Haspel inruilen.Maar welke nu?

We wiilen onze 40jr. oude haspel inruilen.
Van de 40jr. is die in 34jr. gebruikt , soms zeer intensief(o.a. 2018). Hoofdzakelijk gras- en maïsland. Het beste is er nu wel af. Is er een met 110mm x300mtr.
slang met diesel aandrijving
We willen naar 125mm x 500mtr. i.v.m. ook totaal andere perceelsindeling en arbeidsbesparing.
Zo eenvoudig en robuust mogelijk.
Absoluut geen electronica en andere poespas waar je tot 3 cijfers achter de komma alles kunt regelen.
Belangrijk; onderdelenvoorziening in de toekomst, dus geen exotische merken.
TF fans, ervaring met merken en types??

Deel dit artikel

Reacties

Sjon
Nu vooral rondkijken en komende herfst kopen, de levertijd van een nieuwe haspel of pompset is een half jaar.
Maar dat geld vandaag de dag voor alle machines.
radium45
@Sjon Klopt inderdaad, net als met nieuwe schaatsen... Kopen wanneer er ijs ligt en over korting valt totaal niet meer te praten.
+1
mf 6150
Let wel, meer slang geeft meer weerstand en dus slijtage. Zeker op gras, wij draaien het aandrijftandwiel geregeld aan barrels doordat we geen rollen onder de slang hebben. We hangen zelf een beton gewicht van 800 kg in de slootkant tegen het kantelen
+1
Sjon
@mf 6150 Helemaal eens, op grasland is het op en afrollen veel zwaarder dan op bouwland. Een dikke en/of lange slang kan je daar ook onmogelijk zonder computer met een gelijke snelheid oprollen.
ronald73
Quote Reactie van @mf 6150:
wij draaien het aandrijftandwiel geregeld aan barrels doordat we geen rollen onder de slang hebben

Waarom doen jullie dan geen rollen onder de slang als je daar reparaties mee kan besparen?

Trouwens, hoeveel van die rollen worden normaal geadviseerd op grasland?
deerejohn
110 is een mooie maat en van een irrifrance kun je nog steeds onderdelen aankomen van die oudjes ,, hier in brabant zie je niet zoveel nieuw , maar als je dan in nooord holland bent is dat wat anders
geerts 88
Een 125 is aan te raden. Heeft minder druk verlies op de haspel dan 110.
Op grasland is het inderdaad wel een puntje met uitrekken en oprollen. Hier worden ze vaak geleverd met pomp om de slang leeg te blazen. In de praktijk gebeurt het vaak niet. Hier wel haspels die met oprollen niet op de plek blijven staan op grasland.
Bij ons in de regio zie je veel irtec en bauer.
deerejohn
Het zijn vaak van die lompe gevallen ,, in de wei gaat het dan vaak wel , maar op het land , pas weer enne omgevallen in de buurt ,natuurlijk net de kant waar de electronica zit
+1
radium45
Als ik hoofdzakelijk weide ging beregenen, dan nam ik geen haspel maar een goed ''Baars'' systeem. Goedkoper in aanschaf, meer water per uur en minder energiekosten. Anders wordt het als je ook de mais in wilt natuurlijk.
newholland6640
@radium45 totaal niet mee eens, als het gras langer is rijdt je veel te veel plat om over arbeid nog maar niet te praten.
radium45
@newholland6640 Is mijn mening door mijn ervaring
newholland6640
@radium45 ik zie het niet zo zitten maar het zal wel.
+1
newholland6640
@radium45 ben overigens wel met je punt eens dat je dan goedkoop veel water kunt pompen
+1
wouter3050
@radium45 heb een 16 sproeier baars in gebruik en sinds kort een oude CHV 75/275 haspel erbij. Nu beide alweer twee weken vol in bedrijf. Vind de haspel op de lange stukken prettig werken en de Baars meer op de incourante percelen. Alleen grasland. Een 11kW electr.bronpomp bij huis en op afstand een 11kW electr. bovengrondse pomp met 800m ondergrondse leiding 110mm. De Baars raakt meer water kwijt, de haspel werkt prettiger. Beide hebben hun voor -en nadelen.
Baltus_steyr
Een winter en heide systeem is makkelijk en goedkoop. Een ander alternatief lijkt me een Fasterholt ook een mooi systeeem!
rommert14
@Baltus_steyr ja 1 met een kilometer slang maar dan moet de beurs wel open...
Baltus_steyr
@rommert14 die kleinere zijn toch wel te betalen...?
rommert14
@Baltus_steyr mwoa valt tegen. Voor gras kan het niet uit.
rubencasecs
Mee eens, voor gras gewoon een mobiele kopen, veel beter dan een intrek
rubencasecs
Bv een FJ

(klik om te vergroten)

+4
mrpieter
Ik heb 6 jaar in de graszoden gewerkt.
Daar hadden we verschillende merken haspels, maar uiteindelijk bleek Bauer het toch het beste te doen. Op graszodenland is de weerstand nog groter dan gewoon grasland.
Voor gras is een haspel niet snel degelijk genoeg.
Als voorbeeld: er zijn op een gegeven moment twee Ferbo haspels gebruikt, deze gaven bijzonder veel problemen met slecht oprollen. De gehele constructie was niet berekend op de weerstand van het gras.

De laatste haspels waren Bauer 125/500m en hadden een gepolijste 'gras slang'. Dit werkte erg goed.

Alleen om de slang, als deze nog vol zat, weer uit te trekken viel wel eens tegen met een trekker op brede gazonbanden. Daarom hadden deze haspels ook een luchtpomp er op zitten zodat we met een sponzen bal de slang binnen 5 minuten leeg hadden en zodoende was deze ook weer een stuk eenvoudiger uit te trekken.
Bij voorkeur trokken we de slang ook over de ochtenddauw uit zodat het uittrekken lichter ging. Bij het beregenen leek dit ook een kleine verlichting te geven voor de haspels.
Liefst draaiden de haspels snachts, dan had je zowiezo meer aan het beregenen en gaf het gras ook veel minder weerstand.
+1
spotmelker
Hbier wor d t ontzettend veel beregend, en elke akkerbouwer of bollenteler heeft een AP haspel van 1 25 of 140 mm. Ze zijn niet goedkoop maar wel b e t r ouwbaar en veel cap a citeit. Wie goedkoper wil heeft een Idrofoglia.
angelo-nabben
Ik zou voor bauer gaan het zijn niet de goedkoopste.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot motor , aandrijving en Frame ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN