Fosfaatrechten leiden tot triest einde van Ko-Kalf

Het bedrijf Ko-Kalf uit het Gelderse Doornspijk staat te koop. Het vleesveebedrijf schakelde in over op biologisch melkvee, maar door een tekort aan fosfaatrechten zet eigenaar Ko van Twillert het geheel nu te koop. 'Ik ben een van de zwaarste gedupeerden van het fosfaatrechtenstelsel'.

Het bedrijf werd in 2015 omgetoverd naar een biologisch melkveebedrijf, omdat de vleesveetak uiteindelijk niet rendabel kon worden gemaakt", zo laat Van Twillert weten. Nu, circa 4 jaar later, moet hij zijn bedrijf echter noodgedwongen te koop zetten.

"We besloten in 2014 om de biologische vleesveetak om te schakelen tot een biologisch melkveebedrijf.

Deel dit artikel

Reacties

Koeien boertje
Als je ziet wat voor geld daar in is gepompt ik dat laatste miljoen voor rechten te verwaarlozen
Ynze Oenema
@Koeien boertje ook een domme opmerking je bent minsten 1,4 miljoen kwijt aan koeienrechten, plus 500 duizend aan jongvee rechten. En als je dat vee nu weer moet kopen ben je ook dik 500 duizend euro kwijt. Dat heeft niemand zomaar liggen
+5
cjw73
@Ynze Oenema zal wel. Maar het was ook lekker naïef om in 2016 nog maar eens te beginnen met melkkoeien. Terwijl we toen allemaal al wisten dat er fosfaatrechten waren.
+3
Melkboer16
@Ynze Oenema praat je over 2 miljoen nou wat is dat dan op 200 hectare volledig eigendom? Die koeien had ie al aangeschaft dus die hoef je niet te rekenen! Heeft ook vleesvee verkocht dus wat is het probleem!
Hij gaat nu een veelvoud aan belasting betalen bij verkoop!
Ik heb met dit soort lui geen enkel beklag net zo min als met een Van Bakel of nog een paar van die vastgoed ondernemers
+1
Ynze Oenema
@Melkboer16 Ach ik vind dat zo jammer, als boeren elkaar zo aanvallen.

*omdat iemand veel eigendom heeft moet hij er maar een gedeelte van verkopen. We hadden allemaal het zelfde moeten denken en hadden moeten strijden voor meer rechten en een toekomst richting grondgebondenheid.

Alle boeren en vooral boeren bestuurders denken in hun achterhoofd enkel aan hun eigen bedrijf; als we in het geheel dachten stonden we veel sterker. Zoals ik eerder zei; kijk naar een Schiphol; zelfs de minster staat erachter. En geloof mij; veel meer mensen hebben last van vliegtuigen dan van boeren.
Melkboer16
@Ynze Oenema boeren onder elkaar!? Er zijn ook soortgelijke gevallen als KoKalf die wel net op tijd waren en waar de net niet grondgebonden( het is maar hoe je het bekijkt ) 8,3% voor kon inleveren! Gefeliciteerd voor diegene die het wel gered hebben maar als bedrijven die na 2 july 2015 ook nog hun volledige stal vol moeten krijgen dan krijgen we er nog 10% korting overheen!
Maar dat doen we dan vrijwillig en dan meld jij zeker als eerste😂😂😂
Deze stal van die meneer was al in 2011 gebouwd en de inrichting is van 2015 dus hij had vanaf 2011 de tijd om zich voor te bereiden!

En dan nog iedereen is vrij om te doen en laten wat ie wil maar ik zie links en rechts knelgevallen die hun toegewezen extra rechten al weer ten gelde hebben gemaakt!
Zelfde als met de superheffing gebeurt nu weer!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Ynze Oenema:
als we in het geheel dachten stonden we veel sterker. Zoals ik eerder zei; kijk naar een Schiphol; zelfs de minster staat erachter

Je vergeet even dat de landbouw hier (volgens afspraken in de EU) flink moet krimpen. Dit in tegenstelling tot de luchtvaart, die juist flink uit moet breiden. Het maakt dus geen barst uit wat we doen (of laten), het ligt allemaal allang vast.
+2
de jonge
Welke boer gaat nou land verkopen om daarna fosfaatrechten terug te kopen, terwijl de rechten waarschijnlijk eindig zijn? je zou ze de kost moeten geven haha. en dan 200 ha hebben........
+2
Melkboer16
@de jonge ik dacht ook al als ie nou 20 ha verkoopt dan heeft ie de stal vol en nog land genoeg!
Is wat anders aan de hand maar dat vertellen ze niet!
De ander heeft het altijd gedaan!
pietjepuk
@Melkboer16 Die 200 ha kan bijna geen eigendom zijn. De eigenaar geeft aan dat hij in de loop de jaren 5,5 miljoen heeft geïnvesteerd.
+2
Koeien boertje
@pietjepuk man is gepensioneerd en is gewoon voor de hobby en belegging land gaan kopen, boven de 60 krijg je echt geen hypotheek meer om de stal om te bouwen tot melkvee.
Dus het is allemaal betaald wat er staat.
Gepensioneerd en stal verbouwen, dan kan er ook wel een miljoen aan rechten bij.
Is gewoon een principe kwestie.
Hij heeft altijd de wind in de rug gehad en met een beetje tegenwind gaat ie de zielepiet uithangen met die vent van averheino.
Beetje jammer
cowboys
@Melkboer16 misschien is een claim beter dan melken.
+1
grondlozeboer
Waarom ik en anderen inleveren terwijl hij in 2016 is begonnen, was een jaar eerder gestart.
+2
Melkboer16
@grondlozeboer was helemaal niet begonnen te melken!
Gewoon vleesvee blijven houden als je daarmee 200 hectare bijeen gesprokkeld hebt!
Ik vind het een lulverhaal van niks, geen rechten willen kopen omdat die eindig zijn, ja dat is het hele leven!
Maar nu wel de hele boerderij verkopen en dan moet ie afrekenen met de fiscus nou dat is meer als wat ie aan rechten aan moet schaffen!
Waarom zou groeien voor hun gratis zijn terwijl de bestaande melkveehouders allemaal quotum hebben gekocht!
Koeien boertje
@Melkboer16 heeft het geld niet verdient met vleesvee.
Maar belegd in vastgoed en dacht dat melken zaligmakend was.
Toevallig verkeerd gegokt
grondlozeboer
Waarom ik en anderen inleveren terwijl hij in 2016 is begonnen, was een jaar eerder gestart.
grondlozeboer
Waarom ik en anderen inleveren terwijl hij in 2016 is begonnen, was een jaar eerder gestart.
+1
Ynze Oenema
Wat een stomme reacties allemaal; deze boer verteld gewoon de waarheid. Door de falende instanties is hij de dupe geworden. De boer had genoeg grond en een prachtige basis tot een gezond bedrijf. Als we gewoon de grondgebondenheid hadden gehandhaafd voor uitbreidingen nadat de grondgebondenheid was ingevoerd was er niet heel veel groei meer geweest in de melkveehouderij. Daarnaast was Friesland Campina dan eerder melk gaan weigeren voor hun leden en waren er vanzelf al veel boeren gestopt. (alleen dan zonder verkoop van fosfaat rechten)

