LTO: "Onderzoek naar risico's emissievrije vloeren in koeienstallen"


Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) gaat onderzoek doen naar de veiligheidsrisico’s van emissievrije stalvloeren. Het onderzoek volgt op de explosie die vrijdagavond plaatsvond in een koeienstal in Markelo.

Deel dit artikel

Reacties

+2
hans1980
Kom maar met een verbod
m uut m
Geen emissie arme stallen maar in plaats daarvan volledige weidegang.
Geeft meer reductie dan omgekeerd.
+6
Het waren toch die DOMME VARKENS van LTO, die dit mede bedacht hebben. Wil men nog meer dode boeren op hun geweten hebben ???
+2
dwers
@Detukkeroettwente 😁 zo dacht ik er ook over ,LTO promote emmisie arme stallen, om ontwikkelings ruimte te krijgen.
puntertje
Gelukkig hebben ze een grote kaartenbak met potentiële commissieleden.
+2
Jabadabadoo
Heb je met dit systeem geen last van 👍

Erik,1979
@Jabadabadoo mooi bedrijf!
bio boer
@Jabadabadoo hoe gaat dat nu dan
Bekkink
Zal wel weer een of ander afzuigsysteem voor moeten komen...zo hou je meer volk aan het werk😢
Kringloper
@Bekkink Heb het al eerder gezegd, drijfmest is einde oefening🤔
+1
JohnDeere6serie
De enigste juiste uitkomst zou moeten zijn dat het per direct verboden is om nog een bomstal te maken. Maar ja geld gaat voor een andere uitkomst zorgen, te grote belangen, gezichtsverlies enz. Normaal simpel nadenken is er niet meer bij helaas.
Noorderling
Bouw je toch met dichte vloer en een silo achter de stal.
Eventueel met stro in de ligboxen dat je over een rooster heen schuift zodat de urine in de silo komt en vaste mest apart opslaat voor het voorjaar en bouwland.
Goedkoper bouwen kan niet en heb je toch wat dierlijke mest waar je zomers geen last van hebt.
hans1980
@Noorderling in Brabant willen ze vrijloopstallen met stro verbieden niet emissie arm..hoe zot
Grasbaal
En nu samen optrekken met Varkens in nood?:

De intensieve veehouderij drukt zwaar op Nederland. Heel veel dieren produceren heel veel poep en dus heel veel giftige stoffen in en om de stal. De omgeving pikt het niet langer en klaagt massaal over de stank en de gezondheidsgevaren. De oplossingen van de overheid? Luchtwassers en emissievrije vloeren. Fabrieksmatige ingrepen. Nu blijkt: die brengen dier én mens in gevaar.

Plofkelders
Een paar dagen geleden stierven dertien koeien in een stal, toen ze na een ontploffing door de vloer zakten en in de kelder vol met hun eigen poep vielen. Kun je nog droeviger aan je eind komen dan verdrinken in je eigen poep? Nog eens vijf koeien zijn gewond en zullen het waarschijnlijk ook niet halen. De boer zeg hierover:“De verwondingen variëren van gewonde poten tot mest in de longen en ammoniak dat in de ogen is gekomen, waardoor ze blind dreigen te worden”

Meer: varkensinnood.nl/nieuwsartikelen/…
robbies
@Grasbaal in dit geval zou ik het inderdaad toejuichen. Ze halen zelfs Hans Verhoeven als voorbeeld aan. Dat is gewoon een regulier Varkensbedrijf.
+2
DeBoerin
Groot drama voor betrokken familie, sterkte voor hen.
Maar de reacties van sommige hier , zonder enige ervaring met emissie arme vloer gaat te ver.
Er zijn ook goede systemen en zol als met alles moet je er wel goed mee omgaan.
Laswerkzaamheden of andere risicovolle werkzaamheden (waar hier geen sprake van is) horen ook in een stal met volle putten en gewone roosters op een andere manier aangepakt te worden.
Wij zijn inmiddels al weer 9 jaar blij met onze emissie arme vloer, koeien doen het er super op en werken met plezier in de stal.
.
verbi
@DeBoerin Wel minder stank in de stal en inderdaad koeien doen het prima maar blijft toch opletten.
spotmelker
Quote Reactie van @DeBoerin:
al weer 9 jaar blij met onze emissie arme vloer

Het gaat ook niet om het vloertype. Ze moeten onderzoek doen naar het verschil in gasontwikkeling bij drijfmest wat onder roostervloeren ligt en drijfmest wat afgesloten bewaard wordt.
putjesschepper
@spotmelker daar is al ontzettend veel onderzoek naar gedaan bij dairy campus in Leeuwarden. Kort samengevat bij dichte vloertype houdt je meer gas tegen maar het komt een keer vrij 🤣
Dat moest wel stil blijven vanwege verdienmodel dichte vloeren.ken bouwbedrijf die jaren er aan verbonden was.
spotmelker
@putjesschepper dat een emissiearme vloer op bedrijfsniveau niet hept was bekend maar met de neveneffecten van afgesloten mestopslagen is (te)luchtig omgegaan.
storm
We zijn er geen van allen bij geweest maar iedereen heft wel eens gehoord van een boer die aan het uierbranden was en daardoor een steekvlam kregen.
Dat komt dus ook met roostervloeren voor en bij dichte vloeren zal een vonkje hetzelfde teweeg kunnen brengen.
Het zou natuurlijk ook een doodgewoon sigaretje kunnen zijn??
Misschien rookt de boer wel?
Pluto
Dat onderzoek rapport ligt al jaren bij LTO in de la !. Omdat er werd ingezet op blijven kunnen ontwikkelen en innoveren mocht dit niet naar buiten komen .
christo
@Pluto Vertel..
Pluto
@christo Verzekering maatschappijen hebben een hekel aan afgesloten kelders omdat je een bom onder je stal plaatst . Dat is niet nieuw . Mijn verzekering wilde 10 jaar geleden de kelder niet meer verzekeren als deze werd afgesloten door immissie eisen . Ik heb aardig moeten praten om de premie verhoging die gepaard ging met deze bom stallen niet voor mij te laten gelden . Bovendien is de levensduur van deze afgesloten kelders heel beperkt , Hier in de buurt is een veehouder gestopt en heeft de kelder onder de kuilplaat laten opruimen en het was onvoorstelbaar hoe de gestorte keldermuren en het dek waren aangevreten door de hoge concentratie van irriterende stoffen . De plaat was nog geen 15 jaar oud en had 40 % van zijn dikte verloren . Dit soort van informatie is bij lto al jaren bekent !.vandaar .
robbies
@Pluto mooi. In het mestbeleid zet LTO niet meer in op meer dieren, dus kunnen we ook af van emissie-eisen
Leo,s vriend
@Pluto Hier in de buurt is een veehouder gestopt en heeft de kelder onder de kuilplaat laten opruimen en het was onvoorstelbaar hoe de gestorte keldermuren en het dek waren aangevreten door de hoge concentratie van irriterende stoffen . De plaat was nog geen 15 jaar oud en had 40 % van zijn dikte verloren .

Dat kan, maar dat kan ook aan de kwaliteit liggen, ik ken gevallen waar we zo'n kelder moesten slopen, en die was 30 jaar oud, en toonde geen millimeter slijtage, zonde eigenlijk om dit te slopen zeiden we nog.
brabo
Quote Reactie van @Pluto:
Mijn verzekering wilde 10 jaar geleden de kelder niet meer verzekeren

Ik heb al vele jaren geleden zelf besloten om de kelders uit de verzekering te halen en alleen de bovenbouw te verzekeren.
cs-agrar
Even praatje maken met @tijgernest

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lto , tuinbouw en explosie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN