FrieslandCampina wil steviger Europees klimaatbeleid



Originele beschrijving

Schumacher heeft oproep gedaan aan de Europese regeringsleiders om werk te maken van klimaatbeleid.

Deel dit artikel

Reacties

van Ittersum
" Opvallend is dat FrieslandCampina het enige zuivelbedrijf is dat heeft getekend en samen met Unilever een van de weinige voedingsbedrijven. Voor de leden van FrieslandCampina brengt de ondertekening geen nieuwe verplichtingen mee, zo meldt een woordvoerder. FrieslandCampina heeft al zijn eigen klimaatstrategie. "

Als hier achter de schermen de gezamenlijke belang groter is dan de minimum en de uitgemolken prijs, dan is het altijd goed.
dewittemotor
@van Ittersum en die Schumacher komt van Unilever af. Ik vrees dat die twee nog hevig voetjevrijen met elkaar en dat de leden daar slachtoffer van zijn
+1
KOC1981
@dewittemotor klopt niet, komt van Heinz (Kraft Foods), 't Hart kwam van Unilever
van Ittersum
@dewittemotor dat laatste moet je dan even uitleggen tov andere melkfabrieken met dezelfde melkprijs. Die geven ook niets weg en hebben ook flinke leveringsvoorwaarden gemaakt tbv milieu en duurzaamheid. Dus zit er wel veel verschil tussen bv PP, AH melk en/of Cono? Maar omdat het Campina betreft is het een dingetje, of niet soms?
+1
putjesschepper
@van Ittersum het probleem met het klimaatgedram is dat er verschillende aannames zijn.zoals wij hier in veenweidgebied zitten zijn er verschillende onderzoekers die gelijk denken te hebben.en provincie roepte letterlijk laatst in de zaal(er moet wat gebeuren want de druk is hoog)als er straks door de zogenaamde haast weer het verkeerde pad wordt gekozen zijn de boertjes weer het haasje.
robotmelker
@dewittemotor Die Schumacher komt van Heinz af.. en het blijft niet bij voetjevrije..

Ik wed dat die Schumacher tot zijn nek toe in de stront duikt..
+3
labella
Hoeveel paarden van troje moeten ze nog binnenhalen voordat er bij rfc eindelijk eens een keer een lichtje gaat branden.
sorry
@labella misschien gaat schumacher net als zijn voorganger voor een gouden handdruk....
van Ittersum
@sorry niemand zit er voor eeuwig , ook hij niet maar om elke keer iedereen maar bij voorbaat te bestempelen....kortzichtig denken, ga dan zelf
van Ittersum
@labella als iedereen mee gaat in deze "hype" van duurzaamheid en co en jij blijft stug stil staan wie heeft er dan uiteindelijk een probleem? Tis niet wenselijk ook voor mij niet(!) maar het gaat zoals het gaat en dan moet je van een moeilijkheid nu straks je bedrijf niet naar onmogelijkheid maken. Dan vis in alle opzichten achter het net zowel bij het doorgaan, overname maar ook bij verkoop. Bijvoorbeeld: alle verhalen ten spijt , een asbestvrije boerderij gaat tig maal makkelijker van de hand dan eentje die dacht: zingt mij tijd wel uit, mooi voor de koper...er is geen koper of de financier houdt er duidelijk rekening mee. En zo werkt het in de zuivel ook. Je moet als boer, standorganisaties en de verwerker wel op gepaste snelheid mee, wel op basis van feiten en niet op basis van emotie, dat wel.
+6
m uut m
@van Ittersum
Meegaan of voor de muziek oplopen is nogal een verschil.
hans1980
@m uut m kost de boer geen geld???
van Ittersum
@m uut m voor het publiek: voor de muziek uit lopen maar werkelijk dan?

Vroeger heette dat links lullen en rechts vullen maar nu in de tijd van de duurzaamheid moet we daar nog een mooie slogan voor bedenken
+2
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Bijvoorbeeld: alle verhalen ten spijt , een asbestvrije boerderij gaat tig maal makkelijker van de hand dan eentje die dacht: zingt mij tijd wel uit, mooi voor de koper...er is geen koper of de financier houdt er duidelijk rekening mee

Ik denk dat een nieuwe stal met 20 ha minder snel van de hand gaat dan een oud boeltje op 40 ha. In de varkenshouderij worden bedrijven alleen nog maar verkocht op locatie. Gebouwen zijn te vervangen. De locatie niet. Zo zal het in bij melkvee ook gaan. een asbestboerderij in de polder krijg je nog wel verkocht. In het veenweidegebied zijn alle stallen nu al minder waard, ook al ligt er geen asbest meer op.

Asbest is geen dealbreaker. de kosten van sanering en vervanging trek je gewoon van de aankoopprijs af.
van Ittersum
@robbies Als asbest er nog op zit , is de rest meestal ook achterhaald, oud en achterstallig
+1
robbies
@van Ittersum heb jij niet afgelopen jaar je dak vervangen? Waarom de rest niet platgegooid?
van Ittersum
@robbies moet je maar eens komen kijken en dan de stal taxeren of dat nodig was
+2
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
moet je maar eens komen kijken en dan de stal taxeren of dat nodig was

jij trok hierboven al de conclusie dat alles waar asbest boven lag al oud, versleten of achterhaald was. Ik geloof jou, dus waarom zou ik dan 200+ kilometer rijden om te gaan kijken.
van Ittersum
@robbies ik praat hier in het gehele verhaal van doe je mee of blijf je stilstaan tov de maatschappij. Het dak was een voorbeeld hoe iets nu kan uitpakken
+2
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Het dak was een voorbeeld hoe iets nu kan uitpakken

Was geen best voorbeeld van Ittersum. probeer er nog eens één.
van Ittersum
@robbies Je zou het ook zonder voorbeeld kunnen snappen.
+1
verbi
verbi
@van Ittersum Dan sloop je de stallen toch hier gaan stallen van 10 jaar door de puinbreker in het zuid oosten. Er komt zoveel vrij en dan denk jij dat het straks wat uitmaakt of er asbest op ligt of niet,en al vervang je nu moet er straks toch een liefhebber voor zijn en dat denk ik niet dus maar eens eerst afwachten.
van Ittersum
@verbi de gebouwen worden een blok aan de been voor de verkopende partij. Maar we dwalen af van mijn reactie of je stug blijft stilstaan of toch meedoet en wie en wanneer krijgt dan de rekening gepresenteerd. En dat laat zich wel raden, bij verkoop, financiering en/of afzet van je producten . Zie nu al het verschil bij sommige melkfabrieken in melkprijs, gaat echt niet kleiner worden eerder groter. En als je toen al niets deed, is het gat onoverbrugbaar om überhaupt geld voor te krijgen of vrij te maken
hans1980
@m uut m kost de boer geen geld???
+1
hypotheekboer
Laat RFC eens bij Fair Oaks in Amerika kijken.

Daar rijden de melkwagens op gas uit de vergister. Zo hebben ze de missing link met Jumpstart te pakken!
Tevens met pretpark voor de onwetende consument. Daar scoor je punten mee.
labella
@hypotheekboer Hebben wij ook gehad. Flevohof...... Daar hadden de zuivelverwerkers meer mee moeten doen.
van Ittersum
@labella genoeg bedrijven waar je nu(Als je de moeite neemt) als burger jaarlijks een kijkje mag nemen
hypotheekboer
@van Ittersum @labella ooit heel lang geleden ook nog geweest. Je moet het de consument zo makkelijk mogelijk maken, dus niet open boerderij dagen 1 keer per jaar die gericht zijn op kinderen en waar het zo druk is dat de boer nauwelijks tijd heeft voor de echte consument de ouders. De kinderen worden nog weer beïnvloed door allerlei groeperingen. Zorg dat het echte verhaal aankomt. Zal vast wel iets te vinden zijn langs 1 van de snelwegen in de Randstad. Schijnt daar ook nog ergens een bootje te liggen met een stal..... geen idee hoe dat loopt.
puntertje
Shumacher wil na de volgende 2e Kamerverkiezingen naast Tjeerd zitten lijkt het wel.
hans1980
Lijkt wel een hype de laatste tijd, het enorm aanzetten en overdrijven van milieu doelen
kanniewaarzijn
@hans1980 Het moet en zal kapot, want dan komt er geld uit Brussel! GELD, GELD, GELD!
+1
hans1980
@kanniewaarzijn zal wel eens een buntertje bos aanplanten voor dat woonboerderijtje die altijd commentaar heb op de moderne manier van boeren, eens kijken wat hij leuker vind vrij uitzicht of boszicht plus subsidie uit Brussel!
+5
Erik!1879
Ik ben er zeker van dat een groot deel van de eigenaren niet eens zijn met deze uitspraak. Het grootste deel gelooft niet dat het iets uitmaakt of Nederland of zelfs Europa c02 reduceert als de rest van de wereld mee doet. Een deel gelooft er zelfs helemaal niet in . En Ik vind het persoonlijk welprettig als het hier warmer wordt. Dat zo iemand dan zulke uitspraken doet zegt veel over hem en de organisatie hoe serieus ze de melkveehouders nemen.
Farmer_
@Erik!1879

Het is een grote leugen.
pietjepuk
@jg staat er wat nuttigs in? Vindt de lap tekst wat te groot.
+1
matt
@pietjepuk kort samengevat dat de basispremie in stappen naar beneden gaat.
En overgeheveld,word naar peiler 2
pietjepuk
@matt wat is peiler 2? waarschijnlijk niet de landbouwers
+1
matt
@pietjepuk eerst allerlei inspanningen leveren wil je hetzelfde beuren als eerst.
Kort samengevat duurzaam
matt
@pietjepuk Waar de visie signaleert dat landbouw, tuinbouw en visserij onmisbare sectoren zijn die veel bijdragen aan de Nederlandse welvaart, cultuur en landschappelijke waarden, wordt ook geconstateerd dat de wijze waarop deze sectoren nu – wereldwijd – zorgen voor het voeden van mensen, niet vol te houden is. De aarde kan de last van de huidige productiemethoden en consumentengedrag simpelweg niet langer dragen.
Er is een omschakeling nodig naar een drastische verlaging van het gebruik van vooral niet-hernieuwbare grondstoffen door een efficiëntere benutting van kringlopen. De inzet van het kabinet is kringlopen van grondstoffen en hulpbronnen in 2030 op een zo laag mogelijk – nationaal of internationaal – schaalniveau te sluiten. Het nieuwe GLB moet een krachtig instrument zijn om deze beoogde veranderingen in Nederland te versterken en te versnellen.


Minder kunstmest,en gewasbeschermingsmiddelen lees ik hieruit.
Jaap40
@matt deels eens. Maar de mensen mest zal zeker wel meegenomen moeten worden in het kringloop knutselwerk. Doe je dat niet, is er simpelweg geen kringloop. Hierbij de mens verantwoordelijk maken voor datgene wat die mens consumeert. Kennis delen brengt ook vast wat respect.
KOC1981
@jg Zo de commissie grondgebondenheid wordt ook even gepasseerd. niets eiwit van eigen land, gewoon GVE/ha:

Enkele ideeën voor de invulling van mogelijke eco-regelingen (onder voorbehoud van alle genoemde onzekerheden in de brief). Hierin zullen met het oog op de gewenste vereenvoudiging in de uitvoering keuzen gemaakt moeten worden.

Het verbeteren of behouden van bodemkwaliteit, bijvoorbeeld het organisch stofgehalte, door beperking van de grondbewerking of het telen van bepaalde gewassen zoals granen.
Het telen van stikstofbindende gewassen (ook wel eiwitgewassen genoemd, zoals bonen en andere vlinderbloemigen) voor kringlooplandbouw (natuurlijke bemesting, biodiversiteit en/ of veevoer).
Werkwijzen die hergebruik en circulariteit bevorderen.
Klimaatmaatregelen zoals verhoging grondwaterpeil, onderwaterdrainage.
Waterkwaliteitsmaatregelen (bijvoorbeeld in relatie tot de Kaderrichtlijn Water, Nitraatrichtlijn).
Werkwijzen die de milieudruk van mest beperken en/ of de bodemkwaliteit verbeteren (bijvoorbeeld scheiden van vaste en vloeibare bestanddelen).
Het hebben van landschapselementen.
Het hebben van kruidenrijk grasland voor biodiversiteit.
Grondgebondenheid tot aan een bepaalde veedichtheid.
Biodiversiteitsmaatregelen, bijvoorbeeld het hebben van bredere akkerranden dan voorgeschreven in de conditionaliteit.
Maatregelen voor dierenwelzijn.
Deelname aan duurzaamheidscertificaten.
puntertje
@KOC1981 Tja, al die onnozele mensen die via ingewikkelde, oncontroleerbare en dus niet te borgen rekenmodules de mogelijkheden om de intensivering van landbouw verder proberen door te drukken, lopen op een bepaald moment tegen een politiek besluit aan dat het wat minder moet. En die zelfde onnozele mensen zijn dan weer vol onbegrip dat dat dan niet via ingewikkelde, oncontroleerbare en niet te borgen rekenmodules mag. Die onnozele mensen zijn onze 'sectorvertegenwoordigers'. En de onderzoekers van de WUR die steeds maar menen dat wanneer zij een onderzoekje gedaan hebben dat dan op grote schaal in wetgeving even ingevoerd kan worden. Zonder zich bewust te zijn dat onderzoekjes onder geconditioneerde omstandigheden toch echt iets anders is dan de praktijk waar de financiële belangen de omstandigheden bepalen. En het was te voorzien, maar op termijn komen we terecht op het simpele systeem van staarten en hectares tellen. Hadden we ons de honderden miljoenen euro's en ergernissen kunnen besparen en waren we uiteindelijk veel verder geweest dan waar we nu staan. Want het beleid is nu op papier tot achter de komma een fictieve mineralenstroom in kaart brengen en vervolgens een deel van de grond met onkruid in te zaaien en een deel half onder water te zetten om wat aan windowdressing te doen voor wat betreft biodiversiteit. Met alle regelgeving en aparte geldstromen die daar weer aan hangen.
christo2.0
@puntertje Prima. Ik denk dat de dagen van de kringloopwijzer en datgene wat er aan vast hangt voorbij zijn. Politiek Den Haag lacht zich verrot wanneer je over paperplof begint.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot frieslandcampina en europees ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0