Japan na 31 jaar weer begonnen met commerciële walvisjacht

Japanse walvisvaarders zijn vandaag weer voor het eerst in 31 jaar de zee opgegaan voor de commerciële walvisjacht. Vijf kleine jachtschepen zijn vertrokken uit de haven van de noordelijke havenstad Kushiro, op het eiland Hokkaido.
De vijf schepen zijn uitgerust met harpoenen. Verwacht wordt dat aan het eind van het jaar 227 walvissen zijn gevangen.
In 1988 werd wereldwijd een verbod uitgevaardigd op de commerciële walvisvaart. Door Japans lidmaatschap van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) moest ook Japan daaraan geloven. Vorig jaar kondigden de Japanners hun vertrek uit de IWC aan, waardoor het verbod niet meer voor het land geldt.
Volgens de regering is de walvissenpopulatie voldoende hersteld voor de commerciële jacht. De jacht gaat alleen plaatsvinden in de Japanse territoriale en economische wateren.
Wetenschappelijk onderzoek?
Tijdens het verbod van de afgelopen jaren zijn de Japanners niet gestopt met de walvisjacht, maar jaagden ze op walvissen onder de noemer wetenschappelijk onderzoek. Volgens critici ging het ook hier echter om 'gewone' commerciële walvisjacht.
Walvisvlees geldt in Japan als een delicatesse.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot jacht en 1988 ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN