Veerman roept Rijk om actie tegen bodemdaling

Toch een groot gebied. 😞

Originele beschrijving

Oud-minister waarschuwt in nieuwe rapport voor de miljardenschade die verzakkingen in Nederland aanrichten.

"Melkveehouderij niet overal meer mogelijk
Over de totale economische kosten van het tegengaan van verdere bodemdaling laat Veermans rapport zich niet uit. De €276 mln publiek geld die landbouwminister Schouten uittrekt voor aanpassingsmaatregelen voor boeren in het veenweidegebied noemt Veerman slechts 'het begin'. Het agrarisch bedrijfsleven zal zelf ook de portemonnee moeten trekken. 'De lastigste opgave' noemt Veerman de vraag of in de diepe veengebieden op termijn veehouderij nog mogelijk is. Vernatting van veengebieden kan de bodemdaling wel halveren, maar niet stoppen. 'Melkveehouderij zal in bepaalde gebieden niet meer mogelijk dan wel aanvaardbaar zijn."

Deel dit artikel

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+13
Jan S
😀
+2
John Spithoven
interessantetijden.nl/2018/03/…

Bekijk de structuur van de goede doelen loterij, de bankier van de ngo's en je snapt waarom deze man zijn jasje laat hangen zo de wind waait.
+5
diezel
@John Spithoven
Voor het goede overzicht moet je nog een beetje verder terug in de tijd. 😞

- Wie heeft in den nadagen van zijn ministerschap al die Nederlandse Natura2000-gebieden aangewezen?
vvd-nederland.blogspot.com/2010/01/…
boerderij.nl/Home/Achtergrond/…
- Wie werd een paar maanden na het vallen van het kabinet zo verrassend voorzitter van Natuur Monumenten?
boerderij.nl/Home/Blogs/…
+5
John Spithoven
@diezel Ik weet wat hij bereikt heeft. In die dagen dat hij minister was werd hij op handen gedragen door de voormannen. Hij was 1 van ons. Dat hij publiek geld en zakelijke persoonlijke belangen door elkaar heen liet lopen, nam men voor lief. Dat hij daarna deserteerde en met onze bedreigingen in bed dook werd ook nog geaccepteerd. Het is een beetje inherent aan het landbouwbestuurdersklimaat. Tot aan je bestuurlijke dood je stempel blijven drukken op het beleid.

Veenweidegebied opgeven in een land waar de ruimte zeer schaars is, is gekkenwerk. Ik hoorde laatst nog een zuivelbestuurder zeggen dat het toch een gebied met een handicapt was, dus had het geen prioriteit. Als zijn leden die in dit gebied zitten dit uit zijn mond hoorden zouden ze hem terecht een levenslang bestuurdersverbod geven.
+2
putjesschepper
@John Spithoven dus verdere inkrimping zal de zuivel een zorg zijn?
+4
John Spithoven
@putjesschepper Ik ben bang van wel. Ze hebben aan de wieg gestaan van een beleid dat zorgde voor krimp. En door mee te werken aan het optuigen van het instrument fosfaatrechten vermoed ik wel dat ze zo intelligent zijn geweest dat men weet wat de gevolgen waren.
+1
putjesschepper
@John Spithoven het is natuurlijk veel duurzamer om het over de grens weg te halen.
dijkstra uit w
@John Spithoven noem de bestuurder bij naam en aan de schandpaal er mee, wat hebben we aan zulke lui. We mogen toch zeker wel weten wie ons belazerd, daar hebben de bestuurder met echt hart voor de boer geen moeite mee hoor.
mlkvhoudr
@John Spithoven jongeman ik ga u maar eens factchecken.

Welke minister uit de recente historie was beter dan de heer veerman?

nl.m.wikipedia.org/wiki/…
+2
John Spithoven
@mlkvhoudr Dank je dat je mij nog onder de jonge lichting schaart😁

Voor de rest rammelt mijn verhaal niet zo.

Niet mbt misbruik dienstauto, niet mbt pulsvisserij en niet mbt voorzitter goede doelen stichting.

