Nieuw mestbeleid blijft moeilijke puzzel



Originele beschrijving

De zoektocht naar een nieuw mestbeleid gaat een nieuwe fase in.

Deel dit artikel

Reacties

hans1980
Ja dat is die eigenwijze trol (sonnema) die dhr. J. Spitshoven geen gelijk wou geven inzake fosfaatrechten codes e.d.
christo2.0
@hans1980 Het wordt tijd dat zij haar meerdere erkent in John. Misschien heeft hij Staf wel verlaten omdat Carola hem gevraagd heeft Sonnema op te volgen. Kan me niet voorstellen dat alle poppetjes mogen blijven zitten nu er zo'n enorme puinhoop van gemaakt is.
+2
robbies
Quote Reactie van @christo2.0:
Kan me niet voorstellen dat alle poppetjes mogen blijven zitten nu er zo'n enorme puinhoop van gemaakt is.

Wat jij waarschijnlijk niet beseft is dat inmiddels heel veel collega's zich alweer geschikt hebben in het fosfaatverhaal. Her en der worden alweer plannen gemaakt en in uitvoering gebracht. Er is een steeds kleiner wordend clubje - waar jij deel van uit maakt - die denkt dat er nog iets verandert. Ook bij jou haken sympathisanten af, omdat ze stoppen of omdat ze hebben kunnen schakelen. (Waar is Agnes tegenwoordig?)

Met het verhaal dat er nu ligt moeten we het doen. Je kunt hier om je heen blijven schoppen in de hoop dat er nog iemand luistert, maar ik geef je weinig kans. Je hebt JC al tegen je in het harnas gejaagd, een ban van Co gekregen en wat heb je nu bereikt? Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn.
christo2.0
@robbies Wat op de agenda blijft staan is openheid van zaken. Ik snap wel dat veel boeren er zich bij neer leggen. Dat geldt niet voor iedereen. Gelukkig zijn er ook mensen die het niet kunnen verteren dat er flink voorgesorteerd is en dat men de deksel op de doofpot denkt te kunnen houden. DAt er af en toe iemand boos is, ach zo lopen dingen soms. Kun je ook over heen stappen wanneer je wilt. We zullen trouwens zien hoe ver we komen. Verwacht nog wel wat binnen de 6 weekse termijn.
Elvis
@christo2.0 nu weer binnen 6 weken? Termijn word steeds ruimer
+2
christo2.0
Snappen ze het niet of willen ze het niet snappen? Het is niet moeilijk, ze maken het moeilijk. Mevrouw Verrmaas geeft fijn aan dat er geen normen zijn voor de KRW, behalve de 50 mg nitraat.
Je had er bij moeten zitten, tenenkrommend.
Er zijn hele volksstammen die leven van een gemaakt probleem.
Een koe poept. Dat valt op de grond of wordt er op gebracht. Daar groeit een gewas van en dat voeren we aan dieren of mensen. Daar heb ik geen pilots voor nodig. Wat ook wel bijzonder is dat LNV geen informatie wil verstrekken over meetgegevens wanneer je er naar vraagt. Beetje openheid kan toch geen kwaad?
+1
hans1980
@christo2.0 omdat er geen mestprobleem is ..
+2
christo2.0
@hans1980 Klopt. Er is een plaatsingsprobleem en een ambtenarenprobleem.
+1
bio boer
@hans1980 ik vraag mij af wie heeft belang bij een mest probleem?? Alleen de onderzoekers die dan een probleem hebben teonderzoeken ?
+1
kanniewaarzijn
@bio boer Grondpolitiek!
Jan S
😀
boer.
@christo2.0 zat jij er wel bij dan in Utrecht.
christo2.0
@boer. Het was deze keer in den Haag. Was er aanwezig.
Pluto
Carola wordt er telkens weer aan herinnerd dat al haar visies en plannen stuk lopen op de wetgeving .Zij zou hier verandering in brengen althans dat stond in de brief naar de kamer !. De top van LNV zal dit nooit toe laten . Carola heeft niet het overwicht om te ontsnappen uit haar rol als woordvoerder van het ministerie . Foute of corrupte ambtenaren kregen nooit ontslag bij de laatste twee staatssecretarissen maar werden altijd overgeplaatst binnen het departement uit het zicht met behoud van salaris . Dus zeg maar hoe gek wil je het hebben .
mlkvhoudr
Er komen dus ook minder dieren als dat onderdeel van de puzzel is, houd er maar vast rekening mee. T is ook logisch minder dieren maar dat is dan mijn volledig niet ter zake doende mening
+1
Pluto
@mlkvhoudr Er komt een verschuiving naar andere dieren !!. Ik geloof er niet in dat de ontstane ruimte na de fosfaat krimp leeg blijft . Ook de nb vergunningen welke elke veehouder de afgelopen jaren moesten aanvragen bij de provincie laten een vermindering in vergunde dieraantallen niet toe . Het is bizar maar links zal hameren op handhaving houd daar rekening mee zoals verschillende veehouders inmiddels al doen .
+4
John Spithoven
Ik zie mijn naam weer voorbij komen. Sorry, maar heb geen enkele ambities meer.

