Prijsstijging fosfaatrechten zet na dip door

De agrarische sector in Nederland is volop in beweging. Zo daalde het saldo in de melkveehouderij in de 1ste helft van 2018 ten opzichte van 2017. Op 1 januari is het fosfaatrechtenstelsel ingevoerd. “Dit heeft zijn weerslag op individuele melkveebedrijven en zorgt ervoor dat transacties soms moeilijker tot stand komen”, zegt voorzitter van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV), Ard Klijsen. “Desondanks zijn er in de eerste helft van 2018 30 melkveebedrijven verkocht, voornamelijk grotere en tegen een hogere prijs.”

De gemiddelde grondprijs lag in diezelfde periode iets hoger dan over heel 2017, maar was wel lager dan de prijs in het 2de halfjaar van 2017. Het totaal areaal verkochte landbouwgrond nam toe.
In de 1ste helft van dit jaar daalde het aantal transacties van landelijke woningen door een beperkt aanbod. De prijzen van woningen in het buitengebied blijven gemiddeld genomen wel stijgen. Woonboerderijen laten een vergelijkbare trend zien met een iets sterkere daling van het aantal transacties en hogere prijsniveaus. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht over de 1ste helft van 2018, dat met NVM-deelneming brainbay, het Kadaster en Wageningen Economic Research is samengesteld.

In de melkveesector heerst enige spanning, constateert Klijsen. “Veel melkveehouders worstelen nog steeds met het fosfaatrechtenstelsel dat op 1 januari 2018 is ingegaan. De knelgevallenregeling biedt een deel van hen soelaas, maar melkveehouders die buiten deze regeling vallen, worden door de minister van LNV niet tegemoetgekomen. Het gaat dan om bedrijven die voor de peildatum nog hebben geïnvesteerd in stallen terwijl ze toen nog niet het aantal koeien hadden waarvoor ze de investering gedaan hadden. Melkveehouders in deze categorie kunnen hierdoor in financieel zwaar weer verkeren.”

Daarnaast heeft FrieslandCampina onlangs aangekondigd te kiezen voor een gereguleerde groei van de melkaanvoer. “Hierdoor mag een melkveehouder die uitbreidt niet zomaar meer melk leveren”, zegt de NVM A&LV-voorzitter. “Dit zorgt voor onrust in de sector doordat melkveebedrijven kiezen om over te stappen naar andere melkafnemers. Het heeft bovendien een remmende werking op de verkoop van complete melkveebedrijven.” Het is volgens Klijsen gelukkig zeker niet één en al misère in de sector. “Er wordt nog aardig wat geld verdiend. De melkprijzen krabbelen weer op en er worden nog steeds bedrijven verkocht.”

Prijzen fosfaatrechten in de lift

De prijzen van fosfaatrechten zijn fors gestegen sinds begin 2018. In januari werd er gemiddeld genomen iets minder dan 200 euro per kilo fosfaat betaald. De prijs zakte vervolgens gestaag tot onder de 180 euro per kilo fosfaat medio maart. Na een opgaande lijn zagen we eind april een dip die samenviel met de aankondiging van FrieslandCampina om de melkaanvoer te reguleren. Na april is het prijsverloop aanhoudend positief met een gemiddelde prijs van 220 euro eind juli. Klijsen: “De voornaamste reden van het hoge prijsniveau is dat er nog altijd veel vraag van melkveehouders is die op zoek zijn naar rechten en grond om zo hun melkveestapel in stand te kunnen houden. Sinds de zomer is de prijs aardig doorgestegen en de verwachting is dat de prijsstijging de komende maanden doorzet vanwege hoge vraag.”

Deel dit artikel

Reacties

Flinstone
Het tegengestelde is aan de gang wat Klijsen beweert! Fosfaatrechten dalen op dit moment
putjesschepper
@Flinstone worden veel koeien weggedaan aldus veekoopman
+1
Frans1
@putjesschepper dat telt niet zo hard meer aan
+1
buorman
@Frans1
Wel bij de veekoopman, de transporteur en de slager.....
Grasbaal
@Flinstone deze analyse gaat niet over de laatste weken maar over het hele jaar..
+1
j h p
@Flinstone Een interview van een maand of wat oud en niet de moeite genomen om het up to date te maken.
Hij heeft het nog over een prijs van 220,- eind juli.
Erco
Toch wel 1,5 euro gezakt in n week tijd. Zou er niet zenuwachtig worden zowelals koper of verkoper
+2
jg
Zou de voorspelling van W Meulenbroeks maar serieus nemen , binnen drie jaar zijn de fosfaatrechten minder dan 90 euro per kilo . Boerderij.nl
+2
Erco
@jg waarschijnlijk ben ik daarom geen abonnee meer 😄😉
+2
Flinstone
[@ zo gong het met de varkensrechten wel! En ik heb het vaker gezegd binnen 5 jaar de helft van de melkveehouders weg hier!
Om die allemaal voor de huidige prijzen aan een pensioen van fosfaatrechten te helpen dat zie ik niet gebeuren!
+2
robbies
@Flinstone wil jij het scenario vd varkenshouderij volgen? Ik hoop dat ze duur blijven. Wordt er wat verdiend in de sector
dorpsrandhoeve
@robbies Het is inderdaad een beetje een rare vergelijking.
+2
Flinstone
[@ in de varkenshouderij kunnen ze tenminste rekenen👍
van Ittersum
@robbies enorm of ik doe het zo slecht, dat kan ook😂
+1
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
enorm of ik doe het zo slecht, dat kan ook

Jij relativeert alle problemen weg en koopt alles nieuw, dus dat lijkt me sterk. Als ik hier af en toe lees, dan voel ik mezelf echt een pruller.
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Als ik hier af en toe lees, dan voel ik mezelf echt een pruller

Ben ik niet de enige 😄 Maar hier zit niks in de lease(heb ook niet veel,misschien dat dat het is 😂 )
slagroomvla
Quote Reactie van @jg:
Zou de voorspelling van W Meulenbroeks maar serieus nemen ,

Gaaaaap!
+1
grondlozeboer
@jg dat heb ik eerder gehoord. Iets met melkquotum........ga er vanuit dat ze duur blijven. Kan t je alleen maar meevallen 😁
+1
BoerBart
@jg
Met in het achterhoofd de informatie van John over rechtenvrije jongveeopfok, durf ik ook een enorme prijsdaling te voorspellen.
De vraag is: Wat wist Wil? En wat wil Wil?
grondlozeboer
@BoerBart of juist duurder omdat er minder aanbod is? 🤔
BoerBart
@grondlozeboer
Zo kun je het ook bekijken. Ik hoef dit jaar geen rechten te kopen of te verkopen. Gelukkig maar.
Ik denk dat spreiden slim is. Het ideale moment is moeilijker dan ooit in te schatten.
+4
dewittemotor
Als de LTO iets denkt, dan hou maar rekening met het tegenovergestelde.
+1
robbies
@dewittemotor ik vind het nogal een gewaagde uitspraak. Ik heb het idee dat de wens de vader van de gedachte is van Dhr. Meulenbroeks. Feit is dat niemand het prijsverloop kan beïnvloeden. De Rabobank lukt het niet met hun 5-jarig aflossingstermijn dus Meulenbroeks kan het helemaal niet.

Verder vind ik het maar een matig interview van Wil. De wereld is er heel wat beter uit gaan zien als ik het zo lees. Ik denk dat dat best wel meevalt en dat er nog heel veel werk ligt. Goed nieuws voor de grote groeibedrijven van jonge ondernemers: Wil komt jullie redden. Het is alleen nog niet duidelijk waar het fosfaat vandaan komt. Ik denk dat je dan beloftes maakt die je niet na kan komen.
Frans1
@robbies jullie?dacht dat jij ook nog een stalletje voor 200 mk neer wou poten.
robbies
@Frans1 ik denk dat Wil iets beloofd dat niet waar te maken valt. Blijkbaar weet Wil dat 140 bedrijven in de problemen komen. Daarmee gaat hij selecteren in zijn ledenbestand. Je zou maar net niet binnen de definitie van Wil passen. Word je niet geholpen door Wil, maar ben je dan niet getroffen? Als ik bv Agnes moet geloven is ze failliet zonder gratis rechten. Zit die dan bij de 140 bedrijven? Met 70 ha eigen land? Dan hebben we nog niet over de vraag waar de rechten vandaan komen.

We zien het over een jaar wel.
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
ik denk dat Wil iets beloofd dat niet waar te maken valt.

Als die rechten volgens hem met 3 jaar niks meer waard zijn, waar maakt Wil zich dan nu druk over?
+1
dorpsrandhoeve
@robbies Wat de toekomst brengt weten we niet, maar Meulenbroeks en Jos Verstraten hebben nog erg weinig indruk gemaakt.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveebedrijf en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0