Ammoniakemissie niet lager door frequent mixen van melkveedrijfmestOriginele beschrijving

Uit metingen op Dairy Campus blijkt dat het dagelijks mixen van drijfmest van melkvee met lucht of met een mechanische mixer niet tot lagere ammoniakemissies leidt. Het mixen van drijfmest met lucht is in Nederland een relatief nieuwe mixmethode die om verschillende redenen in de belangstelling staat.

Laatste  |  

Reacties

+4
spotmelker
Ook hier geldt; de methode bepaalt het resultaat. 1,5 jaar gelden kregen we tijdens een excursie op DC een mooie brochure waarin met dikke letters stond dat het mixen met luchtbellen wel tot 50% emissiereductie leidde..... De betonboeren zullen het rapport/onderzoek wel gefinancierd kunnen hebben. 😁
bio boer
@spotmelker daarom was ik ook zo ver baast van veel reductie naar op eens niets meer wel opvallend vind het mooie oplosing als het zou werken
+1
spotmelker
@bio boer Ze hebben het Aeromix systeem er uit gesloopt en vervangen door het systeem van DSD. Zijn toch heel verschillende dingen maar dat zetten ze er niet bij en zo help je effectieve oplossingen naar de haaien.
bio boer
@spotmelker beide doen het zelfde zou dat zo veel verschil maken in uitkomst ?
spotmelker
@bio boer In de installaties van beide zit wel een heel groot verschil dus neem ik aan dat dat ook in de uitkomsten naar voren komt. Probleem is dat LNV alle buitenlandse (m.n Ierland) onderzoeksuitkomsten negeert. En dan moet zo'n leverancier op eigen (hoge) kosten in het krachtenveld van belangen aantonen dat het werkt.
bio boer
@spotmelker op het eerste gezicht zie ik niet zo groot verschil beide werken met leidingen op de vloer met met ruberen mondstukken en compressor die het vedeel over verschillende secties de hoeveelheid aan beluchtings punten zou dan wel weer een verschil kunnen maken de de diameter van de uitlaat punten dus de grote van de lucht bellen maar meschien dat jij wat meer weet van de details op de website hebben ze maar beperkte informatie
Adaptief boeren
Dat valt tegen dus, benieuwd of er nog vervolg onderzoek plaats vindt, naar bodemleven en bemestings voordelen
Harry K
Quote Reactie van @Adaptief boeren:
Dat valt tegen dus,

Niet te snel conclusies trekken.
Adaptief boeren
@Harry K laten we zeggen dat dit onderzoek tegen valt 😋
hans1980
Bij een beetje stal ben je zo 50.000 euro nodig voor dat beluchten plus dan dagelijks stoomverbruik
+1
bio boer
@hans1980 hoor vaker dat het een duur systeem is we zijn hier wel beetje aan het oriënteren voor een nieuwe stal heb dsd al eens gebelt maar daar hoor ik niks meer van dan ben ik vaak al imand die denkt ga er niet nog een keer achter aan maar goede elektrische mixers kosten ook 9000 euro per stuk volgens mij in een gemidelde nieuwe stal heb je er ook al gou 4 nodig
hans1980
@bio boer gewoon vaste mixers pto aangedreven
pietjepuk
@hans1980 gewoon in de hefinrichting met een hydraulische topstang kun je zo van de een naar de andere put. Ook trek je hem na het mixen uit de put. even met de hogedrukspuit er over en klaar. Mixer is hier 20 jaar oud en is nog als nieuw. Ook kan ik gelijk even naar de houtblokken kijken en eventueel vernieuwen. Als de mixer vast in de put zit haal je hem er pas uit als het goed kapot is en dan kost het klauwe met geld.
bio boer
@pietjepuk haal hem er nu ook elke keer uit en maak hem schoon heb nu al 6 mix gaten dan is het een hele onderneming om die allemaal temixen en open en dicht temaken als daar nog 4 bij komen zijn het al 10 dus zocht toch nog eens naar een maklijker system als gewoon 1 stal hebt met 3 putgaten is dat goed tedoen maar met vaste mixers doe je het net even vaker om je dan niet alle plankjes van je put hoeft tehalen en je mixer schoon temaken en aan en af kopelen
pietjepuk
@bio boer Hier liggen er steenschotten op de mix gaten. De eerste paar balkjes zijn los de rest is 1 plaat. even met de lepel van het shoveltje er onder en klaar.
+3
John Spithoven
Vreemde uitkomst bij Dairy Campus

Eerst 50 % reductie en nu niets met beluchten van mest.

Ammoniak wordt gevormd uit urine als die in contact komt met mest door het enzym urease in een anaerobe omgeving.

Zie link

google.com/url/…

Begreep dat er bij Zuivelnl politiek gekongel over was.

Tjonge wat zijn we toch ver weg gezakken in de melkveehouderij.
hans1980
@John Spithoven klopt pure maffiose
bio boer
@hans1980 kunnen we geen 2e test doen bij een ander bedrijf ? Moet toch kunnen anders heeft dairy campus monopoly positie @John Spithoven
Kringloper
Komt de overheid mooi uit, willen toch van drijfmest af!
John Spithoven
Als ook dit systeem volgens de geleerde niets uithaalt, kunnen ze op korte termijn zeggen hoe het dan wel moet.

PAS en Brabant zorgen dat er snel geschakeld moet worden

en

grupstal is emmissie arm maar word uitgefaseerd

de meeste emmissie arme vloeren hebben alleen een berekend resultaat en zijn gebaseerd op drijfmest.

weidegang mag niet zonder vergunning die je niet aan kan vragen.

Luchtwassers wil de zuivel niet.

Mestcollector Lely is visueel een probleem

Stroroosters zou een oplossing kunnen zijn of forse krimp.
puntertje
Eerst 50 procent reductie, maar de wetenschappers konden geen verklaring bedenken. Dan ga je opnieuw onderzoek doen en, godzijdank, nu geen reductie. Alle onderzoekers blij want nu hoeven ze het niet meer te verklaren.
Als er eerst geen reductie was gemeten was er natuurlijk nooit opnieuw onderzoek gedaan.
En wij kunnen dit soort geld verkwistende onderzoeken weer wat beter op waarde schatten.
bio boer
@puntertje het is niet dat het even 2 procent scheeld kloppen die vloeren dan nog wel ?? Als eerste en het 2e onderzoek zo veel verschil kan zijn 🤔
puntertje
@bio boer Natuurlijk is de variantie bij andere stalsystemen ook heel groot. Maar ja, als je met cijfers voor emissie tot achter de komma op de proppen komt ga je dat natuurlijk niet vertellen.
+3
De uitslag was al bekent voordat het onderzoek gedaan was. Niks wat de sector onderneemt mag slagen, tis een grootte corrupte bende/ maffia/zwendel en co. Wijd en zijd verbreid tot bij LTO/RFC /RABO/NZO enz, enz, onvoorstebaar !!! tja de praktijk moet zich aanpassen aan de theorie , en da ga nie lukken .
bio boer
@Detukkeroettwente moet de sector zelf maar onderzoek bedrijf stichtten
+1
hans1980
@Detukkeroettwente beluchten wordt veel verkocht bij riool zuivering daar mogen ze het wel.
Pluto
@hans1980 Das in de buitenlucht . Vanwege het terug dringen van antibiotica resten met zonlicht mag dit ook niet in het donker!!
Wiecher
De vraag blijft... : Waarom zou beluchten de ammoniak-emissie verminderen... Het ureum en het enzym uit de mest blijven bij elkaar.. ??

Ik heb er geen verstand van.. maar probeer het voor mezelf op een rijtje te zetten.. !

Het zal wel een manier van mixen zijn.. Zorgen dat er geen korstvorming is.. Misschien minder verrotting.. beter verwerkbare massa..

Waarom niet inzetten bij nieuwe stallen op scheiding van de urine en mest.. Als mengen van mest(enzym) en urine de basis van het probleem is.. Heb je ook geen last van korstvorming in de stal/put... !
Frans Z.
@Wiecher Is niet simpel en kostprijsverhogend.
+1
Ard Eshuis
@Frans Z. Het is al in 2014 met het oorspronkelijke systeem van Bos (Vogelsang) bewezen dat er 80% reductie van zowel ammoniak, lachgas en methaan plaats vond, onderzoeken zijn nog gewoon op Google te vinden. Hier in de buurt heeft een boer ook het systeem en geen vieze ammoniaklucht en lachgaslucht meer in de stal... Wij gaan er zeker in investeren, zodra er een stuk bij de stal aankomt, hoop op gezond verstand, zodat het op de RAVlijst komt naast die idiote emissiearme vloeren!!
Wiecher
@Ard Eshuis Als jij zegt dat bij de boer in de buurt geen vieze ammoniaklucht is en geen lachgaslucht meer in de stal is.. Kan ik dat alleen maar aannemen. Als jij zegt dat je er zeker in gaat investeren... Of je hebt belangen in de verkoop van dat systeem.. Ik claim hier niks mee te zeggen.
Maar als dit zo duidelijk in de praktijk is.. En in die onderzoeken komt het niet naar voren..
Dan moet je hier de politie op zetten.. Want dan zijn die onderzoeken crimineel !
Wat zou het belang daar van zijn.. Wie of wat.. Wie heeft er belang bij dat die onderzoeken een goede methode om zeep helpen ??
Wiecher
@Wiecher Wat lucht-toevoeging in de mestput of door de mestput heen wel doet is het gas-venwicht verschuiven van ammoniak in de mest en deonderste luchtlaag... Door die onderste luchtlaag boven de drijfmest te verplaatsen.. komt er weer meer ammoniak uit de mest omhoog...

Ik kan een frissere lucht in een stal met beluchting wel begrijpen.. De lucht boven de mest wordt constant weggedrukt en ververst.. Dus er ontstaat geen bedompte lucht.. Minder rotting.. Maar dat zegt wellicht niks over de ammoniak-vervluchtiging.
Het kan dus wel samengaan.. Een frissere stal maar meer ammoniakvervluchtiging.. Het blijft ook minder hangen.. ophopen in de stal.. Het wordt sneller afgevoerd door de overdruk in de put.. Je voert immers constant lucht in de put van onderaf.. En de ventilatie van de stal voert dit af..
Frisse stal maar niet minder ammoniak vervluchtiging.. Die is gewoon weg..

infomil.nl/onderwerpen/landbouw/…
Ard Eshuis
@Ard Eshuis Uit onderzoek kwam nog veel hogere reductie, maar zou ongeloofwaardig zijn volgens WUR (ze weten het donders goed daar)... Ook werd bij het tradtionele systeem niet gemeten tijdens mixen... jij en ik weten ook wel wanneer de meeste emissie optreedt... en nee ik heb niks geen belangen bij welk systeem dan ook, ben gewoon melkveehouder zonder bijbaantjes.. We worden steeds meer besodemieterd, waar dan ook, in de agrarische sector...
Je voorkomt met dit systeem heel eenvoudig het anaerobe proces in drijfmestkelders, ingewikkelder wordt het niet vandaag,... deze mest kun je zonder stank gewoon bovengronds uitrijden..
Wiecher
@Ard Eshuis Maar is de werking van het enzym urease (uit de mest) op ureum (uit de urine) afhankelijk,......... van gebrek aan zuurstof (anaerobe proces).

Wat doet de zuurstof uit de aangevoerde lucht met dit proces...
Ard Eshuis
@Ard Eshuis Overigens pompt het systeem enkel 1 keer per dag 1 tot 2 uur lucht door de mest en is zeker geen continu energievretend systeem, dat zijn allemaal broodje aap verhalen, dus je argument van wegdrukken van stallucht is heel ver gezocht..
+1
Frans Z.
@Ard Eshuis Ik reageerde op de vraag waarom niet mest en urine scheiden. Beluchten van drijfmest zie ik wel zitten.
Ard Eshuis
@Frans Z. Was algemeen bedoeld, sorry
+1
Wiecher
Deze man moeten jullie bellen.. of anders contacten
vcard.wur.nl/Views/Profile/…

hij was projectleider bij het eerste positieve onderzoek !
Kringloper
@Wiecher Die gasten van de WUR zijn geen van allen te vertrouwen!
+1
Ard Eshuis
@Wiecher Wat is jouw functie in dezen? Ik heb het idee dat je dichter bij het vuur zit... Ik ken iemand die dicht bij dat onderzoek betrokken was en als je van hem hoort wat het verdere verloop is geweest omtrent de acceptatie van dit systeem als emissiebeperkend en het op de RAV te krijgen, zakt je de broek vierkant af!! Het is allemaal politiek, geld en macht!! @Kringloper
Wiecher
@Ard Eshuis Nee, hoor. Ik ben ex-melkveehouder. Ik was ooit van plan om een nieuwe stal voor de koeien te bouwen.. En ben toen bezig geweest voor mezelf welk type stal ik voor de koeien zou willen bouwen.. Met comfort voor de koeien en ammoniak-emissie reductie.
Heb ook wel eens gewerkt bij aannemer om stal te bouwen. En had dit beluchten van mest met interesse op werkzaamheid gezien in de vakbladen..
Maar sta perplex van deze tegengestelde resultaten..
Ik heb ooit stage gelopen bij het proefstation voor de rundveehouderij.. Maar wilde daar toen niet werken omdat alles daar zo draaide om ammoniak-emissie...

Is wel treurig dat nu 29 jaar later.. Dit blijkbare/schijnbare probleem nog groter is met de Berichten omtrent PAS de laatste tijden.. Treurig..

Ik las gisteren de vraag.. "Wat is "" De Tesla"" voor de rundveehouderij !

Oftewel,... de elektrische auto gaat de emissies van het autoverkeer oplossen.. Wat gaat het schijnbare/blijkbare stikstofprobleem van de melkveehouderij oplossen..

Zal wel niet 1 ding zijn..
+1
Ard Eshuis
@Wiecher Ok. Duidelijk.Tja, het is moeilijke materie, maar hier speelt veel meer dan alleen de emissie... Overal waar je in Nederland komt, zit er bedrijfsleven aan de politiek gekoppeld, of dat nou bank, zuivel, voer of betonfabrieken zijn, de lijntjes zijn kort... We hebben met de emissiearme vloeren, net als de luchtwassers in de intensieve veehouderij enorme risico's op het bord gekregen. Waardeloos is het, dat men weigert een alom bekende techniek in UK hier toe te laten als (deel)oplossing voor het "ammoniakprobleem"...
Als ik dan hoor dat de mensen die het systeem geplaatst hebben en daardoor een frisse stal, geen stank tijdens uitrijden en geen mix-ellende hebben, denk ik "waarom in vredesnaam, moet in Nederland alles ingewikkeld?"
Wiecher
@Ard Eshuis Je schrijft, een frisse stal, geen stank en geen mix-ellende.. Dat kan zo zijn.. Het blijft feitelijk in dit geval gaan om ammoniak-emissie.. Dat wordt als van belang geacht.. Dus moet je dat meten.. indien mogelijk. Dat mest door lucht inblazen geen korstvorming heeft en wellicht minder stank geeft, etc, etc.. De focus is hier op ammoniak-emissie.

Ik denk dat men vanuit de landbouwbelangen nu die Sjoerd Bokma van Wageningen er bij moet halen voor uitleg. Omdat hij projectleider was bij het 1e onderzoek in 2014/2015.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de emissie in het hele traject.. Tot en met aanwending van de mest.. en daarna ook. Als het 1x in de grond zit. Want ik las vanmorgen dat dit enzym urease wat in de mest zit.. en ammoniak vromt met ureum.. Ook in de grond zit. Dit enzym zit overal waar bacterien zitten, las ik. Dus ook in de grond.. Er zijn daarom ook urease-remmers die in kunstmeststoffen zitten bij triferte las ik vanmorgen..

Maar ook metingen van ammoniak in de lucht stonden dit jaar al ter discussie... met de meetpunten.. Dusssss,.. wanneer hier eens 1-duidigheid over is.. ???????

Daarbij als een boer overtuigt is van een frisse stal(lucht) en meer homogene mest zonder korstvorming, etc, etc.. Kan een boer er altijd in investeren..
+1
spotmelker
@Wiecher principe van dit systeem is anaerobe (rotting)bacteriën vervangen door aerobe. Daarmee voorkom je al die gasvorming. Bos kan je een heel lijstje geven van gebruikers die hier op eigen initiatief in geïnvesteerd hebben. Hier heeft een boer het ook omdat zijn vrouw hem niet nogmaals bewusteloos uit de stal wilde slepen.
+3
Ard Eshuis
@spotmelker Precies, je krijgt helemaal geen ammoniak, lachgas en methaan vorming meer, dus hoeven we het daar ook niet meer over te hebben. Als men serieus is, had men dit al lang verplicht bij nieuwbouw van rundveestallen... Maar ja geld hè....
Wiecher, je kunt er de koning nog bijhalen, de feiten liggen er en telkens werd degene die het regelen wilde van de zaak afgehaald, weggepromoveerd, duidelijker kan het niet!! Er zijn mensen die belang hebben bij eindeloze onderzoeken, daarvan leven, die zullen dit nooit toegeven, maar telkens weer andere projecten opstarten, om maar aan het geldinfuus te blijven liggen... Zelfs als morgen alle emissiearmevloeren ontploffen, zal er niks veranderen wat Aeromix aangaat, de getroffen boer in Markelo gaat het monteren onder de emissiearme vloer, veiligheid is hem die investering wel waard, maar het slaat nergens op!
John Spithoven
Als ik alles,zo lees, denk ik niet dat men inschat wat de gevolgen zijn van de huidige impasse.

Kijk de overheid is naarstig op zoek naar N ruimte. Zegt dat de commissie voorstel om 40 % van de vergunde ammoniak te gebruiken over overige economische N emmissie activiteiten.

De boer mag kiezen. Reducerende vloer, bijkopen of minder vee, op bedrijfsnivo.

We nemen een weidend bedrijf. 12 kg ammoniak emmissie- 40 % is max uitstoot 7.2 kg ammoniak.

Hieronder de lijst

infomil.nl/publish/pages/…

Succes met zoeken en voetnoot, grupstal en luchtwassers mag niet.

Dus wordt het een ordinaire veekrimp tbv overige economische activiteiten.
+1
John Spithoven
@John Spithoven En als men dan initiatieven als mestbeluchten binnen Zuivelnl om politieke redenen afschiet, dan is een oplossing verder weg dan ooit. De sterke hand van de zuivel moest zich weer met boerenbelang bemoeien.

Zo zal er nooit eenheid komen.
spotmelker
@John Spithoven de zuivel is in dit traject een schakel te veel die inhoudelijk op onbenullenniveau wil dicteren.
John Spithoven
@spotmelker Klopt, maar waarom?

Ik heb nog wat verder gezocht en dan met name de brabantse plannen. Daar hebben ze wat ervaring. Dit kwam ik tegen, doelstellingen en de oplossingen die voor handen zijn voor de korte termijn. op de lange termijn zijn er geen oplossingen.

Vanaf 2020 daalt de maximale emissie voor veehouders in Noord-Brabant bij beweiden van 7,0 naar van 6,0 kilo ammoniak per plaats. Bij opstallen gaat de factor omlaag van 7,0 kilo naar 4,0 kilo. De komende jaren is een beperkt deel van de systemen bruikbaar; vanaf 2028 bij opstallen geen enkele meer. Op dit moment hebben vier typen vloeren een emissiefactor van 7,0 kilo ammoniak per dierplaats per jaar:
Groene vlag vloer (RAV-code A1.10) met bolle rubber toplaag. Positieve punten volgens een enquête onder gebruikers in opdracht van Van Dun Advies zijn het dierwelzijn en schoonhouden van de vloer. Aandachtspunten zijn de gladheid, beloopbaarheid en damslapers.
Eco-vloer (A1.13) met cassettes in de roosterspleten. Deze vloer wordt positief beoordeeld op de belangrijkste punten. Invloed van weersomstandigheden is een kritisch punt.
Welzijnsvloer W4, profielvloer C6 en duurzaamheidsvloer D1 (A1.14) met onder andere hellende gleuven en afdichtflappen. Scoren minder op punten als beloopbaarheid, gladheid en schoonhouden van de vloer. Ze zijn wel goedkoper dan voorgaande twee vloeren.
Altez (A1.21) met diverse groeven en afdichtflappen. Op het gebied van dierwelzijn scoort deze vloer goed, ook de beloopbaarheid en gladheid zijn voldoende. De vloer is relatief goedkoop. Een minpunt is het opdrogen en uitsmeren van mest.
De Swaans G6-vloer (A1.23), met onder andere sterk hellende sleuven en urineafvoergat, heeft een emissiefactor van 6,0 kilo ammoniak. Deze vloer scoort goed voor beloopbaarheid, dierwelzijn en ook opdragen en gladheid zijn voldoende. De vloer is qua investering een middenmoter.
De meeste reductie is te verkrijgen met een chemische luchtwasser (A1.17); met een emissiefactor van 5,1 kilo ammoniak per plaats. Door gebruik van traditionele roosters zijn aspecten als beloopbaarheid en gladheid minder van toepassing. Inclusief jaarkosten zijn de kosten voor de installatie alleen vergelijkbaar met een goedkope emissievloer. Daar komen wel kosten voor de aanpassingen in de stal en jaarkosten bij.
bio boer
@John Spithoven de meadow floor van proflex heeft ook 6 kg
John Spithoven
@bio boer Het cursief stukje komt bij melkvee100plus vandaan. Maar klopt.
bio boer
@John Spithoven moeten van af 2020 alle stallen voldoen aan de 6kg eis of pas van af 2028 staat er wat onduidelijk

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mixen , lucht , lager , melkvee , ammoniakemissie , nederland , drijfmest , dairy en dairy campus ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
2.213