Slachthuis Dokkum ontwikkelt mobiel slachthuis

Slachthuis Dokkum heeft een mobiel slachthuis ontwikkeld voor het verdoven en laten verbloeden van koeien op de boerderij. Hierdoor kunnen dieren die wel slachtwaardig zijn, maar die niet levend kunnen worden vervoerd, toch tot waarde worden gebracht.Voordat een dier op het bedrijf gedood wordt, moet het levend worden gekeurd door een dierenarts. Vervolgens zal een medewerker van het mobiele slachthuis het dier schieten, laten verbloeden en transporteren naar het slachthuis in Dokkum. Hier wordt het verder verwerkt.

Deel dit artikel

Reacties

+1
buorman
Wat voegt dit toe?
Als de DA er toch is om te keuren, kan die hem ook wel schieten/verbloeden
dwers
@buorman ik stel me zo voor dat het verbloeden dan in de vrachtwagen gebeurd, fijn toch dat je die bende niet thuis hebt.
En koe kan meteen onderweg naar slachthuis.
+1
van Ittersum
@buorman gaat echt zijn weg wel vinden. De boetes en het risico voor de veetransporteurs zijn te hoog en eenmaal in het vizier van de NVWA is altijd in de picture.
cjw73
@buorman dat klopt maar dan moet de noodslachter er ook zijn. want hij moet binnen een uur op het slachthuis zijn volgens mij
buorman
@cjw73
zelf brengen
+1
cjw73
@buorman heb een hekel aan paarden dus geen veetrailer op het erf staan.
RSIB
Dan ook er direkt maar een stuk vlees afsnijden voor in de vriezer.
+4
friesboertje
Heb de kar hier al op het erf gehad, tochtige koe uitgegleden oid. Maar liep daarna op 3 benen. Ging prima, niks geen bloedrommel op het erf en binnen 10 minuten klaar. Aardige NVWA’er erbij.
buorman
@friesboertje
Was die nvwa'er voor keuring koe, of om het systeem te bekijken?
+1
friesboertje
@buorman
Keuring, die is er dan standaard bij. Temperatuur meten. Boven de 39°C mag dier niet geslacht worden.
weurding
@friesboertje zo warm wordt het hier meestal niet...😉
BernieX2
@friesboertje Wat zijn de kosten voor het mobiel slachten, nvwa'er en een dierenarts? Ieder zijn deel en de boer blijft met lege handen achter?
van Ittersum
@BernieX2 als het maar kostendekkend is bij veel gevallen. Geef toe voor de opbrengsten hoef je het niet te doen maar als alle rekening van iedereen dan maar betaald zijn , is dan ook een vorm van besparing
friesboertje
@BernieX2
Geen idee, ze komen zelf met een dierenarts. Hield er iets meer dan 250 euro aan over. Maar er zat ook weinig vlees aan die koe.
van Ittersum
@friesboertje geldt deze manier ook voor de traditionele sleper? Had vorig week een koe die zodanig in de spagaat ging dat we toch maar voor euthanaseren moesten kiezen maar wel medicijnvrij was.
friesboertje
@van Ittersum
Weet ik niet, volgens mij kunnen ze de koe wel op de klep slepen desnoods. Was voor mij overigens ook de eerste noodslacht.
Elvis
@friesboertje
Quote:
Aardige nvwa'er
die hangen we apart
buorman
Starttarief nvwa da iets van €150,-?
+1
puntertje
Ik denk dat het niet zoveel toevoegt, maar de 'innovatieve' bedenker zal nu wel de publiciteit zoeken en lobbyen voor een verplichting. Dan schiet op het eind niemand er wat mee op behalve de bedenker zelf en hebben we er weer wat extra regeltjes bij.
+1
van Ittersum
@puntertje alternatief?
komelker 2
Wat een gedonder voor die paar rot centen.
weurding
@komelker 2 daarvoor ben je boer hè 😃
Pluto
De koe moet nog wel naar de vrachtwagen !!! en dat gesleep is niet toegestaan hoe voorzichtig je ook bent . Volgens de dierwelzijnswet moet het dier terplekke worden bedwelmd vervolgens mag het verbloeden niet boven de mestput , het is namelijk CAT 1 afval en dient te worden opgevangen . Ik geloof niet dat er iemand is die dit doet maar dat terzijde . Je sleept het dier dus na het bedwelmen tot op de wasplaats en laat het daar verbloeden , pas dan mag de vrachtwagen het dier meenemen . JA JA en dan zijn er ook nog mensen die beweren dat het sluiten van de zorgslachting het dierwelzijn heeft verbeterd !!.
+2
slagroomvla
Blauw spuitje en naar de Rendac, dit "slachten" gaat alleen maar gezeik geven in de media!
+3
buorman
@slagroomvla
Juist niet, een paar honderd kilo hoogwaardig voedsel wegflikkeren dat gaat gedonder geven.
Alleen even het eerlijke verhaal communiceren naar de buitenwereld
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @buorman:
hoogwaardig voedsel wegflikkeren

Daarom zijn die kilo prijzen van noodslacht zo hoog, omdat we anders hoogwaardig voedsel weggooien? Zodat alle meevreters weer hun zak kunnen vullen en ik als boer ook nog een beetje krijg voor het circus op mijn erf? Ze zoeken maar een andere gek, voor die incidentele gevallen hoeft een ander ook geen geld te verdienen aan mijn pech!

En ja, netjes in laten slapen dwingt meer respect af dan deze flauwekul waarvoor zelfs een nieuwe vrachtauto met bemanning uit kan..., weet je direct voor wie het meerwaarde heeft!
pietjepuk
@slagroomvla Hier kwam vroeger altijd een veekoopman die had het er altijd over dat de noodslachtingen voor de armen was. Kon het er links niet onder dan kon er rechts ook nog war bij.
Flinstone
Hier maken we bij wrakke dieren altijd de afweging euthanaseren! Weinig zin aan die poespas van doodschieten op het erf en kans op boete voor een paar euro’s misschien
Op deze manier gaan we ook nog toegeven aan die gekte van dierenwelzijn! Er zullen best goede NVWA-ers zijn maar de meesten zijn nergens anders geschikt voor😢

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , dierenarts , boerderij , dieren , slachthuis en dier ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0