Topman FrieslandCampina: ‘We zijn door een heel pijnlijk proces gegaan’

Nieuwe strategie ook in FD:

Zijn eerste jaar als topman van zuivelreus FrieslandCampina met zijn 23.000 medewerkers was meteen hevig. Hein Schumacher zag een organisatie die te traag en te log was om de snelle marktveranderingen bij te benen. En hij zag hoe de inkomsten al jaren onder druk staan omdat de productie van de basisproducten kaas, melk en boter te weinig oplevert.

Deel dit artikel

Reacties

+1
Grasbaal
Dit is dan wel weer een hele leuke ontwikkeling waar goed op wordt ingesprongen:

Quote:
Deze maand introduceren we in China cheese tea, een thee met een kaasachtige schuimlaag daarop. Daarvan worden jaarlijks twintig miljard koppen gedronken. De marktintroductie van ons product kostte ons minder dan zes maanden.’
+5
cs-agrar
@Grasbaal Geloof dat ze daar in lochem een soort bron voor hebben
Coen
@Grasbaal , in echte niche-markten opereren zit niet in de genen van RFC.

maar in de basiszuivel rendabel opereren zou natuurlijk de allerbelangrijkste outlook moeten zijn, pas dan kun je gaan behoren tot de top-uitbetalers.
+3
torrarica
@Coen ze behoren de laatste jaren steeds tot de topuitbetalers.
+7
robbies
Als ik dit lees, dan vraag ik me af wat onze aangestelde toezichthouders de afgelopen jaren gedaan hebben. De rol van commissarissen is niet de beslissingen van de onderneming naar de leden uitleggen, maar toezicht houden op de onderneming. Dat is onvoldoende gedaan, zo blijkt. Toch wel een aardige faling van de RvC en eigenlijk ook van de ledenraad die Keurentjens, Huijben en Addink gewoon herkozen hebben dit jaar.
Bekkink
@robbies oogjes dicht en snaveltjes toe.....weltrusten....
+2
Noordoost
@robbies de ledenraad wordt tegenwoordig ook wel de ja-knik raad genoemd
+1
John Spithoven
Waarom vertel Schumacher niet het echte verhaal. Ik lever niet aan RFC, dus kan er niets over zeggen. Maar ik weet wel dat er een 1 op 1 relatie is tussen enerzijds het gerommel met cijfers in de fosfaatwet en anderzijds de problemen in een aantal fabrieken. En dan niet alleen Borculo. Als ik lid was wilde ik het onderste uit de kan weten, je bent tenslotte eigenaar.
+9
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
ik weet wel dat er een 1 op 1 relatie is tussen enerzijds het gerommel met cijfers in de fosfaatwet en anderzijds de problemen in een aantal fabrieken

Zwaktebod van je, John: beschuldigingen zonder onderbouwing. A: wilde RFC haar macht gebruiken om de melkstroom in te perken, dan had men moeten kiezen voor verlies van derogatie en niet tegen elke prijs behoud hiervan, zoals nu is gebeurd. B: RFC is nog steeds een club van melkveehouders en zelfs bestuurders hebben geen belang bij de huidige anarchie. Goede zaak dat je veel info boven water trekt, maar laat de complottheorieën achterwege, je maakt jezelf ongeloofwaardig.
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Sorry voor het zwakte bod.

Maar er is echt iets aan de hand en dat ga ik niet zeggen. RFC is daar een te mooie organisatie voor. En dan krijg ik weer te horen dat ik jullie laat gissen. Sorry maar het bestuur zal jullie het zelf moeten vertellen.
+1
JanCees
@Jack Rijlaarsdam John heeft wel gelijk en iegenlijk kun je het tussen de regels door ook wel lezen in het verhaal van Hein Schumacher. Er is een combinatie van hele grote operationele problemen en verkeerde inschatting van de markt bij in iedergeval drie grote locaties.
Als je op drie grote locaies waar bij elkaar een kleine 25% a 30% van je melkverwerking geen operationele excelentie hebt dan kost dat bakken geld.
christo
@JanCees Wat zijn het voor problemen?
Brutus64
@christo de condens fabriek in Leeuwarden is flink uitgebreid, maar er is geen afzet om deze fabriek volop te laten draaien, Beilen draait ook niet op volle capaciteit.
En Borculo zijn ook volop problemen
+1
JanCees
@Brutus64 twee van de drie goed
Brutus64
@JanCees hoort Beilen niet in dit rijtje?, ik dacht eigenlijk dat dit rijtje wel klopte
JanCees
@Brutus64 er komen vast ledenbijeenkomsten waar de vraag kan worden gesteld of je vraagt districtraadsleden
Brutus64
@JanCees danga ik dat maar doen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
John heeft wel gelijk

Dat geloof je zelf niet. John beweert dat het huidige gerommel met verschuiving van bepaalde diercategorieën van het ene sectorplafond naar het andere is opgezet door RFC. Dat RFC jouw gve-plan met groeipotentie binnen de NZO heeft getorpedeerd, dat wil ik nog geloven, maar het verhaal van John is een gevalletje te veel Fanta gedronken.
+3
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Na ik geloof 3 melkremplannen en vanaf 1 januari 2019 een verkapte groeistop, en dat in en tijd dat de nationale dagproductie op niveau ligt van voor 2015, en dan zeggen dat er niets uit de kast gehaald wordt om minder melk te krijgen is ook een gevalletje kop in het zand steken. Je zal er zelf misschien geen last van hebben omdat je melk in Noord Holland geproduceerd word.
+1
John Spithoven
@John Spithoven En dan FRP, voorstel dat jv getal de eerste twee kwartalen 2018 doorliep, het niet nakomen van de afspraak dat alle teveel gereduceerde gve in periode 4 en 5 middels een verlaging van het kortingspercentage terug gegeven werd, rapportage van 23 januari 2018 CBS over FRP dat er ruim 100000 dieren te veel gereduceerd zijn. Moet ik nog verder gaan?

Het zal wel complot denken zijn, maar heeft de schijn tegen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
heeft de schijn tegen

Dat zal best, jouw beschuldigingen zijn echter zo stellig en frequent, dat ik er van uit ga dat je daar ook bewijs voor kunt leveren. Alles wat je tot nu toe hebt ingebracht gaat over de inspanningen in NZO verband die gedaan zijn om derogatie te behouden. Allereerst zijn er meer zuivelaars vertegenwoordigd in de NZO, die hebben ook allemaal ingestemd (een enkeling schoorvoetend) en daarnaast had verlies van derogatie volgens jou voor RFC een zegen geweest. Best onlogisch dus om daarom voor behoud te strijden. Verwijzingen naar NH melk voegen niets toe, dat gaat pas over de periode vanaf 1 januari 2019. Ik snap je frustraties, maar kom met feiten in plaat van insinuaties.
+1
Elvis
@John Spithoven als er echt minder melk komt heeft niemand last van het gebalanceerde groei geneuzel
+4
Schepens
John heeft gelijk! Allemaal op gezet door rfc@Jack Rijlaarsdam
christo
@Schepens Vertel. Sjakie overtuigen kost iets meer moeite.
+1
Schepens
Daar ga ik geen moeite voor doen john heeft t al gezegd. Zal er een noemen: het jongveegetal heeft niks met derogatie te maken alleen een middel om minder melk in de fabriek te krijgen duidelijker kan volgens mij niet @christo]
+4
puntertje
@Schepens Het jongvee getal is volgens mij toegevoegd omdat er werd gevreesd dat er massaal afscheid zou worden genomen van jongvee. Dat zou nergens naar toe kunnen in Nederland en dan zou het voor een deel slacht hebben betekend. En vervolgens vaarzen uit het buitenland hier weer naar toe sleuren. Nou, daar wil je de krant niet mee halen. Alleen waren er daar ook weer een paar die dicht bij het vuur zaten en direct meerder ubn's gingen aanvragen enz.
Wil je dit soort onzin allemaal voorkomen dan moet je naar een stevige stimulans voor gesloten bedrijfsvoering. Zou je op vele vlakken stappen mee kunnen maken, dierziektes transportafstanden en ga zo maar door. Maar dat wil men niet, ook niet bij RFC want daar kun je, als je aan de toplijnvoorwaarden wilt voldoen, beter je jongvee de deur uit doen.
En resumerend, het jongveegetal had wel een achterliggende gedachte, maar gezien de huidige voorstellen klopt het wel dat er bij RFC een stel theoretici zitten met een rekenmodel, en die hebben geen benul van hoe het er op een erf aan toe gaat.
+2
putjesschepper
@puntertje je geef zelf antwoord door te zeggen jongvee weg en meer koeien dus meer melk.en wie wil dit niet door eigen falen?
+1
Schepens
En dat geloof jij? Droom lekker verder alles heeft rfc gedaan dat er maar niet minder jongvee komt want voor elk stuk jongvee maakt plaats voor een mk en dus meer melk en ze willen minder melk!@puntertje
Twentsch Land
@Schepens

Denk niet dat het rfc ( alleen ) was, zou het wel zo zijn dan kan ik dat als verstandig beschouwen want geen jongvee betekent naar een aantal jaren ook geen melkkoe, en dan kun je wel gaan denken we halen het uit het buitenland maar daar wordt het ook al minder.
putjesschepper
@Twentsch Land maar dat zijn keuzes die iedere veehouder zelf mag nemen.rfc moet zich richten op het verwaarden van het product. Schumacher zegt zelf al dat ze niet scherp genoeg waren zegt genoeg denk ik.
puntertje
@Schepens Soms denk ik wel dat er eens een oprecht idee achter zit.
slagroomvla
@puntertje Ja echt, een duimpje van mij! zal niet vaak voorkomen...
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
j RFC een stel theoretici zitten met een rekenmodel, en die hebben geen benul van hoe het er op een erf aan toe gaat.
Dat is niet alleen bij RFC zo.
+2
JanCees
@Jack Rijlaarsdam Diercatagorie verhaal is een mix van onkunde en bedrijfsongeval waar ze overigens in 2016 wel voor zijn gewaarschuwd. De bedenkers van de fosfaatwet en het fosfaatreductieplan hadden geen flauw idee dat het I&R systeem niet is ontworpen als handhaving en controle instrument voor een dergelijk complexe regelgeving. En John heeft gelijk er is met diverse reparatiepogingen getracht de lekken te dichten. En er zitten er nog wel een paar lekken die over enige tijd ook weer in beeld komen die dan ook weer moeten worden gedicht en zo blijft het beeld ontstaan van frauderende boeren maar het is eigenlijk regelgeving die door een stel onkundige bureaudwazen in elkaar is gezet en die een nauwkeurigheid doet voorkomen die er in de praktijk nooit kan zijn.
@JanCees Helder verwoord , zullen die bestuurders(stuurloos)niet leuk vinden, en wat is de oplossing volgen jou ???
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @JanCees:
er is met diverse reparatiepogingen getracht de lekken te dichten. En er zitten er nog wel een paar lekken die over enige tijd ook weer in beeld komen die dan ook weer moeten worden gedicht en zo blijft het beeld ontstaan van frauderende boeren maar het is eigenlijk regelgeving die door een stel onkundige bureaudwazen in elkaar is gezet en die een nauwkeurigheid doet voorkomen die er in de praktijk nooit kan zijn.
Dit hele stuk gaat ook op voor de mestwet! Is niet zo raar natuurlijk omdat het op dezelfde onzin is gebaseerd. Maar het moet koste wat kost intact blijven!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
mix van onkunde en bedrijfsongeval

Duidelijke opmerking. John zei echter dit over de bemoeienissen van RFC:
Quote Reactie van @John Spithoven:
ik weet wel dat er een 1 op 1 relatie is tussen enerzijds het gerommel met cijfers in de fosfaatwet en anderzijds de problemen in een aantal fabrieken.
Een overduidelijke beschuldiging waarvoor ik ondanks alle tekst die hieraan gewijd is nog geen onderbouwing heb gelezen.
+1
JanCees
@Jack Rijlaarsdam Als 3 of 4 grote verwerkingslocaties op zijn zachts gezegd niet optimaal functioneren dan is er veel aan gegelegen om groei in kg melk te minimaliseren.
Dat laatste is overduidelijk het geval en het eerste ook.

Of er dan een causaal verband tussen het gerommel met cijfers zit is minder relevant.
+4
KOC1981
@JanCees vind ik absoluut niet onrelevant. John doet voorkomen alsof RFC iedereen geslachtofferd heeft en nog steeds doet, terwijl LTO bestuurders (Dirk Bruins en Wil Meulenbroeks) bij ons op de vergadering vorige week bevestigden dat zei de drijvende kracht/vragende partij waren om iets te regelen om zo de derogatie veilig te stellen. Dat ze dit niet konden zonder de zuivel (om iets af te dwingen via melkgeld) en dat daarvoor NZO en haar leden zijn ingeschakeld.

zeker nu nog steeds roepen dat alles de schuld is van RFC omdat die minder melk willen is gewoon de zwarte piet doorschuiven (NMV zat ook gewoon mee aan tafel). RFC heeft met hun plan de melkvolumegroei afgezekerd (zonder een uitspraak te willen doen of dat goed of slecht is) dus waarom zouden ze dan nog steeds, zoals John hier telkens beweert, alles in het werk stellen om minder melk te krijgen?

Dat het fosfaatreductieplan en nu de invoering van de fosfaatrechten niet de schoonheidsprijs verdient denk ik dat we daar allemaal snel over eens zijn.
Maar een aantal lapmiddelen (pleisters zoals John ze noemt) zijn tot stand gekomen omdat er in onze sector een nogal grote mate van "creativiteit" is. Zo zou bijvoorbeeld zonder jongveegetal bij ongeveer half NL het jongvee op een 2e UBN zijn komen te staan. Waardoor we individueel voldeden aan het fosfaatreductieplan, maar collectief gewoon over het fosfaatplafond heen gingen en geen derogatie hadden. John schuift dit af naar RFC als grote schuldige, maar dat klopt gewoon niet.
+1
Coen
@KOC1981 , vergeet vooral niet (in die periode) de dominante rol van Rabobank 😞

LTO + RFC + Rabobank was toen een gevaarlijk gif
siebes
@KOC1981 Het kwam FC in ieder geval wel héél lekker uit om zo de zaak te verdoezelen.
Volgens mij hebben ze zelf ergens ooit aangegeven de zaak vlot te willen trekken (weet het zo gauw niet te vinden) omdat LTO nog geen gaatje in de sneeuw...
Elvis
@KOC1981 volgens Bruins heeft LTO verschillende malen de staatssecretaris verzocht om de sector te begrenzen met als gevolg mfr 2013 en AMvB, wat allemaal geen resultaat had en uiteindelijk 2/7/15. Over voorkennis gesproken trouwens
cornelissen
@Elvis Wiebren vertelde overigens heel wat anders en het is ook niet moeilijk uitspraken van K.Romijn er bij te zoeken, maar dat weet je zelf ook wel allemaal. Kennelijk moet de schuld van manager K.Romijn worden geminimaliseerd. Ook nog inzicht gehad in zijn early warning systeem met de week uitdraaien van het i en r erbij ? Zo niet, vraag er om, kan wel eens verhelderend werken.
Elvis
@cornelissen dat vertellen ze op de vergaderingen dus dan weet ik niet wie er zit te liegen
+2
christo
@cornelissen Het early warning systeem was bedoeld voor intern gebruik.
+1
puntertje
@christo Intern heette het dan ook early anticipatie system. En als zodanig heeft het dan weer wel gewerkt.
de jonge
@JanCees . de fosfaatwet is volgens mij ingegaan met diercategorie en niet met bedrijfstype. jij zult ook heel goed weten dat daar vanaf 2016 al vragen over zijn gesteld maar dat van dam heeft gezegd dat het bij diercategorien bleef. dat ze nu bedrijfstypes er tussenuit halen om die te gaan korten en zelfs de rechten afpakken of gewoon simpelweg niet toewijzen(door de nieuwe regel dat je moet kunnen aantonen dat ze bedoeld waren om een kalf te krijgen) zonder dat ze kunnen zeggen,ja ik wil ze hebben zonder de voorwaarden of nee houd ze maar ik doe aan de vrijstellingsregeling mee,. is een blunder van de bovenste plank en hoort teruggefloten te worden. als ze het dan gelijk gaan trekken zullen ze dat bij alle dieren van code 101 en 102 moeten doen en dus ook met terugwerkende kracht vanaf 2-7-2015. alle dieren die op die datum op naam stonden en van het bedrijf zijn afgevoerd naderhand en geen melkvee zijn geworden in nederland, de rechten herbeschikken, zal mij benieuwen hoe men dan tekeer gaat.
+10
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
oede zaak dat je veel info boven water trekt, maar laat de complottheorieën achterwege, je maakt jezelf ongeloofwaardig.

Goh wat verrassend ben je nu weer vriendjes met je zuivelfabriekje omdat je weet dat je als Noord Hollander al je melk kunt leveren? Jou columns zijn me plotseling een stuk minder waard geworden waar je flink uithaalde naar het bestuur.

Dat ze bij RFC door een pijnlijk proces zijn gegaan kan kloppen maar geen enkele lullo in de top die dat zelf financieel ervaart in tegenstelling tot vele boeren die door het wanbeleid van LTO/NZO/RFC en banken op een totaal dwaalspoor zijn gezet in aanloop op de afschaffing van de quotering.
Melkveehouder.
@George helemaal eens met de laatste alinea George!
+1
jvt
@George viel me ook al op. Vraag me af of Jack zijn rfc die hij van de zomer verfoeide, nu weer zou verdedigen als gewoon produktiebeperking erin gebleven was voor hem. Zoals ik het als buitenstaander zie, kan Jack gewoon, omdat hij voorzien is van zat fosfaatrechten, gewoon melken wat hij wil omdat hij toevallig in noord holland woont. Boerde hij in zuid limburg, bleef beperking van hoeveelheid gewoon de regel, derhalve vraag ik me af als stompetoren in Limburg lag, hij de rfc nu zo sterk zou prijzen en verdedigen. Jammer dit verschil voor de leden, gewoon omdat je toevallig gunstig of ongunstig woont. Bij arla moeten wij ook aan de vlog, integenstelling tot de arla leden in de UK, Zweden en Denemarken, maar arla heeft dan nog het fatsoen om wel een cent meer te betalen aan de leden in andere landen omdat dat dan vergoeding is voor het vlog voeren. Net ff wat socialer.....
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jvt:
Vraag me af of Jack zijn rfc die hij van de zomer verfoeide, nu weer zou verdedigen als gewoon produktiebeperking erin gebleven was voor hem

Zakelijk gezien heb en had ik vertrouwen in de onderneming RFC. Op het bestuurlijke vlak heb ik weinig vertrouwen dat de belangen van individuele leden op een rechtvaardige manier worden afgewogen ten opzichte van het algemeen belang. De coöperatieve gedachte is flink verwaterd, dat is ook een hoofdreden voor het vertrek van veel leden, heb ik het gevoel.
Had Stompetoren in Limburg gelegen dan hadden we gewoon doorgemolken en het waarschijnlijk een jaartje aangekeken of de regeling daadwerkelijk in werking zou gaan. Van behoorlijk belang maar nog steeds onduidelijk zou de eventuele omzetting van vastgelegde en aanbetaalde fosfaatrechten in vergelijkingsvolume zijn. Een ambtenaar is sneller met het geven van duidelijkheid. Ging de regeling in werking dan zou blijven echt geen optie zijn, structureel een halve € ton per jaar aan strafkorting is niet op te brengen. Dit was tot de uitzondering kwam voor NH melk hier de strategie. Voordeel van wonen in Limburg is wel de aanwezigheid van alternatieve afnemers, die zijn hier dun gezaaid.
jvt
@Jack Rijlaarsdam eerlijke reactie, stel ik op prijs. Zou in jouw situatie hetzelfde denken, jammer voor collega's die niet meekunnen doen met de NH melkstroom, maar af en toe moet je ook voor eigen belang kiezen, doen wij hier net zo goed
zwier
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Van behoorlijk belang maar nog steeds onduidelijk zou de eventuele omzetting van vastgelegde en aanbetaalde fosfaatrechten in vergelijkingsvolume zijn. Een ambtenaar is sneller met het geven van duidelijkheid.

denk jij dat ze dat gaan aanpassen, heb zelf ook al aan het hoofdbestuur gevraagd waarom ze er voor kiezen dat rechten die voor 16 april zijn aangekocht niet bovenop de referentie komen, ik heb ze gekocht om extra melk te kunnen leveren.
Bij alle andere referenties die in het verleden zijn geweest mocht je houden wat je had.
Maar ze geven er gewoon geen antwoord op, in de vergadering niet en ook schriftelijk niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @zwier:
denk jij dat ze dat gaan aanpassen

Je kon voor 12 november 17:00 uur alle bescheiden aanleveren, dan gaat één of andere commissie zich er over buigen. Heb ik gedaan. Mijn verwachtingen zijn niet zo hoog gespannen.
robbies
@Jack Rijlaarsdam waar heeft dat op Melkweb gestaan?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
waar

Menu < Coöperatie < Gebalanceerde groei
+1
danielle0
Ik denk dat het hem niet echt raakt in de portomonaie. .

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot druk , melk , frieslandcampina , kaas en boter ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0