Vissers reageren furieus op verbod pulsvissen

De visserijsector is woedend over het besluit van de Europese Unie om vissen met de pulstechniek te verbieden. "Een verbod op de pulsvisserij gaat alle verstand te boven."
Volgens de vissers heeft de pulsvisserij alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstofverbruik en minder bodemberoering. "Het is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel."
Zware dag
In Europa werd woensdagavond besloten dat er een einde komt aan de pulsvisserij. Wel mag de helft van de Nederlandse pulsvissers nog 2,5 jaar door vissen met de pulstechniek. De andere helft van de vissers, zo'n 42 schepen, zijn pulsvisvergunning nog dit jaar kwijt.
Volgens minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is "het maximale uit de onderhandelingen gehaald". Ze erkent dat het een zware dag is voor de vissers. "Er komt toch een verbod op een duurzame en innovatieve manier van vissen."
De kotterorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat "een emotionele lobby het bij de Europese politiek voor elkaar heeft gekregen om de stekker uit innovatie te trekken".
Het verzet tegen pulsvissen komt van Franse en Britse vissers en een aantal milieu-groeperingen. Die stellen dat er geen vis meer te vangen is als Nederlandse pulsschepen voorbij zijn getrokken. Bovendien zou de elektriciteit die door de Nederlanders wordt gebruikt alle leven uit de zee wegnemen. Voor die laatste stelling is geen wetenschappelijk bewijs, maar veel Europarlementariërs lieten zich er vorig jaar wel door overtuigen.
Minister Schouten belooft zich te blijven inzetten voor vernieuwende technieken in de visserij en wil daar ook geld voor uittrekken. De sector noemt dat een doekje tegen het bloeden. "De financiële schade in de hele sector kan oplopen tot 200 miljoen euro. Daarnaast moeten we nog niet denken aan innoveren, als onze beste innovatie ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, op basis van emotionele klanken in de prullenbak verdwijnt."

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , vis , europa , natuur , schade , zonnepanelen , politiek en visserij ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0