Nederland verdient miljarden aan export agrosector

De exportwaarde van de agrosector bedroeg in 2014 ruim 45 miljard euro. Dit is de export van alle landbouwbedrijven, de drank- en voedingsmiddelenindustrie en de agro-gerelateerde maakindustrie. Nederland verdiende bijna 29 miljard euro aan de export van deze sector. Dit is 4,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook de toeleverende bedrijfstakken pikten een graantje mee. Bijna een kwart van het bedrag dat de agrosector verdiende aan de export kwam uit de handel met Duitsland. Dat meldt CBS.

Reacties

+1
somerled-delremos
D'66 ging en gaat alleen uit van de omzet die de agrarische bedrijven zelf maken en rond dat getal vervolgens af naar beneden tot 1%. Met het rücksichtslos halveren van de Nederlandse veehouderij houden ze geen rekening met de transporteurs, loonbedrijven, stal- en loodsbouwers, leerfabrieken, eierfabrieken, slachthuizen, melkverwerkers en andere voedselverwerkers die voor een groot deel bestaansrecht hebben dankzij de veehouderij in Nederland. Daarmee wel rekening houden zou hun betoog verzwakken.
Weidezicht
@somerled-delremos zag net artikel in de groene amsterdammer. Die laat ook niets van de boeren heel. Sinds afschaffing melkquotom zijn er 1.75 miljoen koeien bijgekomen......
cowboys
Merk er niks van .
weurding
45 miljard exportwaarde en daar bijna 2derde aan verdienen is heel knap
paul1
@weurding de vraag is wie verdient wat
Realisme
@weurding wij zijn denk de enigste sector met een hoge exportwaarde en ook een belastingplicht
pieta
@weurding Ik ken de berekening niet. Maar ik kan me voorstellen dat als je bijv kaas verkoopt naar het buitenland dat er geld vanuit het buitenland naar NL komt. Echte inkomsten. Welke kosten buiten NL maken we hiervoor? Wat voer uit Verweggistan en wat fossiele brandstoffen uit Verweggistan en wat materiaal wat in het buitenland gekocht is. De medewerker vd loonwerker die het gras mee in komt kuilen haalt uit die 45 miljard zijn inkomen. Zijn inkomen zijn wel kosten voor mijn bedrijf maar niet voor BV NL.
Melkboer16
Wie kan ff de cijfers van 2017 of 2018 plaatsen??

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot duitsland , handel , export , cbs , nederland , euro , maakindustrie en 2014 ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.896