Boer moet van LTO eigen asbestdak kunnen saneren



Originele beschrijving

Boeren die zelf asbestdaken willen saneren, moeten daar de ruimte voor krijgen. Dat vindt LTO Nederland nu wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de gezondheidsrisico's van asbestsanering worden overschat.

Deel dit artikel

Reacties

+3
spotmelker
Waarom dan nog saneren? Moeten we dat dan maar met alle (vergelijkbare) gezondheidsrisico's doen?
bio boer
Dan allemaal boeren die door het dak zijn gedonderd
+2
sil
@bio boer gewoon met hoogwerker saneren, op oud dak lopen moet je niet willen.
ted9
@sil ladder plat er op, op ladder blijven bouten los en schuiven maar.
sil
Onze zuiderburen zijn allang veel slimmer hierin. De boer mag het daar zelf doen, gevolg is dat daar verhoudingsgewijs veel meer daken al vernieuwd zijn. Hier moet het eerst een dot geld kosten, gevolg : een grote groep wacht af.
+3
christo
@sil Geen haar op mijn hoofd die over saneren denkt.
+1
pieta
@christo Ben je Kaal? 😁
+1
christo
@pieta Ja, bijna.😀
+1
BertK
Arbeid en afvoerkosten heb je toch, lekker door ervaren volk laten doen voor een wat scherpere prijs dan voorheen.
sil
@BertK daar heb je natuurlijk ook gelijk in.
JappieJo
@BertK Een groot oppervlakte zoals een stal is wat anders dan loods van zeg eens 75 m2, is vaak ook geen haast bij. Stal is vaak wat meer haast bij, lijkt me niks aan om een paar weken zonder dak te moeten.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @JappieJo:
lijkt me niks aan om een paar weken zonder dak te moeten.

Kan je mooi elke dag 5 rijen er af halen en 5 nieuwe er op. Ligt er 1 rij open ipv een paar dagen het hele dak omdat men denkt dat een lintje asbest tegen houdt.
+1
de jonge
Dan kun je ook zeggen dat het hele asbestsaneringsplan van tafel geveegd kan worden ,nu er blijkbaar toch niet zoveel gevaren aan kleven................
bio boer
@de jonge wel wat sneu voor de boeren die het al gedaan hebben terweil hun oude asbest dak nog in prima staat was als het straks niet meer verplicht is
+5
ted9
@bio boer Sommige willen overal mee voor op lopen.
bio boer
@ted9 hier moet alles nog dat is niet mis 4 ligboxstallen en een loots van mij mag het van tafel
+1
van Ittersum
@bio boer het tegendeel is waar. Het afhalen en het afvoeren kostte mij in 2014 netto nog geen 4,5 euro/m2. 1500m2, twee containers, hoogwerkers, overige materieel en arbeid...lachertje toch? Twee dagen werk...uhm..sorry, .twee dagen toekijken...
Het dak was af, dus ik moest toch. Maar sommigen denken echt nog dat er een pinautomaat op het dak staat die uitbetaald gezien de uitspraken of gedachten die sommigen hebben van : kan ik zelf wel verdienen....je verdient niks je bespaart hoogstens!

Aanvulling:
Als asbest niet meer "gevaarlijk" en niet meer milieubelastend is hoeft het saneren en het nieuwe dak ook niet meer in de MIA. Dat was nou net het leuke fiscale speeltje van dit alles en maakte het juist zo aantrekkelijk mede omdat de meesten geen echte afschrijvingen meer hadden op gebouwen etc.
Noorderling
@van Ittersum
Gemak mag wat kosten, met een telefoontje naar AB runnen ze ook heel je bedrijf, het is maar net wat je er voor over hebt.
van Ittersum
@Noorderling tja, tis maar net met wat voor inslag je er naar kijkt maar je omzet vergroten is geld verdienen de rest is besparen. Wel met dezelfde bedoeling om onder de streep er wat van over te houden of maximaal er wat van over te houden
+1
bio boer
@van Ittersum saneren is best betaal baar alleen nieuwe er op wordt het toch kosten post terweil het dak nog prima is of je vraagt je af is het gebouw nog wel waart om nieuw op tedoen maar het gebouw nog niet kunt missen
arjankok
@van Ittersum nix verdienen ? hangt er maar vanaf hoe je het aanpakt , heb hier in 2017 laten saneren en met zelfmontage van de nieuwe platen mooi bedragje aan montagekosten en achteraf een bult meerwerk in eigen zak gehouden [ alle gording schoenen nagenoeg doorgeroest, isolatie en latten hield de boel nog vast ] , 500m3 sandwich panelen met mooie extra mia aftrek en 300m3 lichtplaten en nieuwe tafelnok gemonteerd, minstens 8000 eurotjes bespaard , wel 3 weken alle vrije uurtjes op het dak gezeten , ik heb enorm genoten van dit project, en geniet nog dagelijks van mijn lichte stal
bio boer
@arjankok zo type boer ben ik niet laat de installateur nog komen voor het verwisselen van tl buisen
+1
van Ittersum
@arjankok mooi verhaal en goed bezig maar u heeft alleen niets verdient (!) maar u geeft wel aan dat u 8000 euro bespaard heeft en dat is wel waar. Ik wil alleen aangeven dat besparen heel wat anders is dan verdienen. En dan moet het ook nog niet ten koste gaan van je werkelijke inkomsten, bv je vee
fokker
@bio boer Die boeren hebben de subsidie nog gevangen dus die moeten niet klagen
bio boer
@fokker niet allemaal
+4
koeboer
Toch leuk de inzet van lto 300 kg n in nieuwe derogatie en asbest zelf doen ,ben benieuwd wat ze bereiken denk 0,0.maar leuk voor de bune. 2 jaar gelden gesaneerd na aftrek van subsidie koste het mij 3.5 euro per m2 voor dat geld ga ik zelf het dak niet op
+1
tok achterhoek
@koeboer moet de subsidie wel terugkomen anders redt ik dat niet meer
+1
robbies
@koeboer jij hoefde geen nieuw dak? Want voor 3.5 euro heb je je dak niet weer dicht liggen
koeboer
@robbies Maar als je hem er zelf af haalt ook niet ,gaat hier over saneringskosten
+3
robbies
@koeboer als het asbest er niet af hoeft, dan ben je ook geen nieuw dak nodig
Melkboer16
Laat die boeren dat mooi zelf gaan doen, geheid dat er nog weer een aantal door het dak zakken!
En dan mag je als asbestsaneerder straks zonder pak werken,’dank je de Koekkoek!
Minder certificaten dat lost wat op maar de rest zo laten anders mag abeos of zo de troep opruimen
+2
robbies
Quote Reactie van @Melkboer16:
Laat die boeren dat mooi zelf gaan doen, geheid dat er nog weer een aantal door het dak zakken!En dan mag je als asbestsaneerder straks zonder pak werken,’dank je de Koekkoek!Minder certificaten dat lost wat op maar de rest zo laten anders mag abeos of zo de troep opruimen

gek dat men er ineens vanuit gaat dat wanneer de boer het zelf doet, de regels rondom arbo niet meer gelden.
+2
hans1980
Dus voor 2024 hoeft het ook niet meer? Niet gevaarlijk dus tijd zat!
BertK
@hans1980 Waar staat dat?
+2
hans1980
@BertK nergens maar mag toch wel deze conclusie trekken, ongevaarlijk dus waarom die haast?
BertK
@hans1980 Niet gezegd dat het ongevaarlijk is, is alleen gezegd dat bij het verwijderen geen bovenmatig risico optreedt. Bij het verwijderen van plafonds zijn de maatregelen wel terecht.
Oude asbestdaken (en ze zijn allemaal al minimaal 25 jaar) gaan verweren en vezels loslaten. Opknappen doet niemand daarvan. Ben met je eens dat 2024 niet meer heilig zou moeten zijn, maar opgeruimd staat netjes. Bovendien zou het voor de zoveelste keer inconsequent beleid zijn met schadeclaims (of het gevoel belazerd te zijn) tot gevolg.
Noknok
Dan kan de verzekeringspremie ook wel fors naar beneden lijkt me, de verzekeraars maken dan veel minder kosten. Kan vandaag nog🙂!
+3
CorP
Een dak verwijderen kan dan in ieder geval een stuk goedkoper, alle tierelantijnen aan inspecteurs en lintjes kunnen er bij weg, scheelt veel tijd en geld. Stallen en schuren hoeven niet meer helemaal ruim en minimaal geveegd aangeboden.
spotmelker
Quote Reactie van @CorP:
scheelt veel tijd en geld.

En ergernis!
van Ittersum
@CorP heb een schuur met eerste asbestvrije platen erop met een kwaliteit -0 , dat afhalen kost nu meer dan toen met het asbest. Het werk blijft hetzelfde was zijn tegenargument toen ik afvroeg waarom dit zo duur moest zijn. Dus die bijkomende formaliteiten bij asbest maken de kosten niet.
+2
@van Ittersum de kosten zijn zo hoog omdat we in een asbest maffia cultuur leven,ze rekenen maar wat ,je kan geen kant op omdat er een verplichting opzit!,en de meeste asbest bedrijven hebben een monopolie positie.
van Ittersum
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl niet alles is maffia, soms is het ook een kwestie van : niemand anders wil het doen of kan het doen. Zie nu pagina 112 van teletekst, merk dat ook al .
de Haas
@van Ittersum als het werkte was het een prima plan. We weten inmiddels dat ze enkel uit zijn op ons sociale voorzieningen, WW ontvangen na 14 dagen noeste arbeid o.a.
arjankok
@CorP reken maar dat de subsidie ook verdwijnt en je dan nauwelijks goedkoper klaar bent
ROORDAJ
Heb ze er indertijd ook zelf op gelegd Daarom er altijd al voor gestreden om ze er ook weer zelf af te mogen halen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lto , boer en asbestsanering ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN