Veehouder Jan Koopman: ’Gezonde beesten naar de slacht, zo zinloos’

Tranen vloeiden er niet. Want huilen doet hij naar eigen zeggen niet zo gauw. Maar zwaar viel het hem wel, toen Jan Koopman een groot deel van zijn veestapel afgevoerd zag worden. „Het zijn gezonde beesten die weg moeten”, zegt de 51-jarige veehouder uit Westwoud. „Zo zinloos.”

Hij behoort, zo verwoordt veehouder Jan Koopman het zelf, tot de extreme gevallen. „Een gemiddeld bedrijf moest vier tot acht procent krimpen”, vertelt hij. „Wij vijftig procent. We hadden 195 melkkoeien en 120 stuks jongvee. Dat moest teruggebracht worden tot honderd koeien en geen jongvee, helemaal niks. Toen we dat hoorden, stortte onze wereld in.”

Het grote probleem voor Koopman was, dat hij zijn bedrijf precies op het verkeerde moment fors had uitgebreid. „We waren verdubbeld”, blikt hij terug. „Dat waren we al een paar jaar van plan. We hebben een stal neergezet voor 180 melkkoeien, met drie robots. Iedereen stemde daar mee in. De gemeente, de provincie, er is overleg geweest met Campina en met de bank. En ook de staat ging er in mee, want daar hebben we subsidie van gekregen. Dat maakt het ook zo krom. Als ze niet willen dat er meer of grotere bedrijven komen, waarom geven ze dan al die vergunningen af? Wij hebben zelfs toestemming gekregen om door te groeien tot 245 melkkoeien.”

Maar dat gaat dus niet gebeuren. In plaats daarvan moest Koopman bijna de helft van zijn veestapel ruimen. „Ik dacht: ’het is zo, we laden ze op en doen ze weg’. Maar eerlijk gezegd was toch wel een dingetje. Ik vond het moeilijker dan gedacht.

Reacties

EDOO
Waren het dan zulke slechte koeien dat ze allemaal voor de slacht weg moesten? Goed gebruiksvee is momenteel veel vraag naar en best aan collega's te verkopen. Een raar verhaal.
+2
bio boer
@EDOO als het in 2017 was meschien wel niet
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @EDOO:
Goed gebruiksvee is momenteel veel vraag naar

Op moment dat hij zn dieren weg moest doen was er bitter weinig vraag
Coen
@EDOO , zoveel adviseurs geraadpleegd, dan is er toch zeker een plan-B met een volwaardig substituut voor de toenmalige melkquotumkosten ?

dus dan snel fosfaatrechten kopen, niet verder zeuren en gaan met die banaan.
+1
George
Quote Reactie van @Coen:
toch zeker een plan-B met een volwaardig substituut voor de toenmalige melkquotumkosten ?

Das allemaal mooi gelul Coen maar ik denk dat het geld gewoon op is voor die rechten. Je kunt het maar 1 keer uitgeven en dat hebben ze gedaan in een veel te grote stal.
+2
koeboer
Volgens mij verlaten bijna alle koeien als gezond vee een melkveebedrijf.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot niks , probleem , stal , koeien , campina , jongvee , melkkoeien , bank , slacht , veestapel en laden ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
3.616