Veehouderij is zo goed als failliet

De veehouderij levert de maatschappij veel minder op dan gedacht. De sector kan uitsluitend voortbestaan omdat die de milieurekening niet betaalt.

Door Henk Moll, Paul Struik en Roos Vonk


De intensieve veehouderij gaat wereldwijd gepaard met grootschalige problemen. Naast negatieve effecten op volksgezondheid (door fijnstof, zoönosen, resistentie van ziekteverwekkers tegen antibiotica, vervuiling van drinkwaterbronnen) en dierenwelzijn noemen wij biologische en landschappelijke vernieling van het boerenland en aangrenzende natuurgebieden (door egalisering, vermesting, verdroging, verzuring, gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen), en de sociale en ecologische gevolgen van de import van veevoer en verspilling van schaarse hulpbronnen. Bovendien is de veehouderij een belangrijke bron van broeikasgassen, waarvan de uitstoot volgens de klimaatdoelstellingen van Parijs in 2030 gehalveerd moet zijn. De grote rol van de veesector hierin is welbekend: de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (2014), de Sociaal-Economische Raad (2016) en de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (2018) gaven hierover duidelijke en steekhoudende adviezen, die achtereenvolgende kabinetten grotendeels hebben genegeerd. Ook de EU houdt de intensieve veehouderij met geldverslindende subsidies in stand.

De reden dat de sector nog steeds op zoveel politieke steun kan rekenen lijkt in zijn vermeende economische betekenis te liggen, maar deze wordt in onze ogen schromelijk overschat. In Nederland levert de veehouderij bijvoorbeeld minder dan een half procent van het nationaal inkomen, terwijl zij maar liefst voor 10 procent bijdraagt aan broeikasgasemissies. Wanneer de kosten van milieu- en klimaatschade worden verdisconteerd, is het rendement van de veehouderij zelfs negatief. TNO berekende dat de toegevoegde waarde van de varkenshouderij 2,7 miljard euro is, terwijl de maatschappelijke kosten door belasting van natuur en milieu 4 miljard bedragen.

Bron

Deel dit artikel

Reacties

Melkveehoudernh
Zielig, dat mensen die moeten leven door hun handje op te houden, om maar weer een onderzoekje gefinancierd te krijgen. Hardwerkende veehouders op de hak moet nemen om hun gezicht weer eens in de krant te krijgen. Aldoor weer het zelfde verhaaltje, en als ze nu begonnen over de diesel die er verstookt wordt in de trekkers, vrachtwagens, fabrieken en boten die de landbouw nodig heeft. nee, het zijn altijd weer de dieren die het gedaan hebben, niet de 83 miljoen mensen die er elk jaar meer op deze aarde rondlopen. Al deze mensen zullen willen eten, en niet alleen een grasspriet en een sojaboon. Dus als jullie willen dat er minder landbouw komt, begin dan met het terugdringen van de hoeveelheid mensen op deze aardkloot. Maar das niet zo populair geloof ik........
ceessie
@Melkveehoudernh Mooi gesproken, het is wel de waarheid.
Melkveehoudernh
Ow, en als ze beginnen over fijnstof, zoönosen, resistentie van ziekteverwekkers tegen antibiotica enz. Begin eerst eens in de humane gezondheidszorg wereldwijd om niet voor elk hoestje antibiotica voor te schrijven. en kinderen die van boerderijen komen hebben nog altijd een betere gezondheid als uit de stad, zal dus wel beetje meevallen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot dierenwelzijn , veehouderij , milieu , belasting , veevoer , resistentie , antibiotica , varkenshouderij , natuur , tno , uitstoot , natuurgebieden , rendement , failliet , toegevoegde waarde , inkomen , volksgezondheid , betekenis , 2014 , parijs en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!