Almense boer mag bovengronds mest uitrijden: 'Straks doen alle boeren het'

Het kan haast niemand op het platteland ontgaan zijn. De boeren zijn weer volop mest aan het uitrijden. Bijna alle boeren injecteren de mest in de grond want dat is immers wetgeving. Maar boer Roland Kleine uit Almen strijdt er al tientallen jaren voor om het bovengronds te doen. Dat is volgens hem veel beter voor het bodemleven.

Jarenlang deed Kleine het illegaal, maar sinds dit jaar heeft hij voor het eerst een ontheffing van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 'Eerder keek ik altijd naar de straat om te zien wat voor een auto's er stopten er foto's maakten. Maar nu voelt het als een bevrijding'.

De urine en de mest rijdt hij op aparte momenten uit over zijn land. Vandaag rijdt hij urine uit over het land. Kleine heeft zijn trekker met kleine giertank naast de schuur gezet. 'Kijk, deze slang zuigt de urine op uit de kelder'. Hij opent een luikje. 'Hier, pure urine'.

Als de urine in de tank zit, rijdt hij richting het land en daar gaat de spuit open. 'De urine wordt nu gelijkmatig verdeeld. Volgende week komt er een loonwerker met een mestverspreider en dan gaat de mest ook op deze manier het land op. Veel beter voor de natuur', zegt hij met een serieuze blik.

Video: omroepgelderland.nl/nieuws/2403864/…

Laatste  |  

Reacties

+13
weurding
Is ook veel beter, waar mest volvelds op het land ligt zie je ook meer vogels
+2
Kringloper
@weurding De geschiedenis herhaald zich👍🏻
+12
huub
Het beeld op het erf is bij al die ketsplaat boeren hetzelfde.
+3
de Haas
@huub toegegeven... ketsen is ook mooier werk dan onkruid wieden😋
+3
weurding
@de Haas was je maar konijn wa😂
MJvW
@huub vertel?
+2
jammermaarhelaas
@huub

In de stal was het ook geen voorbeeldig plaatje.
Valtraboerties
Verklaar je nader @huub .
dx11
@huub klopt, wij hebben ook een grupstal en een grote mesthoop # not. Ik snap je punt dan ook niet precies
+15
langeslagdiesel
Ketsen met een sleepslang is helemaal een pracht.! En trouwens runderen deponeren van nature OP de aarde en NIET IN de aarde. Was dat wel zo dan zouden ze miauw zeggen en geen boehh. ✌️
hans1980
Ken hem nog van het Lagerhuis.
Verder paar vleesvee koeien in bewerkelijke grupstal...tja
Maar voor de grond zal het goed wezen
+1
jan w
@hans1980
Was leraar op de landbouwschool
Hendrik1983
@hans1980 Ja, toen hij in lagerhuis zat had ik er les van in doetinchem.
+1
Piet1960
Hopen dat ie er wat regen op krijgt, anders werkt 't als Round-up. Kijken ze je daar weer op aan tegenwoordig.
Pluto
@Piet1960 Alternatief voor als dat over een paar jaar verboden wordt ??.
eddyscania
Een goeie 1 april.
newholland6640
Zegt weer genoeg al jullie cynische reacties
dx11
@newholland6640 wat zegt dat precies?
newholland6640
@dx11 dat ze of jaloers zijn of niet nadenken.
langeslagdiesel
@newholland6640 als de bodem waar je op loopt sneller slijt dan de klompen waar je er mee op loopt wordt het dan niet eens tijd dat men gaat nadenken of je wel op de juiste manier bezig bent met die injectie barrels? Vroeger reed je idd bovengronds in een buitje regen en dan een beperkt aantal cub’s. Ken mensen die dat nog steeds doen in weide land. Die hebben altijd gras wat fris is en de beesten graag vreten. Zet je een schep in de grond zit er al een meeuw op de loer.laat staan als je in dat land gaat ploegen. Met dat zodebemester maak je meer stuk dan je lief is.
+2
jammermaarhelaas
@langeslagdiesel

Wat zie jij dan als beste oplossing op dit moment?

Inregenen is lang niet voor iedereen praktisch uitvoerbaar, want geen regeninstallatie. Laat staan dat men een vrijstelling voor bovengronds heeft. Ook heeft maar een klein deel van de veehouders gescheiden opslag van gier en vaste mest (bij mijn weten).

