Solar Magazine - Minister Wiebes: salderingsregeling zonnepanelen vervangen door terugleversubsidie, terugverdientijd blijft 7 jaar

Nieuwe saldering zonnepanelen in de maak

Reacties

Jack Rijlaarsdam
Bijzonder. Subsidie is bedoeld om innovatie aan te jagen. Dit geld kan beter in ontwikkeling van energie-opslag gestoken worden.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam welke innovatie is niet op gang geholpen met subsidie, misschien wel 99% en vanuit daar komen de verbeteringen.

Maar deze nieuwe regeling klinkt leuker dan het is, de huidige salderingsregeling kost de overheid te veel misgelopen energiebelasting. Dat is de achterliggende gedachte. Zie het bij mij zelf, grofweg 75% van je energienota is belastingen. Sinds ik de zonnepanelen heb is het via het salderen terug gegaan naar 0 euro. Praat je in mijn geval over zo'n 3500 euro misgelopen belastingen. Daar gaat Wiebes ook van wieberen dunkt mij
m uut m
@van Ittersum
Welke subsidie heeft innovatie bevorderd?
Subsidie werkt stroperig en is niet de olie om de innovatie te versoepelen.
Echte innovatie behoeft geen subsidie!
van Ittersum
@m uut m op gang geholpen..de wereld is groter daarin dan wij denken mksubsidieadvies.nl/top-5-subsidies-innovatieve-be…
m uut m
@van Ittersum
Heb ook vrienden en kennissen in totale andere branches.
Maar we komen allemaal tot de zelfde conclusie dat subsidies stroperig werken.
Meer dan de helft van de subsidies komen niet waar ze moeten zijn.
Het zijn voornamelijk de adviesbureaus en TU delft en de WUR die het er goed mee hebben.
Ik heb zelf ook in een traject meegedraaid.
Totaal 240.000 euro onderzoek op mijn bedrijf er is hiervan geen cent voor mij overgebleven. 25.000 euro aan advies en 215.000 voor de WUR .
Mijn ingebrachte uren waren niet declareerbaar!
Een goede innovatie betaalt zichzelf.
+1
van Ittersum
@m uut m alles werkt stroperig. Maar het systeem verander je niet. Diegene die het kunnen veranderen veranderen dit niet omdat ze er zelf baat bij hebben dat het zo blijft. Komen we dan even terug op mijn topic, Wiebes giet het nu in een soort subsidie die zichzelf betaald omdat we straks wel weer energiebelasting moeten betalen en een deel terug vloeit in vergoeding voor teruglevering. Oftewel veel uitgeven voor extra panelen om zoveel terug te leveren om de energiebelasting te compenseren, totdat ze dat ook weer aanpakken.
+2
diezel
Quote Reactie van @van Ittersum:
Oftewel veel uitgeven voor extra panelen om zoveel terug te leveren om de energiebelasting te compenseren, totdat ze dat ook weer aanpakken.

Het grote addertje is dat de uitrol van de Slimme Meters in 2020 compleet moet zijn
Onderstaand de EPEX-uurtarieven.
Nog wat meer zonnepanelen leggen in Nederland en je mag/moet 's zondagmiddag bij gaan betalen als de zon schijnt. 😄

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
jg
van Ittersum
@diezel fiscaal waren de zonnepanelen binnen 3 jaar al gelijk, maar alles went en helemaal een stroomrekening van 0 euro
diezel
@van Ittersum
Helemaal gelijk hoor.
Ben enkel wat aan het uitvogelen hoe ik als veredelde burger zo min mogelijk een oor aangenaaid ga worden in de nabije toekomst.
Sunpowersystems
@diezel De gemiddelde bezitter van zonnepanelen heeft met de EPEX niet zoveel te doen. Dit is alleen voor handelaren/speculanten, grote industriële verbruikers en grote elektriciteitsproducenten. En als je dan toch echt bang bent dat je op zondagmiddag bij moet betalen, nou, dan zet je hem toch gewoon uit. Gaat makkelijker dan 10 koeien tegen het einde van het jaar de deur uit in het quotumtijdperk. En op maandag weer aanzetten idem dito.
+1
diezel
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
De gemiddelde bezitter van zonnepanelen heeft met de EPEX niet zoveel te doen.

Over 1½ jaar heeft iedereen een slimme meter. Toch?
De EasyJets en de Ryanairs van de stroomwereld zijn er al klaar voor...
tweakers.net/nieuws/122831/…

"Slimme meters met zonnepanelen, niet altijd de slimste stap

De salderingsregeling is een regeling die van toepassing is tot en met 2020. ….
….Het zou best eens kunnen zijn dat de salderingsregeling wordt afgeschaft of beperkt, althans dat heeft minister Kamp op 2 juni 2014 in de tweede kamer al laten doorschemeren. In dat geval krijgt u geen of minder geld voor teruggeleverde kilowatturen op zonnige dagen."

zonnepanelen.net/slimme-meters-na-2020/
p.s. Heb niets tegen zonnepanelen. Probeer enkel wat uit te vogelen welke richting Wiebus en consorten de burger in wil "sturen".
Sunpowersystems
@diezel Denk niet alleen in bedreigingen, maar ook in kansen.
dejongodoorn.nl/energieopslag/
pietjepuk
Quote Reactie van @diezel:
salderingsregeling wordt afgeschaft of beperkt,

gokje voor de boeg. De gemiddelde burger kan blijven salderen maar de kw daarboven worden afgeschaft. Dus de boeren die de schuren vol hebben liggen mogen over het merendeel van de stroom die ze gebruiken 20 cent betalen en wat ze terug lever krijgen ze een derde.
dewittemotor
@Sunpowersystems Een deskundige. Wat kan de invloed zijn van dit alles, voor een boer die zijn dak vol heeft liggen met panelen in de SDE met vergoeding van zeg 12,3 cent per kWh. en deze termijn loopt nog 14 jaar
van Ittersum
@dewittemotor en dat op een investering die kleiner is dan 1 euro/kWh, oftewel meer als 12% bruto rendement. Echt dan moet je toch lachen hoe scheef alles is en het geld gewoon op je dak ligt, geen arbeid, geen risico. Dan is melken en je een hernia werken om die fosfaatrechten maar boven water te krijgen alleen voor het domme volk weggelegd
Sunpowersystems
@dewittemotor Geen. Zoals het er nu uitziet gaat de nieuwe regeling ( die nog uitgewerkt moet worden ) gelden voor de salderingsprojecten vanaf 2020. Voor zowel nieuwe als bestaande installaties. De SDE projecten achter een grootverbruik aansluiting vallen hier niet onder. Zo als ik het nu zie gaan de salderingsprojecten een beetje werken zoals de huidige SDE projecten. De getalletjes worden later bekend gemaakt maar misschien is het wel mogelijk bij een kleinverbruiker rendabel energie te produceren om op het net te zetten.
dewittemotor
@Sunpowersystems Oke duidelijk, bedankt
dewittemotor
@m uut m Dan ben jij niet de allerslimste. Als ik niet mee mag delen, wordt er bij mij niets onderzocht
m uut m
@dewittemotor
Niet alles draait om geld.
+6
dewittemotor
@m uut m Dat klopt, maar ik heb er toch ernstig moeite mee, dat ik als boer altijd voor 0 euro per uur deel mag nemen aan zo'n projecten, terwijl de overige deelnemers allemaal 100 euro of meer tellen. Bij hun draait het namelijk wel alleen maar om het geld

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zonnepanelen , solar , terugverdientijd en vervangen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2.970