Fre-heater

Zijn er nog meer merken freeheaters voor melkkoeltanks dan de bekende van Mueller, wat zijn daar de ervaringen mee

Deel dit artikel

Reacties

Jack Rijlaarsdam
Elke leverancier van melktanks kan warmteterugwinning op de tank leveren. Kwestie van warmtewisselaar en buffervat plaatsen. Hier in de nieuwbouw is de warmteterugwining gecombineerd met een overmaatse zonneboiler, die dus wordt gebruikt als buffervat.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam in die combinatie zat ik nu ook te denken gezien de mijn Heater vanochtend de geest heeft gegeven, interne lekkage. Prijzen en rendementsberekening binnenkort maar eens naast elkaar leggen
JappieJo
@van Ittersum losse wisselaar op je bestaande vat plaatsen, heb ik nu ook en schijnt ook hoger rendement te geven.
pietjepuk
@JappieJo Heb een warmteterugwinning van laval. Hier bij hoort ook een apparte warmtewisellaar met thermostaat. De thermostaat gaat open en een klein cv pompje aan als de temperatuur in de wisselaar op cica 55 graden is.
JappieJo
@pietjepuk ik ook, mueller vat en rest door delaval laten monteren.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
gezien de mijn Heather vanochtend de geest heeft gegeven, interne lekkage

Wat is er lek? Het warmtewisselblok (gas) of het buffervat (water)? Hoe jong is de boiler die doorverwarmt?

Jij bent ook wat van de fiscale trammelaria, denk erom: EIA en ISDE is bij een zonneboiler niet te combineren. Ging ik ook op nat.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam na een grondige onderzoek de warmtewisselblok, we alles ontkoppeld en het vat dient nu als een waterbuffer, meer niet. Heb daarachter huurboilers met geen looptijd dus in principe ben ik vrij. De komende tijd maar eens flink op onderzoek en verschillende partijen even op bezoek laten komen. Maar dat dit duiten gaat kosten is wel duidelijk
JappieJo
@van Ittersum ach drukt de aanslag in die blauwe envelop ook weer wat #relativeren 😂
+1
van Ittersum
@JappieJo had nog zo gehoopt op een dikke aanslag.... want je mag van wat je verdient, altijd de helft houden #relativeren.kun.je.leren
cjw73
@van Ittersum hou liever alles😎😎
+1
van Ittersum
@cjw73 niet zo hebberig man XD
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
na een grondige onderzoek de warmtewisselblok,

Nieuw warmtewisselblok kost € 1.000,-, komt montage overheen. Ben je klaar.
Nick83
@Jack Rijlaarsdam ik vind dat heel wat. Is dat incl. pomp? Een fre-heather 300 liter kost E 3250 incl. montage. En als je een onderhouds abo hebt, dan is daarin die fre-heather ook goedkoper dan losse wisselaar + vat.
cjw73
@Nick83 losse onderdelen zijn altijd duurder dan het geheel. Ik had vorig jaar dat 300 liter vat lek. Maar het nieuwe vat was incl montage 3200 euro.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cjw73:
Maar het nieuwe vat was incl montage 3200 euro.

Da's pittig. In de advertenties op melkweb, vroeger, kun je een gebruikte voor een paar honderd euro ophalen. Te kust en te keur.
cjw73
@Jack Rijlaarsdam Maar ja die zijn meestal in dezelfde staat als de oude die stuk was. En ik heb geen melkweb.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam de bestaande heather van Meko is van 2001.je kon wel gelijk hebben maar net als met een oude auto waar is het einde? Ik kom in de regel nooit ver met opgelapte machines of apparaten terwijl anderen niet anders willen. De eerste hadden we in 1981, tweede in 2001, als ik nu voor nieuw kies en die haalt ook zonder onderhoud 2037 , zeg ik onmiddellijk: bestellen dat ding, vandaag nog!!!

Maar heb daarachter nog twee oude elktr. HuurBoilers hangen. Alles eruit en één systeem, ? Mocht dat aantrekkelijk zijn of willen, is daar nu de tijd voor
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam vandaag bezoek gehad van Meko. 1000 euro ex montage voor een losse warmtewisselaar is/was verleden tijd. Grootste nadeel van een losse warmtewisselaar zijn de draaiende delen en kleppen met een vat die nu 17 jaar is. Kortom het verschil was uit eindelijk amper 1000 euro incl montage. Toch maar gekozen wat bekend was en al eerder gezegd dezelfde soort type die hier nu 17 jaar heeft gedraaid nl.paulmueller.com/producten/mueller-fre-heater/
Frans1
@van Ittersum hoeveel gas en stroom gebruik je per 1000 kg melk met al deze equipement?
van Ittersum
@Frans1 gas is puur privé. Net de jaarnota van elektriciteit gekregen: stand was -10900 kWh, en daar kan ik Liander (vast recht/transport) van betalen. Die gasten zagen de bui in het verleden al aankomen en zijn indertijd overgestapt van transportkosten per kWh naar kosten per dag.

Terugkomend op uw vraag: gas(bedrijf)en elektriciteitsverbruik/kosten per 1000 kg melk : 0

P.s: de aanschaf was niet gratis maar wordt in de scan niet meegenomen.
+1
cjw73
Agriheat die kan het ook nog bij warmen tot 80 graden. En mogelijkheid tot koppeling met zonneboiler
bio boer
@cjw73 zonne boieler moet niet nodig zijn zit toch genoeg warte in de melk alleen weet ik niet welke aparatuur je nodig hebt om de warmte uit melk om te zetten in heet water
van Ittersum
@bio boer de warmte van je koelmotor/compressor. We doen dat al sinds 1981. Maar nu deze stuk(nr 2) is moet je ook kijken naar de toekomst
bio boer
@van Ittersum dat gaat tot 60 graden hebben wij ook al jaren zou je er ook met warmte pomp 80 graden van kinnen maken
cjw73
@bio boer wat je nodig heb is de warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water. Heb net wat van ittersum zegt het al sinds 1983. Vorig jaar het buffervat lek, wel bijna 3000 weg maar toch maar een nieuwe aangeschaft. Ik verwarm het niet bij die zijn er wel die dat doen.
bio boer
@cjw73 ons freheater water is 60graden daar zit doorstroom aparaat op die maakt er 85 graden van voor de tank zou er ook apratuur zijn die met warmte pomp er 80 graden van kan maken van de warmte uit de melk dan kan ik van gas af of zou dat zo veel energie kosten dat je ook gewoon elektrische boiler net zo goed kan hebben
cjw73
@bio boer niet dat ik zo 1.2.3. Weet. Installatie bedrijf feenstra parrega is er vrij goed in thuis. Die levert dat agriheat ook weet ik wel. En die zit in uw richting volgens mij.
bio boer
@cjw73 ja is onze installateur wytze intema in wons is het nu feenstra bouw is failiet gegaan die is daar inderdaad al veel mee bezig doet ook veel 0 op de meter huizen ook die van mijn broer
Frans1
@cjw73 mijn oude gasboiler was ook op vorig jaar,kwam ook een kerel van agriheat toevallig,leuk systeem,maar voor mijn eenvoudige boeltje Veel te duur naar mijn zin. Moest 5 rooitjes kosten.mijn plaatselijke installateur ff gebeld,had toevallig dezelfde boiler staan,gebruikt,2 jaar oud,alleen een huisuitvoering,dus de brander moest over gezet worden,kostte 200 euro ex. Ik stook inclusief huis 3400 m3 gas op deze manier,kun je weinig duur materiaal voor aanschaffen
bio boer
Heb hier nu ik robot heb gewoon doorstroom apparaat inplaats van boiler gebruik alleen heet water voor tank reineging robot heeft eigenboiler een boiler houd het water 24/7 warm dat was niet meer nodig voor kalvermelk gebruik ik freheater water en de robot ook op freheater daar door slaat de ventilator ook bijna nooit meer aan van de koelmachine
JappieJo
@bio boer dat is het mooie van robots, mooi constant melk, put is piek, als ik alles op wtw doe staat de ventilator nog volgas, daarom ook een platenkoeler ivm minder koelkosten. Wie weet word het nog eens aantrekkelijk om de woning ermee te verwarmen, die staat er ca 35 mtr vanaf.
cjw73
@JappieJo ventilator laten bij stellen wordt het water wat heter en slaat hij veel later aan. Hier draait hij hooguit bij bloedheet weer volgas. Anders kan de wtw het wel bijna bij houden met de voorkoeler.
JappieJo
@cjw73 volgens de geiser komt het water met 55 graden binnen, dit zou nog hoger kunnen? Gebruik ook weinig heet water trouwens kalveren krijgen volle melk en melkstal reinigt met 80 ltr heet water.
cjw73
@JappieJo bij mij zit het tussen de 65 en 70 graden uit de freheater. Ik verwarm het niet meer bij en gebruik het rechtstreeks te spoelen. Eindtemperatuur bij reiniging van de melktank was vanmorgen nog 46.2 graden.
JappieJo
@cjw73 zal eens horen bij laval👍
pietjepuk
Quote Reactie van @cjw73:
zit het tussen de 65 en 70 graden

ben geen energie expere maar die laaste paar graden kost relatief veel stroom. omdat de koelmachine zijn warmte minder makkelijk kwijt kan. dan kan bijverwarmen wel eens energie zuiniger zijn.
cjw73
@pietjepuk die ventilator draait ook niet voor niks hoor. Maar voor de rest moet iedereen het zelf weten hè. Het bevalt mij prima. En bij de energiescan bij de melkfabriek zit ik ver onder het gemiddelde.
pietjepuk
@pietjepuk @van Ittersum als je toch met vertegenwoordigers gaat stoeien. wat zeggen zij over de twee reacties hier boven?
van Ittersum
@pietjepuk vandaag krijg ik ze op bezoek, we zullen het horen
ted9
@JappieJo 45 graden bij ons. Wil je het warmer hebben word je koeling druk hoger is niet echt bevorderlijk voor je koelmachine.
JappieJo
@ted9 dat ding staat er niet om niks te doen. Gebruiken dat spul!
cjw73
@ted9 45 graden? Waar heb je dat ding voor. Die kun je net zo goed uitschakelen.
JappieJo
@cjw73 wil nog een aparte leiding de put in monteren rechtstreeks uit de wtw, hoeft dat niet door de geiser.
bio boer
@JappieJo toen we nog melkstal hadden reinigde ik de leiding 1 keer per dag met 60 graden water
cjw73
@JappieJo gebruik alleen warm water voor reiniging en kalvermelk verder niks.
Arum
😀
cjw73
@Arum das in het woongedeelte daar hebben we gewoon een combi ketel.
Lelyhoeve
Heb nog een wtw staan van 300 liter en een buizenkoeler en boiler van 200 liter, wie kan ik er blij mee maken

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melktank , duurzaamheid , mueller , warmteterugwinning en koeling ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0