Zo belangrijk zijn boeren: 'Elke boer houdt tien mensen aan het werk in Nederland’

Hoe belangrijk zijn boeren voor onze economie, en hoe staan ze er voor? Vier vragen over de staat van onze boeren.

...

4. Wat leveren de boeren ons op aan welvaart?

De boeren wijzen er graag op dat zij het zijn die voor ons voedsel zorgen. Dat is terecht, alleen produceren boeren veel en veel meer dan we in Nederland kunnen opeten. Nederland is een agrarische grootmacht in de wereld. Nederland is een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. Het economisch belang van de sector is groot. Boeren en tuinders produceerden voor een kleine 30 miljard euro aan landbouwproducten.

Daar blijft het niet bij. De beesten moeten eten, de akkerbouwer moet zaad kopen en kunstmest en de koe wil ’s winters in een warme stal staan. Dat levert allemaal werk op dat direct afhankelijk is van de agrarische activiteiten.

En we importeren veel, bijvoorbeeld cacao. Grondstoffen die hier verwerkt worden en vervolgens geëxporteerd. Ook het overgrote deel van de binnenlandse productie gaat, na bewerking, de grens over. In totaal werken er ruim 600.000 mensen in banen die direct afhankelijk zijn van de agrarische productie.

Elke boer houdt dus ruim tien mensen aan het werk in Nederland. En de landbouw levert een forse bijdrage aan de handelsbalans. Per jaar exporteert Nederland voor zo’n 45 miljard euro aan landbouwgoederen.

Bron: ad.nl/dossier-boerenprotest/…

Bron

Privacy settings
myprivacy.dpgmedia.net

Reacties

+6
pietjepuk
Ze maken een tel fout het zijn er twaalf. Iedere boer heeft ook nog twee ambtenaren aan zijn nek hangen.
+1
George
@pietjepuk
Iedereen verdiend in ieder geval aan ze , en bij de boeren is het verdienmodel eerder schrijnend.
+4
weurding
Toch een mooi en eerlijk artikel in het ad👍 dat zien we vaak anders

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , kopen , stal , koe , boeren , cacao , kunstmest , nederland , tuinders , eten , werk , boer , euro , economie , voedsel , agrarische , akkerbouwer en zaad ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1.000