Agrifirm en WUR ontwikkelen ammoniak minimaliserende melkveestal

De landbouw heeft een stevige opdracht, mede vanuit de overheid, om de ammoniakemissie te reduceren. Zeker voor melkveehouders ligt hier een grote uitdaging. Agrifirm vat de koe bij de hoorns en ontwikkelt samen met Wageningen UR en andere partners een emissie-reducerende melkveestal.

Dit nieuwe stalconcept voor melkveehouders is – net zoals de vorig jaar ontwikkelde ZERO-stal voor varkenshouders - een initiatief van Agrifirm om haar leden bij te staan in de maatschappelijke uitdagingen waarvoor de agrarische sector zich gesteld ziet. Agrifirm ontwikkelt de emissie-reducerende melkveestal in het kader van een publiek-private samenwerking (PPS) met Wageningen UR, het stalautomatiseringsbedrijf GEA Farm Technologies, het adviesbureau Vetvice, en Anders Beton, leverancier van stalvloeren.

Ammoniakuitstoot minimaliseren

Sinds 2015 werken deze partners samen, en begin volgend jaar volgt een meer gedetailleerde uitwerking van het nieuwe concept. Gerrit Schilstra, directeur van Agrifirm Exlan, licht alvast een tipje van de sluier op: “Het is onze doelstelling om de uitstoot van ammoniak vanuit de melkveestal vergaand te reduceren. Om ammoniakreductie te realiseren, kijken we naar het ontstaan en de werking van urease, en onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn om het ontstaan van ammoniak te voorkomen.”

Dynamische omstandigheden

Ammoniak ontstaat door interactie tussen urine en vaste mest. “Die interactie willen we voorkomen, waarbij we ook bekijken welke bodemoppervlaktes en vloersystemen optimaal zijn”, zegt WUR-onderzoeker Kees Lokhorst. “Een andere hoofdlijn is het klimatiseren. Open stalsystemen is een nadrukkelijke wens in de Nederlandse melkveehouderij. De omstandigheden waarbinnen je ammoniak wil reduceren zijn daarom dynamisch. Daar moet je met de vloer en de stalsystemen goed op inspelen.”

Bemoedigende eerste resultaten

De PPS van waaruit de emissie-reducerende melkveestal wordt ontwikkeld, is ontstaan vanuit vragen van agrarisch ondernemers aan Agrifirm Exlan. “Agrifirm leidt dit traject dat pre-concurrentieel is”, zegt Lokhorst. “Hun adviseurs staan in nauw contact met de melkveehouders die ze vertegenwoordigen. Het is de ambitie van alle samenwerkingspartners om grote stappen te zetten in ammoniakreductie.” Schilstra noemt de eerste onderzoeksresultaten bemoedigend, en daar is Lokhorst het mee eens. “We hebben onze ambitie nog niet voor de volle 100 procent gerealiseerd”, zegt hij. “Maar ik deel het positieve gevoel”.

Bron: Agrifirm, 30-10-2018

Deel dit artikel

Reacties

+3
dwers
😄😄 straks ben ik nog weer modern met mijn grupstal.
van Ittersum
@dwers sws, "vroeger was alles beter" of ze waren vroeger ook niet gek zeggen sommigen
+1
peter5555
Komt die hoeveelheid vastgelegde ammoniak dan bovenop de excretienorm. Dus wordt er gerekend met een hogere stikstofproductie per koe in de mest?
dijkstra uit w
Jij snapt het, minder bemesten weer dus. @peter5555
Pluto
Er zijn toch geen gegevens meer over ammoniak cijfers uit de begin periode van alle onderzoek .
Bovendien liggen de uitstoot cijfers welke de overheid hanteert zo enorm hoog en naar boven afgerond dat ze wel 5 keer over de kop gaan ten opzichte van werkelijke cijfers.
Dan nog is er een probleem // ammoniak is lichter de lucht en kan dus nooit neerslaan maar zal altijd omhoog trekken !!. Eigenlijk zou een hoge uitstoot moeten lijden tot afkoeling van de aarde.
Als hier schuimvorming optreed is het ook koeler in de stal daar waar het omhoog komt !.
Beginnen die nu ook over een niet bestaand probleem te donderjagen ???
fons-michielsen
En weer werk voor bouwfirma's, adviesbureau en geldschieters(als die nog willen) . Dus werk en inkomen voor de bv Nederland die de landbouw als hij/zij nog steeds wil blijven moet ophoesten. Eens houdt het op. Maar dan moet je nog kunnen stoppen. Agrarisch bouwblok niet te verkopen en je duur aan geschafte grond weggeven . Nee dus, we gaan door.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot agrifirm , wur , ammoniak en melkveebedrijf ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0