'Liter biobrandstof maken, kost liter benzine'

'Om een liter biobrandstof te maken, is een liter water en een liter benzine nodig', geeft hoogleraar Philipp Pattberg van de Vrije Universiteit Amsterdam aan.

'Om een liter biobrandstof te maken, is een liter water en een liter benzine nodig', geeft hoogleraar Philipp Pattberg van de Vrije Universiteit Amsterdam aan.

Autorijden op biobrandstof uit voedselgewassen als mais, suikerriet of palmolie, het leek zo mooi. In Europa mag 7 procent olie uit voedselgewassen in benzine en diesel worden bijgemengd, in Nederland 5 procent. Nederland en de Europese Unie (EU) buigen zich er nu over of dat zo moet blijven.

Sinds biodiesel de afgelopen vijftien jaar in de EU flink wordt gestimuleerd en aan populariteit wint, luidt er ook kritiek. Biobrandstof gemaakt van voedselgewassen zou druk leggen op schaarse landbouwgrond, leiden tot monoculturen, afname van biodiversiteit en broeikasgassen veroorzaken.

Pattberg: 'Mijn afdeling onderzoekt alle aspecten, van plant tot tank. En biobrandstof is niet alleen in competitie met voedsel, maar ook met water en land. Om een liter biobrandstof te produceren, is een liter water én een liter benzine nodig.'

Enorm gestimuleerd
In de jaren zeventig was de productie van biobrandstof kleinschalig en lokaal. Maar door overheidsbeleid is het enorm gestimuleerd met subsidies. En dat heeft de vraag kunstmatig omhoog gedrukt, waardoor er een internationale markt is ontstaan. Toen is de discussie op gang gekomen over hoe biobrandstof de voedselzekerheid kan bedreigen.

'Biobrandstof is volgens sommige studies slechter voor het klimaat dan gewone benzine', zegt Pattberg. 'Belangrijk is om te bepalen wat je wilt bereiken met biobrandstof. Wil je minder uitstoot van broeikasgassen? Wil je minder afhankelijk zijn van bepaalde olieproducenten? Of doe je het om de werkgelegenheid te steunen?'

In Brazilië is de technologie van bio-ethanol al vijftig jaar in zwang, omdat het land minder afhankelijk wilde zijn van de internationale oliemarkt. 'Er is competitie tussen de drie doelstellingen klimaat, markt en werkgelegenheid, hoewel het meestal om alle drie gaat', zegt Pattberg.

Deel dit artikel

Reacties

+3
Grasbaal
Weer een milieuluchtballon lek geprikt...
van Ittersum
@Grasbaal ach, om een liter cola te maken is weer 70 liter water nodig. Dus in dat opzicht....nos.nl/artikel/…
grös
Quote Reactie van @van Ittersum:
liter cola te maken is weer 70 liter

En ook daar zit maar 6% btw op (net zoveel als groente/fruit/zuivel), de meest overbodige rommel die er is, als suiker vandaag werd uitgevonden kwam er direct een verbod op.
+2
de hoef
Quote Reactie van @Grasbaal:
milieuluchtballon lek

wij gaan het nog meemaken dat het weer op zijn pootjes terecht komt met de landbouw en alle andere fratsen
j h p
@de hoef Links of rechts? 😉
de hoef
@j h p als het te mooi is draait het weer om , en als het te gek wordt ook
arjankok
@Grasbaal de volgende is het klimaatgate, maar niet nadat de huidige generatie de tol betaald en het leven gelaten heeft
cornelissen
Mis de onderbouwing nog een beetje
van Ittersum
@cornelissen hoe relevant is het als de mens in alle zijn doen en laten een negatieve voetprint heeft. Duurzaam is maar een woord, minder milieubelastend zou eerlijker zijn
Sunpowersystems
@cornelissen Gaat mij net zo. Het bekt natuurlijk wel lekker om te zeggen voor één liter biobrandstof ben je één liter benzine (diesel, kg aardgas) nodig plus één liter water. Maar klopt dit ook?

Persoonlijk ben ik niet zo'n voorstander van biobrandstof, daar ga je geen voedselgewassen voor gebruiken. Maar dat is persoonlijk.

Ik heb even opgezocht dat een ha koolzaad ongeveer 1500 liter raapolie kan opbrengen. Zou daar 1500 liter benzine/diesel voor nodig zijn om te zaaien, verzorgen, oogsten, transporteren, be- en verwerken, nog een keer transporteren? Lijkt me veel. Wel weet ik zeker dat die hectare koolzaad aan 1500 liter water lang niet genoeg heeft. Dus wat is de waarde van zo'n oneliner??
pieta
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
Zou daar 1500 liter benzine/diesel v

Benzine met diesel vergelijken zal zo direct niet opgaan. En ja, wellicht als je het ploegt/zaait en oogst met een auto(op benzine) dat je toch wel behoorlijk wat benzine nodig hebt.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
Wel weet ik zeker dat die hectare koolzaad aan 1500 liter water lang niet genoeg heeft.

Meeste van dat benodigde water valt vanzelf uit de lucht, wordt dat anders dan opgevangen en hergebruikt?
Wilbert
@cs-agrar denk dat dit excl regenwater is op de akker. Voor het schoonmaken van de verschillende machines is al wat water nodig en mogelijk tellen ze het water voor gewasbeschermingsmiddelen erbij op. Dat is vaak oppervlakte of bronwater.
Elvis
@Sunpowersystems de kunstmest is al 500 liter denk
Wiecher
@cornelissen Ja, wat nog meer mist... Hoeveel energie het kost om 1 liter benzine te maken.. !

Om die liter benzine te maken die het kost om 1 liter biobrandstof te maken.. ? Energie om de ruwe olie op te pompen (voor bronontwikkeling, personeel, machines, etc, etc). Energie om vervolgens de olie te transporteren naar raffinaderijen in europa (Rotterdam. Energie en grondstoffen om die ruwe olie te raffineren tot 1 liter benzine.. Afvalstoffen verwerken... Energie voor transport van die benzine..

Dus misschien kost dat bij elkaar ook wel weer een liter benzine (omgerekend naar energie) om 1 liter benzine te maken.. Dus kost een liter biobrandstof 2 liter benzine-energie.
Koeien boertje
Met zonnepanelen en windenergie is het niet veel anders.
In alle auto's een grote açcu zetten en een paar kernreactoren bij zee zetten is de oplossing ook niet.
grös
@Koeien boertje
Die hybride is op de lange termijn schadelijker als een gewone benzine-auto, accu's gaan kapot, moeten nieuw gemaakt worden in China, het is gewoon de vervuiling verplaatsen, niet verminderen. Met de landbouw hetzelfde, hier moet alles met ad-blue, egr, en ondertussen gaat alle oude machines op export naar landen waar ze het tropisch regenwoud om zeep te helpen.
+1
Twentsch Land
@grös

Fossiele brandstoffen houdt ook een keer op......om een vervanging te zoeken tegen de tijd dat het op is of zeer moeilijk bovenveldts te krijgen werkt niet.....nu alternatieven bedenken is verstandig. Alles heeft een aanlooptijd nodig, ontwikkeling staat niet stil......de problemen bij de nu bedachte alternatieven zijn over een aantallen jaren niet meer aan de orde, gewoon omdat daar ook wel weer een oplossing voor is uitgevonden.
+2
diezel
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Fossiele brandstoffen houdt ook een keer op.....

Elk jaar worden er mondiaal vele honderden nieuwe gascentrales bijgebouwd.
Nederland is/wordt de grootste gas-rotonde van heel Europa.
Er is mondiaal zoveel aardgas dat de prijs helemaal door het putje gaat.

En jouw hebben ze wijsgemaakt dat wij hier "van-het-gas-los" moeten? 😞 😞

(klik om te vergroten)

Twentsch Land
@diezel

Mooi dat je denkt dat fossiele brandstoffen alleen uit gas bestaan.

Maar om het maar even alleen bij het gas te laten.....denk je dat verschuiving,aardbeving en verzakking verleden tijd is ?

Ik denk van niet, dat wat in Groningen speelt is nog maar het begin 😉
+1
diezel
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Maar om het maar even alleen bij het gas te laten.....denk je dat verschuiving,aardbeving en verzakking verleden tijd is ?

Nee, die aardbevingen is bepaald geen verleden tijd.
Maar denk dat die Groningers meer gebaad zijn met goede vergoedingen voor aardbevingsbestendige huizen/bedrijfsgebouwen dan wat "ze" nu in de nationale planning hebben zitten.
EN als opslagplaats dienen voor de grote gas-rotonde NordStream EN volgestopt worden met mega-windmolenparken.
Lekker voor die mensen daar.
Nederland gaat "als enig land van-het- gas-los". En de Groene Kerk maar subsidie-slurpen tot de pot leeg is. Wat zijn we toch een onnozel land. 😞
+1
Wilbert
@diezel groene energie is binnen 10 jaar goedkoper dan fossiel
independent.co.uk/environment/…
Is ook de enige manier om het klimaatprobleem op te lossen. Zo niet, dan verstoken we alsnog alle olie en gas wereldwijd.
diezel
Quote Reactie van @Wilbert:
groene energie is binnen 10 jaar goedkoper dan fossiel

Ja, dat gaan wij hier gelukkig helemaal anders aanpakken dan al die domme voorlooplanden. 😄

(klik om te vergroten)

+1
Sunpowersystems
@diezel Bij welke energieleverancier kan een huishouden dat 2500kWh per jaar verbruikt de elektra inkopen voor 10,6ct?
diezel
@Sunpowersystems
Het was een Eurostat-plaatje van 2017, maar vind het voor Nederland ook laag. Andere staatjes geven idd hoger aan.
1-stromvergleich.com/download/…
En toch. Doe je momenteel de energie-check van 1000-2500 kWh kom de goedkoopste op gemiddeld 13 ct.
gaslicht.com/
van Ittersum
@diezel zijn wel meer enorme dingen scheef. Op alles zit mega veel belastingen, milieuheffingen, CO2 kosten enz.

Behalve op: kerosine, de meest vervuilde vervoers-en transportmiddel...niks, noppes, nul!!!
grös
@Sunpowersystems
Buitenland zal wel met ander belastingsysteem werken.
Sunpowersystems
@grös Ik kon het niet laten en moest het even uitzoeken. Een gezin dat 1000 kWh verbruikt ( zo laag ben ik ze in de praktijk nog niet tegen gekomen) betaalt € 142,51 aan energiebelasting. Maar krijgt een korting op energiebelasting van € 373,31. Jawel, netto ontvangen ze meer dan ze betalen. Hier zit dus het grote prijsvoordeel bij laag gebruik.
pieta
@grös Waterstofauto. Stond vd week in de krant. Toyota is het aan het uitrollen. Die zijn ook begonnen (en uitgelachen) met de Prius hybride.
+1
m uut m
@pieta
Dat is een betere oplossing.
Iedereen de daken vol met zonnepanelen en zelf waterstof maken.
grös
@m uut m
Klinkt leuk, een woonwijk vol waterstofbommen.
Al die troep moet je voor de consument verbieden en gewoon in industriële parken plaatsen, op daken van bedrijfshallen is nog ruimte genoeg.
paul1
@pieta waterstof produceren kost ook energie
+3
Noorderling
@paul1
nu zijn er plaatsen waar zonnepanelen uitgeschakeld worden omdat het net de stroom niet kwijt kan op een zonnige dag. Dat gaat het probleem worden van de komende 10 jaar, hoe benut en transporteer je de wind en zonne energie. Het hele net is hier niet op ingericht.

