Rundveehouder moet kalf nu binnen drie dagen aanmelden

Tot nu toe hadden rundveehouders drie werkdagen om dieren te melden in het I&R-systeem, waarbij de zaterdag en zondag niet meetelden. Deze ruimte werd door een deel van de veehouders onrechtmatig gebruikt, zodat kalveren op papier ouder zijn dan hun daadwerkelijke leeftijd en eerder het bedrijf kunnen verlaten.

De aanpassing van de I&R-regels komt voort uit een internetconsultatie die gehouden is naar aanleiding van de onregelmatigheden in het I&R-systeem. Volgens landbouwminister Carola Schouten leert de ervaring dat sneller gemelde gebeurtenissen tot minder fouten leiden.

Boetes
Naast de verkorte aanmeldtermijn, moet het kalf ook een oornummer in hebben voor het mag worden gemeld. Geringe overtredingen worden beboet met 500 euro. Overtredingen die gevolgen hebben voor de traceerbaarheid van dieren, kunnen rekenen op een boete van 1.500 euro. Komt de volksgezondheid in gevaar door een overtreding, dan kan de boete oplopen tot 2.500 euro.

Deel dit artikel

Reacties

+21
casev
Boete, boete, boetes. Ze kunnen bij dat ministerie tegenwoordig ook op geen enkele andere manier meer communiceren.... Je voelt je als agrarier potvergeme onderhand een halve crimineel.....
+5
Twentsch Land
@casev

Melden moet je het kalf toch, doe het de zelfde dag en indien niet mogelijk de tweede dag .... heb je nergens last van.
+12
boer.
@casev zelf heeft ze meer dan 6 weken nodig om de brief van fe NMV te beantwoorden over uitsel mest rijden
+3
grondlozeboer
@boer. Dat is niet t enigsre. Januari maatschap geworden. Overdra ht gedaan. Is nog niet verwerkt. Maaf o wee als wij wat te laat doen
+2
jan w
Hoe onzinnig kunnen ze zijn. De datum dat het kalf het bedrijf kan verlaten gaat uit van de laatste melddatum. Dus het helpt toch al niet om het kalf voor ee andere datum op te geven.
tok achterhoek
@jan w Hoe gaat dat eigenlijk bij een pink naar vaars, geldt dan ook de melddatum of geldt dan de geboorte datum
+1
John Spithoven
Ik vraag me ook welke belangenbehartiger hier bij gezeten heeft. Want die snap het systeem nog niet hoe het werkt per 1 juni. En de ambtenaren en minister maken zich wel belachelijk zo. Ik zou bij zeggen je moet wat te z##ken hebben.
casev
@John Spithoven komt uit het lto krantje.... Overigens valt wel op dat het pas een rotzooi is geworden nadat we het "eigen" ministerie terug gekregen hebben.... Zo slecht zaten we dus op EZ nog niet...
+3
Twentsch Land
Snap de tegenstand niet....meld het kalf gewoon op tijd aan.... punt

Of kan iemand mij het voordeel noemen om het na 3 dagen aan te melden ?
+6
John Spithoven
@Twentsch Land Effe lezen is een onzinnige maatregel. Want melddag is geboortedag. En de reden was om dit te doen was dat boeren weer frauderen. Stemmingmakerij en schoffering sector.
Twentsch Land
@John Spithoven

Effe lezen....

Ja melddag is gelijk de eerste dag die telt in de 14 dagen afvoer. Het kwam voor dat kalveren werden aangemeld met 3 dagen terug zodat op de elfde dag afvoer mogelijk was, door melddag als telling te nemen zorgt ervoor dat kalf niet onder de 14 dagen weg kan.

Is dus niet gelijk aan,

Deze maatregel zorgt ervoor dat een kalf binnen de 3 dagen moet worden aangemeld....weekend en feestdagen vormen hier geen uitzondering meer op zoals voorheen wel was.
John Spithoven
@Twentsch Land Wat bereik je dan met deze maatregel...
Volgens mij niet en gaat zeker geen fraude verminderen want er is en was geen voordeel te behalen met kalveren terug zetten in leeftijd.Tenminste niet vanaf juni dit jaar. Stemmingmakerij
+1
boer aad
@Twentsch Land meer groei voordat kalf weg gaat
casev
@boer aad en meer koemelk.... als die extra dagen uitkunnen kan je ze beter zelf afmesten....
Henry1
@Twentsch Land
Ben ik wel met je eens. Ik denk dat hier alle kalveren ook wel binnen 2 dagen zijn aangemeld. En voor zover ik weet ook nooit een dwangsom gehad. Dus dat zal nu ook wel meevallen.
Maar fouten maken is menselijk dus het kan ook bij ons voorkomen. En omdat direct een boete te krijgen? Juist in zo'n geval lijkt me een dwangsom toch een heel goed middel om de druk op de ketel te zetten dus waarom zoiets afschaffen?
aspergeteler1
Wilde vorige week een kalf savonds aanmelden zodat deze 2 weken later weg zou kunnen, hebben ze bij agrovision onderhoud vanaf 10 uur savonds. Wie verzint het. Meer mensen hier last van?
+3
david2
@aspergeteler1 je kunt dan gewoon via crv melden, hoef je geen veemanager voor te hebben
+3
Mc_douwel
Bij afvoer gaan ze toch uit van melddatum
kunt het kalf wel 3dagen terug meleden maar kan dan niet eerder weg te wel mee voor de fosfaatrechten die 3dagen extra
+3
zandhapper
Dus als kop van kalfje uit de koe is ....gauw de oornummer in doen anders ben je strafbaar, voordeel wel, ze spartelen niet tegen
+1
david2
@zandhapper dan weet je nog niet of het kuis of stier is 😂
sjoerd de melker
@david2 kun je later weer oplossen met een tweeling, of zeg ik nu iets verkeerds
+3
Wilbert
Is toch niet te controleren, dus maak je niet druk 😄
Klein kalfje wat later aanmelden, meer groeidagen zonder p rechten. En als de nvwa komt zeg je dat m vanavond wilde aanmelden.
tok achterhoek
@Wilbert Dat doet toch elke boer al

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot kalveren , kalf en geboorte ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN