Hoe het werk van de melkveehouder verandert in een economisch delict

Nu boer zijn: Rik Lagendijk mag van de overheid niet genoeg koeien houden om uit de kosten te komen. „Reparaties laat je wachten, in de hoop dat de melkmachine niet kapot gaat.”

De stal van Lagendijk staat aan de Toekomstweg, in Diessen, maar er ligt hier meer verleden. Zijn vader en oom gingen hem op deze plek voor. „Ik weet niet of ik volgend jaar nog boer ben.” Hij zegt het met een gezicht dat niet goed bij de boodschap past. Opgewekt. Open.

Niet uitbreiden was geen optie. De lasten van de overname – hij kocht het bedrijf van zijn vader en oom – drukken; de oude stal, met asbest, is aan vervanging toe. De provincie Noord-Brabant eist dat boeren, eerder dan in de rest van Nederland, in 2022 hun oude stallen aan de milieu-eisen hebben aangepast. De druk is hoog. „Groei is geen doel op zichzelf, maar ik wil wel een fatsoenlijk inkomen verdienen. Dat lukt niet zonder uitbreiding.”

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot vrijloopstal en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0