Mij lijkt drijfmest uitrijden met een sleufkouter bemester nog het beste. Je snijdt niet in de zode/bodem, en de mest ligt onder bij de plat ipv. er overheen. Ook is bijmengen van water een optie voor wie dat wil en kan.
langeslagdiesel
@jammermaarhelaas de beste oplossing voor dit moment??? Is deze vraagstelling vanuit het beste voor de bodem? Vanuit de boer die zijn grond nog verder wil belasten. De boer die zuinig is op het fundament onder zijn bedrijfsvoering. De boer die door heb wat er gaande is en nu al zorgt dat hij bovengronds ZOU kunnen uitrijden maar niet mag. Ik bedoel,,,, het is een nogal brede vraag.
jammermaarhelaas
@langeslagdiesel

Mijn vraag was aan jou zelf. Onafhankelijk van mijn ideeën.

Vraag is dan: wat is in de gegeven huidige omstandigheden de beste manier om je drijfmest op het land te brengen, rekening houdend met de boden, de zode, het gewas, de opbrengst en de portemonnee.

Ik heb zelf voor 4 jaar terug een gebruikte tank gekocht van 8m3 met zodenbemester en met banden van 1 meter breed op 0,8 bar, en heb aan de trekker achter dubbellucht op 0,7 bar en voor enkellucht op 0,8 bar.
Het zal zeker beter kunnen, alleen al door niet te zodenbemesten, maar te kouterbemesten, dus op de zode.
langeslagdiesel
@jammermaarhelaas volgens mij val jij in de 3e categorie die ik op noem in mijn opsomming. Je doet het niet op die manier omdat je weet dat het veel goedkoper en sneller kan met bv een trike of grote tank op relatief goedkope banden. Je weet en erkent dus de grenzen. En een zodebemester kan ook op rolletjes lopen in plaats van snijden. Dan blijft nog steeds overeind dat met bovengronds uitrijden er veel voordelen over het hoofd woorden gezien. Ziekte kiemen woorden door UV in een dun filmpje veel makkelijker onschadelijk gemaakt dan in een sleufje in de schaduw van het gras.ook verwerkt het bodemleven een dun filmpje mest veel makkelijker dan een sleuf vol om de 20 cm. En je hebt veel minder mest nodig om een goed jaar resultaat te behalen qua totaal opbrengst / HA. Als je met bovengronds probeer 25 m3 / ha in het voorjaar er op te krijgen zal dat in 2 en moeten terwijl je het met een zodebemester er zo in 1 keer in fiets. Weet wel dat in 2en beter is.
+2
hans1980
@langeslagdiesel twijfel over jou betoog, zodebemesten of sleufkouter brengt de mest dicht bij de plant, 30 jaar geleden bij overschakeling naar zodebemesten hadden we in één meer gras!
Ook maak je alle gras vuil door ondersproeien met mest.
dx11
@hans1980 ik kan alleen maar onderzoeken vinden dat met de ketsplaat meer opbrengst wordt gerealiseerd
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @dx11:
met de ketsplaat meer opbrengst

Het is niet vervelend bedoeld, maar in Duitsland werd er in de grensstreek jarenlang door Nederlandse loonwerkers met zodenbemesters gewerkt, terwijl het daar nog gewoon met de ketsplaat/bovengronds mocht. Hoe de Duitse regelgeving nu is weet ik niet, maar als ketsen beter is, en goedkoper zou zijn, en meer opbrengst zou geven, dus rendabeler, waarom laat een Duitser dan door een Nederlander zodenbemesten?

Hoe het zit met het rendement weet ik gewoon niet, maar die werkwijze viel me wel op.

