Schouten: Melkveehouderij moet maatregelen nemen

Landbouwminister Carola Schouten roept de melkveehouderijsector op werk te maken van het terugdringen van de stikstofexcretie. De bewindsvrouw reageert per Kamerbrief op de voorlopige mestcijfers die vrijdag door het CBS zijn gepubliceerd.

Schouten noemt overschrijding van het stikstofproductieplafond ‘problematisch’, aangezien Nederland door de Europese Commissie gehouden wordt dit plafond te handhaven.

‘Als de stikstofproductie in de eerste helft van 2019 is teruggebracht, voordat CBS de definitieve cijfers over 2018 komende zomer oplevert, zal een generieke korting afgewend kunnen worden’, schrijft zij aan de Kamer.

De bewindsvrouw benadrukt dat het nog om voorlopige cijfers gaat. In de definitieve cijfers die in de zomer worden gepubliceerd kunnen deze nog enkele procenten hoger of lager uitvallen. De oorzaak hiervoor is gelegen in het feit dat voor een aantal variabelen een schatting is gebruikt, omdat de definitieve gegevens voor 2018 nog niet beschikbaar zijn. Daar komt bij dat het extreem droge en warme weer in 2018 voor extra onzekerheid zorgt.

Deel dit artikel

Reacties

+6
Ze blijft aan het zeiken he die trut ,reken er maarop dat de volgende stap methaan overschot wordt!!! Ze verzinnen elke keer weer wat ,om stapelgek van te worden!!!
Dirk van Zetten
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl fosfaatrechten verkopen en huisjes melken, voor iedere 100.000 kun je 1 huis/appartement financieren. 12000 huur per jaar vangen. Meer rendement en minder gezeik, mogen ze hun voedsel in de Oekraïne gaan kopen. Toedeloe
Teunis D
+8
Veenprut
Ze kan wat mij betreft naar de klote lopen!
Ben er klaar mee nu en met mij vele anderen.
We worden genaaid waar we bij staan en dat blijkt nu gelukkig ook keer op keer!
John nu het CBS maar eens goed onder de loep nemen?
Morgen om het mest seizoen ludiek op te starten de eerste vracht maar ff in de hofvijver doneren?
+2
Erik,1979
@Veenprut met alle mesttanks morgen naar den Haag
hans1980
@Erik,1979 gaat lto oproepen tot aktie 🤜
Veenprut
@hans1980 denk dat de vechtmachine richting den haag gestuurd wordt💪🏻💪🏻💪🏻
Kringloper
@Erik,1979 Bluf🤥
Erik,1979
@Kringloper waarom?
Veenprut
Dan moet ik hem nog ff uit de veenprut trekken trouwens......
JohnDeere6serie
De sector moet er werk van maken 😭 😭 😭
Kringloper
@JohnDeere6serie Bedoel je LTO🤔
bio boer
@Kringloper of rfc met nzo
+1
putjesschepper
Vindt inderdaad dat we in moeten grijpen ja,3 dagen geen melk leveren mischien worden dan er wat meer mensen wakker. Alleen probleem is dat er altijd een deel gaat leveren,verdeeldheid is zo groot.
+1
de jonge
@putjesschepper me dunkt dat het weggooien van je eigen inkomen toch ook niet veel soellaas bied. de boeren hier zouden meer zoals in frankrijk moeten zijn,met zijn allen met een volle mesttank naar denhaag en blubber daar alles maar onder de stront,stro en vaste mest. en dan met zijn allen kippenhouders,geitenhouders,varkenhouders,vleesveehouders,melkveehouders,akkerbouwers,loonwerkers, toeleveranciers etcetc. het word tijd dat er weer eenheid in de sector komt,alleen dan kunnen we een vuist maken tegen al het onrecht wat de sector aangedaan word.
+4
cowboys
@putjesschepper als je een paar grote distributie centra blokkeerd heeft dat veel sneller effect dan dat je de melk laat weglopen.
+3
Bekkink
Telt het riool ook mee in de stikstofuitstoot? Meer mensen, meer uitstoot.
+5
Pluto
Zij belazerd de kluit en dat hoeft de melkveesector niet op te lossen !.
+2
mlkvhoudr
Wat een agressie weer hier, onze minister heeft dat plafond niet bedacht en ALS er is over heen gegaan dus moet er wat gebeuren
+1
@mlkvhoudr er mot niets,cijfers zijn niet te vertrouwen,u vindt dat het aggressief wordt ,hoe zou dat nou komen!!! denk daar eerst maar eens over na!!
+3
verbi
@mlkvhoudr Je moet pater worden of zoiets , iedereen weet dat er met de cijfers geklooit wordt ten nadele van ons. Wat ben je toch een meegaand type laat nou eens niet over je heen lopen.
+3
mlkvhoudr
@verbi nog meer mensen hier beschikbaar die ik er een plezier mee kan doen om op mij af te reageren? Ben er tot 12 uur voor beschikbaar.......
+1
Farma_boerke
@mlkvhoudr Niet helemaal correct. Zeker Schouten heeft de plafonds niet bedacht, maar het ministerie heeft dit wel zelf naar Brussel gebracht om voor derogatie in aanmerking te komen en heeft daarmee de verantwoordelijkheid, alsmede Schouten als eindverantwoordelijke. Het is 1 van de onderdelen om te voldoen aan de kaderrichtlijn water om het nitraatgehalte omlaag te brengen in zowel oppervlakte- als grondwater. Eventuele maatregelen zullen wel een extra korting op fosfaat worden als we het niet zelf N-excretie omlaag schroeven (terwijl P er al fors onder zit).
mlkvhoudr
@Farma_boerke wistik niet goede aanvulling👍
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
onze minister heeft dat plafond niet bedacht

Dat niet maar we hebben wel te maken met een alsmaar krimpende veestapel vergeleken bij jaren geleden en worden iedere keer weer verder terug gedrongen met inkrimping omdat het stikstof plafond niet alleen vanuit de landbouw bekeken wordt maar ook vanuit industriele factoren als vliegverkeer en wegverkeer,etc etc etc.

Maw wij hebben als overvol zelfvoorzieningsland aan landbouw producten te maken met afbraak ten gunste aan andere belangen en ik denk dat het mischien raadzaam is het de stikstof uitstoot eens uit te laten zoeken/onderbouwen naar individuele sectoren om de publieke opinie ook eens te laten zien dat wij als landbouw het offer brengen ten gunste van ieders pleziervluchten naar de zuid
mlkvhoudr
@Jannus snap je punt ben het ook met je eens dat wij als landbouw niet overal verantwoordelijk voor zijn maar de afpraak is een stikstofplafond en daar hebben we ons dan maar aan te houden.
+2
paul1
@mlkvhoudr vreemd, dat heb ik bij mijn weten met niemand afgesproken.
mlkvhoudr
@paul1 dat gevoel heb ik ook zo vaak gehad kan ik je verzekeren toch schijnt "de sector" dit afgesproken te hebben wie en in welke hoedanigheid dat dan ook geweest moge zijn
Frans1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
en daar hebben we ons dan maar aan te houden.

Klinkt heel plausibel,maar wat heb jij er al aan gedaan om als sector onder dit plafond te blijven?
maw, een sectorplafond afspreken en op bedrijfsniveau geen handvat om te sturen.. hmmm 🤔 waar heb ik dit eerder gehoord
mlkvhoudr
@Frans1 nee niks op bedrijfsnivo, of ik moet heel hypocriet zeggen dat ik vrijwillig in fosfaatrechten terug ben gegaan 😉 of dat we minder kv zijn gaan voeren een maaiperceel doorgezaaid hebben met klaver en luzerne maar nee niks van deze beslissingen waren rechtstreeks veroorzaakt doorr een stikstofplafond
+1
Wat een donderse KLOTEN zooi , waar is LTO /RABO/NZO RFC /LEDENRAAD , om tegengas te geven tegen deze leugen fabriek !!!
+2
delavalboer
Wat gaan we doen.......schreeuwen helpt niet ....dus zeg het maar.....
Het is nu toch wel een keer duidelijk dat we worden gesaneerd!!
Heeft iemand een idee voor een actie.....voordat de laatste boer in Nederland het licht uit doet....of wachten we allemaal op lto.....langzaam ten onder....
Kringloper
@delavalboer Op z’n Frans laten weten dat je het zat bent, voor de rest helpt niks!
Kringloper
@delavalboer Op z’n Frans laten weten dat je het zat bent, voor de rest helpt niks!
+2
de Thijs
Gewoon weer 70-30 dan lijkt me het probleem opgelost
nederlandse boer
Hehe, we zijn er uit. Het gaat niet om fosfaat maar om stikstof. Je moet ook wel een ezel zijn als je met fosfaatrestricties (en niet met stikstofrestricties) een grondwaternitraatrichtinglijn (EU) wilt gaan halen...……………….\

Maar goed, het past allemaal in het plaatje van 'de veehouderij om zeep helpen'.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot op werk , melkveehouderij , cbs en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0