DLV Advies ziet mogelijkheden voor melkveehouders op de termijnmarkt

Met de sterk schommelende prijzen op de zuivelmarkt groeit bij melkveehouders de belangstelling voor het vastzetten van de melkprijs. In België en Duitsland wordt door boeren al volop zaken gedaan op de termijnmarkt. Nederland volgt met een initiatief van DLV Advies in samenwerking met DLV België.

Het gebruikmaken van de termijnmarkt is een manier om de pieken en dalen in de melkprijs op te vangen en zo toekomstige kosten en aflossingen beter te beheren”, aldus Herrold Lammertink, directeur van DLV Advies. “De melkprijs kan variëren van 25 tot 42 cent en prijsverschillen tussen melkverwerkers lijken ook groter te worden. Sinds de quotering is afgeschaft, groeit de wens op veel bedrijven om stabielere marges te realiseren”, vult Dirk Coucke aan, oprichter van DLV België en initiatiefnemer van de Milk Trading Company.

Voordeel van 1 tot 3 euro per 100 kilo
Op de termijnmarkt kan een melkveehouder een jaar vooruit kunt kijken, en de melkprijs wanneer deze op zijn hoogst lijkt, vastzetten. Dat resulteert in een melkprijs die hoger ligt dan gemiddeld. De verwachting is dat op langere termijn 1 à 3 euro per 100 liter melk valt te winnen, stelt Lammertink. "Niet alleen door de prijs op het juiste moment vast te zetten, maar ook doordat de waarde van het te verhandelen product, boter en melkpoeder, stijgt naarmate de handel hiervan toeneemt op de termijnmarkt. In Vlaanderen wordt er sinds eind 2017 op deze manier al gehandeld via de speciaal opgerichte Milk Trading Company."

Nederlandse melkveehouders stappen ook in
Het initiatief voor een Milk Trading Company is in Nederland al omarmd door een groep melkveehouders uit het oosten van het land. Begin 2018 werden hier diverse bijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerden. Driekwart van de boeren heeft 10 tot 40% van de productie ingebracht. De anonimiteit op de termijnmarkt zorgt ervoor dat de handel volgens de daadwerkelijke marktprijs verloopt, zonder onderhandeling. Een systeem waarin alle marktinformatie is vervat en transparant is voor alle deelnemers. Pieken en dalen worden opgevangen door speculanten.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot duitsland , melkprijs , dlv , termijnmarkt , melkveehouders , belgie en zuivelmarkt ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0