Binnen 10 jaar voldeed de sector dan ook aan alle grondgebonden normen, maar we moesten als sector weer politiek correct bezig zijn. Neem als sector een voorbeeld aan Schiphol, zelf de minister vind dat ze moeten groeien.
+3
Melkboer16
@Ynze Oenema helemaal geen stomme reacties! Als de overheid in 2013 had gezegd je melkproductie op dat moment plus 10-15% had deze man ook geen melkvee gehad en waren er weer andere knelgevallen!
Hier is wat anders aan de hand want 200 hectare en vermogen zat dus dan zijn er op de sigarendoos oplossingen te bedenken in plaats van dan maar de hele zooi verkopen!
Dat mag ie vertellen maar ga de reacties hier niet veroordelen want hij kiest zelf voor de publiciteit terwijl er zat anderen zijn die met de vingers tussen de deur komen.
+1
de jonge
@Ynze Oenema okeee dus stomme reacties,mij dunkt dat als de datum 2-7-2015 direct als leidend is gezegd en er meermaals bij vermeld is dat groeien vanaf 2-7-2015 geheel voor eigen risico was en je dan in 2016 begint te melken............. vraag ik mij af waarom hij dacht dat hij dan nog wel even extra rechten zou kunnen krijgen. direct werd vermeld dat de codes 100 101 en 102 er onder zouden vallen. hier heeft in mijn ogen geen zogenaamde falende instantie schuld aan.en dan wel 50000 euro hebben voor de advocaat. hoeveel fosfaatrechten had hij daarvoor kunnen leasen?
+1
robbies
Quote Reactie van @de jonge:
hier heeft in mijn ogen geen zogenaamde falende instantie schuld aan.

Natuurlijk wel. Als je nu gaat beweren dat de invoering van fosfaatrechten geen gevolg is van falend beleid, dan heb je de mest in de ogen in plaats van op het land
de jonge
@robbies komop. een ieder had met het afschaffen van het melkquotum heus wel een onderbuik gevoel dat het nooit vrij zou blijven en er weer sancties zouden komen. hoe dat was de vraag maar dat er wat zou komen was voor de meesten echt geen verrassing.
+5
cjw73
@Ynze Oenema deze boer??? Hij is gewoon vastgoedhandelaar en ik denk eerder dat hij gegokt had dat hij wel rechten zou krijgen en dan de boel duur had kunnen verkopen.
+5
Jannus
Quote Reactie van @Ynze Oenema:
Wat een stomme reacties allemaal; deze boer verteld gewoon de waarheid

Nee hoor,meer een beetje emotie politiek,deze man is een vastgoed magnaat die zijn centen verdient heeft in vastgoed en het bedrijf dat hij heeft staat al jaren te koop alleen niet te slijten en daarom maar omgebouwd tot melkveehouderij met dit als resultaat
Melkboer16
@Jannus kijk nu komt de koe uit de mouw! Helemaal geen beklag meer mee nu!
kanniewaarzijn
En weer komt het ministerie met het argument dat LTO en de zuivel het fosfaatrechtenstelsel mede hebben ingevoerd. De "sector" wil het dus zelf!! Erg gemakkelijk om zelf alle verantwoordelijkheid te ontlopen.
+1
topmelker
Ken het bedrijf vrij goed maar het probleem zat meer in betaalde arbeid.Meeste percelen 1 ha groot,alles op 5km of meer.Huiskavel te klein voor 200 koeien weiden.loonkosten 16cent per kg melk,loonwerk mechanisatie daar loop je gewoon op leeg.
Melkboer16
@topmelker tja wat vervelend! Zo had die Schep ook een bedrijf ergens in Friesland en ook weer verkocht! Maar die klaagde niet en dat doet deze meneer wel en dat vind ik kwalijk
grondlozeboer
@Melkboer16 schep melkt gewoon nog in zandhuizen, pas nog langsgekomen, alleen is de bedrijfsstructuur wat aangepast
Todi
@topmelker 5.5 miljoen op 240 koeien in een paar jaar is ook van den zotte.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @topmelker:
het probleem zat meer in betaalde arbeid.

Dat was toch alternatief ingevuld: boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…
Coen
@Jack Rijlaarsdam , ook hier is het net als in de politiek: liegen en bedriegen
burg
Mooie verkoopreclame zo, ziet er wel strak uit!
gerrie-hul
Lees ook de Stentor/regio/Elburg
Ko Kalf in Doornspijk staat te koop Dit is onbegrijpelijk en onverteerbaar

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN