Nieuwe machine spuit bestrijdingsmiddel alleen op onkruid

Originele beschrijving

In Makkinga is dinsdag de eerste zogenaamde plaatsspecifieke onkruidbestrijdingsmachine gepresenteerd. Het apparaat heeft een boombreedte van 36 meter.

Deel dit artikel

Reacties

cjw73
Reduceert wel flink wat middel maar als ik een bespuiting uit laten voeren staat er meestal nog wel wat meer dan alleen een paar ridderzuringen en volvelds neem.je alles mee.
Noorderling
En hoeveel middel en water tank je dan, en wat doe je met de restvloeistof?
Want je weet van te voren niet hoeveel je gaat verbruiken.
Alleen voor een paar hectare grasland zullen ze ook wel niet zon Agrifac gekocht hebben.
walker1
@Noorderling Dit is natuurlijk nog een prototype, als het een paar jaar in de praktijk gedraaid heeft, dan kan een loonwerker wel inschatten hoeveel middel hij op een perceel nodig heeft. Bovendien kan een loonwerker op een dag ook bij meerdere klanten op zuring gaan spuiten.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @walker1:
Bovendien kan een loonwerker op een dag ook bij meerdere klanten op zuring gaan spuiten.

En eventueel aanwezige klaver sparen, plus het voordeel dat je geen groeivertraging hebt in vergelijk met volvelds spuiten.
Dat het middelengebruik flink daalt is mooi meegenomen.
Feeling Blue
Het systeem herkent nu alleen nog ridderzuring omdat dat qua vorm erg afwijkt van de rest van het gewas.. Het is hetzelfde idee als camera's met gezichtsherkenning.. daar zijn ze in China behoorlijk ver mee:

Wbt restvloeistof.. het is natuurlijk een beetje krom om dat als reden te nemen om dan maar volvelds te gaan, dan kun je het beter op 1 punt afvoeren.. net als je verlopen olie en andere afvalstromen.. het is prima te recyclen maar om dat nou via een koe of weiland te doen.. er zijn betere manieren..

Binnen nu en een paar jaar is het systeem ver genoeg om alles wat geen gras is te herkennen, en in de verdere toekomst zal ie zelfs de verschillende rassen gras herkennen, zodat je daar bijvoorbeeld ook op kan aansturen.

Ik vind het een briljante vinding.. ook bijv. kruidenhooi kun je straks heel specifiek samenstellen..en dat praktisch onbespoten opdienen..
spotmelker
@Feeling Blue natuurlijk is dit een mooie techniek. De vraag is in welk (onkruid)gewasstadium je het best kan toepassen. In nieuw ingezaaid gras is de onkruid-dichtheid op plekken vaak te hoog. Bovendien moet je ook rekening houden met gewasconcurrentie waar d oo rf veel kleiner onkruid niet gespoten hoeft t e worden.
Feeling Blue
@spotmelker Zeker zijn er nog haken en ogen, maar daar is het ook een nieuw systeem voor.. en het zal natuurlijk zn tijd moeten hebben om ervaringen en toepassingen te laten ontstaan.. daar komt dan weer een vleugje boerenwijsheid bij en ik denk dat er dan al heel wat vragen weggenomen zijn..
Eigenlijk zou Agrifac er goed aan doen om eens dieper op de praktische kant in te gaan in een video.. Maar als ik naar hun kanaal kijk komt er vast nog wel een "gebruikservaring" video
+1
kaas
Rest middel is geen probleem of op maat klaar maken op sproeimachine of thuis weer bij loonwerker in opslag tank
+3
buorman
Plaatsspecifiek.........
Hadden we vroeger voor alle wetjes en regeltjes al, noemden we een rugspuit
spotmelker
@buorman en die zit/spuit altijd op dezelfde plek 😁

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot onkruid , spuit , machine en fryslân ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!