Henk Aa gaat nieuw verdienmodel voor boeren ontwikkelen

Het is niet voor iedereen weggelegd maar soms moet je weleens anders denken dan anderen je doel te bereiken. Alleen mee willen doen met de huidige ratrace is uitputtend voor de achterblijvers...:

"LTO, de Rabobank, de melkfabrieken, het Rijk, zij bepalen wat een boer wel en niet mag. Maar de boer verdient met zijn 80-urige werkweek soms nog geen 500 euro!" Henk Aa uit Heino vindt het belachelijk en ontwikkelt een nieuw verdienmodel voor de bioboer.

RADIO: rtvoost.nl/nieuws/292148/…

Als eigenaar van het bedrijf Beaphar kocht Henk vijf jaar geleden spontaan een melkveebedrijf. Verstand van koeien had hij niet. "Mijn vrouw riep gelijk 'Als het maar wel een biologische is!' en gelukkig was het dat." Nog steeds heeft hij geen koe gemolken. "Dat doet de robot, net als de stallen mesten."

Ondernemer

Als ondernemer in hart en nieren, begrijpt hij niet dat boeren zo hard werken voor zo weinig inkomsten. "Iedereen om hen heen bepaalt welke kant het bedrijf op moet, maar zelf lijken ze weinig te kunnen kiezen. Terwijl andere partijen wel geld verdienen aan de melk en de fosfaatrechten."

Verdienmodel

Henk Aa wil een nieuw verdienmodel opzetten voor de boer. Hij wil niet meer afhankelijk zijn van melkfabrieken, omdat die de melkprijs bepalen en daarmee het inkomen van de boer. "Ik ga het zelf uitproberen. Ik ga plantaardige melk produceren van mijn eigen notenbomen. En de koeien die A2-melk leveren kunnen gewoon tussen die bomen grazen." Uiteindelijk wil hij zelfs zijn melk laten verwerken tot melkpoeder.

Geld overhouden

"Het doel is dat Rob Overesch, de jonge boer die deze boerderij voor mij runt, het over vijf jaar kan overnemen. En dan is het fijn als we een modelboerderij hebben neergezet waar ook andere boeren van kunnen leren hoe ze wel geld verdienen." En als het mislukt? "Dan heb ik het in ieder geval mooi geprobeerd."

Deel dit artikel

Reacties

+1
weurding
Tja, voor de meesten die het ouderlijke bedrijf overgenomen hebben valt het minder mee iets te verdienen met het voor handen zijnde bedrijf dan een geldmagnaat die eventjes een bedrijf koopt onder het mom van lukt het niet dan heb ik het toch geprobeert.. 😉
Farma_boerke
Tsja een hobby mag geld kosten
jg
Inderdaad, in het huidige verstikkende systeem blijven hangen heeft geen zin... Goede actie .
van Ittersum
@jg poging nummer x om de markt in het voordeel van 1 partij te keren. Serieus, markt laat zich op den lange duur nooit sturen en vooral als er geen eengzindheid bestaat.
Zelfs de politiek roept al 30 jaar dat de boeren een eerlijke prijs behoren te krijgen. Als er iemand is die dat in beweging HAD kunnen zetten is het de politiek. Maar ja op de gang kwamen ze ook andere partijen tegen en die zeiden uhm....als u ooit nog eens een RvC wil.....oftewel diegenen die het kunnen veranderen hebben er juist belang bij dat het niet veranderd.

(Deze laatste alinea is maar een gedachte die zo door mij heen schiet, nergens op gebaseerd maar zo werkt het wel in de zorg, onderwijs en andere semi-overheden, je zaagt je eigen poten niet weg)
Jan S
😀
van Ittersum
80 uur in de week????...toen ben ik al afgehaakt om verder te lezen.....geen tijd nou....anders haal ik die 80 uur op de klok niet......
demelkboer
@van Ittersum op de bank liggen snurken telt ook mee geloof ik 😉 anders haalt ik het niet
van Ittersum
@demelkboer natuurlijk "bankoverleg" tussen 12.30 en 13.00 is ook werk🤣
Jaap40
@van Ittersum natuurlijk heeft Henk Aa groot gelijk door te stellen dat het anders moet. De marges zijn al jaren idioot laag of 0.
van Ittersum
@Jaap40 natuurlijk, maar dat is de wens van de (mooie)gedachte. Maar helaas werkt het zo niet. Het grootste probleem is de sector zelf, te verschillend. Lees alles hier maar eens; ieder heeft zijn eigen belang en nog belangrijker de bandbreedte in inkomen onderling is te groot. Waar de één kermt van armoede, boert de ander met twee vingers in de neus.
henkschoonveld1
@Jaap40 Zolang we melkveehouders zijn die voor een kritische kostprijs van een kwartje melk kunnen leveren zal er voor de melkveehouders die 35 cent nodig zijn inderdaad weinig marge zijn. Het is voor een deel ook een keuze.
verbi
@henkschoonveld1 Kan niemand voor een kwartje melken, hou je zelf maar voor de gek.
Jaap40
@henkschoonveld1 lekker naïef uit LTO mond. Hoe dom ben je om je kritische kostprijs hier neer te zetten, aandelen in de retail?
Voor dat geld kan ik het hier lang niet rondzetten, en daar schaam ik me niet voor... kostprijs is niet altijd zo maar een keuze. Kosten uit het verleden bepalen veelal de toekomst. @henkschoonveld1 melkt zeker fabrieksmelk? Duurzaam melken betekent veel en nog veel hogere kosten in mijn beleving.
jg
@henkschoonveld1 Kritische kostprijs bestaat niet , kritieke opbrengstprijs wel. Wat bedoel je ?
Rob07
Henk heeft de middelen om te gokken. Als het niet lukt geen man overboord.
Bij een gemiddeld bedrijf kan een keer goed mis gokken einde oefening zijn.
dewittemotor
In Nederland geld aan noten verdienen, kan alleen met heel veel subsidie
Jannus
Quote Reactie van @dewittemotor:
In Nederland geld aan noten verdienen,

Van AA naar BB en de puzzel is rond,die Henk heet eigenlijk gewoon Jan is hobbyboer 😌
weurding
@dewittemotor of in de muziek.... 😉
+2
zoeff
Henk AA is de grootste gifmenger van Raalte en omstreken (producent van vlooienbandjes).
Probeert nu zijn imago wat op te poetsen met biologisch.
+2
ted9
@zoeff klopt zeer zeker. Dat het deze man aan ondernemers drift ontbreekt kun je niet zeggen. Hij heeft de middelen maar hij hoeft het niet te doen. Kunnen een hoop klagers hier op prikkebord nog wat van leren.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , melk , melkpoeder , melkprijs , melkfabrieken , boerderij , mesten , grazen , stallen , rabobank , bomen , boer , melkveebedrijf , verdienmodel , verdienen , inkomen , vrouw en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!