Foto's: Juni in 56 jaar niet zo droog: waar mogelijk wordt beregend

De maand juni is in 56 jaar niet zo droog geweest als dit jaar. Gemiddeld over het land viel amper regen; 27 mm tegen 68 mm in andere jaren. De droogte is ook goed merkbaar in de gewassen. Waar mogelijk proberen akkerbouwers met haspels hun gewassen aan de groei te houden, zoals Jaap van der Eijk uit Swifterbant die met zijn zoons Jan Jaap en Pieter een beregeningsinstallatie aansluiten in een perceel consumptieaardappelen.
De eerste maand van de zomer was warm en droog met een tropisch einde. WeerOnline meldt dat de gemiddelde temperatuur in deze maand uitkwam op 17,5 graden, terwijl 15,6 normaal is. Dat maakt deze juni de warmste sinds het jaar 1901. Ook de laatste dagen van juni verlopen warm. Dit weekeinde wordt het lokaal 30 graden.
Overal in het land draaien ze momenteel overuren: de regenhaspels. Maar zeker ook de bezitters en/of huurders van deze onmisbare beregeningsinstallaties. Voor hen zijn het extreem lange en vermoeiende dagen, met het continu verplaatsen en weer opnieuw aansluiten om de naar vocht snakkende gewassen voldoende water te kunnen geven. Zo ook in Swifterbant (FL), waar vader Jaap van der Eijk (68) en zijn beide zonen Pieter (40) en Jan-Jaap (37) al enkele dagen druk zijn met de beregeningswerkzaamheden. Het familiebedrijf/maatschap dat vanuit Waddinxveen al sinds 2004 is neergestreken op voormalige proefboerderij De Minderhoudhoeve, werkt zich van ’s morgens vroeg tot laat in de avond een slag in de rondte. En ook 's nachts is de sproeier actief. Akkerbouwbedrijf Van der Eijk omvat 225 hectare met een teeltplan van consumptie- en pootgoedaardappelen, uien, suikerbieten, tarwe en koolzaad.
Lees ook verder onder de foto's.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , zomer , swifterbant , tarwe , sproeier , temperatuur , droogte , druk , warm , Uien , suikerbieten , koolzaad , proefboerderij , aansluiten , 2004 , Gewassen en haspels ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0