Bij bovengronds uitrijden wordt volgens zeggen verreweg het grootste deel van de NH3 emissie veroorzaakt door het lucht aflaten via de ketsplaat als de tank op een klein beetje na leeg is waardoor een grote wolk strontnevel ontstaat. Mijn idee is dat er tijdens het opdrogen van de mest op het gras ook nog heel wat NH3 zal verdampen, dus verlies aan stikstof.
+1
newholland6640
@jammermaarhelaas omdat we als Nederlanders het gevoel met de bodem allang kwijt zijn.
rommert14
@jammermaarhelaas toen ik in 2015 er stage liep werd er volgensmij 1 euro per kuub subsidie op gegeven.
jammermaarhelaas
@rommert14

Ah, dat helpt ook 😄
GerbertXL
@jammermaarhelaas Ik herken het wel, wij komen in aanmerking voor de vrijstelling hoogstwaarschijnlijk (heb me er niet tot in de details in verdiept) maar geen enkele behoefte aan, gaat veel te mooi met de schijfkouter.
newholland6640
@hans1980 moet dat dan? Dicht bij de plant???
Valtraboerties
@hans1980 de mest dicht bij de plant? Denk je echt dat dat enig effect heeft? Mest moet altijd eerst nog door wormen en bodemleven verteerd worden, denk niet dat de wormen dat precies op de plek doen waar de mest toevallig ligt. En of 5 cm mest en 15 cm geen mest nu echt eerlijk verdeeld is voor de wortels is voor mij de vraag.
Valtraboerties
@jammermaarhelaas
De beste optie voor nu? Regels netjes volgen en mocht je in aanmerking komen voor de vrijstelling voor bovengronds mest uitrijden, dan deze gelijk aanvragen 😉 je weet gewoon dat de zodenbemester een uitvinding is die smerig veel kapot maakt en waar er maar één iemand geld aan verdient. Los van de manier van aanwenden is drijfmest natuurlijk een veel slechter en schadelijker concept dan de injecteur.
+1
ronald73
Quote Reactie van @Valtraboerties:
De beste optie voor nu?

Het zou misschien nog niet eens een slechte optie zijn om nu je boerderij te verkopen. Dan ben je ook van het probleem af, tegen een goede vergoeding.
Valtraboerties
@ronald73 het gros van de boeren zal toch meer voldoening halen uit lastig boeren dan uit een klap geld.
rommert14
@Valtraboerties nou dan een klap geld en naar het buitenland te boeren 😀
Fendt926Driver
@rommert14 mogen jullie wel bovengronds uitrijden dan??
rommert14
@Fendt926Driver nee maar je hoeft niet perse naar Denemarken, wij injecteren trouwens niet maar met slangen net boven de grond.
ronald73
Quote Reactie van @Valtraboerties:
het gros van de boeren zal toch meer voldoening halen uit lastig boeren dan uit een klap geld.

Ik heb ook wel eens de indruk dat sommige mensen veel voldoening uit hun werk halen als ze het op de meest ingewikkelde manier lukt ipv op een simpelere manier.
Maar eh, als je de boerderij verkoopt en het werk mist, kan je altijd nog bij een boer gaan werken 😉
weurding
Quote Reactie van @ronald73:
Dan ben je ook van het probleem af,

zonder problemen geen leven 😉
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Valtraboerties:
je weet gewoon dat de zodenbemester een uitvinding is die smerig veel kapot maakt en waar er maar één iemand geld aan verdient

En wie is die ene iemand dan?

Heel simpel, drijfmest was een welkome arbeidsverlichting op veel bedrijven, dat heeft volgens mij de doorslag gegeven. Zowel bij de varkenshouderij als de rundveehouderij.
weurding
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
En wie is die ene iemand dan?

de leverancier/constructeur
Valtraboerties
@jammermaarhelaas de machinebouwers natuurlijk, mestinjectie heeft jammer genoeg geen enkel voordeel ten opzichte van de ketsplaat.
+4
GerbertXL
@Valtraboerties
-geen windgevoeligheid
-netjes in de hoeken kunnen komen
-geen verbranding van gras bij hoge temperaturen
-geen risico op meegroeien van stront op het gras
en naar mijn idee in iets mindere mate:
-betere verdeling
- minder stank
Natuurlijk zijn er ook grote en minder grote nadelenn maar om te zeggen dat er geen enkel voordeel is lijkt mij erg kinderachtig.
+1
rommert14
@GerbertXL ik denk dat de ketsplaat bij de hoeveelheden mest van deze tijd ook niet past, ik bedoel 24 meter ketsen dan moet je mooi wat druk hebben, hier in Denemarken natuurlijk.
Valtraboerties
@rommert14
Jullie brengen het toch ook óp het gras in plaats van in de bodem?
rommert14
newholland6640
@rommert14 wat een onzin, nu kun je toch ook 24 meter?
m uut m
@rommert14
Bij dag en nacht weiden van de hele veestapel valt de hoeveelheid mest die je hebt wel mee.
rommert14
@m uut m bij dag en nacht weiden wel ja, bij summerfeeding niet.
m uut m
@rommert14
Alweer een goede reden voor volledige weidegang .
rommert14
@m uut m poeh, dan mag er hier wel wat meer voor de melk gegeven worden.
m uut m
@rommert14
Want?
+1
rommert14
@m uut m wij krijgen de dag zo ook wel vol
m uut m
@rommert14
Weidegang geeft juist minder werk
+1
rommert14
@m uut m oja dat is ook zo...
Valtraboerties
@GerbertXL
Om iets duidelijk te maken moet je altijd in extremen denken 😁 maar inderdaad, je moet een ketsplaat gebruiken onder juiste omstandigheden😉
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Valtraboerties:
Om iets duidelijk te maken moet je altijd in extremen denken maar inderdaad, je moet een ketsplaat gebruiken onder juiste omstandigheden

Dat verandert de zaak nogal 😀
+2
Noorderling
@Valtraboerties
Alleen hoeveel van die ideale momenten heb je dat het net niet droog is maar ook geen smeerboel wordt.

Mooiste en veiligste blijft toch de sleepvoet. Met dunne mest heb je hetzelfde effect, alleen geen stinkend en vies gras.
Valtraboerties
@Noorderling bij mest in spoortjes creëer je een probleem, de dosering op die plek is hoger, dat heeft een negatief effect op het bodemleven.
Noorderling
@Valtraboerties
Van een vlaai mest ontstaat ook geen kale plek van een meter doorsnede. Alles draait om pH en CEC. Om de rest groeit alles wel door.
Valtraboerties
@Noorderling weet jij het verschil tussen een vlaai en drijfmest niet dan?
Valtraboerties
@jammermaarhelaas
Het is dus om arbeidsverlichting dat er drijfmest is. En dat is zo jammer, nu hebben we een kelder vol stinkend rottend afval in plaats van kwalitatief hoogwaardige mest.
jammermaarhelaas
@Valtraboerties

Nou, ik ben best benieuwd hoe we dat dan gaan doen als de vaste mest en de gier gescheiden wordt uitgereden. Dus wanneer in het jaar, hoeveel en wat de resultaten zijn.
Indien er gestrooid word dan wordt het stro nog duur lijkt me.
Valtraboerties
@jammermaarhelaas
In het geval van twee meststromen kan de kunstmest in feite wel afgeschaft worden. Er wordt stikstof behouden in een vorm die niet verluchtigd, daarnaast is de urine een snelwerkende stikstof die hetzelfde effect heeft als kunstmest. Je vraag over wat en wanneer snap ik niet zo goed, jaarrond is in feite geen probleem bij een actief bodemleven.
jammermaarhelaas
@Valtraboerties

Hoe doen jullie het momenteel dan?

Ervaring met gescheiden meststromen? Uitrijden met ketsplaat? Uitrijden van vaste mest/dikke fractie?
Valtraboerties
@jammermaarhelaas
Helaas geen gescheiden stromen, wel ketsplaat en vaste mest.
+1
Wat een bende bij die boer .....
dx11
@Detukkeroettwente een niet gemoderniseerd of vernieuwd bedrijf is bijvoorbaad al niks begrijp ik?
+1
GerbertXL
@dx11 Lange tenen onnie? Een bende kan met zowel ouwe als nieuwe spullen.
dx11
@GerbertXL ik vind het erg kortzichtig. Ik weet niet of dat maakt dat ik lange tenen heb? Ik zie ook wel dat zn erf niet heel sierlijk en strak is, maar een bende, kom op zeg
+1
GerbertXL
@dx11 Dat is aan ieder zelf om te oordelen, ik heb het ook weleens erger gezien. Wat ik bedoel is dat jij er gelijk mee komt dat mensen iets tegen ouderwets zouden hebben, daar heeft @Detukkeroettwente niks over gezegd in zijn commentaar.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , boeren , platteland , grond , boer , bodemleven , bovengronds , uitrijden , weer en injecteren ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
8.561