CBGV: Hou dierlijke mest rest van het jaar in de put

De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) raadt melkveehouders in droge gebieden van Nederland af om dit jaar nog dierlijke mest uit te rijden. Het zou onder meer resulteren in ongewenst hoge ureumgehaltes in de melk.

Deel dit artikel

Reacties

+16
Wolswinkel
Kom! Laten we een commissie oprichten die de boertjes nog wat extra pamperd.. CBGV, werkelijk waar hoe verzin je het. Oh ok initiatief van LTO in een ja hoe zal ik het noemen joint venture met welja WUR..! Die gasten duiken ook overal op tegenwoordig. Maakt het ook uit, zullen wel allemaal gezond denkende boerenzonen -en dochters zijn die in deze commissie gezeteld zijn..........
weurding
Je zal je opslag maar nodig zijn, wat dan?
Noorderling
@weurding
Dit jaar afvoeren, eindvoorraad laten zakken en ruimte creëren voor volgend jaar.

Benutting is vast hoger in het voorjaar dan nu nog maximaal 1x te maaien. Afvoer is momenteel geen geld toe voor de akkerbouwer, dat wordt ook niet goedkoper.
slagroomvla
Quote Reactie van @Noorderling:
dan nu nog maximaal 1x te maaien

Dat is weinig ambitieus... pinken moeten ook nog wat vreten hebben van 't winter!
Noorderling
@slagroomvla
Als je nu kaal land hebt, over 5week maait is het oktober, dan is de groei er wel uit.
ook vorig jaar terwijl de warmte er wel was maar de dagen gauw korter worden was het met de groei begin oktober gedaan.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @Noorderling:
was het met de groei begin oktober gedaan.

Nou, hier niet. En wat dan nog, dan is het al vast voor de 1e snede van 2020.
Greetje
@Noorderling Ik heb nog 100 m3 in de put, volgens jou is er nog plek om af te voeren? Morgen maar es ff wat rondbellen..
Noorderling
@Greetje
Ruimte genoeg, maar winertarwe is er al twee weken vanaf en groenbemester zit er in. Zoektocht naar kaal land wordt niet makkelijker.
+5
PIONIER
@Noorderling 10 euro of meer betalen voor afvoer of voor 3 in de grond. Dan lijkt mij de keuze niet zo moeilijk.
+2
Adaptief boeren
@PIONIER top, mest hoort op het land, in de put doet het nix als in waarde dalen en vervluchtigen, goede levende grond geeft een goed rendement, en bodemleven moet ook eten, wil je zo vruchtbaar mogelijke grond, moet je het niet een half jaar laten verhongeren!
+8
bio boer
@Adaptief boeren nog even 10 m3 per ha tegen kroonroest kan geen kwaar hoor
+2
weurding
@Noorderling akkerbouwers wachten ook wel tot ze geld toe krijgen. Niemand die nu om mest verlegen zit dunkt me. Maar kan het mis hebben
PIONIER
@weurding Klopt. Met verlegen. Vorige week gebeld of ik nog wat gebruiken kon want ze kunnen het niet kwijt worden. Meende 3 euro toe in de grond geleverd.
Bietenbrug
@PIONIER ik snap wel dat ze het niet kwijt kunnen voor dat geld, moet ook minimaal het dubbele zijn.
+1
Jaap40
@Bietenbrug ach wat een kolder. Akkerbouwers schreeuwen om mest, hele jaar al. Laat je toch niets door de handel wijsmaken.
+1
weurding
@Jaap40 net een poosje geluisterd... niks gehoord
cowboys
@Noorderling slim alleen lastig als in april de vorst nog steeds in de grond zit of alles nog blank staat.
kaas
@Noorderling vandaag gekuild en normaal maaien we nog 2 keer
cowboys
@weurding als die commissie er nu voor gezorgd hadden voor de zelfde uitzonderingen op de uitrijperiode dan waren ze nog iets waard geweest maar met deze adviezen waardeloos.
+1
Wolswinkel
Daar is dat potje met die paar miljoen van het FRP waarschijnlijk geleegd..🙂
+3
cowboys
@Wolswinkel ja en geen veehouder die er over klaagt dat die nog wat terug wil van die teveel ingehouden frp miljoenen
+1
puntertje
Als 'deskundigen' vertellen de mest in de put te houden en volgend voorjaar te benutten gaan ze er zeker van uit dat iedereen nog een hoop ruimte heeft voor extra dierlijke mest op z'n grond. Als je voor de derogatie middels de aanvullende gegevens de mestvoorraad opgegeven moet worden lopen velen volgend jaar spaak en moeten dan mest afvoeren. Of frauderen met de aanvullende gegevens. Is dat dan misschien het advies van diezelfde deskundigen?
Jean-PierreK
@puntertje, dit gaat niet om plaatsing ruimte op de grond. Volgend jaar zal het advies hetzelfde zijn en het jaar daarna ook.
Noorderling
@puntertje
En wat denk je dat vandaag de dag de praktijk is?
Niemand laat 100kuub ruimte over omdat de kans zou kunnen bestaat dat er iets minder in de put zit, terwijl putten opmeten überhaupt al een grove schatting is. Met bemesten weten veel veehouders ook niet wat er überhaupt nog zit.
puntertje
@Noorderling allicht, maar om als 'deskundige" te zeggen dat je de boel moet flessen omdat dat beter voor het milieu is...
rienk
En wat nu als wij de stikstoffen eens uit de mest halen en deze later gebruiken als het land het nodig heeft
rienk
Of tewijl struviet hier van maken
Kringloper
@rienk Struviet zit alleen in pure urine!
rienk
@Kringloper dank u u bent zeer wel ingelicht
willemkopalt
Vorige jaar tot 23 december grasgevoerd op stal dus nu nog mooi 15 kub bemesten op het kale land
+2
buorman
Uitrijden kan nu nog vergunningvrij.......
Waldboerke
Dy't net donget, dy't net ponget..
Wolswinkel
@Waldboerke[quoteDy't net donget, dy't net ponget..
Reageer @Waldboerke
][/quote]


Nou juust! Was ook het eerste waar ik aan dacht...
+4
JohnDeere6serie
Man man man wat goed voor het mileu zo'n commissie. Volgende week iedereen met volle zon en 30+ graden zn laatste tankies doen. Ken er weer lekker veel ammoniak vervluchtigen, en de burgers weer denken die boeren zijn gek geworden mest rijden met dit zomerweer. Al zouden ze nou 2 weken uitstel geven zou dat landelijk zorgen voor een stuk lagere ammoniak uitstoot. De natuur is niet te vangen met een kalender maar dat is zo'n commissie niet aan zn verstand te brengen...
cowboys
@JohnDeere6serie als het gras nog niet dood genoeg is door de droogte .branden we het volgende week nog ff na met de bemester. Google die commissie maar is weet je gelijk wat voor volk het is.
+1
huske
@JohnDeere6serie je kan mischien dan beter in het begin van de periode wat meer uitrijden dan nu zeuren om twee weken meer
+2
Melkboer16
Wel if niet bemesten, we maaien of beweiden hier nog minstens 2 snedes op droog zand! En anders blijft die mest wel in de grond voor volgend jaar! Het is hier zo droog geweest dat ik het komend jaar niet meer geloof in uitspoeling 😂😂!
Dit voorjaar ook voor de vele regen mest en kunstmest uitgereden en er is helemaal niks uitgespoeld gezien de eerste twee snedes!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melk , grasland , bemesting , melkveehouders en put ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0