Tweede dag G7 van start met overleg over handel, economie en veiligheid

Op de tweede dag van de G7 in Biarritz zijn de leiders van de deelnemende landen aan een overleg begonnen waarin economie, handel en veiligheidsvraagstukken centraal staan. De verwachting is dat president Trump de andere landen zal vragen hun economieën te stimuleren, onder meer door belastingverlaging en het verlagen van tariefmuren voor Amerikaanse producten.
De leiders van de andere landen, onder wie ook de nieuwe Britse premier Johnson, willen dat Trump een eind maakt aan de handelsoorlog met China. Trump lijkt dat niet van plan te zijn. Voorafgaand aan het overleg zei hij de escalatie van de handelsoorlog te betreuren, maar dat volgens hem de "oneerlijke handelspraktijken" van China hem geen andere keuze laten.
43 miljard
Volgens de Britse zender Sky News zal Johnson vandaag opnieuw proberen om het scheidingsakkoord dat zijn voorganger May met de EU sloot, aangepast te krijgen. Johnson zei eerder al dat de backstop voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland van tafel moet. Nu wil hij de 43 miljard euro die het VK bij een brexit aan de EU moet betalen, verlagen tot 10 miljard euro.
Voor de EU is aanpassing van het scheidingsakkoord niet onderhandelbaar. De EU stelt zich op het standpunt dat daar eindeloos over is onderhandeld, dat er uiteindelijk een akkoord gesloten is en dat het Verenigd Koninkrijk dat niet meer kan openbreken. In de brief die Johnson eerder week naar EU-topman Tusk stuurde, sprak Johnson met geen woord over het schrappen of verlagen van de 'uitstapkosten'.
Tijdens zijn campagne voor de opvolging van zijn voorganger May heeft Johnson aangekondigd die kosten als stok achter de deur te houden om tot een beter akkoord met de EU te komen.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot china , ierland , veiligheid , brexit , opvolging , Sloot en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0