Verviervoudiging PlanetProof-melkveehouders in eerste half jaar

Het ‘On the way to PlanetProof’-keurmerk – dat producten van Campina sinds december 2018 dragen – lijkt aan te slaan bij de leden-melkveehouders. Het aantal boeren dat aan de eisen voor het keurmerk voldoet groeide van 150 in december naar meer dan 600 nu

Laatste  |  

Reacties

familie pelle
Das heel mooi, alleen jammer dat de verkoop stagneert en slechts een groei noteert van 2 % in het eerste kwartaal van 2019 tov vierde kwartaal 2018 waardoor een groot gedeelte van de boeren wel de inspanning heeft maar niet de gelden krijgt.
Melkveehouder6
@familie pelle beter op moeten letten! Alle melk die als PP wordt verkocht heeft een hogere opbrengst prijs. Dat de groei maar 2% is komt denk ik ook door nieuwe melkstromen van de conculega's.....
+2
familie pelle
@Melkveehouder6
Quote:
. Alle melk die als PP wordt verkocht heeft een hogere opbrengst prijs.

Beter lezen!! Niet alle melk die als pp melk wordt geproduceerd heeft een pp opbrengst. Dit verhaal wekt de suggestie dat 600 boeren pp melk leveren. De laatste berichtgeving hierover meld slechts 400 pp leveranciers. De beoogde miljard kg pp melk wordt met een groei van 2 % in het jaar 2034 gehaald.
Wiebren
@familie pelle hoe kom je aan die wijsheid Pelle?
De melk van deze ruim 600 leden wordt verwerkt in de fabrieken waar de PP-producten gemaakt worden. De afzet stijgt terwijl de markt eerder iets daalt.
slagroomvla
@Wiebren Waar is de gewone Campina gebleven dan? meer afzet door overal pp logo op te plakken? Krijgen we nog concrete afzetcijfers waar die stijgende afzet uit blijkt, of is dat te 'concurrentiegevoelig'... En de extra logistieke en verwerkingskosten, die worden ruimschoots betaald? Gaat dus over nog geen 5% van de totale rfc melkplas?
Wiebren
@slagroomvla Campina is bijna volledig over op PP, alleen bio niet.
Cijfers over volume delen we inderdaad niet, je weet al waarom.
Vandaag is het inderdaad ruim 5% van het aantal leden en dus ook zoiets van de melk. Daarnaast is er de ProWeideland-melkstroom voor de Duitse markt. Beide melkstromen worden apart gehaald, verwerkt en betaald. De melkstromen bedruipen zichzelf
+1
familie pelle
@Wiebren de volgende tekst heb ik letterlijk uit de fc mail; “Het volume (kg) van Campina melk, karnemelk, yoghurt is in de maanden januari, februari en maart ten opzichte van de maanden daarvoor (oktober, november en december) +2% gestegen.
hookwood
@familie pelle Dat is alleen Campina melk. De meeste PP melk wordt volgens mij geleverd onder private label van de diverse supermarkten.
familie pelle
@hookwood dat klopt . En waarom zou daar de groei veel harder zijn? Even voorop gesteld, ik ben groot voorstander van de pp- exercitie. Maar De snelle klappen zijn gemaakt met pp melk. Daar, waar we toch al leverden is de “gewone” melk vervangen door pp- melk. Nu stokt de verkoop, ik hoop echter dat ik het mis heb. Maar gezien het gestuntel van de ambtenaren van het smk die er nu nog niet uit zijn of 2018 een droog jaar was ( tis verdorie juni 2019!!) vind ik dat fc net als smk het imago van planet proof keurmerk behoorlijk op het spel zet.
cs-agrar
@hookwood idd, draagt ah-huismerk idd pp-label. Alleen is deze niet in prijs gestegen....
Wiebren
@familie pelle van Campina ja, meeste is huismerk zoals @hookwood al schrijft
Achso
@Wiebren en jullie denken niet dat dit marketing technisch, dus opbrengst technisch, een blunder is? Een hoogwaardig product in het goedkope segment weg zetten? En ik dacht dat dit zo'n stijgende markt is? Je zegt nu dat de markt afneemt..
Bekkink
@Achso grootste blunder staat in borculo
Wiebren
@Achso zie onder, antwoord aan christo. De totale markt in NL neemt af, volume PP stijgt. Ten koste van andere zuivelproducten dus
+1
hans1980
@Wiebren Gaan ze bij RFC de pp leden nog een keer wisselen voor andere collega's die ook aan pp voldoen maar te laat instappen?
Of is het in lengte van jaren de ene boer wel die 2 cent toeslag terwijl collega onder zelfde condities het niet krijgt??

Denkt RFC hierover??
Wiebren
@hans1980 Bedrijven die niet (meer) aan de voorwaarden kunnen voldoen vallen af. Dat levert ruimte op voor anderen. En als het volume groeit kunnen er ook meer bij. Andersom is nu niet het geval maar kan natuurlijk ook
hans1980
@Wiebren ok, toch denk ik dat 1 cent plus boven weidepremie meer als genoeg was om rekenkundige pp melk te leveren.
Hoor nu al pp boeren die hun kuilen (beter 😉) op willen laten meten vanwege de 65% re norm
En tja die zonnepanelen, vaak zijn ze er al met subsidie op gekomen
cowboys
@familie pelle pp melk is gewoon rechts ingehaald door beter leven zuivel.
hookwood
@cowboys Volgens mij zijn er zes melkveehouders die beter leven 1 ster melk leveren. Die zullen samen toch niet meer melk leveren dan die 600 PP boeren neem ik aan?
cowboys
@hookwood die 6 zijn pas 2 maandjes bezig. En er staan er al wat in de startblokken. En waarom zou je in de winkel pp kopen als je ook beter leven zuivel kan kopen als consument in de toekomst.
cowboys
@Wiebren vanaf 15 april 2019 dus niet iets langer.
cowboys
@Wiebren wiebren ben je het niet met mee eens dat je gewoon onverwachts rechts bent ingehaald door jumbo en de dierenbescherming?
Wiebren
@cowboys nee dat ben ik niet met je eens. BLK was al veel eerder in ontwikkeling (daar verwees de link naar), dus niks onverwachts. In april jl waren er pas een paar producten. Bovendien gaat het om een veel kleiner volume omdat maar een enkeling aan de criteria kan voldoen.
hans1980
@Wiebren criteria gaan bij pp toch ook omhoog ? Zo moet bij beter leven jongvee ook weidegang dus dat wordt bij pp ook een eis neem ik aan dat het meer is dan koeborstel ,65 % eiwit en paar zonnepanelen toch
hans1980
@hans1980 voor 2 cent extra....
+1
cs-agrar
@hans1980 die werkelijke 2ct bestaat niet, wordt gewoon aan onderkant van mp weg gehaald..
+1
Wiebren
@hans1980 klopt. Wat het programma van Aware, Caring dairy en PP gemeen hebben is dat ze een stap verder gaan als weidemelk. Beter Leven positioneert zich veel hoger, net als bio en is daarmee voor een kleinere doelgroep aam consumenten.
m uut m
@cowboys
Wij leveren 3 sterren beterleven melk.
Waarom zou je dan 1 ster kopen.
cowboys
@m uut m jij leverd helemaal niks als trol.
m uut m
@cowboys
En wie is u.
cowboys
@m uut m en wie ben jij? Ik zeg dat jij een trol bent bewijs maar dat ik het mis heb.en als dat zo is ben jij een superboer.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cowboys:
Ik zeg dat jij een trol bent bewijs maar dat ik het mis heb

Ik neem aan dat je het niet over het uiterlijk van m hebt, want daar laat ik me niet over uit, maar hij is wel degelijk melkveehouder. Je kunt gewoon bij 'm langs, kun je zomaar een hapje mee eten ook.
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
. kun je zomaar een hapje mee eten ook.

Denk niet dat onze cowboy van biologisch houdt....
cowboys
@Jack Rijlaarsdam geef me zijn adres dan maar. Want die muutm moet dan toch wel de beste boer van Nederland zijn.daar moeten de vakbladen maar is wat over gaan schrijven
+2
robbies
Quote Reactie van @cowboys:
de beste boer van Nederland zijn

Er is maar één beste boer van Nederland op dit bord. prikkebord.nl/topic/36375/
Groen1
@robbies

Sjakie is De Beste Boer!
m uut m
@cowboys
Hebben ze al gedaan.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cowboys:
geef me zijn adres dan maar

Stuur 'm maar een pb, ik ga geen date voor je regelen. Je lijkt me zelf mans genoeg.
+8
Detukkeroettwente
Stoppen met die onzin , de consument vraagt nergens om, en melk vanuut twente in rotterdam verwerken , is ook onzin, hersenspinsels, lariekoek.nl
+1
van Ittersum
@Detukkeroettwente consument wordt (op)gevoed door de retail, die beslist over de consument en over ons.
Achso
@van Ittersum blijkbaar niet, want Wiebren heeft het over een dalende afzetmarkt voor PP melk achtigen
+1
pietjepuk
Hebben er meer een mail gehad van herstel fouten in centrale database KLW. Heb ineens 20 punten extra gehad bij RFC.
van Ittersum
@pietjepuk meevaller toch
puntertje
@pietjepuk Ik kreeg ook een melding dat ze fouten hadden gemaakt bij de broeikasgasberekeningen. Ik denk dan, niemand snapt dat abstracte en theoretische gecijfer, maar zelf weten ze het ook niet eens. Ze hadden mijn agrarisch natuurbeheergrond niet allemaal meegerekend. Nu ze dat wel hebben gedaan is mijn broeikasuitstoot plotseling hoger. Steek mij maar lek.
Groen1
de jonge
@Groen1 vreemd dat wieberen hier niet op reageert
Wiebren
@de jonge Wat wil je weten? acties en aanbiedingen horen er bij in de retail. Wat je in de folder ziet heeft weinig te maken met de melkprijs die de boer of de cooperatie krijgt
+3
christo2.0
@Wiebren DAt kun je mooi zeggen omdat we er geen zicht op hebben. De meerprijs van pp zal nooit inzichtelijk zijn omdat er geen referentiekader is. De invoering van pp heeft laten zien dat het een flauwekul verhaal is gebaseerd op een hoop onzinnige eisen.
hookwood
@christo2.0 Volgens mij hebben we met de garantieprijs juist een prima referentie. Ik heb nog steeds geen antwoord gehad van één van de BL boeren op welke melkprijs hun plus van 6 ct is gebaseerd....
CorP
Quote Reactie van @hookwood:
Volgens mij hebben we met de garantieprijs juist een prima referentie.

Dat is die dalende prijs?
christo2.0
@hookwood Je snapt um niet. De referentie is er niet meer in het winkelschap. DAt je 2 cent extra beurt snap ik ook wel. Het gaat er mij om of de retail echt meer betaald voor pp en wat daarvoor de referentie is. Je verkoopt geen normale melk meer. Hoe wil je dan bepalen dat je een meerprijs hebt bedongen? En hoe gaat dat in de tijd zich ontwikkelen?
hookwood
@christo2.0 retail contracten zijn ook gelinkt aan de garantieprijs.....
christo2.0
@hookwood En die krijgt toch een ''reparatie''?
+1
pieta
@hookwood Omhoog dan die garantieprijs.
hans1980
@Wiebren kunnen jullie alle melk als pp verwaarden? Dus geen 5% maar bv 50%??
Wiebren
@hans1980 nee
hans1980
@Wiebren dus op een gegeven moment moet rfc stoppen met aannemen nieuwe pp boeren?
achterhoeker2
@hans1980 De rfc man zei een paar wkn geleden dat hij geen nieuwe wervingsactie zou komen.
m uut m
@hans1980
Dat lijkt mij logisch.
Zodra RFC haar markt aandeel in Nederland helemaal op pp melk draait dan houdt het op.
hans1980
@m uut m dan heeft een deel mooi mazzel dat ze er net invallen of rmo toevallig in buurt laadt..
Scheelt toch 2cent plus boven weidepremie

Weet niet of ik het wel zo coöperatief vindt..
+1
bio boer
@hans1980 dat zou bio ook niet kunnen zou elk lid ook elkmomend mogen omschakelen zo je het zecht
Wiebren
@hans1980 jazeker, het is in eerste instantie voor de NLse markt bedoeld. En ook andere zuivelaars mogen PP leveren
de jonge
@Wiebren wat ik oprecht wil weten is,hoe het kan dat de onkosten de laatste jaren de pan uit zijn gerezen,de regels en eisen strenger en strenger zijn geworden en het jammerlijk genoeg zo is dat we melk leveren voor prijzen van 30 jaar terug........... kort gezegd,wat is de oorzaak dat de prijzen van de producent niet omhoog zijn gegaan.
hans1980
@de jonge is toch nergens in EU
+2
de jonge
@hans1980 ik vraag het wieberen en die reageert er niet op. zal het dan zo zijn dat er gewoon afspraken zijn in de eu over de prijzen en de hele rambam met 300 soorten melk in feite geen barst uit maakt??? die hele klimaathysterie en de daarop volgende melkstromen slaat toch kant noch wal. er word een beleid gevoerd op een 200 jaar gegevens en de rest zijn allemaal aannames hoe het verloop van de wereld daarvoor heeft uitgezien. er zijn geen bewijzen in welk tempo de vorige warme periode heeft plaatsgevonden. het is bewezen dat er ijstijden zijn geweest gevolgd door periode van warmte, maar er zijn geen meetgegevens van het verloop van die warmte periodes,die zijn gebaseerd op aannames. dus de hele wereld word gek gemaakt om er een financieel gewin uit te halen terwijl dit misschien wel een heel normaal verschijnsel is
+2
dewittemotor
@Wiebren AH betaalt die kortingen echt niet zelf. Dat laten ze RFC betalen
+1
de jonge
@Wiebren wat ik oprecht wil weten is,hoe het kan dat de onkosten de laatste jaren de pan uit zijn gerezen,de regels en eisen strenger en strenger zijn geworden en het jammerlijk genoeg zo is dat we melk leveren voor prijzen van 30 jaar terug........... kort gezegd,wat is de oorzaak dat de prijzen van de producent niet omhoog zijn gegaan.
van Ittersum
@Groen1 waarom koppelen jullie de retailprijzen toch altijd nog aan onze melkprijs. Dat is de markt van de retail. Wij hebben alleen met de retail te maken voor de inkoop, wat hun daarna meedoen hebben wij niets mee te maken. Maak die stap in je gedachten eens en het leven wordt veel overzichtelijker.

Onze klant is de retail

De klant van de retail is de consument

En onze concurrent zijn de collega zuivelfabrieken

De concurrent van de retail zijn hun collega retailbedrijven
Bekkink
Hier een boer in de buurt die pp melk inorde heeft gemaak, maar was nu geen afzet voor....in september maar weer proberen.....deluchtballonstaatopknappen
van Ittersum
@Bekkinkin de eerste ronde vlog kon ik ook niet meedoen ivm verwerking en afzet. Daarna gewoon wel , beetje rare gedachte om direct maar te concluderen dat het op springen staat. Dat er concurrentie op die level is of misschien ingehaald kan worden kan.
Wiebren
@Bekkink Als er meer verkocht wordt kunnen er meer boeren bij.
+1
m uut m
@Wiebren
Het is alleen jammer dat pp melk de overige campina melk vervangt.
De totale melk volume wordt niet groter.
Wiebren
@m uut m dat wordt het ook niet in NL, zuivelconsumptie daalt. Onderling van elkaar afzet afsnoepen is het enige wat iets meer afzet oplevert
+2
christo2.0
@Wiebren Daar schiet de boer geen zak mee op. Zuivelverwerkers willen allemaal het meest duurzaam zijn. En dat kan niet. Normen en eisen gaan doorlopend aangescherpt worden, doodlopende weg.
familie pelle
@Wiebren
De snelle klappen zijn gemaakt met pp melk. Daar, waar we toch al leverden is de “gewone” melk vervangen door pp- melk. Nu stokt de verkoop, ik hoop echter dat ik het mis heb. Maar gezien het gestuntel van de ambtenaren van het smk die er nu nog niet uit zijn of 2018 een droog jaar was ( tis verdorie juni 2019!!) vind ik dat fc net als smk het imago van planet proof keurmerk behoorlijk op het spel zet.
christo2.0
@familie pelle Deze reactie heb ik al eerder vandaag gelezen. Wanneer het Wiebren en makkers niet zint zwijgen ze. Het geinige is misschien wel dat ze er vast mee zitten. Zou het zo kunnen zijn dat er te weinig boeren de 65% konden halen in 2018? Hier toch mooi 20% minder t.o.v 2016.
familie pelle
@christo2.0
Quote:
. Deze reactie heb ik al eerder vandaag gelezen. Wanneer het Wiebren en makkers niet zint zwijgen ze

