Nieuwe machine moet overwoekerend gras tegengaan

Kruiden en klavers inzaaien in grasland is vaak lastig, omdat gras de nieuwkomers overwoekert. Een nieuwe machine van Friese makelij moet hier een einde aan maken.

Theo Mulder, mede-eigenaar van het gelijknamige fouragebedrijf in Kollumerzwaag en al jaren een vurig pleitbezorger van een bodemvriendelijke landbouw, hoopt deze patselling doorbroken te hebben met een nieuwe doorzaaimachine. Deze is zijn opdracht ontwikkeld en gemaakt door de ondernemers Siebe Kinderman uit Feanwâlden en Klaas Westerhof uit Oentsjerk.

De machine, omgedoopt tot de AMW Optie Seeder, snijdt tien centimeter brede strookje graszode los waar het zaad wordt ingebracht. Door dit snijden worden ook de graswortels gekortwiekt en dat zet de groei van het gras op achterstand. Daardoor krijgen de kruiden en de klavers juist de ruimte om tot wasdom te komen. Een proef vorig jaar zomer bij een boer in Twijzelerheide leverde het gewenste succes op.

Ook tegengeluiden
Kinderman, Westerhof en Mulder hopen vele Optie Seeders te verkopen en te verhuren, maar de reacties onder de boeren gistermiddag op de Dairy Campus waren niet onverdeeld positief. ,,Het is nat en dan trekt de machine toch wel flinke sporen in deze zware klei. Bij droogte krijg je dan scheuren in het land”, verklaart melkveehouder Johannes Oenema uit It Heidenskip.

Een hectare doorzaaien kost circa 225 euro uitgaande van 10 kilo kruidenzaad en 3 kilo klaverzaad, aldus Mulder. Volgens boer Albrecht Finnema uit Warstiens is de kunst om de kruiden langere tijd in het grasland te houden. ,,Vaak houden ze het een jaar vol, maar dan worden ze toch weggeconcurreerd.” Volgens weidegangspecialist Peter Takens is dit probleem te verhelpen door een dubbele hoeveelheid kruiden te gebruiken. ,,Dat maakt het wel duurder, maar boer en burger hebben er langer plezier van.”

Deel dit artikel

Reacties

GerbertXL
Interessant maar je moet inloggen...
+2
Noorderling
Ben benieuwd in hoeverre dit gaat werken.
Klavers en kruiden doen het over het algemeen het beste op grond met een lage NLV.
Door de zodeopbouw en stikstofafgifte van de klaver gaat het gras harder groeien en daarmee verliest de klaver de concurrentie. Zou me weinig verbazen als je in het 2e jaar niks van de klavers weer ziet ipv dat je er 3-4jaar plezier van hebt. Zelf geven de uitvinders het ook al aan.

225 euro per jaar voor zon proefballonetje is dan nog wel geld. Dan zou ik 4jaar inzetten op grasklaver, het 5e jaar kunstmest bij strooien als de klaver het laat afweten en na 5jaar scheuren en een hoge maisopbrengst halen. Daarna voor 31 oktober tarwe zaaien dat direct kan dienen als vanggewas waardoor je de mais later mag oogsten en krijgt weer een mooie kans om gras te zaaien vroeg in het najaar. Heb je gras met hoog eiwit en voldoende snelle en trage energie om het eiwit te benutten van eigen land.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot gras , grasland , kruiden en machine ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0