Nieuw mestbeleid? Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Eerst dacht ik zelf dat grondgebonden melkveehouderij de oplossing was, dat heb ik in de loop van de periode bijgesteld.

Ik denk dat een nieuw mestbeleid de volgende zaken moet bevatten:
1. Evenwichtsbemesting. Wat er geoogst wordt, zal er ook bemest moeten worden, anders krijg je roofbouw. Dat gaat vroeg of laat fout. Bijvoorbeeld op basis van 3 jarig gemiddelde
2. ipv grondgebonden landbouw zal de productie en plaatsing vooraf geregeld moeten worden of er wordt gekozen voor 100 % verwerking van mest in combi met export. Dit geeft ruimte aan bedrijven die niet grondgebonden zijn. Anderzijds wordt fraude bestreden, zeker als je het doet op basis van forfaits. Dus als je dieren houdt, moet je of plaatsing van te voren regelen of kies je voor verwerking en export.
3. Kunstmest vervangen door mineralenconcentraat gaat maar gedeeltelijk. Het extreem hoge kaligehalte van concentraat zorgt dat er bij gebruik op melkveebedrijven problemen ontstaan met gezondheid vee. Ook de akkerbouw heeft bij meststoffen met een te hoge kali gehalte probleem met sommige gewassen. Maar het kan op bouwland een mooie vervanging wezen. Overigens is de beschikbaarheid van mineralenconcentraat bij lange na niet voldoende om het kunstmestgebruik te vervangen. Dus een vrijwillige keuze, kunstmest of mineralenconcentraat.

Het zal wel weer een storm van kritiek opleveren, maar heb er wel over nagedacht.
christo2.0
@John Spithoven Beste meneer Spithoven. Ik kan meer met uw visie dan met de visie van Lnv. Sterker nog, het lijkt me verantwoord direct de huidige rotzooi te vervangen en deze drie punten als uitgangspunt te nemen voor het toekomstige mestbeleid. Blijft alleen nog over hoe we de 50 mg gaan behalen. Maar op dat punt zijn zoveel onduidelijkheden mbt monstername en uitslagen dat daar eerst maar eens de focus op moet liggen. Anders doe ja als overheid maar wat enn dat kan toch niet de bedoeling zijn? Of toch wel?
+2
John Spithoven
@christo2.0 De vraag is of het niet halen van de 50 mg nitraat in het bovenste grondwater het gevolg is van goede landbouw praktijk.
co co
@John Spithoven juist john jij snapt het. maar lto niet die willen de mest fraude niet in het nieuwe mestbeleid op nemen . als men de mest fraude niet op lost zullen de normen steeds strenger worden
+1
hans1980
@John Spithoven we hebben in NL bijna net zoveel riooloverstorten 17.000 dan boeren waarbij die dingen regelmatig open staan bij veel neerslag.
Dus wat is daar de invloed van op oppervlakte water??
spotmelker
@christo2.0 je vergeet de belangrijkste en dat is de herkomst van het nitraat in het grondwater. Daar wordt nog steeds zonder enige vorm van controle naar toe gerekend. En wat zou er gebeuren als er geen nitraat zou uitspoelen naar dieper grondwater? Dan blijven de toxische stoffen die alleen door nitraat aggevoerd kunnen worden in de wortelzone zitten en bij opname sterft de vegetatie af. Dit was de oorzaak van massale bossterfte begin jaren negentig in Oost-Europa. Dus geen zure regen sprookje.
+2
Kringloper
@John Spithoven Als je bij melkvee de urine en de vaste faces scheid op de vloer kun je prima zonder mestverwerking en kunstmest. Op een biologisch melkveebedrijf in Zuid-Holland word dit al 2 jaar toegepast. De urine word puur opgevangen zonder bijmenging van mest, de vaste faces wordt omgezet tot stromest. De grasgroei is significant beter als voorheen met alleen drijfmest!
+1
John Spithoven
@Kringloper Da's mooi, daarom moet het ook simpeler. Niet iedereen in een keurslijf duwen, maar eenvoudige randvoorwaarden. Normen op basis van evenwichtsbemesting zal zorgen dat er niet veel naar het oppervlakte en grondwater weglekt. En plaatsing regelen vooraf zorgt er ook voor dat er niet gerommeld wordt en de zaken vooraf in evenwicht zijn.
+1
Noorderling
@John Spithoven
Hoe bepaal je dan de onttrekking? Klw kun je hier op het prikbord niet zeggen of je wordt gestenigd.
En wat als een jaar 2018 met minder opbrengst? Zijn we dan ook zo goudeerlijk om 20kuub mest per ha mee te nemen naar 2019? En wat als er nog zo'n jaar komt.
Ik denk dat er een te grote groep is die de randjes op zoekt als een auto stront afvoeren 700euro kost.

Bij derden plaatsingsruimte aangeven ben ik een groot voorstander van als boer-boer en vogelaar verdwijnt. Dat is ook zo'n regel waar naar toe gerekend wordt in plaats van invloed heeft op de bedrijfsvoering. Gewasderogatie voor gras en tarwe als kers op de taart en het begint ergens op te lijken.
+1
John Spithoven
@Noorderling Ik weet, er zal wat geschaafd moeten worden. Maar plaatsing regelen voor de productie uit, gaat aan een duurzame oplossing werken. Ook forfaits haalt de prikkel uit de fraude en vergroot de plaatsingsruimte. Misschien is het wat om klimaat en kringloopredenen om een verplichting om mest te gebruiken per ha en daarna pas gebruik kunstmest toestaan. Gaat wat ver , maar er worden dan wel stappen gezet.

Evenwichtsbemesting zou kunnen op basis van bex, maar ook zijn er satalietbeelden van ieder perceel met een dagproductie groei. Je zou ook nog met een standaard norm per gewas kunnen rekenen op basis van langjarig gemiddelde opbrengst. En als aanvulling/correctie een bepaald percentage van de bemesting productie afhankelijk. Maar dan begint het al te ingewikkeld te worden.

Uitgangssituatie is dat er bemest moet worden naar opbrengst.
+1
pieta
Quote Reactie van @John Spithoven:
Uitgangssituatie is dat er bemest moet worden naar opbrengst

Of zoals spotmelker altijd stelt op basis van grondmonsters. En die grondmonsters dienen dan wel correct genomen te worden.
+1
John Spithoven
@pieta Ja, is ook een manier.

Herman heeft heel veel praktische kennis en is oplossingsgericht.
spotmelker
@pieta grondmonster + (meerjarige) opbrengstbepaling = perceelsnorm. Simpel en doeltreffend.
pietjepuk
Quote Reactie van @spotmelker:
(meerjarige) opbrengstbepaling

Dan blijven ze nog steeds met balen van hot na her rijden.
spotmelker
@pietjepuk nee, gewoon per regio op proef(praktijk) percelen de opbrengsten per snede vastleggen. Materiaal is al voorhanden, moet alleen door een onafhankelijke instantie geaccrediteerd worden. Net zoals het IRS al decennia lang bij de suikerbieten in ca 20 regio's de opbrengsten bepalen om de bietencampagne te plannen.
huske
@spotmelker hoe betrouwbaar is het om het via de satelliet te meten?
spotmelker
@huske Geen idee, denk dat het niet zo betrouwbaar is als weegplateaus, of weegwagens mits die goed geijkt zijn. Daar hebben wij met de VVB-Flevoland goede ervaringen mee.
christo2.0
@Noorderling De hamvraag is of de wereld vergaat wanneer er een droog jaar tussen zit. Het WUR hokjesdenken is tot in de haarvaten van onze sector doorgedrongen. Het boerenverstand dient voorrang te krijgen. Wij kunnen prima zonder de meeste gesubsidieerde onderzoekjes van de WUR. Kijk eens naar de MER rapportage van het 6e actieprogramma. DAt is toch in en in triest.
Noorderling
@christo2.0
Beetje naïef om te denken dat we alleen mogen plussen met evenwichtbemesting.
Beetje selectief shoppen bevalt de meeste boeren vast wel, alleen gaan we niet voorelkaar krijgen.
christo2.0
@Noorderling We gaan niks voor elkaar krijgen. Dat is al decennia zo gaande. Minder, minder is het strakke beleid.
buorman
@Kringloper
Bijkomend voordeel; veel minder ammoniak emissie en minder ongelukken met mixen
Erco
@Kringloper wie gaat dat betalen al die aanpassingen?
+1
robbies
@Erco ondernemersrisico jongen!!! Brabant is het voorland
Kringloper
@Erco De boeren!
christo2.0
@Kringloper En wat vind je daar van?
Kringloper
@christo2.0 Ja wat zal ik er van vinden, ben blij dat ik van al dat gezeik af ben. Er is toch geen aardigheid meer aan tegenwoordig om te boeren!
christo2.0
@Kringloper Vind het wel raar dat je fan bent van een systeem dat Tjeerd doet kwijlen. Als we ergens geen behoefte aan hebben is het een nieuwe rondje vloeren vervangen in bestaande stallen.
Jaap40
@Erco gewoon voor die veranderingen stoppen. Wat een gehoerzak allemaal....
Erco
@Jaap40 ben net 13 jaar zelfstandig boer joh en nog lang ge 40 zoals jij 😜 Vind t nog veel te mooi om te sjorsen
BoerBart
@Kringloper Helmond?
spotmelker
@huske Geen idee, denk dat het niet zo betrouwbaar is als weegplateaus, of weegwagens mits die goed geijkt zijn. Daar hebben wij met de VVB-Flevoland goede ervaringen mee.
christo2.0
@spotmelker Laat het gevoel los dat je veehouders op cijfers kunt afrekenen. Ik ben zo creatief om alles wat bedrijfsspecifiek gebruikt kan worden te omzeilen. En als ik dat kan kunnen anderen het beter.
pieta
@christo2.0 Voor jou moeten we dus naar het plan van JCV?
christo2.0
@pieta Plofmelk maken zeker?
pieta
@christo2.0 Net wat je wilt. Zolang je maar binnen 2.3 GVE/ha en maximaal 16/17/18.000 kg melk per hectare voedergewas blijft. 😁 Maar serieus, je kunt alles willen ondergraven en omzeilen maar uiteindelijk wordt het toch steeds wat strakker aangetrokken. En als het met bedrijfsspecifiek niet beter wordt dan komt er gewoon een strengere algemene norm.
christo2.0
@pieta Korting korting en korting. Het enige woord dat we schijnen te kennen. Gezien de onderbouwing van de getallen en beleid moeten mensen zich schamen die het woord korting gebruiken. Waar de problemen nog niet genoeg aangepakt zijn ligt dat niet aan de ultrakrappe bemestingsnormen. Lto, Wur en Lnv leven van problemen. Het grootste probleem is het scheiden van mest. Dat er daarnaast teelten zijn, voor die groenteknagers die stallen bezetten, die niet aan de norm kunnen voldoen is inherent aan het leven op aarde.
pieta
@christo2.0 Tussen gelijk hebben en krijgen zit een wereld van verschil.
christo2.0
@pieta Ja, en?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mestbeleid ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN