Drama voor melkveehouders: 'De minister moet eens wat gaan doen'

Het nieuws dat melkveehouders geen extra fosfaatrechten krijgen toegekend, is hard aangekomen. Een grote groep boeren verenigd in actiegroep 'Innovatief uit de Knel' heeft een brandbrief geschreven om de noodklok te luiden. Ze willen dat minister Carola Schouten van Landbouw in actie komt.

Deel dit artikel

Reacties

+2
cjw73
Och och begint het tranentrekken nu weer.😭😭😭
groeier
@cjw73
Idd krokodillentranen, deze groep zijn niet de echte knelgevallen.
+20
Melkveehoudernh
@groeier helemaal gelijk groeier, de echte knelgevallen zijn de 90 procent die gewoon normaal gedaan hebben de afgelopen tien jaar. geleidelijk gegroeid, en nu ineens bijna 10 procent mogen inleveren wegens wangedrag van een kleine groep.
+1
verbi
@Melkveehoudernh Wat een flauwekul.
We hebben netjes een mileu vergunning gekregen en een NB vergunning de mestverwerking voor grondgebondenheid hadden we voor elkaar de MDV was in orde, de mestafzet geregeld en dat heeft onze lagere(gemeente) (midden) provincie en hogere overheid goedgekeurd. De financiering is er op afgestemd en dan proberen ze ons de nek om te draaien. Ze hebben zelf hun huiswerk niet gedaan.En als je geen verschil wilt maken dan hadden ze de grondgebonden boeren (lees mileudefensie) ook 8.3% moeten korten. Want het hele grondgebonden verhaal is een grote bende en dat weten ze zelf ook.En voor de duidelijkheid ik ben niet mega heb nu 88 koeien in een stal van 2014 waar er 130 in kunnen met bijbehorende financiering. Onze zaak ligt onder de rechter en we zien wel hoe het loopt maar mijn steun krijgen ze!!!!
+3
Melkveehoudernh
@verbi wat nou grondgebondenheid onzin, iedere boer hoort gewoon genoeg grond om huis te hebben liggen om zn dieren te kunnen laten grazen en geen onnodig gesleep met voer en mest in de hand te werken. als er nou ergens gedonder is, is het wel in de mestshandel/verwerking. Op papier netjes geregeld, en de stront mooi op die paar eigen bunders om huis heen dumpen.
+1
cjw73
@verbi begrijp het wel maar je hoeft er niet op te rekenen dat je er rechten voor krijgt want zo zijn er nog wel een paar duizend boeren. Heb hier ook een stal voor 120 koeien waar 70 in zitten. Maar ga gewoon maar rustig door.
+5
robbies
@verbi jij hebt - net als ik- gewoon liggen slapen. Als je stal in 2014 klaar was had je op 2 juli je stal vol kunnen hebben. De eerste varkensboer die een jaar lang zijn stal leeg kan laten staan, moet ik nog tegenkomen
+3
labella
@verbi Een nieuwe stal moet gelijk vol!!! Bouwen voor leegstand kan nooit uit!!!! Daarom snap ik niet als een stal in 2014 klaar is die niet gelijk vol gezet is. Wij hebben begin vorig jaar voor al het extra vee fosfaatrechten gekocht voor 115 euro/kg en dat had jij toen ook kunnen doen! Nu niet liggen piepen dat de rechten veel te duur zijn en dat je ze gratis wil, dat wil iedereen wel.
Frans1
Quote Reactie van @labella:
en dat had jij toen ook kunnen doen!

Jij weet niet wat een ander kan.Het kan om verschillende redenen niet goed uitkomen om te investeren op een bepaald moment
+1
verbi
@Frans1 Dat bedoel ik dus.
+2
robbies
Quote Reactie van @verbi:
En voor de duidelijkheid ik ben niet mega heb nu 88 koeien in een stal van 2014 waar er 130 in kunnen met bijbehorende financiering.

ik heb er nu ook 88 in een stal voor 120 uit 1982. Ben ik een knelgeval?
+5
Frans1
Quote Reactie van @verbi:
En als je geen verschil wilt maken dan hadden ze de grondgebonden boeren (lees mileudefensie)

Wat is dit toch steeds voor een achterlijk vergelijk.Hier 100% eigen mestplaatsing,dus ik vind het terecht dat ik niet gekort ben,omdat ik ook geen overschot veroorzaak.Grondgebonden ben je niet toevallig verbi,omdat NL een klein vol landje is wat veehouderij betreft,hebben wij altijd de visie gehad dat mestplaatsing belangrijk is,was ook onze verwachting dat deze leidend zou worden na einde quotering,maar dat is dus een misrekening geweest.Maar we blijven die lijn gewoon volgen om voldoende grond onder de koeien te houden,vind dat mooi werken,gewoon alles in eigen hand,niet afhankelijk van derden
+1
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
,gewoon alles in eigen hand,niet afhankelijk van derden

Ook niet van een financier? Als ik de grond koop om grondgebonden te worden dan word ik afhankelijker dan wat ik nu ben.
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Ook niet van een financier?

Nee,als je koopt is de financiering al geregeld,en op te brengen,anders krijg je de financiering niet rond 😁
+1
pieta
@Frans1 Ja ja, dus als je mestafzet regelt voor een bepaalde prijs dan ben je ook niet onafhankelijk? Ook jij weet wel beter. Het is natuurlijk heel mooi als je grondgebonden bent en dat als strategie ook blijft. Maar begin me dan niet over onafhankelijkheid. 😁 Ook dan zijn de meeste nog wel wat afhankelijk. Ik ben begonnen op een behoorlijk intensieve beginsituatie. Nu al behoorlijk wat extensiever. Maar ik streef niet per se naar grondgebonden. Wel zelfvoorzienend voor ruwvoer.
+8
cs-agrar
Quote Reactie van @Frans1:
.Grondgebonden ben je niet toevallig

Tis ook wel eens net in welk gebied je woont, intensiteit om je heen en je eigen financiele situatie. Voorts, als je altijd de mest bij een buurman oid op zijn grond weet te plaatsen, ben je in mijn ogen ook grondgebonden, niet geheel onlogisch gedacht volgens mij. Waarom moet je alle grond in eigendom hebben of op naam hebben? Dan kan je ook wel de stelregel gaan hanteren dat alleen alle afbetaalde grond telt voor grondgebonden, immers de rest is anders van de bank of de investeerder.
pieta
@cs-agrar Dat willen ze vaak niet snappen. Intensiteit heeft ook met omstandigheden en omgeving te maken.
+10
robbies
@pieta 40 ha land en dan er dan een stal opknallen van 300+ dieren heeft niets met omstandigheden of omgeving te maken. Of eigenlijk wel; de keuze voor 300+ is gemaakt omdat de buurman 250+ bouwde
Todi
Hij kan 4 op volgers hebben @robbies En die uit huw lijken met een akkerbouwer[s] in de buurt die dochters hebben.S
pieta
@robbies Wij hadden begin 20 ha eigendom en molken een vlotte 100 koeien. Weidegang van zowel melkkoeien als jongvee. Stallen ed nauwelijks zichtbaar in het landschap. Bij beweiding de dieren wel in het zicht. Pure kringloop op de mest na. Daar moesten we steeds meer van af gaan zetten. Voor elk kalf een eigen plekkie in de fokkerij of in het mesthok. Compleet MVO. Ingeklemd tussen burgers die echt wel te spreken waren over ons.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Weidegang van zowel melkkoeien als jongve

toch opmerkelijk dat je met je intensieve bedrijfsvoering wel weidegang deed en nu je 40 ha meer hebt rond je boerderij het hok op slot houdt en ook nog problemen hebt met de weidepremie
pieta
@robbies Altijd weidegang gedaan in Brabant. Ook altijd zat problemen mee gehad. Koeien met uierontsteking bij warmer weer door het op een hoop rond de waterbak liggen. Verplaatst, moest alles alleen doen en bouwen dus begonnen met vee binnen. En dat beviel zo goed. In 2012 kwam de weidepremie. Heb ik ze ruim 100 dagen buiten gehad, geïnvesteerd in afrastering, schrikdraadapparaat ed. Keurt die rayonadviseur de weidegang af omdat ie twijfelde aan de weidedagen. Hij had de theorie aan zijn kant maar als je weiders wil moet je stimuleren. Ik wou het niet op de spits drijven (ik had ze gewoon de resterende dagen nog in het land kunnen jagen. Ik heb hem netjes gemeld dat ie hier de staldeuren bij deze dus op slot deed.
robbies
@pieta Hoe was je perspectief geweest als je was gebleven??
pieta
@robbies Gewoon prima. Zeker geen grote nieuwe stal gezet.
Frans1
@cs-agrar als je de grond op naam hebt is het geborgd
+1
Mc_douwel
@verbi hier de laatste jaren ligt gegroeid door minder jongvee en meer koeien te gaan houden hadden begin vorig jaar net zoveel dieraantallen als 2juli2015
inmiddels aardig geminderd door alle regels hebben nu voer over ruimte in de stal over en zijn net niet grond gebonden an dan willen de (zogenaamde)knelgevallen dat ze nog wat word toegeschoven
groeier
Quote Reactie van @Melkveehoudernh:
zijn de 90

Ja maar de knelgevallen regeling is niet voor die 90%, wel voor 2 of 3% bijzondere situaties.
+3
Coen
@groeier , alleen voor ziekte bij ondernemer resp. onder de veestapel, veel meer bizondere situaties zijn er niet.

de rest van de zgn knelgevallen zijn ondernemersrisico's want er is vanaf 2011 door Stas Bleeker c.s. meer dan genoeg gewaarschuwd voor invoering dierrechten.
cs-agrar
Zit hier een innovatiefuitdekneller op prikkebord? Waar willen jullie die extra rechten vandaan halen? Grondig trekt er ook al aan
+1
de hoef
@cs-agrar van de varkens boeren ,staat er in de brief
waanzin jan cees doet er ook aan mee
+6
robbies
@de hoef van de varkensfosfaten lekker afblijven. Willen de blijvers in die sector niet en ik hoef niet perse voor 25 cent te gaan melken.
+2
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
voor 25 cent te gaan melken

mee da klene bietje verstand van mijn is da nog wel te bevatten ,mar de slimmerikke onder ons motte meer vur nog minder
Melkveehoudernh
@de hoef dat willen ze allemaal graag blijkbaar, meer koeien houden, maar niet eerst even controleren of er wel markt is voor je eindproduct, alleen maar bezig met de buurman, en zn nog grotere stal. Als we nou met zn alleen eens 10 procent minder gingen melken(laat ze die 8 procent maar houden) waren we van veel eisen van de zuivel af, want dan zijn ze weer blij met elke liter die ze kunnen krijgen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
de slimmerikke onder ons motte meer vur nog minder

Dat juist jij dat moet melden, verbaast me. Continu spantjes prutsen om meer beesten te kunnen melken, ondertussen gewoon fosfaatrechten bij gekocht, jongvee bij een ander stallen om extra ruimte te creëren en nu een ander verwijten dat 'ie ook vooruit wil. Doet me aan die Fries denken die verdwaald is op de rotonde. Die weet het ook zo goed voor een ander.
robbies
@Jack Rijlaarsdam volgens mij reageerde Hoef op mijn reactie dat we genoeg melk hebben en dus niet noodzakelijkerwijs nog meer moeten gaan melken door fosfaat uit de vArkenshouderij te trekken. dat zou jou toch ook moeten aanspreken. Heb je hier meermaals zien posten dat de fosfaatrechten voldoen kaderend werken en dus het plan van RFC niet noodzakelijk zou hoeven zijn. Dan moet je toch ook beseffen dat fosfaatuitwisseling de urgentie van een reguleringsplan van RFC alleen maar vergroot
pieta
@robbies Nou zal een beetje fosfaat bij de varkens wegtrekken toch niet zo heel verstorend hoeven te werken. Dat gezegd hebbende hoeven ze het van mij ook niet mogelijk te maken.
+1
robbies
Quote Reactie van @pieta:
beetje fosfaat

Wat is een beetje en wie komt die toe? Alleen die zelfbenoemde 800 knelgevallen?? Of wil jij ook wel gratis je korting terug?
pieta
@robbies Uiteraard wil ik gratis mijn korting terug. Dat wou ik al regelen met de KLW of ben je dat al weer vergeten. Voor mij hoeft omwisseling niet maar als we het zouden doen dan zou ik zeggen de overheid koopt met de herstructurering die er aan zit te komen(iets met 200 miljoen) de varkensrechten en de gebouwen en verkoopt die varkensrechten als rundveefosfaat aan knelgevallen. Prijs bijv 60% van de marktprijs fosfaatrechten. Knelgevallen te beoordelen door een commissie. En eenmalig en dus beperkt.
spotmelker
@pieta Waarom door de overheid opkopen? Gewoon de schotten tussen de sectoren weg en de melkveehouderij is de enige die ook in grond moet voorzien dus een totale overheveling van fosfaat zie ik niet zo snel gebeuren. Belangrijkste is dat de andere sectoren het moeten willen/initieren. (hebben ze al een keer voorgesteld met een eenmalige tender) En met huidige varkensprijzen zie ik dat niet zo snel gebeuren.
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
Nou zal een beetje fosfaat bij de varkens wegtrekken toch niet zo heel verstorend hoeven

dat denk ik dus wel ,jij weet hoe de markt werkt ,vraag en aanbod
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
fosfaatuitwisseling

Dit is een non-discussie, er komt geen fosfaatuitwisseling. De blijvers in de varkenshouderij willen zeker niet en de politiek wil minder vee in totaliteit, geen verschuiving.

Andere discussie, reguleringsplan van RFC roomt melkgeld af bij groeiers, maar reguleert niet. Komt die 1 tot 2 miljard kg extra melk waar het bestuur mee schermt er inderdaad bij, dan hebben we de komende paar jaar bovenop het voorgestelde plan nog een standstill nodig om de melkstroom daadwerkelijk te reguleren. Het voorstel doet niet wat het zou moeten doen en is dus een slecht plan. Voor jouw info, ik heb niet beweerd dat fosfaatrechten afdoende kaderend werken, ik ga uit van een groei in melkaanvoer binnen de rechten van 6-8%.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Voor jouw info, ik heb niet beweerd dat fosfaatrechten afdoende kaderend werken, ik ga uit van een groei in melkaanvoer binnen de rechten van 6-8%.

In je ene column lees ik dit
Quote:
Voorlopig blijft het de vraag of het stelsel van fosfaatrechten de aanvoer van melk al niet afdoende zal reguleren. Zelfs al stijgt de aanvoer met enkele procenten, dan is het nog de vraag of dit een dergelijk rigide voorstel legitimeert.

en in je ander column staat dit:
Quote:
De afgelopen periode was er veel onzekerheid, maar met de komst van de fosfaatrechten werden de kaders duidelijk. FrieslandCampina geeft aan groei van individuele bedrijven niet te begrenzen, maar legt wel een latente claim van 10 cent per extra kilo melk op.

Al lezende trek ik als lezer de conclusie dat de schrijver zich afvraagt of een voorstel van RFC noodzakelijk is nu er zicht is op de productiegrenzen. Binnen die grenzen is 6-8% groei mogelijk, maar als je varkensfosfaat erbij gaat betrekken is die 6-8% zo gehaald. Dat zou betekenen dat we als sector meer gaan produceren en dus minder geld beuren. Meer vur minder zoals @de hoef zegt. Dat jij daar vervolgens zo vinnig op reageert kan ik niet rijmen met je standpunten. Wat Hoef meer produceerde, kwam weg bij een ander en had geen invloed op de sector als geheel, in tegenstelling tot het voorliggende voorstel met uitwisseling van fosfaatruimte. En daar begon de discussie mee.

prikkebord.nl/topic/150078/…
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Al lezende trek ik als lezer de conclusie dat de schrijver zich afvraagt of een voorstel van RFC noodzakelijk is nu er zicht is op de productiegrenzen

Dat heb je wel goed gelezen. Kijkend naar de huidige melkaanvoer kun je je afvragen of die melk er komt. De 1 tot 2 miljard kg extra melk is een rekenexercitie van de WUR, puur theoretisch. Zelf met boerenverstand wat aan gerekend en tot 6-8% extra gekomen. Grote vraag wordt de benuttingsgraad van de fosfaatrechten; bijsturen aan het eind van het jaar is lastig en niemand wil strafrechtelijk vervolgd worden. Een groot deel van de eventuele 6-8% extra melk kan binnen de huidige verwerkingscapaciteit verwerkt worden wanneer er een meer vierkante levering wordt gerealiseerd.

De meer vur minder opmerking betrek je nu puur op een omwisseling van varkens- naar rundveefosfaat. Ik trek 'm breder. De één wisselt jongvee om naar melkvee, de ander bedelt bij de politiek om extra rechten. De overeenkomst is dat beiden meer willen produceren.
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam die discussie zal weer opnieuw oplaaien. Schouten heeft aangekondigd voor een miljoen dieren varkensrechten op te kopen in het kader van de sanering van de varkenshouderij. Er komt dus een hoop ruimte vrij binnen het fosfaatplafond.
cornelissen
@familie pelle Voor het geld ,wat gebruikt is voor de stoppersregeling in het kader van het FRP had de sector nu met gemak ca 2 miljoen kg fosfaat op de plank kunnen hebben liggen en dan praat het wat makkelijker. Dan zet je wat om ,wat de varkenssector niet (meer) heeft. Had heel wat tweespalt in de melkveehouderijsector kunnen voorkomen. Maar ja , lto heeft toen gekozen voor het absolute ondereind van belangenbehartiging in de melkveehouderijsector ( K.Romijn) en niemand binnen LTO was kennelijk bij machte hem te corrigeren .
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cornelissen:
Had heel wat tweespalt in de melkveehouderijsector kunnen voorkomen.

Dat geloof je niet. De verdeling van die rechten zou ook weer een mooie chaos opleveren: jij wilt je latente ruimte opgevuld zien, innovatieven de stal vol, niet-grondgebonden de korting terug en ik heb paarse sokken dus vind dat mij ook wat extra rechten toekomt.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @familie pelle:
Er komt dus een hoop ruimte vrij binnen het fosfaatplafond.

Laten we hopen dat Schouten zo slim is om die ruimte achter de hand te houden om jaarlijkse schommelingen in fosfaatproductie af te dekken, zodat we in een groeizaam jaar niet opeens boven het plafond zitten. Regeren is vooruitzien.
+4
de hoef
@Jack Rijlaarsdam al wat wij gedaan of gekocht hebben ,hebben wij gewoon marktprijs voor betaald ,dat is heel wat anders als proberen wat te krijgen en er niks voor willen betalen
had jou zeker effe slimmer ingeschat
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
had jou zeker effe slimmer ingeschat

Dat is aan jou. Jij gaf aan dat "de slimmerikke onder ons motte meer vur nog minder" . Dat is op jouw bedrijfsmodel van toepassing en de zelfbenoemde knelgevallen strijden ook voor eigen winkeltje. Ik zie het verschil niet zo, een individueel ondernemer gaat eerst voor eigenbelang, niet voor sectorbelang.
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
" . Dat is op jouw bedrijfsmodel van toepassing en de zelfbenoemde knelgevallen strijde

wij kopen uit de markt min 10 procent ,dat heet gezonde groei ,
uit de knel wil uit andere sector rechten krijgen ,en vlees omzetten in meer melk
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
wij kopen uit de markt min 10 procent ,dat heet gezonde groei

Jongvee ruilen voor melkkoeien, meer vur minder, gezonde groei. Maar goed, ik ben niet zo slim. De knelgevallen gaan voor eigen belang en dat doen jij en ik ook. Niets mis mee.
de hoef
@Jack Rijlaarsdam wehebben vanaf 2005 jongvee uitbesteed 85 stuks ,de beste man is in 2015 gaan melken ,en wij hebben er nu 40 bij een ander zitten ,om jou effe op te frissen ,en we hebben er nog 5 verkocht met terug koop
dus misschien zit je er met je reactie wat naast
en ja al wat ze korten kopen wij terug
pietjepuk
@de hoef ben het ook niet met jack eens maar de kg fosfaat die jij gekocht hebt kunnen van een jongvee opfokker zijn. en dan is het wel meer voor minder.
+1
de hoef
@pietjepuk ik geef het op ,jullie krijgen gelijk
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @de hoef:
ik geef het op ,jullie krijgen gelijk

Zo'n prater ben je wel ,maar zo'n doener niet kerel 😃
+6
Frans1
@MTSTAMMINGA daarom schrijft hij ook dat ze gelijk krijgen ipv hebben😄
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
ik geef het op ,jullie krijgen gelijk

Da's altijd jammer van de discussie. Ik draai de zaak nu ff om. RFC heeft 1,9 miljard kg verlieslatende melk. Volgend jaar doet men het voorstel om iedereen 10% te laten krimpen in vergelijkingsvolume. Minder verlieslatende melk is een betere melkprijs, tegelijk worden wat duurzaamheidsdossiers getackeld met minder vee. Staat @de hoef BV dan ook te juichen, want echte slimmeriken willen minder vur meer?
+1
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
@de hoef BV dan ook te juichen,

dat is iets afpakken wat je al hebt ,heeft niks mee iets krijgen te maken wat je graag wil hebben
maar als ze mij garanderen dat ik net zoveel beur bij 10procent minder volgend jaar kan ik er mee leven
duurzaamheid heb ik helemaal niks mee ,kosten voor niks ,zolang er nog kalver geinporteerd worden uit allerlei landen zie ik het nut niet
robbies
@pietjepuk dan is er iemand anders die minder vaarzen krijgt
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
iemand anders die minder vaarzen krijg

Ja, jammer voor Spanje, Marokko en Libië.
ted9
Ik denk dat als het aan fc ligt deze mensen in het gelijk worden gesteld. Laten we aannemen dat deze mensen voor een groot deel fc lid zijn. Als ze straks meer willen melken moeten ze haast wel overstappen of hun rechten te gelde maken.
demelkboer
Kan iemand mij vertellen wat er innovatief aan Harm endendijk ?
Jannus
@demelkboer Heeft een nieuw kapsel?? 😜
Flinstone
@demelkboer hij is niet innovatief maar zet een handtekening!
Ik ben ook innovatief maar heb geen nieuwe stal en zet ook geen handtekening!
Voor mij geldt dat als deze zelfbenoemde knelgevallen rechten krijgen uit de varkenssector ik er niet zoveel problemen mee heb want dan jagen ze de prijs van de rundveefosfaat niet op!
Maar werkelijke knelgevallen zijn er maar heel weinig!
Ik wil er als sector ook geen enkele kg rundveefosfaat meer aan geven omdat bij elke procent meer korting dan nu er 800 nieuwe knelgevallen bij komen!
+1
robbies
Quote:
Voor mij geldt dat als deze zelfbenoemde knelgevallen rechten krijgen uit de varkenssector ik er niet zoveel problemen mee heb want dan jagen ze de prijs van de rundveefosfaat niet op!

Dat dat als gevolg bij varkensfosfaat wel gebeurd boeit je niet ? Jij bent een lekkere
@Flinstone
+2
richard melkvee
Ik ben ook veehouder op juni 2015 net begonnen met de bouw van nieuwe stal(2 juli 2015 kelder bijna klaar). 20 hectare extra grond verworven. Als dit geen drama is weet ik het niet meer.
Volgens mij is gebruik maken van (deels)ontschotten de oplossing en heeft niemand bloeden.
Voor elk probleem is normaal een oplossing en waar een wil is, is een weg.
Het verbaasd mij hoe we in de steek zijn gelaten.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @richard melkvee:
hoe we in de steek zijn gelaten

Eens zien hoeveel reacties hier straks onder staan dat je een a-sociale grote groeier, een gokker en een huilebalk bent waar de betreffende prikker niets voor in wenst te leveren.
robbies
Quote:
Eens zien hoeveel reacties hier straks onder staan dat je een a-sociale grote groeier, een gokker en een huilebalk bent waar de betreffende prikker niets voor in wenst te leveren

Jij zou wel vrijwillig inleveren om een collega te helpen??
+1
Frans1
@Jack Rijlaarsdam ik wens ook niks in te leveren voor een ander,maar bedrijven die op evenwichtige basis aan een uitbreiding werkten op 2-7 en daardoor net naast de pot pissen dat daar uit de 10% kortingspot toch echt wel wat gerepareerd kan en moet worden
cornelissen
@Frans1 Grondig denkt daar- gezien hun nieuwsbrieven- anders over, hoewel ik voor de grondgebonden "knel"gevallen wel met het idee naar Foppe Nijboer wil gaan en misschien wel succesvol terugkeer.
cornelissen
@richard melkvee Volgens mij kunnen de knelgevallen met latente ruimte in 2015 meteen wel geholpen worden zonder extra korting, zo groot is die groep ook weer niet. Meeste die ik tegenkom moesten de grond in 2015 nog verwerven.
Twentsch Land
@richard melkvee

Schrale troost...de grond is wel weer een koper voor wat de schuld weer kan doen verminderen....de kelder ( en daar zal inmiddels wel een stal op staan ) is moeilijker te verkopen.
robbies
@richard melkvee
Quote:
Het verbaasd mij hoe we in de steek zijn gelaten.

Oprechte vraag; door wie voel je je in de steek gelaten??
cornelissen
@robbies Door de sector, want Van Dam wilde een hoger kortingspercentage ( 10% ) , maar het percentage is door praten van LTO en NMV lager geworden. Hiermee natuurlijk voor LTO hun eigen falen enigszins verbloemen. Want laten we eerlijk zijn, volgens mij was er geen echt warning early systeem . Volgens K.Romijn was er in maart 2015 nog niets aan de hand. lto.nl/actueel/nieuws/…
en we hebben van Wiebren gehoord,dat de politiek wel eerder maatregelen wou nemen ,maar LTO dat tegen heeft gehouden
robbies
@cornelissen de vraag was niet aan jou gericht.
+2
Frans1
@robbies we vragen jou ook niks,maar jij tettert ook overal met mee😄
+1
robbies
@Frans1 zit met een verzwikte enkel, dus iets teveel vrije tijd.
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
tijd

daar kun je oud mee worden
+2
Twentsch Land
@cornelissen

Je bedoeld meer bij de een afnemen om het een ander te geven ?
cornelissen
@Twentsch Land Het (tijdelijke )beleid van LTO kent vele slachtoffers , maar uiteraard ook gelukkigen. (vergelijk de helft van de extra aanvoer bij RFC komt van 500 bedrijven, is dus 1.8miljoen kg per bedrijf extra,ik noem ze maar melk"cowboys", hoewel eerlijk is eerlijk, ze hebben niets onwettigs gedaan en zijn gewoon op de uitnodiging van P.Boer vol ingegaan en volgens K.Romijn moest iedereen de mogelijkheid hebben,wel of niet grondgebonden)
Een normaal gezinsbedrijf met zeg 50 tot 100 koeien, wel of net niet grondgebonden financiert volgens Jan is Hobbyboer -waar is hij?- met het lidmaatschap van LTO zijn eigen ondergang.
Misschien heeft hij wel gelijk
+1
puntertje
@cornelissen Piet Boer gaf ruiterlijk toe er voor zich zelf te zitten ('anders had ik door de achterdeur moeten vertrekken') i.p.v. noodzakelijke stappen te zetten. In die zin zat hij op de zelfde lijn als de cowboy's; eerst ik zelf en fuck het sectorbelang. De rest zat er bij te gapen en stelt nu vast dat 'we nu staan waar we staan'.
richard melkvee
@robbies overheid en lto ( hoop dat ik het fout heb)
m uut m
@richard melkvee
Jij wist natuurlijk ook niets van een fosfaat plafond. Iedereen wist dat de periode dat we "vrij" konden melken beperkt zou zijn voordat we over de volgende grens gingen.
Helaas voor jou heb je vergeten om ook gelijk meer koeien te melken.
+1
Frans1
@m uut m Als je nog aan het bouwen bent kun je nog niet meer dieren houden.toen wij in 2016 er bij aan bouwden stonden de hekken nog een spantvak terug omdat de achterste roosters er uit moesten,heb ik de koeien dag en nacht buiten gehouden omdat het met die overbezetting dan wel erg vol werd,na het melken moesten de laatste koeien in de terugloopgang wachten tot ik ze naar buiten deed,dus loop niet te kletsen
demelkboer
@Frans1 dan ben je te laat begonnen met bouwen.....
robbies
@demelkboer eerder te vroeg. Je weet toch zo stilletjes aan dat je het vee moet hebben voordat je begint met bouwen.
Frans1
@demelkboer vind ik niet,soort van vliegende start,met eigen aanwas heb je niet direkt Veel meer koeien😉
m uut m
@Frans1
In de zomer kunnen de koeien dag en nacht weiden. Dus wie lult hier.
Frans1
@m uut m jij importeert zo een vrachtauto vol,dan heb je er direkt genoeg,hier uit eigen aanwas.ik heb een u stal,en als je dan achter aanbouwde moet je weer achter de melkstal lans met de koeien naar buiten.als alles weg is heb je idd de ruimte
m uut m
@Frans1
Toen wij in 2009 aan het bouwen waren stond alleen de melkstal er nog.
Je hebt in de zomer ook niet meer nodig.
pieta
@Frans1 Waar een wil is is een weg. Hier in de buurt heeft er een een keer een stuk aan de stal gezet waardoor hij niet op de voergang kon komen voor langere tijd. Balen gemaakt, op de oude voergang alles volgestapeld en doorgaan. Peildatum was in de zomer. De waarschuwingen waren er. Alle seinen stonden op rood. Dus ik zou me iets bedacht hebben.
Frans1
@pieta hier ook de voergang volgezet met balen,2 hoog,konDen ze tijdens melken kuil vreten,dus de wil en de weg waren er wel.ruimte was het punt,ruim 30% overbezetting was me te mal,dus dag en nacht buiten.
Paar weken moest ik kuil voeren met de kruiwagen over een plank,was blij dat de voergang gestort was,heb de officiële uithardtijd niet afgewacht voor ik de eerste balen weer op de voergang zette😄
demelkboer
@Frans1 de uithardingstijd niet afgewacht? Rebel dat je dr bent 😁
Frans1
@demelkboer meer luiheid😄 was dat getrek in die balen strontzat toen
demelkboer
@Frans1 de uithardingstijd niet afgewacht? Rebel dat je dr bent 😁
Frans1
@pieta en dit was zomer 2016 he,jaar later
pieta
@Frans1 Ik reageerde op jou maar doelde niet op jouw bouw maar op die van een ander. Als ik rond die tijd aan het bouwen geweest was had het vee er ergens gelopen. Risico te groot. Hier in de omgeving is er in mei 2015 een gestopt. Mijn eerste reactie was dat zou ik nooit gedaan hebben. Er hing iets in de lucht qua beperking. Heel dat niet weten gaat er bij mij totaal niet in. Ik had ook wel wat dingen anders verwacht, daar niet van.
Twentsch Land
@pieta

Zo is het pieta ... Onzeker en onduidelijk was .... WAT en HOE ..... dat er een beperking aan zat te komen was wel heel duidelijk.
robbies
@richard melkvee je bent in het pak genaaid door hen. Ik hoop voor je dat je groeiambities te overzien zijn en dat er een oplossing komt. Jouw voorstel tot ontschotting steun ik niet, want dat leidt tot onvrede in een andere sector. Zij menen ook recht op groei te hebben dankzij investeringen in verwerkingscapaciteit, waar de melkveehouderij ook weer van profiteert.
Daarnaast zitten de plafonds verankert in de derogatiebeschikking.

de enige oplossing die ik zie is schadeloosstelling door de overheid. Alle andere opties zullen voor verdeeldheid zorgen.
m uut m
@robbies
Fosfaatrechtenwaren te voorzien.
+1
robbies
@m uut m tja, dat is toch collectief genegeerd gezien het aantal knelgevallen. Maar als jij het voorzien had, waarom duik jij dan met je biologische bedrijfsvoering in de slachtofferrol en vindt je dat jullie overal van vrijgesteld moeten zijn??
m uut m
@robbies
Wanneer duik ik in de slachtoffer rol.
Wij hebben hebben ons aangepast.
+4
robbies
@m uut m
Quote:
fosfaatrechten waren te voorzien

Oh echt??

prikkebord.nl/topic/147846/…
de hoef
@robbies je bent goed wakker
+1
RBD49
@de hoef ik ook. Let vooral op de datum....
boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…
de hoef
@RBD49 ik kan daar niet in ,dus ik begrijp je nog niet
+1
cornelissen
@RBD49 Alleen de melkproductie gekoppeld aan grond is niet uitgekomen, wat dus wel de verwachting was van Robert Bodde, helaas
+1
frank post
@cornelissen, vlgs mij wisten we allemaal dat we over het plafond heen gingen, de vraag was alleen wanneer, als je in 2014 en 2015 bouwde en niet direct stal vol zette nam je vlgs mij zelf groot risico, nu de gevolgen van dat risico bij een ander neerleggen komt mij bijzonder over. Lees ff een discussie uit 2014 prikkebord.nl/topic/68094/
cornelissen
Quote Reactie van @frank post:
dat risico bij een ander neerleggen komt mij bijzonder over

Hoe groot denk je dan ,dat de categorie grondgebonden "knel"gevallen zijn ? Deze groep is gewoon vernacheld door LTO/NMV. Als het aan LTO/NMV had gelegen,hadden we ook nog een korting gehad,terwijl wij weliswaar bijdragen aan de fosfaatproductie,maar niet verantwoordelijk zijn voor de overschrijding (brief ministerie 3 maart 2016 )
hoefje
@cornelissen precies.
+4
MARTIJN G
@cornelissen Man, waar haal je de tijd vandaan om hele dagen op het prikbord te hangen. Kijk eens in de spiegel ipv naar een ander.
+2
slagroomvla
@MARTIJN G Geen wonder dat die stal nooit afkomt...
+2
grondlozeboer
@MARTIJN G standje repeat begint t te worden.
pieta
@frank post Ook nog een van toepassing zijnde reactie van mezelf gezien: Dat is de hamvraag jg! Zie reactie @ Jack Rijlaarsdam. Geeft grond zometeen definitief en in ieder geval produktieruimte of slechts tot het fosfaatplafond bereikt wordt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
echt

Scherp! Jij hebt echt tijd over.
vremanfarm
@Jack Rijlaarsdam maar jij hebt de boot gemist
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @vremanfarm:
maar jij hebt de boot gemist

Gelukkig wel, ik heb goed naar @George geluisterd.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @vremanfarm:
--> @Jack Rijlaarsdam maar jij hebt de boot gemist

Maar hij berijkte zijn doel Door zich aan te passen met de mogelijkheden die hij voor handen heeft @vremanfarm
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
hij berijkte zijn doel

kwart lege stal?
+1
Todi
@cs-agrar Kwart lege stal is ook een begrip. Dan hoeft de volgende generatie niet direct weer te bouwen. Brengt alleen maar onrust op het bedrijf dat bouwen en breken.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Todi:
hoeft de volgende generatie niet direct weer te bouwen

De aannemer is al op gesprek geweest voor de volgende fase, de volgende generatie is hier 8 en 9 jaar oud. Voorlopig doe ik het voor mezelf en nog plannen genoeg.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De aannemer is al op gesprek geweest voor de volgende fase,

Moet ie nog geld beuren? 😀
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @George:
Moet ie nog geld beuren?

Leveranciers die hun afspraken nakomen, beuren hier vlot geld. Er staat nog wel een factuurtje open, maar de aannemer heeft uitstekend werk geleverd en past dus ook al een heel tijdje op z'n eigen centjes.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Er staat nog wel een factuurtje open,

lidmaatschap lto
Frans1
pietjepuk
@George nee jo Jack gaat zijn stal spiegelen.
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De aannemer is al op gesprek geweest voor de volgende fase,

Ga je voor jezelf een melkfabriek erbij bouwen ?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
melkfabriek erbij

Als je de meneer van het COKZ er ff bij hebt gehad om alle eisen door te nemen, ben je gelijk genezen.
+2
Twentsch Land
@Todi

Ruimte kun je altijd wel invullen met iets...ken een boer die heeft toen hij een nieuwe ligboxenstal ging bouwen ook een stuk groter dan nodig....de ruimte die hij niet nodig had gebruikte hij voor machine opslag....de jaren door breide hij telkens wat uit door de wand iets op te schuiven..toen op een gegeven moment een machineberging gebouwd en had hij zijn stal vol met vee......ging best mooi en goed zo hij het heeft aangepakt.
m uut m
@robbies
Ik ben er altijd van uitgegaan dat als je de mest op "eigen" grond kon plaatsen je geen last van rechten zou hebben.
cornelissen
@m uut m Dat zijn er meer
+3
robbies
@m uut m daar is je slachtofferrol
m uut m
@robbies
Waarom?
Ik geef aan dat ik het verkeerd heb ingeschat.
Ik claim niks.
Gewoon aanpassen en weer door.
robbies
@m uut m je lult er nu gewoon wat omheen. Lees je eigen bijdragen er maar eens op na. Wij zijn allemaal gek omdat we geen bio worden, want dat is het antwoord op alle problemen
m uut m
@robbies
Met 20 jaar zijn wij allemaal bioboeren of je wilt of niet.
En ja het boert ook een stuk leuker.
Als heel Nederland nu biologisch boerde hadden we deze discussie niet.
Dus is het wel een oplossing voor de meeste problemen.
+1
robbies
@m uut m tijd zal t leren, maar ik geloof jouw vooruitziende blikken niet zo erg. Net zo min dat ik erg geloof in bestaansrecht op basis van efficiëntie
Twentsch Land
@robbies

In het pak genaaid door hen !

Moest hij dat pak dan verplicht aan doen ?

Of heeft hij zelf voor dat pak gekozen ?

Feit is dat al meerdere jaren door de overheid is gewaarschuwd dat bij overschrijding fosfaat maatregelen zouden komen.....

Het zijn fosfaatrechten geworden maar het hadden ook dierrechten kunnen worden.

Overeenkomst is beperking en dat was te voorzien.
cs-agrar
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Het zijn fosfaatrechten geworden maar het hadden ook dierrechten kunnen worden.Overeenkomst is beperking en dat was te voorzien

En het had net zo goed beperking via de grond kunnen zijn, de meest logische van allemaal.
labella
@richard melkvee Jij bent ook een lekkere, de problemen die in de melkveehouderij ontstaan zijn maar even afwentelen op de varkenshouderij door daar de prijs van de rechten op te drijven.
richard melkvee
@labella varkensrechten zijn goedkoop en melkveehouderij moet voldoen aan grondgebondenheid bij aankoop van rechten (anders mogen we ze niet benutten).
Ik ken ook wel varkenshouders die er anders over denken, er is ook heel veel rundvee fosfaat omgezet. Beetje begrip voor elkaars problemen ik denk dat de varkensrechten er niet duurder door hoeven te worden.
Twentsch Land
@richard melkvee

2-7-15 nog aan het bouwen .... Staat de hele stal dan leeg nu ?
cornelissen
Quote Reactie van @richard melkvee:
ik denk dat de varkensrechten er niet duurder door hoeven te worden.

Denk,dat er nog wel wat latente ruimte is in de varkensrechten,zeker in het compartiment overige
verhuren van rechten in dit compartiment is al moeilijk, levert weinig tot niets, op als het al lukt om ze te verhuren. Dus daar zit zeker enige "ruimte" , hoeveel is natuurlijk moeilijker in te schatten.
fries8
Iemand die nooit heeft uitgebreid en toch moest inleveren dat is pas een knel geval
+2
hoefje
Eind 2014 begonnen met stal bouwen, vader werd begin 2015 ziek kon niet meer lopen, overbelaste spier in been volgens huisarts moest het rustiger aan gaan doen en er bij gaan zitten, Zouden veel bouwwerkzaamheden zelf doen waar niets van terecht kwam, het werd zo erg dat hij met krukken liep, zoon moest thuis blijven en de bedrijfsverzorgingsdienst werd ingeschakeld, bouw stal ging bijna niet meer,deze ellende heeft anderhalf jaar geduurd, daar kwam ondertussen uit, jicht,artrose,hartklachten,heup totaal weg nieuwe gekregen,hartklachten enmedicijnen voor de rest van zijn leven, zijn een klein familie bedrijf die genoeg grond hebben zoon zou thuis blijven als de stal klaar was, nou dat kunnen we vergeten nu, heb mij vorig jaar aangemeld voor de knelgevallen regeling werd om de 5 procent afgekeurd, om te bewijzen dat vader ziek was is het hele patiënten dossier naar lnv gestuurd is nooit naar gekeken durf ik te wedden, het plan moest gehaald worden.advocaat ingeschakeld en nu maar wachten, ik blijf vechten voor mijn man,het bedrijf en zoon die allang thuis had horen te zijn.
cornelissen
@hoefje Dus gewoon grondgebonden? Ook met de geplande uitbreiding nog goeddeels grondgebonden?
hoefje
robbies
@hoefje Ontzettend vervelend! gezondheid gaat boven alles. Maar wat ik me wel afvraag is waarom de bouw niet vorderde als er bedrijfshulp ingeschakeld is. Deed vader eerst alleen wat zoon en bedrijfshulp niet samen kunnen?
hoefje
@robbies zoon kan niet altijd thuis blijven en bedrijfshulpverlening kan ook niet altijd blijven.
puntertje
@hoefje Dit is in in ieder geval meer een voorbeeld van tussen wal en schip vallen dat dat verhaal van die knetter intensieve 'innovatief in de knel' figuren die grote dure gesubsidieerde stallen met mest-, melk- en voerrobot hebben neergezet en nu lopen te jammeren om gratis rechten.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
meer een voorbeeld van tussen wal en schip vallen