Al met al levert het flinke wisselingen in voltage op over de dag. Centrales kunnen niet even snel meer stroom produceren wanneer er een wolk over een deel van nederland komt aanzetten. Meten hier voltages tussen de 195 en 240 volt in het stopcontact. Zeker wanneer je zonnige dagen hebt in het voor/najaar, maar de zon al optijd onder gaat, mensen thuis komen rond 6-7uur thuis en slingeren vanalles aan, het melken en koelen begint en dan heb je een flink dal. Ampères gaan omhoog en apparatuur kapot.
Sunpowersystems
@Noorderling Hoe gek het ook klinkt, zonnepaneelinstallaties kunnen juist bijdragen aan de stabiliteit van het net. Als er een probleem is met de netspanning is dit een plaatselijk probleem door te klein gedimensioneerde kabels van de netbeheerder. Een te lage spanning (en 195 volt is te laag) kan nooit veroorzaakt worden door een pv installatie. De netspanning mag fluctueren tussen de 207 en 253 volt, gaat het daar buiten mag je de netbeheerder daar op aanspreken. Zij zullen het probleem op moeten lossen door dikkere kabels te leggen.

Om het geleverde vermogen van een kolencentrale te wijzigen heb je een halve dag tijd voor nodig. Een gasgestookte centrale laat zich sneller aanpassen. Gelukkig weten de energieleveranciers hoeveel vermogen op een bepaald tijdstip van de dag gevraagd zal worden en anticiperen ze hierop.

Het geleverde vermogen van een pv installatie aanpassen is kwestie van seconden. Je kunt dus zeer snel en zeer fijnmazig je netwerk beheren. In Duitsland waar dit probleem al jaren speelt, is het verplicht bij nieuwe installaties, dat de netbeheerder via het internet de omvormer in productie kan aanpassen. Dit komt de netstabiliteit ten goede.

Verder zullen alle omvormers uitschakelen wanneer de spanning boven de 252,5 V of beneden de 207,5 V komt. Wettelijke eis. De te lage spanning van 195 V wordt dus mede veroorzaakt juist door het afschakelen van de pv. Nogmaals: Netbeheerder inschakelen en op laten lossen. Want zo hoort het niet. Succes!
Noorderling
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
Als er een probleem is met de netspanning is dit een plaatselijk probleem door te klein gedimensioneerde kabels van de netbeheerder

Dat plaatselijke is dus geheel Nederland. Het complete net is zeker in de buitengebieden totaal gedateerd, laat staan ingericht op de productie en transport van groene energie. Naar een nieuw industrieterrein of woonwijk wordt wel een nieuwe aansluiting gelegd, maar zeker de buitengebieden waar telkens meer stroom gevraagd wordt en nu ook geproduceerd loopt men gigantisch achter vergeleken bij de ontwikkeling aan panelen en windenergie.

Daarnaast koop je geen zonnepanelen om ze uit te schakelen wanneer het mooi weer is, dan moeten ze juist geld opbrengen. Het is een kwestie van tijd en het salderen gaat er af en dan ga je zeker met panelen nat.

Als melkveebedrijf ben je in de schemer/donker stroom nodig, akkerbouwers juist in het najaar en wintermaanden voor de koeling en ventilatie van de oogst in de schuur. In de melkveehouderij zal je stroom 24uur op moeten kunnen slaan t/m de ochtenmelking. In de akkerbouw zal je de energie een half jaar op moeten kunnen slaan. Dat gaat laatste gaat hem dus sowieso niet worden. Ik zie veel meer in (kleinschalige) windenergie. Heb je een veel vlakkere energieproductie op de momenten van de dag en jaar dat je het nodig bent.

Dat laatste zijn we mee bezig, alleen ben je afhankelijk van een instantie die niks wil en kan. Daarnaast zijn ze maar voor een bepaald bedrag aansprakelijk wat totaal geen zoden aan de dijk zet. "Dat zijn de algemene voorwaarden en bel je eigen verzekering maar op" Daarmee kom je er ook niet. Of ze meten een afwijking die toevallig net binnen de marge valt. Als het teveel kost en je op het eind van de kabel zit ben je simpelweg niet interessant genoeg.
Sunpowersystems
@Noorderling Ik heb me waarschijnlijk onvoldoende duidelijk uitgedrukt. De eisen aan de spanning in de meterkast zijn vastgelegd in de Netcode Elektriciteit. De netbeheerder dient zich hieraan te houden, of je nou in de drukke stad of ergens achteraf woont maakt geen verschil. De ACM (autoriteit consument en markt) ziet hier op toe. Bij een geschil met de netbeheerder kan men zich ook tot de ACM wenden. Dus de opmerking je hebt te maken met een instantie die niks wil en niks kan gaat niet op. Je hebt te maken met een instantie die gewoon bepaalde verplichtingen heeft. Gewoon bellen en ze gaan een onderzoek instellen. Zelf na installeren van de wat grotere systemen bij klanten in het buitengebied meerdere keren een probleem met het oplopen van de spanning tegengekomen en na melding bij de netbeheerder keurig opgelost. Of door aanpassen van de spanning in de trafo, of door vervanging van de kabel. Maar nog nooit tegengekomen dat de netbeheerder niet thuis geeft.
+1
m uut m
@paul1
Vandaar ook zonnepanelen.
Met electrolyse kun je waterstof maken.
grös
Quote Reactie van @paul1:
waterstof produceren kost ook energie

Electriciteit, misschien kun je electriciteit uit windmolens en zonnepanelen wel veel goedkoper opslaan in waterstof(tanks) als in accu's. Dit kun je natuurlijk ook in de sahara produceren waar je het meeste zonuren hebt. Het probleem met windmolens en zonnepanelen is immers dat je geen constante levering van stroom hebt.
George
Quote Reactie van @pieta:
Waterstofauto. Stond vd week in de krant. Toyota is het aan het uitrollen. Die zijn ook begonnen (en uitgelachen) met de Prius hybride.

In de jaren 90 reden er op de luchthaven van München al BMW 7 series Hydrogen op waterstof als taxi rond en was daar een waterstof tankstation. BMW was toen al heel ver maar daarna nooit meer iets van gehoord.
Twentsch Land
@George

Daarna nooit meer iets van gehoord....logisch....economie wordt nog steeds bepaald door olie.
brabo
Quote Reactie van @George:
BMW was toen al heel ver maar daarna nooit meer iets van gehoord.

niet zo erg om niks meer van BMW te horen 😄
henrivanpanhuis
@George
Zou het ook niet met veiligheid te maken hebben? Ik begreep dat de druk 700 bar is in een waterstoftank van de auto.
Jaap40
@henrivanpanhuis het zal eerder een politieke oorzaak hebben dat waterstof niet van de grond komt. Olie bepaald voorlopig.
Farma_boerke
Quote Reactie van @Koeien boertje:
een paar kernreactoren bij zee

Misshien toch landinwaarts zetten. Japan heeft slechte ervaring nabij de zee.
Hans19
@Farma_boerke Het lijkt me dat kernreactoren bij zee, zo dan niet bij veel water, in de buurt moet zitten voor het afkoelen van bepaalde processen.
grös
@Hans19
De modernste kernfusiereactoren zijn wel een goed alternatief, ze zijn alleen nog in ontwikkeling en er kleven veel minder risico's aan als die antieke dingen uit de jaren '60 die nu nog draaien, binnen 10 jaar verwachten ze wel een doorbraak in de ontwikkeling.
+1
achterhoeker2
@grös Kernfusie is alleen nog maar op laboratoriumniveau gelukt , en dat ging zeer moeizaam en hoge kosten.
+2
George
Wordt altijd moe van dat gezever over schaarse landbouwgrond en verdringing van voedselproductie en voedselzekerheid. Ze kunnen wat mij betreft niet genoeg Biobrandstof maken want voor voedselproductie wordt toch veel te weinig betaald omdat er veel te veel van alles is.
+1
Jaap40
@George inderdaad, landbouw grond vol zetten met zonnepanelen en windmolens. Hoe minder agrarische productie, des te hoger de prijzen. Met de energie inkomsten erbij een mooi inkomen😁😁.
cs-agrar
Tja, dat kon je in 5min nog wel bedenken..

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , biobrandstof , akkerbouw , benzine en amsterdam ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0