Klopt, had idd nog geen antwoord. In april heeft fc al beloofd hier uitsluitsel over te geven of 2018 in aanmerking komt als “calamiteit” . Dit gestuntel lees je niet in de blaadjes.
christo2.0
@familie pelle Zullen ze nu gewoon pp melk laden wanneer je de 65% niet haalde?
Wiebren
@familie pelle we hebben in april het verzoek aan SMK gedaan om te beoordelen of de droogte van 2018 volgens hen een calamiteit is. Zij gaan daarover en wij moeten dat dus afwachten.
Gaat om een eventuele correctie voor de kengetallen eiwit van eigen land, N-bodemoverschot en CO2-eq/kg melk.
Dat hebben ze in behandeling genomen en we wachten nu op hun oordeel. SMK laat het uitzoeken door deskundigen. Zolang er nog geen antwoord is mogen de deelnemers in de melkstroom blijven die op deze kengetallen lager scoren in 2018
jg
@Wiebren Typisch de melkveesector , als de voorwaarden /eisen niet gehaald worden passen ze deze aan . Kansloos voor het imago van je product . Dan ga je minder melk leveren heb je ook eerder de 65 % te pakken .
slagroomvla
Quote Reactie van @Wiebren:
SMK laat het uitzoeken door deskundigen

Wanneer breng je advies uit? of is het ook geheim wie de "deskundigen" zijn?
familie pelle
@Wiebren
Quote:
. die op deze kengetallen lager scoren in 2018

Precies. De pp melk is dus op dit moment gebaseerd op cijfers van klw over 2017. Mag ik je twee vragen stellen;
1. Neemt het smk en daarmee fc niet een enorm risico met het imago van planet proof. Hoe leg je immers uit dat pp leveranciers in 2017!! Goede resultaten hebben behaald en daarmee nu pp- waardig zijn. Mocht 2018 een uitzonderingsjaar worden dat had dat toch al lang besloten moeten zijn? Overigens kan ik goed leven met 2018 als “calamiteitsjaar”.
2. Vanaf medio maart 2019!!! Ligt het lot van pp producenten (maar nog niet mogen leveren) in handen van een stel besluiteloze ambtenaren van smk. Hoe frustrerend en motiverend denk je dat dat is?
Wiebren
@familie pelle je vergeet eventjes dat de cijfers over 2018 er pas sinds 15 mei zijn van alle bedrijven.
Hoe SMK het uitlegt daar gaan zij over. Wij voeren het schema uit.
+1
familie pelle
@Wiebren
Quote:
. je vergeet eventjes dat de cijfers over 2018 er pas sinds 15 mei

Je vergeet eventjes dat fc medio maart potentiële deelnemers verzocht heeft de klw eerder in te vullen omdat er veel vraag was naar pp melk. Netjes gedaan en vervolgens gecertificeerd, nog steeds geen leverancier. Maakt mij verder niet uit dat het een moeilijk en ingewikkelde markt is, heb ik begrip voor, maar wel effe eerlijk communiceren en de hosanna stemming enigszins nuanceren in de media.
jos 15
Plus veel
+1
robbies
@Wiebren
Quote:
SMK laat het uitzoeken door deskundigen

Hamvraag is natuurlijk wat deze deskundigen uitzoeken. Dat het droog is geweest staat als een paal boven water. Die constatering kan binnen 3 maanden wel gesteld worden. Moet SMK ( of Swinkels) misschien uitzoeken hoe het imago van de KLW in relatie tot duurzaamheidsclaims zo min mogelijk averij op kan lopen? Dat duurt inderdaad wel wat langer.
slagroomvla
Quote Reactie van @Wiebren:
Gaat om een eventuele correctie voor de kengetallen

Ja, het blijft trekken aan een dood paard met die kringloopwijzer... Wanneer gaan de ogen is open bij de zuivel? willen ze eerst door een handige onderzoeksjournalist paginagroot aan de schandpaal genageld worden, en daarmee de hele melkveehouderij in diskrediet brengen?
JanCees
@Wiebren Ahum Wiebren zou het niet handiger zijn om grondgebonden echt grondgebonden te maken dan heb je niet ieder jaar een herstel operatie op je definitie nodig want dit gaat je nog wel een keer of wat gebeuren. Gewoon de KLW inruilen voor een robuustsysteem je hebt het congress van IDF vorige week in Brussel kunnen volgen voor klimaat heb je de KLW ook niet nodig
Vloeibaar
@JanCees ook jouw idee uit de vorige eeuw voegt niets toe. Het is papieren oplossing voor een probleem wat er niet is.
m uut m
@JanCees
Jouw plan werkt ook niet.
Je kunt niet net doen alsof we alleen melkveehouders hebben in Nederland.
JanCees
@m uut m Waar zou ik dat gezegd of geschreven hebben dan?
m uut m
@JanCees
Laat ik het anders stellen.
Wat is het voordeel als elke melkveehouder voldeed aan jouw criteria.
Wat lost het op en wat voegt het toe.
+7
slagroomvla
Quote Reactie van @Wiebren:
Onderling van elkaar afzet afsnoepen is het enige wat iets meer afzet oplevert

Kijk, dat dacht ik al.., de retail wrijft zich al weer in de handen! een hele hoop poespas optuigen voor een paar grijpstuiver die binnen de kortste keren weer ingepikt wordt door de concurrent die weer meer gekkigheid voor minder kan leveren...

En de waffel maar vol van duurzaamheid en kringloop allemaal, trieste vertoning!
+2
christo2.0
@slagroomvla Het is een slimme jongen onze Wiebren, maar nu heeft hij toch kleur bekend. Het gaat om het snoepen. Lekker duurzaam bezig ten koste van de boer die het niet meer bij kan benen.
m uut m
@Wiebren
Wat is dan de winst van deze bijzondere melkstroom.
Wiebren
@m uut m zuivel in het schap met een meerprijs voor de boer.
+2
CorP
Quote Reactie van @Wiebren:
Onderling van elkaar afzet afsnoepen is het enige wat iets meer afzet oplevert

Dus krijg je een soort ratrace to the bottom, je zit door de verschillende stormen binnen een fabriek waarschijnlijk nog het meest jezelf in de weg. Dan bedenkt de ene weer iets wat zogenaamd meer centen voor de boer zou opleveren, dan de andere weer, maar de gemiddelde melkprijs stijgt daar dan niet mee, ofwel, als men dat allemaal niet doet, ben je qua afzet net zo ver, heb je alleen alle kosten verbonden aan elke nieuwe hype niet gehad, scheelt heel wat overhead en reclame kosten, dus kan de mp zonder al die poespas eerder omhoog dan met. Die enkele consument die werkelijk zo bewust met milieu, klimaat, dierenwelzijn oid bezig is, gaat het verschil niet maken, de rest kijkt gewoon of er een bekend merk op staat of wat het goedkoopst is. Het enige wat je van al die nieuwe richtingen gaat denken dat die boeren allemaal pruters zijn en het aan alle kanten veel beter moet en kan
BoerBart
+1
Jan-T
Goh die PP boeren weten straks niet meer waar ze met het geld naar toe moeten als het zo best betaald word.
Gekkenwerk.
Wie houd wie nou voor de gek. RFC maximale winst over de rug van de PP boertjes.
Kempenaar
De boeren die de inspanning leveren krijgen wel betaald maar de kosten worden neergelegd bij de veehouders die niet mee kunnen of willen doen
Wiebren
@Kempenaar de meerprijs wordt betaald door de retail. Dat is inclusief kosten voor verwerking en transport.
Er is geen sprake van herverdeling van melkgeld.
putjesschepper
@Wiebren maar er is geen contract?
+1
christo2.0
@putjesschepper We zullen het nooit weten. Staatsgeheim van rfc. Je moet hem op zijn blauwe ogen geloven. Daar heb ik niet zulke goede ervaringen mee.
putjesschepper
@christo2.0 ze hebben ons ook jaren lang wijs gemaakt dat weidegang uit de markt kwam.
KOC1981
@putjesschepper wel een groot verschil of 3/4 van een melkplas de meerprijs moet opbrengen of de melk van 600 bedrijven. in het contract staat ook dat RFC de ophaling/vergoeding kan stopzetten als er geen vraag naar is, dus ik zie voor RFC geen reden om aan herverdeling melkgeld te doen.
putjesschepper
@KOC1981 als er een contract is waarom zijn ze dan ook bij ah langs geweest?dat antwoord wisten ze van te voren al.
KOC1981
@putjesschepper met het contract doel ik op het contract tussen RFC en het lid/PP-veehouder
puntertje
Quote Reactie van @KOC1981:
dus ik zie voor RFC geen reden om aan herverdeling melkgeld te doen.

Je onderschat het ego van omhooggevallen bestuurders drastisch. Even afgezien van hoe goed of slecht zo'n plan en uitvoering is, ze bijten hun tong nog liever af dan toegeven dat het niet is wat ze er van verwachten.
Ze repareerden het dak ook 'toen de zon nog scheen', maar het hoosde al een tijdje. En dat draagt niet echt bij aan de geloofwaardigheid dat het 'geweldig' gaat met dit soort initiatieven. Ze zeggen ook net even te vaak dat ze zo graag 'transparant' willen zijn.
+1
Jan-T
@Wiebren Beste, u zegt dat er geen herverdeling is van melk geld.
Waarom is het dan nog steeds een jaren tachtig melkprijs.??
De interne kosten worden door de zuivel coöperaties worden wel verrekend en van de uit te betalen melkprijs ingehouden, maar de inflatie van de kostprijs die de boer heeft word niet in de melkprijs verhoogd en verrekend.?

De zuivel heeft normen en waarden of heeft het niet.
Wat de conclusie van de prijs verrekening is mag u zelf trekken maar ik vind het diep triest wat er gebeurt.
Het klopt gewoon niet.
christo2.0
Hele pp is 1 bak onzin en niet cooperatief.
De honger van de retail was groot om pp in de schappen te zetten( tweede helft 2018). Rfc had nog geen benul wat de certificeringseisen moesten worden, maar de vraag was enorm naar nog nader te specificeren melkstroom. Lachwekkend om je zo voor de gek te laten houden.
De worst van 2 cent is schijbaar lekker genoeg om ze stil te houden. Wanneer er meer vraag kwam konden andere boeren ook instappen. Nu geeft Wiebren aan de de afzet vol zit. Met 600 veehouders!!. Nou, nou wat een enorme vraag denk ik dan. Beetje lullig wanneer je in de wachtkamer zit om mee te willen doen. Je kansen zijn zo goed als verkeken. Laat het een les zijn voor de volgende exercitie.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @christo2.0:
Laat het een les zijn voor de volgende exercitie.

Dit hele melkstromen verhaal gaat als een nachtkaarsje uit.., Lees het verhaal in de veeteelt van een meisje wat denkt dat ze dankzij planet proof melk helemaal voorop loopt, die mag wel voor goed buiten de deur blijven werken voor brood op de plank. Te weinig koeien of te veel land, wat zwaluwnesten een koeborstel en een strohok gemaakt (!) en hoppa, pp leverancier..

Natuurlijk ook een heel verschil met mij als niet planet proof leverancier, geen zwaluw te bekennen hier, haasjes en ander wild proberen we zoveel mogelijk te raken met de maaier en al mijn vrije tijd loop ik met de rugspuit rond! Complete onzin dus, hier is minstens net zo veel oog voor de natuur, gewoon omdat ik er zelf van geniet. En dat geldt voor heel veel boeren, alleen worden ze dankzij de kringloopwijzer en postcode hier niet voor beloond... maar weggezet als niet duurzaam, Dat motiveert!!
Wiebren
@christo2.0 Wie zegt dat het vol zit? Ik niet.
hans1980
@Wiebren toch denk ik dat de lat te laag ligt voor pp , hoor veel collega's zeggen paar zonnepanelen en extra koeborstel dan >20.000 euro per jaar extra (bij 1 miljoen)

Vindt de inspanning te laag ook niet pp moeten administreren, kringloopwijzer/ energie CO2

Als iedereen (met weidegang) er makkelijk aan kan voldoen vertegenwoordigt het dan 2 extra volle centen???
Wiebren
@hans1980 de praktijk is dat je er met een paar zonnepanelen erbij niet bent. Bovendien is de instap van nu niet het niveau voor 2020 of 2022. Bijna voldoen helpt niet, het is wel of niet.
christo2.0
Quote Reactie van @Wiebren:
dat wordt het ook niet in NL, zuivelconsumptie daalt. Onderling van elkaar afzet afsnoepen is het enige wat iets meer afzet oplevert

Ok, dan nog niet. Wanneer de 10% vol zit, dan wel? Of gaat dan de missie zich verplaatsen richting het buitenland?
Wiebren
@christo2.0
Er lopen een paar dingen doorelkaar in je reactie (en die van anderen).
Ik ga niet op alle opmerkingen in, maar omdat je het zo concreet vraagt een paar dingen:
-Voor NL denken we dat 10% PP ongeveer de max is. Dat hangt ook af van de criteria van SMK, de concurrentie enz.
Van alle melk uit NL gaat het overgrote deel naar het buitenland.
Het deel wat in NL wordt verkocht neemt af (minder consumptie). Het zuivelschap vergroent doordat retailers zoeken naar onderscheid en daar spelen veel partijen op in. Niets doen is verliezen in dat schap. Roepen dat gewone melk maar goed genoeg moet zijn is wel leuk voor een zaal met boeren maar niet als je contracten wilt afsluiten.
In Duitsland is dat nog meer zichtbaar, eigenlijk in alle westerse landen. We spelen daar op in met melkstromen en dat doen anderen ook; van melktap tot bio.

Afhankelijk van de producten concurreert RFC in het buitenland daar met andere spelers. De prijs en kwaliteit zijn daar nu nog vaak bepalend. In toenemende mate vragen klanten naar de duurzaamheidsresultaten van onze leden (en keten), omdat zij duurzamer willen inkopen. Of PP daar zou passen is nu nog wat te vroeg om te zeggen.
Hier laat ik het eerst bij hier op pb, want ik wil er geen dagtaak aan hebben
+3
robbies
Quote Reactie van @Wiebren:
Of PP daar zou passen is nu nog wat te vroeg om te zeggen.

in het buitenland krijg je idioterie als eiwit van eigen land, KLW en discutabele CO2-berekeningen echt niet uitgelegd. Boeren die voer van eigen land halen zijn minder efficient als boeren die voer aankopen. Begin er maar eens aan omdat uitgelegd te krijgen
slagroomvla
Quote Reactie van @Wiebren:
want ik wil er geen dagtaak aan hebben

Sterk antwoord!
de jonge
@Wiebren waarom stel je mij gisteren de vraag wat ik precies wil weten en als ik dan daar 2 keer reactie op krijgt,geef je geen antwoord? was dacht ik gewoon een nette vraag. hoe kan het dat wij met steeds hogere kosten en steeds meer eisen en regels opgezadeld worden en we nog steeds produceren moeten voor prijzen van 30 jaar terug, terwijl de bevolking in die 30 jaar ook nog eens gigantisch gegroeid is
Wiebren
@de jonge omdat hier geen eenvoudig antwoord op is. De hele melkmarkt van de afgelopen 30 jaar duiden kan ik niet. Sorry
putjesschepper
@Wiebren heb deze vraag al vaker gesteld maar hebben jullie een contract wat betreft pp?
Wiebren
@putjesschepper prima vraag hoor, maar van mij ga je niet horen met wie we welk contract wel of niet hebben.
KOC1981
@putjesschepper volgens mij heb je hier al kunnen lezen dat de pp melk alle campina producten betreft en ook huismerk van alle superunie retailers en van de jumbo's. Ik ga er vanuit dat er nergens geleverd wordt zonder een contract. wat er in dat contract staat moeten wij toch helemaal niet willen weten? of moet Hein Schumacher ook bij ons op het prikkebord vragen of het goed is als hij een pallet melkpoeder afleverd in de filipijnen?
christo2.0
@KOC1981 Als er olie in vermengd zit wel.
+2
putjesschepper
@KOC1981 wat ik bedoel is dat het concept pp daadwerkelijk verkocht is voor bepaalde tijd. Je kunt alle producten wel in de pp drukken maar dan is het gewoon de standard.met als gevolg geen meerprijs.
familie pelle
@Wiebren
Quote:
.Wie zegt dat het vol zit? Ik niet.

Ik. ......Ik ben al vanaf maart planet proof gecertificeerd. En keer op keer krijg ik bericht dat ik voorlopig niet kan deelnemen omdat er geen marktvraag voldoende is en het smk nog geen oordeel heeft geveld.
christo2.0
@familie pelle Of je zit misschien niet lekker in een route.
putjesschepper
@christo2.0 wordt toch betaald door de retail
Wiebren
@familie pelle De cooperatie is gecertificeerd, niet de individuele leden, maar dat terzijde. Het klopt dat een aantal bedrijven pas instroomt als er duidelijk is wie er afvallen vanwege de resultaten van 2018. Daar heb je keurig bericht over gehad. Vervelend voor je, maar zo werkt het
familie pelle
@Wiebren je begrijpt me denk ik verkeerd. Het intereseert me niet zo veel of ik nu of wellicht volgend jaar mag leveren. Ben er nog steeds redelijk positief over. Het gaat mij o.a. om het feit dat naast uiteraard de marktvraag, gestuntel van een stel ambtenaren bij het smk een onzekere factor met zich meebrengt waar je als boer geen invloed op hebt. Daarnaast is het heel belangrijk om als fc geen valse verwachtingen te wekken bij boeren. De hosanna verhalen die iedere keer in de media opduiken passen niet bij het grote aantal wachtende boeren.
hans1980
@familie pelle precies lijkt erop dat pp vol zit de gene die een goede postcode heeft en er snel bij zit heeft de komende jaren plus 2 cent voor de latere pp boeren is het onzeker of ze ooit pp leverancier worden
huske
@hans1980 Mischien hebben die andere wel een 3 cent lagere kostprijs, minder controleurs op de dam en minder administratie.
hans1980
@huske bij pp boeren moet je er wel met de greep bij staan als ze de kuilen opmeten!
Of hier nog controle op is??
arie.j
Jumbo is ook planetproof geworden zie ik op het pak, dat de doorsnee jumbo consument weet wat dat voorstelt kan ik me niet helemaal indenken.
In ieder geval zagen wij het ook pas toen het pak op tafel stond. En er als wat ingewijden wel eens iets over gelezen hadden.
de Haas
@arie.j Was het pak vla ook duurder als voorheen? Dat is de hamvraag
arie.j
@de Haas Heb geen idee sinds wanneer er bij Jumbo op de pakken (ook op de melk enz.) dat PP icoontje opstaat.Samen met het weidemelk logo overigens Zal Wiebren wellicht beter weten
Of het sinds die tijd duurder is geworden? geen idee. Er is imers geen vergelijk.
Prijs en prijsverschil is iets dat de supermarkt zelf vaststelt, niet het zuivelbedrijf en nog veel minder de boer.
Ze willen gewoon de naam hebben dat hun producten aan de hoogste eisen voldoen.
de Haas
@arie.j Precies, dat bedoelde ik ook. Er kan makkelijk naar buiten worden gebracht dat het meer opbrengt maar een vergelijk hebben we niet.
George
Quote Reactie van @arie.j:
Ze willen gewoon de naam hebben dat hun producten aan de hoogste eisen voldoen.

Juust en dat zonder er meer voor te betalen. Het is gewoon een lariekoek.
John Spithoven
Ik zie hier een aantal deskundigen waaronder @Wiebren reageren

Heb een vraag.

On the way to planet proof is een onafhankelijk keurmerk van SMK. SMK is op zijn buurt ook weer onafhankelijk en doet certificering van zowel plantaardige als dierlijke voeding met een duurzaam oogmerk.

Op de zuivel na is er ook voor allerlei soorten bedrijven een aanvraag tot certificering mogelijk.

Waarom is het keurmerk on the way to planet proof voor de zuivel alleen voorbehouden aan RFC. Dat tast de onafhankelijkheid enorm aan.

Kortom als er andere fabrieken mee willen doen, waarom worden zij dan geweerd?
hookwood
@John Spithoven Andere zuivelbedrijven kunnen ook aan PlanetProof mee doen. Waarop baseer jij dat dit alleen is voorbehouden aan RFC?
John Spithoven
@hookwood Toch zijn er zuivelfabrieken afgewezen. Ik ga hier geen naam noemen. Maar wel is het goed dat dit verhaal uit de wereld gaat. Dus een berichtje van SMK zou veel ruis van de lijn afhalen. Ook voor RFC is dat heel belangrijk daar anders het keurmerk in een verkeert daglicht komt te staan.
puntertje
@John Spithoven De hele opzet van PP was natuurlijk een één-tweetje van RFC en SMK, maar ter wille van de 'objectiviteit' is het natuurlijk ook 'open' voor andere zuivelaars. Maar met voormalig rfc-voorzitter Piet Boer en KLW bedenker Han Swinkels, die ook op de RFC-site de KLW mag bewieroken, in de groep van 'deskundigen' die over de regels, handhaving en uitzonderingen mogen beslissen is de deskundige objectiviteit volgens mij ver te zoeken.
hookwood
@John Spithoven Noem dan ook maar namen want jij bent toch van de facts? Anders ben je ook gewoon een verspreider van fakenews.....
+2
John Spithoven
@hookwood Ik heb weinig fake news verspreid de afgelopen jaren, heb ik ook geen baat bij.

En verders toen ik nog Fact checker was zeiden we altijd hoe heftiger de opponent reageert, hoe dichter bij de waarheid.

Het is heel makkelijk.

Gewoon een officieel statement SMK, iedereen is welkom voor certificering.
+2
hookwood
@John Spithoven Jij schrijft dat andere zuivelfabrieken worden geweerd. Dat is volgens mijn informatie gewoon niet het geval. PlanetProof is een open standaard voor een ieder die aan de criteria voldoet. De certificeringsschema's zijn te downloaden op de site van SMK.

Jij schrijft dat het PlanetProof Keurmerk alleen is voorbehouden aan RFC. Dit is dus gewoon framing en dus nepnieuws.

SMK hoeft helemaal niet met een verklaring te komen want het staat gewoon op de website, had je zelf ook even opkunnen zoeken in plaats van hier een beetje stemming te maken richting RFC:

planetproof.eu/749/factsheets/…
John Spithoven
@hookwood De vraag was gericht aan SMK, zij doen de beoordeling. En een zuivelfabriek is de aanvraag geweigerd.

De dat beschadigd RFC!
+1
hookwood
@John Spithoven Probeer je er maar uit te lullen.....

Als je een vraag hebt richting SMK dan moet je die daar stellen en geen stemming proberen te maken op basis van wat je hebt gehoord.

Zoals gezegd SMK heeft het gewoon op de site staan:

Dat een zuivelfabriek wordt geweerd kan volgens mij alleen maar betekenen dat ze niet voldoen aan de certificeringseisen.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@hookwood Ik snap de heftige reacties niet.

Was gewoon een vraag en heb RFC niet beschadigd.

Het verwijt is gericht aan SMK
hookwood
@John Spithoven Nou wat een heftige reactie....

Punt is gewoon dat jij er zelf prat op gaat dat je van de feiten bent en je schrijft hier gewoon onwaarheden op. Dan kun je de bal verwachten...
John Spithoven
@hookwood Ik hoop dat ze de proef op de som nemen en opnieuw een aanvraag doen.
slagroomvla
Quote Reactie van @hookwood:
Jij schrijft dat het PlanetProof Keurmerk alleen is voorbehouden aan RFC. Dit is dus gewoon framing en dus nepnieuws.

Komop man, Han Kringloopwijzer is de deskundige bij SMK, nul geloofwaardigheid!
KOC1981
@John Spithoven zoals ik het begrepen heb is een ieder vrij om zich te laten certificeren. zo is het verteld op de wervingsbijeenkomsten. als morgen A-ware het wil leveren kan dat

hier stukje van op melkweb waar dit ook uit blijkt:

We kiezen bewust voor een keurmerk dat open staat voor alle zuivelproducenten die aan de criteria voldoen. Immers, om echt geloofwaardig te zijn en het verschil te maken moeten we op grote schaal en breed aan de slag met duurzaamheid.

‘On the way to’ staat voor een beweging om continu te verduurzamen. SMK zorgt ervoor dat elke drie jaar een herziening van het certificatieschema plaatsvindt. Criteria worden op basis van de dan geldende situatie opnieuw besproken en vastgesteld.
+1
Wiebren
@John Spithoven je kunt gewoon zien wie er gecertificeerd zijn voor Melk en voor be-en verwerking: planetproof.eu/577/m/…

Er zijn bij mijn weten geen zuivelaars geweerd, en in binnen en buitenland ketens mee bezig om het certificaat te krijgen. Het is overigens geen makkie.
Misschien een tip: bel of mail met SMK, dan hoef je niet af te gaan op wat je hoort.
John Spithoven
@Wiebren dank je

Zie dat zowel RFC als Farmel een certificaat hebben
Ga het uitzoeken

En @hookwood sorry, ga mijn bron natrekken
Wiebren
@John Spithoven klopt, en een paar be -en verwerkingslocaties eveneens (FarmDairy en Veco bijv.). Wij weten ook niet wie aanvraagt. We horen uiteraard wel eens wat in de markt maar het is niet eerder officieel dan dat het gepubliceerd is.
jg
Betalen de 600 PP leveranciers het salaris en bijkomende kosten van van Stralen ?
de Haas
@jg Van Stralen?? Die deed toch iets met stront? Heeft hij ineens zoveel verstand van de zuivel(markt) of is hij goed in zoete broodjes bakken?
+5
robbies
@de Haas met zulke reacties krijgen we de inhoudelijke discussie wel op gang ja. Koester nu eens dat sommige publieke personen hier prikken zodat we er nog wat van opsteken. In plaats met pek en veren te bestrooien
de Haas
@robbies Wat heb je aan een inhoudelijke discussie als er maar één kant uit gedirigeerd wordt
+1
Frans Z.
Weidemelk was het begin van het einde : Ratrace,tweespalt,afgunst,nog meer stropdassen.
+1
Case max
Fabrieken bedenken er steeds meer bij om melkprijs compleet ondoorzichtig te maken en denk eraan het is sigaar uit eigen doos het is hen te doen om ons zo slecht mogelijk uit te kunnen betalen daarom al die smaakjes maar consumenten betalen er geen bal meer voor

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot campina , melkvee , boeren en keurmerk ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
161
DEELNEMERS
41
WEERGAVES
4.351