 900 miljoen.
Frustratie
Gisteren zijn verschillende sectoren in gesprek gegaan met staatssecretaris Van Veldhoven om een beeld te krijgen van de PFAS-problematiek. Blij werden ze er niet van.
Jan Vrij, handelaar in schone en vervuilde grond in Wateringen: "Ik had niet echt de indruk dat men in Den Haag beseft hoe hoog de nood is. We wilden haar ervan overtuigen dat de normen snel opgerekt moeten worden. Voorlopig houdt ze vast aan de huidige norm."
Volgens Vrij verwijst Van Veldhoven de sector naar lagere overheden. "Die moeten met ons in gesprek gaan. Maar dat is toch hartstikke lastig. We hebben nu te maken met één staatssecretaris en als we het lokale beleid willen beïnvloeden, moeten we te raden gaan bij pakweg 400 mensen. Ja, dat komt nooit goed."
Het ministerie zegt juist dat de lagere overheden nodig zijn om duidelijk te krijgen wat er wel kan in deze gebieden zodat zij het ook weer snel en duidelijk kunnen doorgeven aan de bouwers en baggeraars. Bovendien benadrukt het ministerie zijn de regels er niet voor niks. "Deze stoffen zijn een risico voor ons milieu en voor onze gezondheid."

Laatste  |  

Reacties

+1
Kempenaar
Ik zou zeggen laat ze ook aansluiten op 16 oktober
+3
spotmelker
Morgen gaat keukenzout in de ban. Zit chloride in. Bij één eetlepel ineens leg je het loodje. Levensgevaarlijk spul dus. 🤔
+1
JohanvS
NL is de gekste met normen vaststellen.
Na Fipronil en N zijn nu ook de PFAS normen elders véél hoger.
+1
torrarica
@JohanvS door wie worden die normen eigenlijk vastgesteld hier in Nederland? Door ecologen,biologen en milieuwetenschappers ? Door wie worden die aangewezen? Door wie worden ze gecontroleerd?Dat zou ik wel eens willen weten.
Pluto
@torrarica LNV in samenwerking met staat bosbeheer en natuur monumenten met de aansturing van RIVM. Lees de open brief aan Schouten en Remkes over het vlot trekken van de stikstof discussie . Hier heeft het OM nog een enorme kluif aan om de echte criminelen te vervolgen .
+1
anonymous_400
Als ik dit alles zo lees dan zou ik zeggen dat heel Nederland vanlieverlee onbewoonbaar is.
+2
klompen
@anonymous_400 wie bedenkt toch al die onzin!
+3
Detukkeroettwente
@klompen Zie bint compleet de weg kwiet, Kats van de pot gerukt !!!
+1
matt
@klompen Staatssecretaris Van Veldhoven noemt PFAS een zeer schadelijke zorgwekkende stof. "PFAS is echt rotzooi, breekt niet meer af. We hebben het RIVM gevraagd wanneer die stof precies effect heeft op de gezondheid. Aan die norm houd ik me.

Het rivm dus de norm is dus 0,1 micogram per kilo grond 😞😞
+1
j h p
@matt Dat is dus 0,1 nanogram/gram.
Ben benieuwd wat voor rekenmodel daar achter zit om dat te bepalen.
Er was eens zo'n slogan jaren geleden in NL , werken aan werk, RIVM doet dat nog steeds denk ik.
Het kromme aan wetenschap is dat zolang ze nog onduidelijkheden laten bestaan of maken hebben ze nog werk.
matt
@j h p op zich al knap dan,dat het vindbaar is in grondmonsters.
Denk ik dan met mijn boerenverstand.
Noorderling
@matt
En op welke manier zou het giftig moeten zijn in die concentratie, moet je die grond dan opeten?
matt
@Noorderling dat vroeg ik me ook al af,een pizza eten lijkt me dan gevaarlijker.
Want het zit,ook in de pizzadoos verwerkt lees ik.
Noknok
@Noorderling we horen al jaren dat kinderen die regelmatig buiten in de zandbak zijn en in de modder bezig zijn , dat dat de jeugd is met de meeste weerstand....en die happen weleens wat zand naar binnen. Ik zie het probleem niet.
Pluto
@j h p Ehh daar hebben ze een rekentool voor ontwikkeld !. Zo van als je het 2 keer onderzoekt kun je van de uitkomsten een lijn trekken !. En ziedaar de module is klaar voor gebruik .
j h p
@Pluto Dan is een timmerman beter wetenschapper, die meet eerst minstens 3 punten uit voor die een lijn trekt. 😂
+7
casev
Quote Reactie van @matt:
@klompen Staatssecretaris Van Veldhoven noemt PFAS een zeer schadelijke zorgwekkende stof. "PFAS is echt rotzooi, breekt niet meer af. We hebben het RIVM gevraagd wanneer die stof precies effect heeft op de gezondheid. Aan die norm houd ik me.Het rivm dus de norm is dus 0,1 micogram per kilo grond

ongeloofelijk, en dat is staatssecretaris...... Zo`n mien muts, die met zo`n opmerking dus bijna het volledige grondverzet/grondhandel in nederland stil weet te leggen....
Ik zou zeggen: Er zijn genoeg machines in het grondverzet, om woensdag gezellig mee naar Den Haag te rijden, en deze d66 staatssecretaris om uitleg te vragen!
weurding
Net abanded engineering op tv gezien. Ging over koper winning en zwavel in Spanje. Grote oppervlakten waar sinds 1966 al niks meer groeide en waterlopen zwaar giftig zijn. Elders is nog veel meer loos dan dat beetje stikstof hier
+11
JohanvS
Maar het storten van 100 miljoen ton vervuilde buitenlandse bagger is weer géén probleem!
gelderlander.nl/west-maas-en-waal/…
BertK
Waarschijnlijk is de vraag geweest wat veilig is. Reactie overheid is: als we het aan kunnen tonen en we weten niet goed wat het is, dan is het onveilig! Nul risico!

Paniekvoetbal.

Is volgens journaal gisteren een groep van 6000 (!!!) stoffen. Je vindt altijd wel iets, 80% afkeur.....
hans1980
RIVM is een zooitje linkse milieu onderzoekers die doorslaat
kanniewaarzijn
@hans1980 Net als heel Wageningen: in opdracht van LNV.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot nieuw , gerben , de nood , stof , ja , niks , zand , onderhoud , probleem , hoeveel , milieu , landbouwgrond , onderzoek , stikstof , natuur , gezondheid , rivm , nederland , bedrijfsleven , overheid , grond , werk , euro , regels , problemen , maken , omzet , den haag , 85 , best , weer en NOS ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!