Deze boer weidt niet, maar reduceert wel emissies

Melkveehouder Rob Boerkamp is niet echt grondgebonden, heeft geen weidegang en derogatie, maar verduurzaamt wel, met een Biogas+ monovergister. Daarmee haalt hij, qua uitstoot, 600 auto’s van de weg.

Naast melkveehouder is hij vice-voorzitter van coöperatie Jumpstart. Scepsis over monovergisting is er al lang, zoals over vrijwel elk project met mestverwerking. De kritiek zwol de laatste tijd weer sterk aan na het bekend worden van het nieuws dat Pieter Heeg, de eerste melkveehouder met een monovergister, het apparaat inlevert.

Deel dit artikel

Reacties

+5
Grasbaal
Ik kan er echt met mijn pet niet bij dat een cooperative veel geld investeert in twee totaal tegenstrijdige doelstellingen.
+4
van Ittersum
@Grasbaal net zo tegenstrijdig als een overheid(De kiezer, dus wij zelf) die wel allemaal milieuheffingen aan zijn onderdanen oplegt maar de kerosine voor vliegtuigen belastingvrij laat, zowel vanuit de linkse als rechtse partijen.

Of gisteren, drukste dag op Schiphol hoeveel ton co2 is er gisteren ter wille van persoonlijk genot de lucht ingeblazen?
sorry
@Grasbaal mogelijk dat keurentje nooit van jumpstart heeft gehoord....
Las Veegas
@Grasbaal Ik wel.
RFC heeft in 2010 een nogal grote broek aangetrokken door te stellen dat ze de groei van hun bedrijf (lees de meer-liters melk aanvoer) vanaf 2011 Klimaatneutraal zullen uitvoeren.

Nou, daar zitten ze dan lekker mee in hun maag. En elk dag die verstrijkt loopt de RFC CO2-schuld alleen maar verder op. Het probleem zit 'm in het feit dat er geen mogelijkheid meer overblijft om struisvogel-politiek te bedrijven of om de stille hoop te hebben dat al dat CO2-geneuzel wel zou overwaaien als er maar genoeg tijd zou zitten tussen die ferme uitspraak en het moment dat ze gehouden worden aan die uitspraak.

Zoals ik wel eens eerder opmerkten hier. RFC denkt aan hoe kan ik met droge ogen beweren dat ik met zelfregulering Klimaatneutraal groei. Hoe kan ik ervoor zorgen dat me dat geen rib uit mijn lijf gaat kosten.

Nu hebben RFC en de RVO subsidie-pot SDE+ elkaar gevonden om Minister Kamp's Groninger probleem en RFC CO2-schuld mee te lijf te gaan.

Alleen moeten die boeren wel meewerken want anders lukt het niet, Zie hier Jumpstart U.A.
Het stugge aan deze situatie is dat die boeren helemaal niets op hebben met Minster Kamp's Groninger probleem noch waren zij hetzelf die zo nodig tegen de politiek moesten zeggen dat ze wel eventje de groei Klimaatneutraal zouden doorvoeren. Nee, de boeren hebben een ander probleem om op te lossen. Zij zitten namelijk tot hun nek toe in de stront. Letterlijk.
En wat mis ik in het hele Jumpstart verhaal, juist, een oplossing voor stront oftewel een oplossing voor die derde partij, de boeren zelf. Dat is wat nodig is om van dat hele Jumpstart-verhaal een succes te maken.

Grappig is om te zien hoe daar in en met allerlei wijzen omheen wordt gedraaid.
robbies
Als Boerkamp zijn stal op die 50 ha in Drenthe had gezet, dan had hij helemaal geen vergister nodig. CO2 van 600 auto's reduceren Bekt best lekker, maar hoeveel knalt hij zelf de lucht in met 50% maïsteelt in monocultuur en het versjouwen van voer en mest?
+1
kaas
Hoe duurzaam is het om grond op afstand te kopen en hoeveel subsidie gaat hier in zitten laat hij eerst maar eens het hele plaatje zien kwa rendement en niet de hele berekening prognoses ed maar met 2 jaar en dan onafhankelijk opgesteld want is weer erg gekleurd want hij zit ook in het bestuur van jumpstart daar ontvangt hij ook een x bedrag per jaar voor dus zal hij hem nooit negatief uit spreken over het hele jumpstart verhaal.
George
Allemaal zanik en zever op niks. Da ist.
+2
jg
@George Gekochte publiciteit?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @jg:
Gekochte publiciteit

"Naast melkveehouder is hij vice-voorzitter van coöperatie Jumpstart "

Nou zegt genoeg toch?
robotmelker
@cs-agrar zal binnenkort ook nog wel foqus punten voor die mest pruttel ketel gaan krijgen ook....
hans1980
@cs-agrar geld zat dus
demelkboer
@cs-agrar na dat verhaal can PieterHeeg moest er effe wat positiefs de media in geslingerd worden.
demelkboer
Tja natuurlijk is ie positief. Het ding draait net. Eerst maar eens een jaar draaien en dan horen we wel weer eens an
+2
puntertje
Een megabedrijf zonder weidegang, geen blijvend grasland, voer van ver aanvoeren, goedkope gastarbeiders en een vergister die de bodem vergiftigt. Zie daar het ideaalplaatje van RFC. Zal wel zo goed scoren dat de melk in de Top-lijn kan worden geleverd.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot boerderij , boer en jumpstart ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN