‘Wij boeren krijgen altijd de schuld’

Boer Mark van den Oever: De oprichter van de Farmers Defense Force vindt het „zwaar onterecht” dat varkensboeren mogelijk worden aangepakt om de stikstofproblematiek op te lossen. De politiek moet maatregelen nemen tegen de grote industrie, vindt hij.

Ze zijn al heel lang ontevreden, de boeren die zich hebben verenigd in de Farmers Defense Force (FDF). Tot harde actie was het tot nu toe niet gekomen. Maar de plannen voor inkrimping van de veestapel als uitweg uit de zogenoemde stikstofcrisis zijn „de druppel die bij ons de emmer deed overlopen”, zegt Mark van den Oever, boer in het Oost-Brabantse Sint Hubert en oprichter van de actiegroep. FDF is het antwoord van de boeren op de bezetting van een varkenshouderij in Boxtel, in mei dit jaar. De eerste dag in oktober is actiedag. „Wij gaan met duizend trekkers naar het Haagse Malieveld. Dat is een waarschuwing. Als we onze zin niet krijgen, leggen we de voedselvoorziening plat. No farmers no food. Als de mensen ons vergeten, dan vergeten wij hen ook een keer.”

Van den Oever (40) heeft voor het interview en de foto een actieshirt aangetrokken; de strijdlust is groot. „Weet je waar wij de handen van onze leden voor op elkaar krijgen? Zandvoort! Als er niet naar ons wordt geluisterd, dan blokkeren we de Grand Prix. Dan gaat het hele feest niet door.”

....

Stel dat hij minder varkens zou mogen houden? „De kosten blijven stijgen en de opbrengst daalt. Dan heb je gelijk geen winst meer! Terwijl we toch naar de supermarkt moeten om een boterham te kopen, niet?” Wat gebeurt er als hij straks geen duizend maar nog maar achthonderd varkens mag houden? „Dan moet ik rechten van een andere boer opkopen. Wat me wordt afgepakt, moet ik terugkopen van een boer die stopt. Dat zou in mijn geval een halve ton kosten. Ik moet dan een hypotheek nemen. Om lucht te kopen. Het is net als dat er tegen huiseigenaren wordt gezegd: neem een ton extra hypotheek, want dat is goed voor het milieu. Daar word je toch niet goed van?” En als de overheid de kosten vergoedt? „Ook dan blijf ik tegen. Want ook voerfabrieken zouden dan dicht moeten. Daar moeten dan mensen uit. Net als bij de slagerijen. Bij transporteurs. Voorlichters.”

Laatste  |  

Reacties

+1
Weidezicht
Net gelezen, goed stuk, maar wat jammer van die foto in de stal.
somerled-delremos
@Weidezicht Ik vond het ook een goed stuk, maar inderdaad die ene foto. De TL-lamp brandt ook nog zo te zien op de foto, dus hij lijkt nog eens expres donker te zijn gemaakt.
Erik!!1979
@somerled-delremos ik ben bij hem in de stal geweest toen die net nieuw was. Was echt een mooie lichte stal. Id misschien extra donker gemaakt.
somerled-delremos
@Erik!!1979 Eigenlijk zou er een onbewerkte foto bij moeten komen van die stal vanuit dezelfde hoek.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
rienk
De linkse goed mensen jullie uitgekozen want jullie zijn een makkelijke prooi denken ze
dit linkse tuig wil alles in dit land kapot maken want hebben nog nooit voor geld hoeven te werken
wimpie61
Dat kun je wel zien aan Amsterdam waar dat linkse zooitje het voor het zeggen heeft Die gekken miljoenen voor de opvang van illegalen , ze zijn helemaal gek daar
En zo gaat het ook een keer met heel NL als dat linkse zooitje aan de macht is
Kunnen ze de varkensschuren ombouwen voor illegalenopvang @rienk
rienk
En de grote organisator van dit alles is de heer wijnand duivendak is ook eigelijk degene die de macht heeft binnen groen links en sp oud rara voorman dit is ook de man die de nertsenkweekeers de nek om wil draaien en heel de WUR in zijn greep heeft en bepaald wat daar onderzocht mag worden
rienk
Hi bepaald wie er voor subsidie in aanmerking komt staat het zijn groep niet aan wat men levert word de subsidie kraan dicht gedraaid
+1
rienk

als je tijd heb even kijken
Farmer_
@rienk @Marcsterreborn is zeker een linkse infiltrant op t prikkebord, uit welk nest komt die.........

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot industrie , varkens , lossen , feest , lucht , kopen , milieu , supermarkt , boeren , varkenshouderij , overheid , varkensboeren , politiek , boer , trekkers , veestapel en actiedag ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1.985