Toen ik nog bij STAF zat, was hij de bankier van alle nepnieuws over de landbouw. En als je roots in die sector liggen en je ook nog belangen heb in mechanisatiebedrijven, rumpstad en stekketee, dan ben je ver gedaald bij mij. De laatste jaar heeft hij de belangen overigens gecashed
Melkveehouder.
Volgens mij ook ASR @John Spithoven
de Haas
@John Spithoven M.a.w. kijk waar de (melk)fabrieken worden gebouwd/uitgebreid en de rest wordt uitgefaseerd?
+1
John Spithoven
@de Haas Ik hoop dat je geen gelijk krijgt.

Maar dan zullen we wel zelf in beweging moeten komen.
+1
John Spithoven
@de Haas Kijk , we kunnen van alles uitfaseren.

De grupstalboeren en opstalboeren, maatschappelijk niet gewenst

De zandboeren, milieu technisch niet gewenst

De nature 2000 boeren, natuurtechnisch niet gewenst

De veenweide boeren, klimaattechnisch niet gewenst .

Maar dan blijft er alleen niets over, is dat het doel....

En de eerste en de laatste categorie heeft NZO ook nog een discutabele rol in gespeeld.
+1
paul1
@John Spithoven ja laten we de hele voedselproductie maar uitfaseren, dan vormt de mensheid geen probleem meer voor het milieu.
+1
van Ittersum
Komt deze kaart , in grote lijnen niet overeen met de situatie van 120 jaar geleden voor het lage veenweidegebied? Zo vaak hier al voor gewaarschuwd, dat dit de uiteindelijke situatie gaat worden, tis optelsom van alles( woon ook ik dat gebied). P.s tis extreem die gedachte maar klopt het ook van die bodemdaling?.. .. .helaas wel, toch...? Het zal anders moeten , oplossingen zijn er wel , nu nog de wederzijdse inzichten.

En verder over de betreffende persoon, kijken we hier van op? Er zijn toch een groot aantal mensen die zonder bezwaar heel makkelijk van pet kunnen veranderen onder het mom van: wiens brood men eet , diens woord men spreekt. Kun je boos om worden maar je kon dit ook uitbuiten als sector door deze persoon gezien zijn c.v en netwerk zelf in dienst te nemen als voorman van bv LTO of NMV. Klap er een miljoen per jaar tegenaan en het bespaart het veelvoudige.Heel wat van die organisaties en multinationals snappen dat al jaren behalve hier. Wij denken hier nog steeds dat we zo'n persoon onder koeien moeten vandaan halen("één van ons")en met een opdracht naar Den Haag moeten sturen. Heeft nog nooit gewerkt en zal ook nooit werken, zoiets moet je zakelijk met nul emotie bekijken.
Zomaar een gedachte om mee te nemen naar de toekomst toe. Beste jachtopziener is altijd nog een ex-stroper.
+1
John Spithoven
@van Ittersum In de grote lijnen heb je gelijk. Alleen Veerman is een slecht voorbeeld.

De pulsvisserij moest Veerman redden. Maar omdat de Nederlandse territoriale wateren op de Noordzee vol met windmolens moet en ze daar geen vissers bij kunnen gebruiken, is het bewust verprutst. Aldus een aantal zeevissers.

En in de sector hebben we binnen NZO en RFC de heer Buck. Diplomaat op en top en kent de wegen binnen LNV als geen ander. Uit ervaring kan ik meedelen dat hij niet zo veel voor ons heeft bereikt.
huske
@van Ittersum je geeft je maar snel gewonnen. Waarom al dit geld uitgeven aan de agrarische sector. Waarom niet uitgeven aan al die particulieren die het vertikken om niks te doen aan hun fundering (lees; onderhoud). Daarnaast ga jij er van uit dat laag slootpeil en ploegen alleen zorgt voor bodemdaling. Bebouwing en wegen zorgen ook voor een enorme druk op het veenpakket. Binnen de bebouwde kom zorgt men ook totaal niet voor vernatting van het veenpakket.
van Ittersum
@huske rond ons dorp heeft de bebouwing een hoger waterpeil, maar de grondwaterpeil is leidend en hoe hou je die in stand met peilverlaging? Vul het zelf maar in.
de jonge
@van Ittersum veen is ontstaan vanuit moeras!!! dat het veen is geworden en geen moeras is gebleven ,is dus een teken dat er zuurstof bij moet komen dus het water is verdampt of weggezakt, dit is een natuurlijk proces geweest net zoals dat het nu zakt,volgens mij hebben ze jou ook al behoorlijk gehersenspoeld.
van Ittersum
@de jonge wij komen van oorsprong uit een waterrijk gebied, waar het land inpandig lag . Ook daar wordt ook nog gewoon geboerd, staat er maïs en waar het land bijna onbetaalbaar duur is. Kortom er is plenty mogelijkheden. Denk dat de meeste boeren hier wel wat zien in een hoger peil op basis van het grondwaterstanden maar ook de garantie kan krijgen dat bij plensbuien het peil ook op peil blijft. In het veen gebied wat ik nu her en der zie is dat de teellaag steeds dunner wordt.

Ik ben dus niet gehersenspoeld, dat is meer u eigen gedachte van denken vanuit de meute.

Maar het probleem van verzakkingen, scheuren, verrotte palen is dus geen probleem maar gezever? In dat opzicht nodig ik u uit om de betrokken mensen dat maar te vertellen
+1
putjesschepper
@van Ittersum veel te makkelijk gedacht van je.je praat al over oplossingen terwijl er nog veel meer onderzoek gedaam moet worden.6 weken terug vergadering gehad over veenweidegebied maar u praat net als de provincie.provincie zei daar letterlijk de druk is hoog, dus we moeten snel in aktie komen.hierdoor worden er weer beslissingen genomen waar ze later weer op terug moeten komen.tot voor kort werd ook aangenomen dat maïs zorgt voor snellere bodemdaling, totale nonsens aldus aanwezige onderzoeker.
+1
van Ittersum
@putjesschepper de bodemdaling is er, al jaren bezig en nu moet er eerst onderzoek komen. Kom op zeg , jullie zien het zelf ook toch wat al die diepontwatering heeft gedaan, voorspoed maar ook hier is er een tol. En hoe stop je die tol terug hoeft niet, maar stoppen is al iets. Ga je die discussie niet open aan beslist de politiek en je discussieert weer achter het besluitvorming aan. Heeft niks met gehersenspoeld te maken, diegenen die dat zeggen moeten zich is afvragen waarom "iedereen " toch zo tegen de boer is. Komt omdat die altijd maar in de slachtofferpositie kruipt of elke vorm van discussie weg wimpelt.

Let wel, in alle sectoren gebeurt dit.
putjesschepper
@van Ittersum je hoort mij niet zeggen dat het niet daalt en ik zeg ook niet dat u gehersenspoeld bent.maar er zijn nog veel teveel foutieve aannames op gebied van veenweidegebied. Daarom worden er hier opnieuw pijlstokken geplaatst in de polder.
de jonge
@van Ittersum beste man,in de tijden dat de bewoners naar het veen trokken was het al zo dat ze dan gingen bouwen op de hoger gelegen plekken waar het zand hoger zat,waarom zal dat toendertijd gedaan zijn?? ook toen zakte het veen al ondanks dat de wateren toen nog veel hoger waren. hoe zit het dan in bv bangkok tokio etc is dat ook allemaal de schuld van de landbouw dat daar bodemdaling plaats vind?? buiten dat,je doet of het veen hier al is zo lang de aarde bestaat en nu gaat zakken,dat is dus niet waar. veen is de laatste +- 10000 jaar hier pas ontstaan,daarvoor was dat hier niet
+7
arie.j
Quote Reactie van @van Ittersum:
@putjesschepper de bodemdaling is er, al jaren bezig en nu moet er eerst onderzoek komen. Kom op zeg , jullie zien het zelf ook toch wat al die diepontwatering heeft gedaan, voorspoed maar ook hier is er een tol. En hoe stop je die tol terug hoeft niet, maar stoppen is al iets. Ga je die discussie niet open aan beslist de politiek en je discussieert weer achter het besluitvorming aan. Heeft niks met gehersenspoeld te maken, diegenen die dat zeggen moeten zich is afvragen waarom "iedereen " toch zo tegen de boer is. Komt omdat die altijd maar in de slachtofferpositie kruipt of elke vorm van discussie weg wimpelt.Let wel, in alle sectoren gebeurt dit.

Veenoxidatie en bodemdaling is iets wat al sinds de grote ontginning van Holland zo tussen 950 en 1200 aan de gang is. En natuurlijk ook in Friesland en elders maar daar weet ik niet alles van.
Zuiver veen, zoals in Zegveld bij die (voormalige) proefboerderij zakt ongeveer 1meter in de 100 jaar. Hier met wat klei erdoor is het ongeveer 75centimeter.
Dan zijn er nog gebieden waar het extra hard is gegaan, de turfmakerijen die later weer zijn drooggemalen, dat is de natuurlijke oxidatie plus ook nog het opstoken van een gedeelte van het veen.
Wat je met diepontwatering bedoeld weet ik niet, maar hier is dat geen item.En anders stoppen zou ik zeggen.
Maar veenoxidatie is een proces van honderden jaren en geen reden om nu te gaan schrijven dat het klimaat erdoor veranderd of andere erge dingen door gaan gebeuren.
Volgens de cijferaars komt omgerekend naar CO2 uitstoot daar ergens 2á 3% vandaan
Het zijn gewoon keuzes, Luchtvaart stoot veel meer uit, maar Schiphol mag niet alleen doorgaan maar ook nog wat uitbreiden.
Veengronden zijn echter de pineut en mogen dus rustig de helft van hun waarde verliezen.
Het lijkt veel op het spelletje, wie kunnen we knijpen zonder dat we het zelf voelen.
Veerman doet zotte opmerkingen, er gebeurt helemaal niets bijzonders bij bodemdaling in die gebieden.
We zijn dat al eeuwen zo gewend in Holland en met de nadelen leven we ook al eeuwen op een heel aanvaarbare manier. Net doen alsof het nu opeens een onaanvaarbaar probleem is geworden, dat is domme praat.

Rij maar eens door Holland, vrijwel overal zie je vaarten waarvan de waterpiegel boven het land ligt.
Bij Amsterdam , de Vecht en de Gijn om maar wat te noemen is het nog extra erg.
En ieder weet dat water niet omhoog loopt ,dat is allemaal gezakt.
Maar Amsterdam en omstreken is nog steeds bewoonbaar dacht ik.
putjesschepper
@arie.j zo is het precies dat voel je aan alle kanten.of het nou de zuivel,provincie of politiek is minder minder minder
van Ittersum
@arie.j daar heeft u gelijk in. Wij hebben duikers op het zand staan, huizen op palen. Alle afwatering klopt niet meer, want het veen zakt en de duikers blijven op peil. Bij huizen in de RVK kun je onder de fundering door kijken. En dat in 40 jaar...is dat normaal, nee echt niet. Daar heb je geen dure onderzoeken voor nodig dat is omgekeerd denken . Herstellen zal niet gebeuren, remmen kan wel.
Afwachten is jezelf ten gronde richten en dan heeft Veerman gewoon gelijk of hij krijgt wel gelijk.

