Is er al handel in Ammoniakrechten?

Vrijwel elk veehouderijbedrijf in Nederland is verplicht voldoende stikstofdepositieruimte beschikbaar te hebben. Daarmee voldoet het bedrijf aan de Wet natuurbescherming (Wnb).

Bij uitbreiding van een bedrijf, breidt ook de stikstofdepositie uit. Als een nabijgelegen Natura-2000 daardoor wordt belast met meer stikstofdepositie, moet een oplossing worden gevonden. Voor het verkrijgen van een vergunning om uit te breiden of het bedrijf te wijzigen, moet een bedrijf daarom altijd kunnen aantonen dat er geen extra stikstof (in de vorm van ammoniak) neerslaat. In de meeste gevallen lukt dat niet en moeten er ammoniakrechten aangekocht worden.

Ammoniakrechten waren onder de PAS-regeling niet verhandelbaar. Na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 wordt dit in de toekomst waarschijnlijk wel weer mogelijk.

Nieuws over de ontwikkelingen inzake de stikstofcrisis en ammoniakrechten worden op dit adres bijgehouden: Ammoniakrechten.nl/nieuws.

Het is sinds kort mogelijk om alvast vraag of aanbod van ammoniakrechten te plaatsen op Ammoniakrechten.nl. Hoe de voorwaarden voor handel en/of extern salderen gaan worden is nu nog niet duidelijk vandaar de mogelijkheid tot het plaatsen van opties..

Deel dit artikel

Reacties

puntertje
Ja hoor, er is alweer iemand die een nieuw verdienmodel heeft bedacht en een prijs neer zet. Wel weer heel doorzichtig van de uitbater van dit forum.
Tinus
@puntertje Het is meer het uit de kast trekken van een oud verdienmodel. Ammoniakrechten waren voor de PAS ook verhandelbaar.
+1
wolfje
Beste nieuwsgrazer,

ammoniakrechten horen bij een bepaald n2000 gebied, bedrijven dicht bij n2000 hebben helemaal niets aan stikstofrechten van bedrijven op bv. 5 km van n2000. hierdoor zijn rechten niet via een simpel websiteje te verhandelen, het is maatwerk, en nu ook nog veels te goedkoop
kwarkje
@wolfje klopt
Kilo nabij natuur is veel meer waard dan kilo ber er vanaf
Veel te simpel bedacht

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , veehouderij , varkenshouderij , pluimveehouderij , ammoniakrechten , stikstofcrisis , ammoniaksaldering en saldering ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0