Verenigde Naties zien roomboter als grootste bron van CO2 uitstoot
Als de Verenigde Naties nu ook al de retoriek van Thieme overnemen is er volgens mij iets goed fout.
• UN -Konferenz in Bonn diskutiert über besseren Klimaschutz • Verbraucher können schon beim Essen etwas tun • Ranking der klimaschädlichsten Lebensmittel
Deel dit artikel
Het laatste nieuws voor tijdens de koffie
Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot auto , kaas , milieu , rundvlees , eten , uitstoot en CO2 ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!
Laatste
Reacties
Door Frank Menke
VN- conferentie in Bonn bespreekt betere klimaatbescherming
Consumenten kunnen iets doen tijdens het eten
Rangschikking van de meest klimaatschadelijke voedingsmiddelen
Sinds maandag (17.06.2019) ligt de focus van de VN- conferentie in Bonn op de bescherming van het klimaat. Consumenten worden dagelijks met dit onderwerp geconfronteerd, ook als het gaat om voedselkeuzes. Welke zijn bijzonder schadelijk voor het klimaat? Hier is de ranglijst .
1) Vanwege "goede boter"
"Boter staat op de eerste plaats", zegt Melanie Speck van het "Wuppertal Instituut voor Klimaat, Milieu en Energie", verwijzend naar onderzoeken van het Freiburger Ökoinstitut. Bij de productie van één kilo wordt 24 kilo CO2- uitstoot uitgestoten.
Beperking van de klimaatverandering - Informatie van het "Wuppertal Instituut voor Klimaat, Milieu, Energie" | meer
De reden hiervoor is het grote aantal koeien, dat ook methaangas produceert, en het hoge melkgehalte van 18 liter per kilo boter. Maar Melanie Bacon zegt: "Natuurlijk eet je niet zoveel boter als vlees in zeven dagen, en het weekplan is belangrijk voor een klimaatvriendelijk dieet."
2) Duur rundvlees
Van alle soorten vlees vervuilt rundvlees het klimaat het meest. "Vlees heeft feitelijk een hoge bronconsumptie", zegt een woordvoerster van het consumentencentrum NRW . Eén kilo rundvlees veroorzaakt ongeveer 13 kilo CO2-equivalent.
3) kaas is kaas
Eén kilo kaas veroorzaakt 8,5 kilo CO2-uitstoot, één kilo crème 7,6 kilo. Vegetariërs die vleesproducten vervangen door zuivelproducten voeden zich daarom niet met het klimaat.
Beter, dus Melanie Bacon van "Wuppertal Institute" ter vervanging van het vlees en de melk componenten: "Dit werkt het beste met peulvruchten, omdat het klimaat is zeer efficiënt, goede bronnen van eiwit en kan regionaal worden geteeld"
4) Bevroren friet - de vorstschok
Eén kilo diepvrieschips levert 5,7 kilo CO2-uitstoot op. "Dit is het resultaat van koeling en verwerking", zegt Melanie Speck.
5) chocolade - dat is bitter
Eén kilo chocolade vervuilt het klimaat met 3,5 kilo CO2-equivalenten. De boosdoener is de melk en vaak ook palmolie, die wordt gewonnen uit de oliepalm, die grote gecultiveerde gebieden verslindt.
6) Varkensvlees en gevogelte - tenslotte beter dan rundvlees
De productie van één kilo varkensvlees of gevogelte veroorzaakt 3,4 kilo CO2-uitstoot. De klimaatbalans wordt bedorven door de ruimte die nodig is voor het houden van de dieren en het uitgestrekte areaal van voedergewassen.
Tip van het consumentencentrum NRW: voed jezelf regionaal en in het seizoen. Het "Wuppertal Institute" heeft ook een online computer voor de horeca ontwikkeld met de FH Münster en de TU Berlin , waarmee consumenten ook de duurzaamheid van hun gerechten kunnen berekenen.
www1.wdr.de/verbraucher/…
Een land dus waar 3 keer zoveel melk (en room) wordt geproduceerd als de eigen inwoners nodig hebben.Kun je zien hoe eenzijdig het is om het alleen over voedsel te hebben.
(klik om te vergroten)
Als je de korte kringloop niet mee neemt in je berekening en je alleen over CO2 vastlegging praat wanneer dat gebeurt via eeuwenoud materiaal dan kom je tot deze vreemde redenatie.
Een plant, gras bijv, groeit van CO2! Deze komt weer vrij bij het rund en wordt vervolgens weer opgenomen in het gewas.
Het is de moeite waard om dat te volgen omdat daar de laatste inzichten ook van IPCC wetenschappers en de FAO opnieuw in beeld worden gebracht .