Nevedi: Weinig kennis over soja import en gebruik

In Nederland is weinig kennis over soja importen en het gebruik ervan in diervoeders en humane consumptie. Dat verwijt komt van de koepelorganisatie voor de veevoerbranche Nevedi.

Reactie Nevedi: Feiten over soja in diervoer

Rijswijk, 29 augustus 2019 | Bron: Nevedi

Momenteel heerst discussie in de media over het gebruik van soja in diervoeders. Dit naar aanleiding van de recente branden in de Amazone. Niet alle discussies zijn feitelijk. Er blijkt weinig kennis over soja-importen in Nederland en het gebruik van sojaproducten voor diervoeder en humane consumptie. Ook worden wereldwijde, Europese en nationale cijfers door elkaar gebruikt. De diervoederindustrie verwerkt sojaproducten in diervoer, daarom wil Nevedi constructief bijdragen aan de discussie door de feiten op een rijtje te zetten. Tegelijkertijd nodigt Nevedi eenieder uit om de website van Nevedi te raadplegen waaronder onze Grondstoffenwijzer.

Sojagebruik in de Nederlandse diervoederindustrie

In 2018 gebruikte de Nederlandse diervoerindustrie 1,74 miljoen ton sojaproducten, voor het grootste gedeelte sojaschroot. Al deze soja is duurzaam geteeld en voldoet aan de duurzaamheidsstandaarden die op Europees niveau zijn gemaakt binnen de Europese brancheorganisatie voor de diervoederindustrie (FEFAC) en die vastgelegd zijn in de Fefac Soy Sourcing Guidelines (FSSG). Via deze benchmark zijn inmiddels 18 certificatieschema’s voor duurzame soja goedgekeurd. Al deze schema’s staan geen illegale ontbossing toe en 8 schema’s staan ook geen legale ontbossing toe (bron: Profundo 2019). De standaarden stellen daarnaast eisen voor wat betreft het respecteren van de rechten van de inheemse bevolking en andere duurzaamheidscriteria. Een van bekendste van de 8 ontbossingvrije standaarden is de Round Table Responsible Soy (RTRS). In Nederland worden RTRS-certificaten door Nederlandse natuur- en milieuorganisaties het meest aangehaald als duurzaam.

Vanaf 2015 zijn er in Nederland afspraken tussen de diervoedersector en de productieketens voor zuivel, vlees en eieren dat voor alle dierlijke producten die op de Nederlandse markt worden afgezet, alleen RTRS-soja mag worden gebruikt. Voor de afzet van dierlijke producten buiten Nederland geldt dat in het geval van zuivel ook RTRS-soja moet worden gebruikt. Alle andere soja die in Nederlands diervoeder wordt gebruikt moet gecertificeerd zijn volgens een van de 18 standaarden die in de FSSG zijn goedgekeurd. Sojameel heeft de beste aminozuren in haar eiwit en is daarom een zeer geschikte grondstof voor het voer van jonge dieren die in de groei zijn. Er bestaan in Nederland momenteel geen eiwitgrondstoffen die efficiënter kunnen worden ingezet. Vooralsnog zijn consumenten/supermarkten ook niet bereid of in staat om duurdere alternatieven voor soja te vergoeden aan de Nederlandse boeren.

De Nederlandse diervoedersector gebruikt derhalve al jaren 100% duurzame soja. Nevedi was zelf actief betrokken bij de oprichting van RTRS en loopt vanaf 2006 voorop in de verduurzaming van sojaproductie. Daarbovenop onderschrijft de Europese diervoederindustrie al vanaf 2006 het Amazon Soy Moratorium waarmee voorkomen wordt dat er soja uit de Amazone op de markt wordt gebracht in Europa, die afkomstig van gronden die na juli 2006 ontbost zijn. Vanuit de Europese diervoederorganisatie FEFAC werd deze week hierover een bericht gepubliceerd op de website van Feed Navigator.

Sojabonen

De eiwit- en vetrijke sojaboon kan als hele boon worden gebruikt in diervoer maar dat is niet gebruikelijk. Normaal wordt de boon gecrusht. Dit is een proces waarbij - nadat de hullen van de bonen zijn verwijderd - de olie van de rest van de boon wordt gescheiden. 1000 kg sojabonen leveren ca 190 tot 200 liter sojaolie, zo’n 20 kg sojahullen, 790 kg sojaschroot en een klein beetje productieverlies. In massa bestaat de sojaboon dus voor ca 20% uit olie en 80% sojameel. In de wereldmarkt schommelt de waarde van olie en meel, maar over jaren heen is de waardeverhouding olie/meel bijna gelijk. Aangezien de sojaolie vooral wordt gebruikt voor levensmiddelen en biobrandstoffen is de productie van soja afhankelijk van inkomsten uit de industrie voor levensmiddelen, biobrandstoffen en diervoeder. Omdat het sojameel hoofdzakelijk naar diervoeder gaat is de betrokkenheid van de diervoederindustrie bij de duurzame teelt van soja wereldwijd logisch.

Wereldwijd wordt zo’n 334 miljoen ton soja geteeld. Hiervan komt zo’n 34,4 miljoen ton naar de Europese Unie. Uiteindelijk wordt daarvan 30,9 miljoen ton, in de vorm van sojaschroot, in de Europese diervoedersector gebruikt (cijfers 2017, IDH 2019). Het Nederlands verbruik is ongeveer 1,74 miljoen ton sojaproducten en dat is ongeveer 5 promille van de wereldproductie.

Soja in Nederland

Nederland importeert sojaschroot en sojabonen. Een belangrijk deel daarvan wordt rechtstreeks door geleverd aan andere landen in Europa. Daarnaast wordt een belangrijk deel van de geïmporteerde sojabonen in Nederland gecrusht. De olie, schroot en hullen die daarbij vrijkomen worden deels in Nederland afgezet en deels daarbuiten (Bron: CBS 2018).

Reacties

Weidezicht
Prima verhaal. Dit kan zo in de krant. Maar, wordt de nevedi, eigenlijk als grote leverancier, en dus afhankelijk van de nederlandse veeteelt, een beetje nerveus nu alle boeren zachtjes aan "gecrusht" zijn? Nu de melkverwerkers en de mechanisatie sector en de accountants ook nog.
Pluto
@Weidezicht Je kunt je ook afvragen wat of wie heeft er belang bij dat het foute en of leugen verhaal in stand blijft ?. Waar het aanvankelijk de media was welke via allerhande deel fragmenten probeerde het publiek voor zich te winnen . Blijkt nu dat er een enorme politieke agenda achter steekt waar bij de een na de andere woordvoerder ineens deskundig MEENT te zijn en middels suggestieve Kamervragen onder het motto , is het zo dat ??. Hier zit voor hen overduidelijk een verdien model achter .
kwarkje
@Pluto Nevedi heeft zich veel te lang laten verneuken door partijen als lto en RFC
Laat ze er nog maar een schepje bovenop doen
De enigste hoop voor de boer is de toeleverde industrie die probeert grote afzetverliezen enigszins te beperken
+1
puntertje
Tja, je kunt ook het fabeltje vertellen dat alle regenwouden worden platgebrand om rubberbomen te planten. Dit om te voorzien in de behoefte van banden omdat in de consumptiemaatschappij ieder gezin 3 auto's wil hebben. Het waarheidsgehalte zal niet veel verschillen met de soja fabel maar zal niet snel breed geaccepteerd worden omdat je dan mensen direct op hun gedrag aanspreekt. En daar houden mensen niet van.
Waldboerke
Even een zijsprong: Ik zag in zuid Limburg Sojateelt, volgens mij voor gps. Ben even uitgestapt en op de kopakker geweest. Vond dat de planten er maar mooi bij stonden. Let wel, ik heb het zelf nog nooit gedaan. Afgaand op het gewas zou dat wel wat kunnen worden.
Edvof
@Waldboerke afgelopen jaar een bundertje geprobeerd. Als gps gemaaid op zwad en laten drogen bij de drogerij. Koeien waren er dol op en mooie structuurbron. Dit jaar wederom 2 Ha. Helaas nog wel een dure hobby.
Noorderling
@Edvof
Wat voor een voederwaarde kom je dan op uit?
Laat je dan niet teveel eiwit liggen door het vroege oogsten, en wat je oogst teveel verdunt met stokken?
Edvof
@Noorderling in de stok zit weinig eiwit en meerendeel in het blad. Op het moment dat de plant bloeit en de peul gaat vormen wordt het eiwit uit de plant getrokken en in de boon opgeslagen. Eiwitverlies valt mee bij gps. De gehele plant gaf 199 eiwit en 5,5 ton ds per Ha in 11 weken tijd. Zaaien tot oogsten.
+2
m uut m
@Edvof
Dat had je met gras ook gemakkelijk gehaald.
bio boer
@Edvof als hooi pakken terug? Wat is de vem ?
kwarkje
Het is verdorie net als die andere clubs
Veeeeeel te laat een kritisch geluid
Waarom dan nu
Voor het echie of de bühne

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot import , soja , nederland , nevedi en kennis ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2.201