Melk beter voor klimaat dan melkvervanger

De claim van producenten van plantaardige melk dat hun product minder klimaatimpact heeft dan echte melk, is onterecht, betoogt een onderzoeker van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra. „Eerlijker is om rekening te houden met de nutriëntendichtheid in het product.” FrieslandCampina en wereldvoedselorganisatie FAO deden eerder vergelijkbare uitspraken.

Melk bevat immers veel meer nuttige nutriënten dan plantaardige vervangers als soja-, amandel-, rijst- en haverdrank, weet de onderzoeker. In absolute zin is de klimaatimpact per liter plantaardig alternatief voor melk lager, maar volgens de onderzoeker heeft het per nutriënt zelfs dubbel de klimaatimpact van echte melk. Fonterra verwijst naar een Zweeds-Amerikaans onderzoek, waarin 21 essentiële nutriënten in drankjes werden onderscheiden.

Meer: melkvee.nl/artikel/…

Deel dit artikel

Reacties

John Spithoven
Kunnen de partijen die afgelopen jaren het tegendeel beweerde, nu even rectificeren.

Want leugens verkopen via de media kan gewoon niet!
Coen
@John Spithoven , de klimaatreligie deed en doet toch niet anders: liegen en bedriegen
+2
de Haas
@Coen Samsom en Nijpels beuren elk een kwart miljoen. Voor dat geld teken ik ook, kan me niet schelen waarvoor.
j h p
@John Spithoven Het is gewoon misselijk makend.
Gisteravond probeerde Jinek het nog om vlees als grootste boosdoener neer te zetten.
+1
ted9
Leuk om dit telkens hier en op andere agrarische media te moeten lezen maar wat koop je er voor. Als het in de grote landelijke bladen zou staan dan heb je er meer aan. Wij weten het wel.
+1
rienk
@ted9 daarvoor is het van belang dat dit bekent word ook in de grote kranten die een roeptoeter zijn van wat eu wil
Erik!1879
Even een aanvullende vraag. Hoe worden de afvalstoffen berekend? Bij soyamelk komt de schroot vrij wat weer een waardevol diervoeder is. Bij melk wordt alles omgezet en in èèn kringloop verwerkt of als voedsel genuttigd. Wordt hier ook rekening mee gehouden?
rienk
edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/IN/… een niet nodig systeem in het leven geroepen door de zuivel industrie
rienk
De grote leugen van de industrie
rienk
De leugen van de industrie
rienk
De volgende leugen van de industrie
rienk
Waarom word melk gehomigneertiseerd omdat friesland coberco dan zoveel mogelijk winst uit een liter rouwe melk kan halen elke gram te veel naar de burger is verlies voor hen
koop rauwe melk dan weet je wat je koopt vertrouw je het niet of ben je zwanger koken maar dan heb je wel echte melk en niet dat surogaat van campina
Kringloper
Kijk maar even naar de video van Joris Relaes, in België komen ze tenminste wel op voor de landbouw!
rienk
Friesland coberco en al die andere zuivel bedrijven kunnen beter een eerlijke vlag uithangen
wij verneuken de massa maar grijpen de kassa
+2
Leo,s vriend
@rienk Beetje te veel zure pruimen gehad de laatste tijd ?
+1
Elvis
@rienk
Quote:
friesland coberco
? Jaartje of 15 in coma gelegen?
+1
Dit is de referentie met link naar het wetenschappelijke artikel van het oorspronkelijke onderzoek dat al in 2010 is gepubliceerd:

Smedman, A., Månsson, H., Drewnowski, A. and Edman, A.-K. (2010) “Nutrient density of beverages in relation to climate impact”, Food & Nutrition Research, vol. 54.

doi.org/10.3402/fnr.v54i0.5170/
sjoerd de melker
Wij, van wc eend....................

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk , fonterra en klimaat ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN