Ministerie maakte fouten in verdeling fosfaatrechten

Nederlandse melkveebedrijven moeten zich sinds begin 2018 houden aan toegekende ‘rechten’ voor mestproductie. Die rechten blijken niet zorgvuldig te zijn verdeeld.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt tegenover NRC dat fouten zijn gemaakt in de verdeling van het meststelsel. “De rechten die naar de vleesveebedrijven zijn gegaan, zijn of worden inmiddels teruggevorderd. Ze kunnen daarna niet opnieuw worden doorgespeeld aan de melkveebedrijven - de rechten móchten helemaal niet worden uitgegeven. Je kunt niet herverdelen wat je niet hebt.”

Deel dit artikel

Reacties

demelkboer
De media haalt nu alles door elkaar
Erik 1979
@demelkboer dat is toch logisch. Dat doet namelijk iedereen. Daarom is het ook zo'n zooitje. Iedereen die nu nog op dit dossier zit en vanaf het begin erbij was is totaal niet capabel. Een mens die het door had zou allang opgestapt zijn en als klokkenluider het naar buiten brengen.
+2
vrije boeren
De hele RVO is niet meer geloofwaardig .Schouten kan maar beter opstappen
+2
putjesschepper
@vrije boeren precies,je kan het niet mee serieus nemen.
+1
brabantboer1
Hahaha, een politieke crisis om een paar boertjes die geen fosfaatrechten er bij krijgen en omdat er een foutje gemaakt is. We hebben wel erg veel eigendunk he. Kijk om je heen, er is niemand die het ene zak uitmaakt of er boeren de deuren sluiten!!! Zolang er voldoende voedsel in de schappen staat voor een lage prijs vindt de consument het wel best. En de politiek, die roept af en toe wat, maar ze gaan daar de coalitie niet voor op het spel zetten. Dat is zeker.
broeker
@brabantboer1 vanochtend bij het NOS welgeteld 25 seconde aandacht over bovenstaande. Net even bij npo gemist door het 8 uur journaal geklikt maar niks gezien... en weer door.

Over npo gesproken zit van dam daar nu toch?
+1
labella
@broeker Hij zit er niet voor de boeren.
van Ittersum
@broeker wie interesseert het buiten dit forum het eigenlijk wel. Hoor trouwens ook maar weinig van mijn collega's op vergaderingen enzo. Meer de zorgen van of er genoeg voer is of of de melkprijs op niveau blijft.
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
mijn collega's op vergaderingen enzo

Waarschijnlijk geen openbare vergaderingen,waar iedereen welkom en de uitnodiging in de krant en op internet staat
+1
van Ittersum
@cornelissen ik bedoel dat de meesten het zien als een feit, klaar en nu verder
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
wie interesseert het buiten dit forum het eigenlijk wel. Hoor trouwens ook maar weinig van mijn collega's op vergaderingen enzo. Meer de zorgen van of er genoeg voer is of of de melkprijs op niveau blijft.

Met alle respect, maar bedrijfsontwikkeling is bij jou geen issue meer. Jij zit op vergaderingen waarschijnlijk bij gelijkgestemden en inderdaad, die maken zich niet meer zo druk. Ga maar eens een keer bij de jongeren aan tafel zitten, daar is fosfaat zeker een issue. Zeker in combinatie met grondgebondenheid en Brabantse emissie-eisen
van Ittersum
@robbies feitelijk heb ik onlangs wel iets gekocht wat wijst op " met de kop erveur" . Details zijn niet belangrijk tenzij je vanaf 10k mee wil betalen dan stuur je maar een PB 😉
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
feitelijk heb ik onlangs wel iets gekocht wat wijst op " met de kop erveur" .

Jij hebt het afgelopen jaar zoveel gekocht dat ik het allemaal niet meer weet. Doel je nu op je nieuw dak, je nieuwe roosters, je nieuwe tractor of je nieuwe melkstal?
pieta
@robbies Dan heeft ie nu 2 melkrobots gekocht, P-rechten of land. 😁
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Dan heeft ie nu 2 melkrobots gekocht, P-rechten of land.

Of een tweede vrouw? Dan moet je er ook weer tegenaan op zijn leeftijd
+1
pieta
@robbies Dab is het een andere kop die der veur moet. 😁
robbies
@pieta of zij gaat met haar kop dr veur
pieta
@robbies Ga jij eens even de topic taalgebruik lezen jongen. Dit vind ik echt grensoverschrijdend. #metoo 😁
+1
buorman
@pieta
van Ittersum schrijft dat net even anders; me two
grondlozeboer
@robbies bij bol.com? Vandaag besteld voor 23:00 uur. Morgen in huis 😅
robbies
@grondlozeboer als je nu belt dan lig je om 21u uitgeteld op bed hoor. Wel 100 Euro lichter
+5
De hele overheid kun je niet meer serieus nemen, ze zitten er allemaal voor hun eigen dikke salaris. Opstappen kunnen ze altijd nog. Een grotere zooi kunnen ze er niet van maken. Boeren kunnen het kleinste foutje niet maken of het is fraude..
hans1980
@Massey165Ferguson En frauderende boeren heeft Calon genoeg je wordt zo je lidmaatschap ontnomen 😆
+1
van Ittersum
Heb wel het idee dat we constant in dezelfde discussies blijven hangen en er steeds weer dezelfde reacties geschreven wordt. Langzamerhand weten we wel hoe slecht iedereen wel niet is. Of zie ik iets verkeerd, kortste weg en effectiefst is de gang naar de rechter. Zodra daar antwoordt van gekomen is , klaar uit! Hoe pijnlijk ook.
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
steeds weer dezelfde reacties geschreven wordt.

En als het aan mij ligt zullen we er nog jaren aan herinneren ,uiteraard niet alleen hier,maar in het openbaar op vergaderingen e.d
Niet ,dat dat meteen veel helpt, prettig zullen ze het niet vinden (in het openbaar) en misschien is het een lering voor de toekomst en het is mijn aard niet, om onrecht meteen te accepteren.
+2
Twentsch Land
@cornelissen

Het is wel goed te begrijpen wat je zegt cornelissen maar als het iets heel vaak wordt herhaald gaat bij veel mensen die eerst begrip hadden het omslaan in van...daar heb je die zeurder ook weer met zijn afgedraaide LP......en daar schiet je ook niks bij op.
de jonge
@Twentsch Land toch is juist met die methode thieme in de kamer gekomen. ook al is het de grootste onzin die ze uitkraamt door het tot vervelends toe te herhalen is er een groep die het vanzelf geloofd en mee gaat lopen
Twentsch Land
@de jonge

Zij had een heel ander bereik ... niet te vergelijken met een individuele melkveehouder.
+1
christo
@cornelissen Ik hoop niet dat we zo lang nodig hebben om de wereld een klein beetje te verbeteren. Binnenkort komt er een nieuw artikel over een blunder, maar dan niet over fosfaat. Gisteren interview gedaan.
labella
@christo Tjonge wat een verbittering, laat die zooi toch eens een beetje los. Gaat het verder wel goed met jou???
+3
christo
@labella Je ziet niet goed wat mijn drive is. Ik heb de focus op de toekomst en daarin last van het verleden. Vergelijk het maar met de zooi die Carola op haar bordje kreeg toen ze aantrad. Het gaat gelukkig erg goed met mij. Koeien doen het goed maar belangrijkste: daarnaast een fijn priveleven. Nu nog een beetje fosfaat er bij en op naar het volgende dossier.
hans1980
@christo we wachten af , ben benieuwd
christo
@hans1980 Er moest eerst nog wederhoor gedaan worden.
+2
cjw73
@christo kan niet anders stellen aan de drive ontbreekt het bij jou zeker niet. Da's bij mij wel anders. Doe gewoon mij ding en verder zal het mij een worst zijn.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @cjw73:
verder zal het mij een worst zijn.

Moeten we maar eens eentje op de BBQ leggen, denk er net zo over.
+5
demelkboer
@christo wees is effe niet zo geheimzinnig.
Erco
@demelkboer hij moet eerst wachten tot er iets langskomt waarvan ie kan zeggen zie je wel! Dat bedoelde ik 😄😉
spotmelker
@Erco Misschien ben/wordt jij dat wel 😁
grondlozeboer
@demelkboer dat hij nog niet een tijdstip heeft genoemd 😅🙈
christo
@demelkboer Het ligt aan de wederhoor wat er overblijft van het artikel. Daarom wil ik er niet op vooruitlopen. Het ligt net zo gevoelig als het fosfaatdossier.
+1
demelkboer
@christo je gooit de afgelopen van alles in de lucht. Ik kan het allemaal niet staven maar ik heb het idee dat het allemaal weinig van klopt of terecht komt. Volgens mij ben je een hartstikke slimme kerel, maar ik denk dat je dat aan het door draven bent. Ik draag ook wel eens door en blij als ik tichwat wordt af geremt dan. Meestal gaat het namelijk allemaal ten koste van de core business: koeiuh melkuhh!!
christo
@demelkboer Denk wat je zelf het liefst wil. Melken gaat hier 24/7 gewoon door.
+4
Flinstone
@cornelissen de meesten zijn je gedram over je latente ruimte al meer dan zat! Voor het einde van de quotering kostte het quotum geen drol en toen had jij moeten schakelen net als wij!
Bij ons gaat het om een paar koeien en de korting en daar moeten wij mee leven!
Bij jou gaat het niet om de korting maar om iets wat je nooit gehad hebt en de plaatsingsruimte op de grond gebruikte jij voorheen op een andere manier! Niemand verbiedt jou om die werkwijze voort te zetten!
Gebruik je energie ergens anders voor want anders gaat het je net als Henkie Grommer, zn punt gemaakt veel geld en energie kwijt en niks verder gekomen!
+2
cornelissen
Quote Reactie van @Flinstone:
en toen had jij moeten schakelen net als wij!

Op de peildatum had ik de spanten staan en de gordingen er op. En ja , het klopt , ik had nooit en te immer verwacht, dat men voor onomkeerbare investeringen latente ruimte ging " roven"
Ik vindt dat ronduit misdadig en dan nog te bedenken ,dat lto ook de grondgebonden melkveehouders eerst wou korten. En dan ben je nog lid van een club , die tegen fosfaatrechten is, maar gewoon knikt: Ja ,meneer Romijn en Nee, meneer Romijn ,als het volgens K.Romijn nee moet zijn. en in ieder geval een lid compleet vernachelen
Nee , mijn visie op belangenbehartiging is sinds 2015 wel gewijzigd en de democratie van lto en nmv is "misbruikt"om een aantal leden op te ruimen .
En met opruimen bedoel ik dus: absoluut geen rendabele bedrijfsexploratie meer mogelijk door het goedkeuren van bepaalde maatregelen .
vrije boeren
@van Ittersum de gang na de rechter is een lange weg ., Een hoop zijn er dan al lang mee gestopt wat de overheid natuurlijk ook wil
van Ittersum
@vrije boeren wie zijn die hoop dan? Ik ken er niemand zijn er wel mensen überhaupt mee begonnen of bleef het bij ik ga of ik zal..?
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
wie zijn die hoop dan? Ik ken er niemand zijn er wel mensen überhaupt mee begonnen of bleef het bij ik ga of ik zal..?

Er is nog geen enkele uitspraak geweest. Er zijn op dit moment enkele tientallen speerpuntzaken geweest, waarbij advocatenkantoren de meest duidelijke gevallen hebben voorgelegd aan het CBB. Alle deze zaken zijn aangehouden, waarbij CBB RVO heeft gedwongen om alle bedrijven individueel te toetsen op 1EP
vrije boeren
@van Ittersum buurman van mij is er mee gestopt helaas Einde mooi klein melkveebedrijf
+1
cornelissen
Quote Reactie van @vrije boeren:
Een hoop zijn er dan al lang mee gestopt wat de overheid natuurlijk ook wil

Aanvulling : en hun belangenbehartigers,die er in vrij grote mate mede verantwoordelijk er voor zijn.
En inderdaad, ik kreeg ook het advies, zoek maar een advocaat op
simpel
@cornelissen ja, als LTO lid adviseren ze een advocaat via lto. daar kun je dan korting op krijgen. ze zijn echt de weg kwijt

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveebedrijven , mestproductie en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0