Terug naar de keuzes en naar de persoon in kwestie waar deze topic mee begon. Waarom huren of hebben wij niet zon persoon als onze vertegenwoordiger. Waarom mag Schiphol wel groeien enz enz. Heel eenvoudig, we hebben de lijnen niet dus automatisch altijd de kop van Jut. Die domme blindheid die er algemeen geldt kost onze sector de kop. Niet alle wensen zullen vervullen gaan worden, maar nu wordt de frustratie steeds groter. Kijk naar de PAS. wij worden opgeofferd . De vraag hoe kan dit en waarom gebeurd dit, antwoord is simpel : " u bent de zwakste schakel, u kunt gaan, tot ziens" Oplossing, zwaargewichten inhuren ( salaris boven de miljoen, geen probleem) en op de goede plekken inzetten. Wat je zelf niet kunt of hebt, inhuren die hap
+1
arie.j
Quote Reactie van @van Ittersum:
@arie.j daar heeft u gelijk in. Wij hebben duikers op het zand staan, huizen op palen. Alle afwatering klopt niet meer, want het veen zakt en de duikers blijven op peil. Bij huizen in de RVK kun je onder de fundering door kijken. En dat in 40 jaar...is dat normaal, nee echt niet. Daar heb je geen dure onderzoeken voor nodig dat is omgekeerd denken . Herstellen zal niet gebeuren, remmen kan wel.Afwachten is jezelf ten gronde richten en dan heeft Veerman gewoon gelijk of hij krijgt wel gelijk.

Dat probleem is in dit gebied niet extra groot.
Overigens moesten molens vroeger ook al aangepast worden omdat het polderpeil naar beneden ging.
Bij relatief nieuwe huizen zakt de grond inderdaad nogal eens extra, dat komt mede omdat de boel uit balans is.
Als de ondergrond van veen is met misschien wel een gedichte sloot, de bovengrond en wat dieper bij het bouwen flink wordt geroerd.
En er vervolgens met een flinke laag zand wordt opgehoogd, dan is dat solliciteren naar verzakkingsproblemen.
huske
@van Ittersum we kunnen idd het veen een klein beetje remmen met gigantische kosten maar er word aan alle kanten onderzoek gedaan naar gasbellen onder het veen of men heeft ze al gevonden maar de vergunning krijgt men niet rond. Dus wil je de goede agenda krijgen zal je toch verder na moeten denken
+7
Jan S
😀
+2
kanniewaarzijn
@Jan S Jammer dat er geen mogelijkheid is om 10 duimpjes te geven!
robbies
Maar volgens Frans Keurentjes zijn de uitdagingen niet groter dan in de jaren 80
putjesschepper
@robbies dat zij die bij nrm waar handjevol boeren bij stonden. Denk alleen dat er veel meer stoppers komen dan ooit tevoren. Maar ja ze willen minder toch?
+3
Koeien boertje
Gewoon het IJsselmeer droog leggen en die veengebieden uitgraven.
Kom je per saldo op dezelfde hectare s, en iedereen blij
+2
Noorderling
@Koeien boertje
Alleen dan zijn we wel onze zoetwaterbuffer kwijt waar we afgelopen jaar en dit jaar op teren. Daarmee mogen we ons heel gelukkig prijzen, afgelopen zomer is de waterkwaliteit in Drenthe, Groningen en vast meer gebieden van voldoende kwaliteit en kwantiteit geweest om te kunnen beregenen door water door te laten stromen.
+2
puntertje
De bodemdaling van gas- en zoutwinning staan dan weer niet op het kaartje. Zou daar geen verzakkingsschade van zijn? Oh nee, dat zijn maar 'bevinkjes' die niet in verhouding staan tot het 'algemeen belang' (lees: electoraal belang)
de Haas
@puntertje De koning (=Shell) dien je niet tegen te spreken, vandaar.
ted9
@puntertje waar denk je dat al dat zand wat uit zandwinning gaten komt weggezogen word die gaten worden nooit dieper dan 30m.
CorP
Ik heb nooit zo begrepen waarom die Veerman zo'n goeie was, vond maar rare hapsnurker, waarschijnlijk drinkt hij ook brandnetelthee of max havelaar koffie.
Als ik die NL-kaart dan zo bekijk, ben je half melkveehoudend Nederland mooi kwijt met dat veen-verhaaltje. Maar goed ik ben dan maar simpel boertje, en na de tekst gelezen te hebben, ach Veerman als die bodem hoe dan ook toch daalt, kan je die boeren ook wel met rust laten en lost je probleem zic vanzelf op, kost ook nog eens niets. Overigens heb ik het idee dat behalve het pure zand, heel Nederland zakt, moeten we dan allemaal maar stoppen?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , veehouderij , bedrijfsleven en Agrarisch ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0