De ellende is dat alles juridisch waterdicht moet zijn, krijgt het ene bedrijf wat ruimte, dan is er altijd wel weer een advocaat die er jurisprudentie in ziet voor een volgende procedure. Dat zal hier ook zo zijn: knelgeval die door ziekte minder melk heeft geleverd krijgt wat ruimte, maar door ziekte een groeiplan niet uit kunnen voeren is juridisch geen knelgeval. Je kunt geen ruimte claimen die je nooit hebt gehad. Sorry @hoefje mooier kan ik het niet maken. Ik zou niet te veel geld aan juridische bijstand besteden.
hoefje
@puntertje ik heb geen mest,voer,en melkrobot maar een eenvoudige nette stal neergezet.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @hoefje:
om te bewijzen dat vader ziek was

Hoest nu met de hoef dan? Kan al wel weer wat omdat u ook schrijft zoon die allang thuis had moeten zijn
+2
labella
Hoe vervelend het ook is, iedereen kan wel een reden vinden om gratis rechten te willen.
+1
hoefje
@labella jij begrijp er geen snars van wat zich hier heeft afgespeeld.
cornelissen
We zullen moeten zorgen ,dat de melkveehouders met onomkeerbare investeringen op peildatum en voldoende latente ruimte hun (" geroofde") latente ruimte terugkrijgen . Want het is zonder meer een "smerige"streek om melkveehouders ,die hun verantwoordelijkheid nemen en niet verantwoordelijk zijn voor overschrijding van het fosfaatplafond (zie brief maart 2016 van het ministerie) met waardeloze investeringen zitten. Helaas hebben LTO en NMV grotendeels ons deze "smerige"streek geleverd want Van Dam gaf ons wel mogelijkheden(lees de brief maar goed).
Misschien zijn er ook nog mogelijkheden dat Netwerk Grondig ons helpt. En natuurlijk als je lid bent van LTO of NMV je mond goed opendoen, dan verlopen de vergaderingen maar iets heftiger .
Dat laat natuurlijk onverlet ,dat niet grondgebonden "knel"gevallen (waarschijnlijk Innovatief in de knel merendeels) ook wel een punt hebben,maar zoals genoemd niet grondgebonden,dus toch van een andere orde.
Misschien heb je @hoefje een rechtsbijstandverzekering, dat schilt je een hoop procedurewerk
+1
hoefje
@cornelissen wij hebben jammer genoeg geen rechtsbijstand misschien een beetje dom maar voor dat de stal er kwam hebben we eerst 12 ha grond aangekocht, amoniakrechten aangekocht,en alle vergunningen binnen gehaald zoals de wet toen van ons vroeg daarna is de stal er pas gekomen.
jpls
@hoefje Ik wil voorop stellen dat ik het heel erg vind dat je in deze situatie beland bent, en je bent vast niet de enige die door de overheid "dubbelgepakt" word, zelf heb ik in 2014 moeten stoppen met de vleesvarkens omdat ik de investering in 2 luchtwassers nooit voor mijn pensioen zou kunnen terug verdienen, en dus bijna de helft van de plaatsen leeg moest laten.
Ik vond dat toen nog niet eens zo erg, want dacht ik dan ga ik na afschaffing van het melkquotem maar meer koeien melken en dat via natuurlijk verloop opbouwen, en de stal is groot genoeg voor 90 melkkoeien, alleen had ik op de referentiedatum maar 47 koeien (melkquotem was niet groter)
En nu moet ik van dat beetje wat ik nog overhad ook nog 8,3% inleveren voor knelgevallen, dus blijft er voor mij ook maar 1 optie open.
cornelissen
Quote Reactie van @jpls:
8,3% inleveren voor knelgevallen,

Ik wil je even corrigeren, voor knelgevallen is amper ingeleverd (0,8 % of zoiets voor ziekte en wat starters deels) Jij bent gewoon slachtoffer van de melk"cowboys", immers bv 500 bedrijven hebben de helft van de meer productie bij RFC volgemolken. (900 miljoen kg : 500 bedrijven = 1.8 miljoen kg per bedrijf = zeker 9000 kg fosfaat) 9000kg x 500 bedrijven = 4 5 miljoen kg fosfaat, wat overeen komt met 5.4% totale fosfaatruimte en dat alleen bij RFC Daarvoor heb jij o.a.deels ingeleverd, want reken maar dat de meeste melk "cowboys":niet grondgebonden zijn
Overigens hebben de melk"cowboys" wel volkomen legaal gehandeld , want iedereen moest de mogelijkheden hebben om te groeien volgens LTO. langsdemelkweg.nl/wp-content/uploads/…
Dus de 8.3% is grotendeels aan LTO (tijdelijk) beleid te danken, de politiek wilde wel eerder ingrijpen,maar dat heeft LTO een tijd lang weten te keren .
jpls
@cornelissen Ben de laatste 30 jaar geen lid van LTO, wel van de NVV zolang ik varkens had, en ik heb ook legaal gehandeld.
Ik wilde alleen maar een punt maken dat als je in Nederland volgens de regels werkt, je altijd aan het kortste eind trekt.
Zoals je ook schrijft de "melkcowboys" zorgen automatisch weer voor nieuwe regels.
+2
Flinstone
@hoefje rechtsbijstand laat me nie lachen dat is voor simpele gevalletjes! Echt belangrijke zaken kan je net zo goed zelf betalen!
Kan je zelf een goede advocaat uitzoeken i.p.v. zo’n prutser die zij jou toewijzen!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , melkveehouders en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
160
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
0