Bezorgd planbureau PBL pleit in rapport voor landbouwakkoord



Originele beschrijving

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat de Nederlandse landbouw van de ene affaire naar de andere, staat het inkomen van veel boeren onder druk en worden milieudoelen niet gehaald. In een nieuw rapport pleit het planbureau voor een soort landbouwakkoord van betrokken partijen over het inslaan van een nieuwe koers.

Deel dit artikel

Reacties

diezel
Vond juist het plaatje in het rapport zo indrukwekkend.... 😞

(klik om te vergroten)

George
@diezel

Dat ziet er zwaar kut uit!
achterhoeker2
@George Als je goed wel kijkt, zie je in de schuldpositie een positieve trend breuk.
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
positieve trend breuk.

Als je een positief iets wilt vinden heb je gelijk . De lijn gaat in ieder geval lichtjes omlaag. Maar het is wel de lijn die er het hoogste bovenuit steekt ! Maar ik zie vooral het aantal bedrijven afnemen , de schaalgrootte toenemen , grondprijs stijgen en toch vooral dat de schulden het meest gestegen zijn. Het is dus een feit dat schaalvergroting niet perse zaligmakend is en dat die steeds kleinere groep boeren steeds zwaardere financiële lasten (moeten) dragen.
Coen
@achterhoeker2 , in die trendbreuk is te zien dat er vanaf 2015 meer is afgelost omdat er niet meer / minder is geïnvesteerd in gebouwen en productierechten
+1
nederlandse boer
Begrijp niet goed wat dit rapport en visie nog extra moet toevoegen. Er ligt toch een visie 'grondgebonden melkveehouderij' gedragen door LTO/NZO/etc. waarin stippen aan de horizon staan voor 2025 en 2040?

Ook Schouten schijnt nog weer te werken aan een extra visie boven alle visies en rapporten die er al zijn.

Conclusie:
Blijkbaar heeft het hele rapport 'grondgebonden melkveehouderij' met bindend advies etc. etc. helemaal geen waarde. De regelgevende macht gaat alles alsnog dunnetjes overdoen en gebruikt het rapport als vertrekpunt om hierop (veel) verder voort te bouwen. Had beter geweest dat er helemaal geen rapport 'grondgebonden melkveehouderij' lag, dan had het vertrekpunt niet de stip 2025/2040 geweest, maar de actuele situatie 2018!
jg
@nederlandse boer Is het 65 % RE verhaal de redding voor grondgebonden melkveehouderij ? Nee toch.....
+2
cjw73
@jg zeker niet das ook weer een papieren kwestie..
En papieren problemen vragen om papieren oplossingen.
+4
Frans1
Ben het wel met dit stuk eens.De beleidsmakers lopen constant achter de feiten aan,het ontbreekt al jaren aan kaders waarbinnen gewerkt moet worden,en geen enkele sturing in de gewenste richting,en daardoor wordt de ratrace steeds meer aangewakkert,want onze grondwet regelt wel dat hetgeen je binnen harkt niet meer afgepakt mag worden,alleen generiek,dus komt de pijn bij iedereen terecht.Dit systeem klopt natuurlijk van geen kant
+2
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
,alleen generiek,dus komt de pijn bij iedereen terecht.

Ho ho, grondgebonden bedrijven zijn uitgezonderd geweest van in ieder geval de eerste korting. Van eerlijke verdeling vd pijn is geen sprake.
George
Ik zie ook geen gekke dingen staan en vind het ook wel kloppen wat er geschreven wordt.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , druk en inkomen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN